Om arrene dine kommer av kviser eller operasjoner, om de befinner seg på kroppen eller i ansiktet, så begynner god arrbehandling så fort det oppstår en skade i huden. Å kjøle ned et brannsår, å holde såret fuktig og rent, og skjerme det fra sollys er bare noen av faktorene som spiller inn på hvordan resultatet blir. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva god arrbehandling innebærer, hva det kan koste, fordeler og ulemper og mye mer.
Arr er noe som oppstår etter skader på huden. Huden i et arr er både mindre elastisk og svakere enn normal hud. Arr behøver derfor en litt annerledes behandling enn normal hud. Om du nettopp har fått et arr etter en skade eller kviser er det derimot ikke sikkert at sånn arret ser ut nå er sånn det vil se ut senere. Arr modnes nemlig over en periode på 1-2 år, og det kan derfor ta lang tid før man kan bedømme hvordan arret vil se ut til slutt.
God arrbehandling innebærer å sørge for god håndhygiene i kontakt med egne eller andres sår. Vask alltid hendene og rens såret godt før du begynner behandlingen. Hvis såret er sprikende eller kvisen er helt åpen, kan du hjelpe huden å hele ved å bruke en strips eller tape over så lenge som mulig. I tillegg kan du gjerne bruke en bandasje over dette igjen for å beskytte såret mot infeksjon. Det er viktig å beskytte det skadde området med høy solfaktor og fet fuktighetskrem i perioden mens det gror, og det finnes både kremer og plaster som kan forebygge arrdannelse hos apoteket.
Det finnes forskjellige typer arr, og både gener og miljø kan ha innvirkning på hvordan ulike de utvikler seg. Arr kan komme av forbrenning, fall, operasjon eller akne, og kan vise seg på hele kroppen. Visse områder på kroppen er mer utsatt enn andre dog, som for eksempel huden over skuldre, haken eller kjeven, brystben og legger. Områder hvor huden er godt strukket ut får vanligvis mer arr enn andre plasser. Arrdannelse er også genetisk betinget, og mens noen får nesten bare fine, små arr, har andre heller en tilbøyelighet til å danne både større og flere arr. Alder spiller også en rolle i arrdannelse, og yngre mennesker danner mer synlige arr enn eldre fordi huden deres er strammere. Brannsår, eller andre sår med stor overflate som øker strekket i huden, gir lettere økt arrdannelse enn andre sår. Det samme gjelder infiserte sår.
Hypertrofiske arr, oppstår der hvor det er mye strekk i huden over såret, og kan i enkelte tilfeller forsvinne av seg selv i løpet av 1-2 år. Disse arrene kjennetegnes av unormalt mye arrvev. Rent utseendemessig er disse arrene gjerne røde, brede og hever seg over overflaten av huden. De kan klø ganske mye og kan være skjemmende i at de er forholdsvis synlige på huden. For god arrbehandling av hypertrofiske arr kan man få laget spesialsydde hansker eller klær som gir et svakt trykk mot huden. Dette kan redusere arret betraktelig. Hvis ikke dette fungerer kan legen også foreskrive steroider som sprøytes rett inn i arret. Dette kan derimot også føre til at huden faller sammen (atrofierer) og etterlater et lite søkk der arret var.
Keloide arr, er gjerne mer synlige og ser ut som glatte og harde “utvekster” som også gjerne er større enn det opprinnelige arret. Disse arrene kan være spesielt plagsomme ved at de klør og er smertefulle. Disse arrene er røde i begynnelsen før de går over til å blekne etterhvert. Keloide arr er gjerne genetisk betinget og personer med mørk hud er mer utsatt for denne type arrdannelse. I ekstreme tilfeller finnes det personer som kan få arrdannelse av et lite sprøytestikk, mens andre ikke får arrdannelse selv etter operasjoner. Hvis du vet at du har lett for å danne keloide arr bør du opplyse legen din om det da disse arrene er vanskeligst å behandle.
