CO-laser og fraksjonert CO2-laser er populære metoder for å fornye det øverste hudlaget og stramme opp bindevevet ved hjelp av laserstråling. Fraksjonert CO2-laser er en mer skånsom versjon av behandlingen som gir mindre fare for bivirkninger og arr, men også redusert effekt. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en CO2-laser innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
CO2-laser er den nyeste, men likevel mest velprøvde laseren på markedet. Laseren brukes til å utføre svært kontrollert annengrads forbrenning av huden, der forskjellige lag av huden kan fjernes med ekstrem nøyaktighet. Behandlingen er en form for peeling. Den fjerner det øverste slitte laget av overhuden, det såkalte horncellelaget, før den forsiktig varmer opp underhuden slik at bindevevet stimuleres til å produsere kollagen, det vil si danne nye elastiske fibre.
Når man blir eldre, mister ofte huden spenst og glød. Den kan bli litt livløs og få ujevn farge. Det oppstår også rynker i huden, som gjerne blir spesielt tydelige rundt øynene og overleppen. Mange får uønskede lysebrune flekker i ansiktet (alderspigmentering). Kviser kan gi arr og ujevn hud, mens røykere gjerne får tydelige rynker rundt munnen. Alle disse hudendringene kan forbedres med CO2-laser.
CO2-laserbehandling fornyer det øverste laget av huden og strammer til en viss grad opp bindevevet. Huden får jevnere farge, og man kan regne med en reduksjon av porenes størrelse, alderspigmentering, rynker og aknearr i huden. Resultatet er en hud som ser sunnere og yngre ut, med jevn, glatt og myk overflate.
Prisen på laserpeel i ansiktet med CO2-laser ligger i området fra 3.000 kr for små aknearr til 10.000 kr for kinn eller under øyne, og opptil 30.000 kr for hele ansiktet.
Prisen avhenger av hvilket område som skal behandles, og hvor stort område det er snakk om. Det er visse forskjeller mellom behandlere, så det lønner seg å informere seg godt på forhånd.
Selv om allerede første behandling vil gi godt resultat, er det er vanlig med flere behandlinger. 2–4 er helt normalt, avhengig av lasertype. Dette er individuelt, og det er derfor vanskelig å gi generelle anslag for hvor mye behandlingen vil koste totalt.
De mest aktuelle områdene er:
De første 4–6 dagene etter behandlingen vil huden være i rekonvalesens, og det behandlede området vil bære tegn av behandlingen. Denne perioden kan til en viss grad forkortes ved etterbehandling.
CO2-laser er en form for kirurgi, men er likevel ikke en omfattende behandling, og den kan gi drastiske forbedringer med relativt moderate inngrep. Behandlingen gir gode resultatet på fargeendringer, arr, og rynker. Også solskadet hud kan godt behandles med denne metoden. De fleste opplever svært gode resultater.
En klar fordel er at den høye graden av nøyaktighet gjør at man kan oppnå drastiske resultater uten tilsvarende drastiske inngrep. Dessuten er behandlingen ikke bare kosmetisk, men gir reell fornyelse av huden slik at den blir sterkere og får bedre blodsirkulasjon og oksygenopptak.
En ulempe ved behandlingen er at relativt lang rekonvalesenstid på opptil 14 dager, som kan bli etterfulgt av rødhet i lengre tid. Tilhelingstiden er kortere for såkalt fraksjonert CO2-laserbehandling.
Denne behandlingsformen er ikke egnet for personer med
Gravide skal ikke ta denne typen behandling.
Laserbehandlingen kan ikke gjennomføres hvis du har en aktiv herpes, akneutbrudd eller en annen pågående infeksjon i ansiktet. Hvis du får dette, må altså CO2-laserbehandlingen utsettes. Du kan heller ikke ha benyttet legemidler for behandling av alvorlig eller langvarig kviser/akne i løpet av de siste 12 månedene før laserbehandlingen. Personer som er plaget med munnsår, bør nevnte dette i konsultasjonen før behandlingen, siden CO2-laser kan føre til gode forhold for virus som kan være årsak til slike munnsår. All bruk av legemidler bør også tas opp under konsultasjonen.
Typisk resultat av behandlingen er jevnere, glattere og mykere hud med reduksjon av rynker, arr og pigmentflekker både på kort og lengre sikt.
Første steg er en konsultasjon hos en plastikkirurg. Da forteller du hvilke ønsker du har, og plastikkirurgen kan forklare deg hva du kan forvente av resultater. I tillegg får du informasjon om selve behandlingen, hvilken bedøvelse som gis, hva som skjer etter behandlingen og mulige bivirkninger og komplikasjoner.
De siste 4 ukene før behandlingen må man holde seg unna sol, for å klargjøre huden. På selve behandlingsdagen kan det være lurt å ta med seg et plagg med hette og et sjal eller lignende for å kunne dekke til ansiktet etter behandlingen.
