Det er en utbredt misforståelse at botox er et godt valg dersom man ønsker å forstørre leppene sine, men dette er svært sjeldent det beste alternativet. Botox har en muskelhemmende effekt, og dette kan føre til at man får problemer med å uttrykke seg, siden leppene rett og slett blir bedøvet. I denne guiden vil du få en oversikt over hva botox er, hva fillers er, bivirkninger, hvorfor botox vanligvis ikke brukes i leppene, og mye mer.
Botox er muskelhemmende, som vil si at dersom du injiserer botox i muskelen vil det føre til at den blir slapp og inaktiv. Konsekvensen av dette er at huden over muskelen glatter seg ut, og rynkene som har kommet som en følge av bevegelse og mimikk blir svakere. Dette er fordi botox hindrer overføringen av nerveimpulser som vanligvis går til muskelen, og den aktuelle muskelen forblir inaktiv. Innenfor kosmetisk behandling benyttes dermed botox først og fremst i forbindelse med rynkebehandling.
Av samme grunn vil det ikke nødvendigvis være hensiktsmessig å bruke botox for å gjøre leppene større og fyldigere. Når botox injiseres i leppene og hemmer musklene, kan det føre til at du får problemer med uttale og ansiktsmimikk, siden muskelen rett og slett ikke klarer å bevege seg.
I noen tilfeller kan det være aktuelt å ta botox i overleppen, men dette er da i forbindelse med rynkebehandling, og ikke for å endre form eller størrelse på leppene. Det er uansett såpass risikabelt med hensyn til bivirkninger knyttet til talevansker at det sjeldent anbefales.
Et lang bedre alternativ dersom du ønsker kosmetisk leppebehandling, er såkalte HA-fillers. Hovedingrediensen i disse stoffene er hyaluronsyre, et stoff som finnes naturlig i huden og har en helt unik evne til å binde vann. Det vil si at det er en utmerket kilde til fuktighet, og i motsetning til botox er det ingen giftstoffer i fillers. Dette gjør det til et tryggere og bedre alternativ for leppebehandling.
Det kan være flere grunner til at man ønsker å behandle leppene, og selv om det er rynker som skal behandles kan det fortsatt være at fillers er et bedre valg. Grunnen til det er at rynker rundt munnen i mange tilfeller er statiske rynker, altså rynker som kommer av skader i hudoverflaten. Det kan også være rynker som kommer av at massen som fyller ut huden minsker etter hvert som man blir eldre, slik at huden synker sammen og blir rynkete. Slike rynker kommer blant annet i ansiktet og på halsen.
Botox er på en annen side best egnet til å behandle rynker som har kommet som en følge av muskelsammentrekninger. I tillegg er det en relativt stor risiko for at musklene i leppene kan bli såpass inaktive at man får problemer med å uttale enkelte ord dersom du benytter botox. Fillers har ikke denne bivirkningen, og brytes naturlig ned over tid, sammen med tilsvarende stoffer som allerede finnes i kroppen.
Dersom man behandler leppene med HA-fillers vil dette være litt dyrere enn botox, men det er mye som taler for at denne prisforskjellen er verdt det. I motsetning til botox, som i all hovedsak er et giftstoff, er HA-filler i utgangspunktet naturlig, og således et bedre valg for kroppen.
Leppebehandling med HA-fillers koster vanligvis mellom 2.500 - 4.000 kroner, og inkluderer da konsultasjon i forkant av behandlingen, selve behandlingen, og eventuell oppfølging i etterkant. Prisene kan variere mye mellom de ulike klinikken, men det er svært viktig å ikke bare velge ut ifra pris. Selv om det er snakk om en relativt ukomplisert behandling, er det fortsatt en behandling som krever erfaring og nøyaktighet. Klinikker som kan vise til lang erfaring og fornøyde pasienter burde dermed være førstevalget, uavhengig av pris.
Det kan være flere grunner til at man ønsker å forstørre leppene med fillers, og det handler ikke alltid om trender eller ekstreme skjønnhetsidealer. Etterhvert som man blir eldre vil leppene og huden miste mye av sin tidligere fylde, og leppebehandling med fillers kan bidra til å opprettholde den originale formen og fylden i leppene.