Behandling av både hypertorfiske og keloide arr er noe som bør begynne umiddelbart etter sårdannelse. Det er allikevel mulig å redusere arr også etter flere år. Ved arrdannelse kan disse metodene være effektive:
Trykk, har lenge vært standardbehandling ved hypertrofiske arr etter brannskader. Ved å legge trykk på arret oppnår man fibroblastdegenerasjon og redusert kollagenproduksjon. Dette kan gjøres ved bruk av kompresjonsbandasje i 23 timer i døgnet i 6-12 måneder. Trykket bør kun oppheves 30 minutter daglig.
Silikon: Behandling med silikonplaster reduserer omfanget av hypertrofisk arrdanning samtidig som arrvevet blir mykere og gir mindre kløe. Den positive effekten av dette skyldes ikke trykk men økt hydrering og frigjøring av silikonforbindelser. Pasienten bør ha silikonplaster på såret hele døgnet. Denne behandlingen er smertefri og egner seg dermed spesielt på behandling av barn. Silikonplaster og trykkbehandling er førstevalg ved behandling av overdreven arrdanning.
Medikamentell behandling: Injeksjoner av kortikosteroider kan utføres ved utilfredsstillende effekt av trykk og silikonbehandling eller i kombinasjon med en av de andre behandlingsalternativene. Injeksjoner skal settes med månedlige intervaller i 6 – 10 måneder.
Kirurgi: Pasienter som ikke har hatt effekt av de konservative behandlingsalternativene i løpet av ett år er gode kandidater for å få utført kirurgiske inngrep på arr(ene). I svært vanskelige tilfeller kan man kombinere kirurgi med stråling, og ved store arrdannelser kan det også være aktuelt å flytte hud fra et område til et annet, også kjent som hudtransplantasjon.
Laser: Det finnes forskjellige typer laser som kan brukes på overdreven arrdanning, og pasienter rapporterer om bedring i ca 50% av tilfellene. Utviklingen innen laserteknologi er derimot rask og disse tallene kan endres deretter.
Annen behandling: Behandling av keloide arr kan være vanskelig, og primærbehandlingen er steroidinjeksjoner i arret. Om dette ikke gir tilfredsstillende resultater kan stråleterapi vurderes, men denne strålingen utføres kun på Radiumhospitalet i Helse Sør-Øst, og kun i de få tilfellene hvor pasienten ikke responderer på kortisoninjeksjoner. Ellers er det mulig å få fylt inn bløtvevsfyllere. Dette innebærer kollagen- eller fettinjeksjoner under huden og inn i arrene. Resultatet her er midlertidig og må gjentas med jevne mellomrom. Noen klinikker tilbyr også hudsliping (såkalt dermabrasion).
Den beste arrbehandlingen begynner i samme øyeblikk som det oppstår en skade på huden. Avhengig av hva slags skade, om det er kviser, brannsår eller en operasjon, så er det viktig å holde huden ren og tilføre nok fuktighet. En tur til apoteket vil gi deg svar på hvilke produkter som passer best for din type sår.
Hvis du bestemmer deg for å behandle arrene dine kirurgisk eller med laser så er det første du bør gjøre å sette opp en konsultasjonstime for å lære mer om behandlingen. I løpet av denne konsultasjonstimen, som vanligvis er gratis, vil du få informasjon om hva du selv kan gjøre, hva klinikken kan bidra med, hva prisen er og hvilket resultat du kan forvente. I tillegg kan du bli bedt om å fylle inn et helseskjema sånn at klinikken blir bedre kjent med deg og din helsesituasjon. Her vil du også få mulighet til å stille eventuelle spørsmål du har selv, og finne ut mer om det er ventetid. Når du har bestemt deg for hvilken form for arrbehandling du ønsker, og hvilken klinikk du ønsker at skal gjennomføre den, er det på tide å bestille en time.