Behandlingen foregår ved at huden utsettes for en CO2-laser med svært korte pulser. Før behandlingen legges pasienten i full narkose. Siden behandlingen foregår under narkose, må man faste minst 6 timer før operasjonen. Behandlingstiden avhenger av området som behandles. Det kan brukes en kombinasjon av ordinær CO2-laser for områder med for eksempel mange og dype rynker, mens de mer skånsomme behandlingsformene kan brukes for generell hudforbedring i større områder.
Etter behandlingen kjøres du til oppvåkningsavdelingen. Sykepleiere holder deg under observasjon til du er våken og i god form. Områdene som er behandlet, blir påført vaselin. I dagene etter behandlingen bør du selv påføre vaselin for å holde huden myk og unngå skorpedannelse. Plastikkirurgen vil kontrollere deg og fortelle om eventuelle forholdsregler du må følge etter behandlingen. Det kan være aktuelt med tablett for å unngå infeksjon. Enkelte behandlere legger også på en tynn plastfilm som skal sitte et par dager før den fjernes.
Behandlingen utføres som dagkirurgi. Du vil altså vanligvis bli skrevet ut fra sykehuset to timer etter at behandlingen er ferdig. Ved avskjed får du med deg informasjonsdokumenter med bl.a. opplysninger om hvem du bør ta kontakt med i etterkant hvis du har behov for det. Den første natten etter behandlingen bør du ha en person i nærheten som kan holde deg under oppsyn.
I tiden etter behandlingen vil huden føles varm omtrent som om den er solbrent, men det bør ikke gjøre spesielt vondt. Hvis det blir for plagsomt, kan du dempe følelsen med moderate smertestillende midler og avkjøling.
De første ukene etter laserbehandlingen må man unngå å utsette huden for direkte sol. Man må bruke dagkrem med minst solfaktor 30. Regelmessig hudpleie anbefales også.
Det tar vanligvis en uke eller to før det dannes ny hud i det behandlede området, men det kan også ta lengre tid. Det behandlede området vil være rødt i flere uker, og i noen tilfeller i flere måneder. Hvis dette oppleves som plagsomt, kan området dekkes med krem eller pudder.
Aldringsprosessen fortsetter etter behandlingen, så resultatet er ikke permanent. Huden vil endres over tid som del av den naturlige aldringsprosessen. Aldringseffekten er individuell, og hudpåvirkningene er forskjellige fra person til person, så det er umulig å si hvor lenge laserbehandlingens effekt vil være merkbar. Arv er en viktig faktor som man ikke kan gjøre noe med. Ytre faktorer som sollys kan man til en viss grad omgå, og for røykere er det å stumpe røyken et effektivt tiltak for å stagge hudens aldringsprosess. På lengre sikt kan det lønne seg å følge opp med en ny CO2-laserbehandling for å holde huden ved like.
Det er ingen absolutt garanti for at behandlingen ikke vil gi negative virkninger, helst i form av hvite flekker eller arr. Dette skjer imidlertid sjelden med erfarne behandlere, og er vanligst ved ordinær, «gammeldags» CO2-laserbehandling.
Det finnes flere laserbehandlingstyper. De vanligste er ordinær CO2-laserpeeling, fraksjonert CO2-laserbehandling, og såkalt fraxel-laser. Alle laserne sender lyspulser inn i huden. Gjennom nøyaktig styring av energimengde og gjentatte passeringer over behandlingsområdet, oppnår man en kontrollert nedsliping av huden. Nyere former for CO2-laserbehandling og lignende tar sikte på å dempe bivirkningene, men er også mindre effektive.
Ordinær CO2-laser er fremdeles det mest effektive for behandling av rynker og arr. Siden dette er en mer intens behandling, vil huden trenge relativt lang rekonvalesens. Denne typen laser medfører også større fare for varig tap av pigment, og arrdannelse.
Fraksjonert CO2-laserbehandling er en nyere type laserbehandling for behandling av rynker, arr og generell hudforbedring. Denne metoden bruker mange små laserstråler, men lar områder av huden være urørt. Dette er mer skånsomt for huden, og gir kortere rekonvalesens og redusert risiko for bivirkninger. For å oppnå samme effekt som ordinær CO2-laser, må man vanligvis gjenta behandlingen. Forbedringen kan gå sakte, og det kan ta flere måneder før man oppnår ønsket effekt.
Fraxel-laser er et annet alternativ for generell hudforbedring, reduksjon av pigmentflekker og arr. Den kan også redusere fine linjer og mindre dype rynker. Fordelen med denne behandlingen er kort rekonvalesenstid på kun et par dager. Risikoen for bivirkninger er også svært liten, og huden blir jevnere og friskere av utseende. Også denne laseren styrker kollagenproduksjonen og bidrar dermed til jevn, myk og smidig hud på lengre sikt.
CO2-laser er en form for peeling, og andre typer peeling som kjemisk peel kan være et alternativ.
Før du bestemmer deg om denne behandlingen er noe for deg, bør du gjennomgå informasjonsmateriell fra tilbyderes om er aktuelle for deg. Husk at de mildere behandlingsformene gjerne krever gjentatte behandlinger, så ta praktiske hensyn og geografisk nærhet med i beregningen. Planlegg også en eventuell behandling med tanke på ubehag og behov for rekonvalesens i etterkant.
Gjør smarte helsevalg