Injeksjoner med fillers i leppene vil normalt ikke kreve at man holder seg hjemme fra jobb, og bedøvelsen er ikke sterkere eller mer hemmende enn den du får hos tannlegen. Umiddelbart etterpå kommer leppene til å være større enn normalt, og noen pasienter blir også røde i huden. Grunnet dette er det mange som foretrekker å holde seg hjemme de første dagene.
Siden hyaluronsyre er naturlig tilstede i kroppen, vil fillers som sprøytes inn på sikt blande seg med hyaluronsyren som allerede finnes, og etterhvert brytes ned på samme måte. Fillers i leppene vil dermed ikke gi et permanent resultat, og normalt sett så varer det i omtrent et halvt år, ofte mindre. Ofte anbefales det at du fyller på hver fjerde måned for å opprettholde et godt og jevnt resultat. Dette gjelder spesielt i leppene, der mye bevegelse og blodforsyning gjør at virkestoffene brytes ned raskere.
Den første konsultasjonen er ofte gratis, og hensikten med dette møtet er å snakke med behandler om hva du ønsker å endre på, hva som er naturlig å forvente og å komme frem til hva som er den beste løsningen. I Norge er der aller fleste behandlere opptatt av at du skal få et naturlig resultat, og det kan lønne seg å snakke gjennom hvilke forventninger du har, i forhold til hva som er praksis på den aktuelle klinikken.
Selve behandlingen kan gjennomføres samme dag, men det er også vanlig å sette opp time på et senere tidspunkt. I alle tilfeller tar det vanligvis rundt 30 minutter å gjennomføre behandlingen, men det kan også ta opptil 60 minutter. Siden det er en del nerver i leppene og rundt munnen er det også vanlig å få en lett bedøvelse i området, enten som en injeksjon, eller i form av bedøvelseskrem.
Injeksjoner med fillers brukes omtrent på samme måte som botox, ved at behandleren benytter en tynn nål for å sprøyte stoffet inn under huden. Samtidig masseres området slik at filleren skal spre seg jevnt i leppene og ikke klumpe seg. Umiddelbart etterpå vil leppene være preget av hevelsen og dermed være større enn normalt, og det endelige resultatet kan du se etter omtrent en uke.
Det er ikke spesielt mange hensyn som må tas i etterkant av behandlingen, men det anbefales å unngå både sol, trening og sminke de første 24 timene etter behandling. Det er helt normalt å ha røde og hovne lepper i etterkant, eller små blåmerker etter stikkene.
Selv om det er få bivirkninger knyttet til fillers er det viktig å oppsøke en behandler med mye erfaring, siden en eventuell feilbehandling kan gi ubehagelige bivirkninger som klumper i leppen, skjeve lepper eller at man ser overbehandlet ut grunnet for mye fyllmasse.
Det finnes ulike typer fillers, og de inneholder omtrent de samme virkestoffene. Den mest kjente er nok restylane, som har vært brukt innenfor kosmetikk i over 20 år. Juvederm og teosyal er andre eksempler på andre kjente typer.
Områder som vanligvis behandles med leppefillers er:
Siden de ulike fillerene inneholder omtrent de samme virkestoffene, er det ikke avgjørende for resultatet hvilken type klinikken benytter seg av. Det er langt viktigere å passe på at du går til en klinikk som har lang erfaring, og som kan vise til gode resultater på tidligere pasienter.
De eneste som har lov til å utføre behandlinger som innebærer injeksjoner med botox eller restylane er leger, tannleger, plastikkirurger og sykepleiere med legeattest. Uansett om det gjelder rynkebehandling eller økt fylde i leppene, er det svært viktig at den som utfører behandlingen har kunnskaper om ansiktets anatomi, og lang erfaring med å sette injeksjoner. Selv om dette er behandlinger med lav risiko for bivirkninger, øker denne risikoen betraktelig dersom du ikke velger klinikk og behandler med omhu.
I forkant av en eventuell behandling er det anbefalt å ha en grundig konsultasjon med lege eller kirurg, for å avklare forventninger, realistisk resultat og stille alt av eventuelle spørsmål du måtte ha. Der skaldun også få opplyst eventuelle bivirkninger og andre ting det er viktig å være oppmerksom på.
Les andres vurderinger av plastikkirurger i Norge:
Plastikkirurger
Les mer om fillers på Norsk Helseinformatikk:
Behandling med Restylane
Les mer om komplikasjoner knyttet til fillers:
Komplikasjoner ved bruk av fillere
Gjør smarte helsevalg