Hvis du har bestemt deg for å prøve laserbehandling av arrene dine vil området som skal behandles bli bedøvet med krem eller lokalbedøvelse. Laseren fungerer på den måten at den trenger ned i huden og fornyer hudcellen i området som blir behandlet. Den nye huden som kommer tilbake vil være sterkere enn før og arrene vil i de fleste tilfellene ha blitt forminsket. Resultatene fra denne behandlingen vil klinikken kunne gjøre deg oppmerksom på på forhånd, men i de fleste tilfeller vil laser gi gode resultater.
Etter behandling kan det forekomme rødme, og i noen tilfeller sår, på huden. Dette vil normalt gå over i løpet av et par dager, men om det ikke gjør det bør du kontakte klinikken igjen. Det er viktig å holde det behandlede området fuktig over de neste dagene for å hjelpe huden å hele så godt som mulig. Antall behandlinger vil variere med omfanget av arrdannelsen du ønsker å behandle. Som regel vil dypere arrdannelse ta lengre tid og flere behandlinger med laser, mens mer overfladiske arr vil gå bort raskere. Det er opp til deg selv hvor mange behandlinger du ønsker.
Hvis du har bestemt deg for å gjennomgå et kirurgisk inngrep vil legen, klinikken eller sykehuset gi deg informasjon om hvordan du best kan forberede deg på inngrepet. Den vanlige prosedyren for fjerning av arr er å skjære bort arret for å starte groprosessen på nytt. Denne formen for inngrep gjennomføres vanligvis med lokalbedøvelse og du får som regel reise hjem samme dag. Etter behandling er det viktig å huske at groprosessen kan foregå i opptil 2 år, selv om det ser ut som huden er ferdig healet. Husk å holde området fuktig og rent og la plaster eller bandasje sitte på så lenge som klinikken eller legen har anbefalt.
Å gjennomføre arrbehandling, uavhengig av hvilken, medfører som regel lav risiko. Det er allikevel viktig å huske på at tilhelingsprosessen alltid varierer fra person til person, både resultat og tiden det tar å nå det. Det er derfor viktig at du lytter til kroppens signaler og tilpasser deg etter dem. Før du reiser fra behandlingsstedet kan du be om å få utdelt et informasjonsskriv om potensielle reaksjoner.
Husk å pleie huden godt for best mulig resultater på lengre sikt. Dette innebærer bruk av høy solfaktor og en god fuktighetskrem.
Ved å følge disse lenkene kan du se noen før og etter bilder:
Hvor mye en behandling koster avhenger av både hva slags behandling du ønsker, og hvor du kjøper tjenesten. Hvis du investerer penger i god arrbehandling så vil det lønne seg å gå på apoteket først og kjøpe inn nødvendige produkter som kan holde huden ren men samtidig tilføre fuktighet. Prisene på disse produktene vil variere avhengig av både merke og apotekkjede, og det kan lønne seg å sammenligne flere utsalgssteder.
Hvis arret allerede har kommet for å bli og du vurderer laser eller et kirurgisk inngrep som en metode for å minske det, så ligger laserbehandling på 2000 kroner og oppover. Laser er relativt velprøvd på kviser i ansiktet og rygg og kan gi gode resultater. Men det er store variasjoner mellom de forskjellige klinikkene så det lønner seg også her å gjøre en sammenligning før du bestemmer deg. Husk uansett at en dyktig behandler er like viktig som prisen!
Hvis du ønsker mer informasjon om arrdannelse og behandling av det kan du lese mer her:
Keloid og hypertrofisk arrdanning
Det er viktig at du bruker tid på å finne den behandleren som er riktig for deg. Alle arr og pasienter er forskjellige, og har forskjellige hudtyper. Det som passer for deg, passer ikke nødvendigvis for andre. Snakk også gjerne med fastlegen din om hun kan anbefale en behandling som passer for deg.
Gjør smarte helsevalg