Metabeskrivelse:
En dermaroller er et godt alternativ for hudforbedrende behandlinger, helt uten kirurgi. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en dermaroll-behandling innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
I dagens samfunn blir vi overøst av kjendiser med perfekt hud, utallige reklamer for produkter som skal gi perfekt hud, samt uoverkommelig mange tips for hvordan man skal behandle huden sin best. Det er mye informasjon tilgjengelig, og det kan være vanskelig å orientere seg i denne informasjonsmengden. Men det finnes også en naturlig løsning man ikke hører så mye om. Kanskje fordi den innebærer å stikke nåler i huden? Dette er et større behandlingsområde som kalles microneedling. Behandling med dermaroller er en type microneedling. Her følger litt informasjon om hvordan en dermaroller fungerer, om det er trygt, om det virker, hvor ofte man kan gjøre det og så videre.
Dermaroller er en FDA-godkjent hudbehandling som ikke krever noen plastiske inngrep. Resultatet er renere og fastere hud, samtidig blir huden sterkere og det blir mindre rynker og linjer. Behandlingen har dokumentert god virkning på en rekke områder, blant annet:
Selve prinsippet er at man stikker små hull i huden. Til dette brukes en slags rulle, som kan ligne på en liten støvrull man bruker på klær, bare med små nåler. Nålene man bruker kan ha forskjellige lengder. Dette er for å tilpasse hvor effekt behandlingen er, og avhenger av hvilke områder som skal behandles.
Ved å lage mikroskopiske kanaler i huden fraktes næringsstoffer ned i porene, og cellene får næring i et omfang de ellers ikke ville fått. Dette øker produksjonen av kollagen og elastin som er to svært viktige proteiner for huden. Kollagen er det rikeste protein i hele kroppen. Det er ansvarlig for å holde muskler, skjelett, bindevev og ikke minst, hud, sammen. Men det er én hake. Og det er at det er dette proteinet som «holder oss unge». Etter som kollagenproduksjonen går ned, noe den begynner med etter fylte 20 år, vil de naturlige alderdomstegnene sakte, men sikkert gjøre sin entré. Elastin sørger på sin side for at strukket eller klemt hud kommer tilbake til sin opprinnelige posisjon.
Når man benytter en dermaroller, simulerer man altså en skade på huden med små stikk. Dette fører til at hudens naturlige helbedringsprosess settes i gang av seg selv. Altså stimulerer man huden til å reparere seg selv, for å si det kort. Dette fører blant annet til at nye hudceller og blodkapillærer dannes.
Hudpleieprodukter og peelinger, som kan påføres umiddelbart etter behandlingen, er med på å gjøre resultatet så bra som mulig. Med tanke på at det har oppstått små hull i huden, vil disse hudpleieproduktene ha bedre virkning enn de vanligvis ville hatt. Hudpleieprodukter anbefales derfor for maksimal effekt. Dermaroller-behandlinger kombineres også ofte med andre former for microneedling.
For å få best mulig effekt anbefales en profesjonell behandler. Det koster mellom 2000 og 3000 kroner per behandling. Når det er sagt, finner man dermarollere til hjemmebruk til alt fra 150 til 1000 kroner på nettet. Kvaliteten på disse varierer ut ifra hvor mye man velger å bruke på produktet.
Resultatet blir ofte best om man går til behandling, men det finnes også gode alternativer for hjemmebruk. For best mulig resultat ved hjemmebruk anbefales det at man bruker litt tid på å sette seg inn i hvordan selve behandlingen skal utføres. Det kan være lurt å bruke litt penger på produktet og sammenligne produkter, og ikke bare kjøpe en vilkårlig dermaroller.
De som har prøvd behandlingen, har så godt som bare utelukkende positive tilbakemeldinger. Unntakene er når behandlingen er gjort feil. Dette skjer så godt som bare ved behandling i hjemmet. Det er likevel generell enighet om at behandlingen gjør huden finere, og at også pigmentflekker, uren og skadet hud og ovennevnte områder, har blitt behandlet på en effektiv måte. For behandlinger som krever lengre nåler, anbefales det å velge en erfaren behandler, eller i det minste å konsultere en profesjonell behandler før man utfører hjemmebehandling selv. Ved bruk av lengre nåler vil også smertenivået øke noe.
Dermaroller har, som nevnt ovenfor, en dokumentert virkning, og gir fastere hud og jevnere og friskere hudfarge. Det er verdt å presisere at sluttresultatet varierer, siden alle har forskjellig hudtype. Man må være nøye med å passe på at huden er frisk før behandling. Det er også viktig at man ikke er solbrent eller er under behandling med sterke kortisonkremer og lignende. Dette er viktig å passe på også etter behandling. Man ser forskjell etter kun én behandling, men jo flere behandlinger, jo bedre. Dessuten øker effekten i opptil ti uker etter behandling. Det anbefales derimot å ta mellom tre og seks behandlinger, for best mulig resultat. Selve behandlingen tar under en halvtime.
Mange ønsker å utføre behandlingen hjemme. Den største utfordringen har for mange vist seg å være å velge riktig lengde på nålene. En 0,2 mm dermaroller vil ifølge eksperter på området, ikke gjøre huden finere. Så godt som alle vil se raske og gode resultater med en rulle på 0,5 mm. Hvis man ønsker å prøve seg frem, og i all hovedsak tenker på hudens estetiske side, altså å redusere rynker og gjøre huden finere, er nok derfor en 0,5 millimeters rulle stedet å begynne. Dette kan fjerne rynker, virke oppstrammende på huden og fjerne de famøse «fine linjene». Hudens kollagen stimuleres opp til 1000 % etter én behandling, og det anbefales å gjenta behandlingen hver andre uke.
Toppnivået til hudens kollagen er på rundt 10 dager etter behandling. Hvis man ønsker perfekt hud til en spesiell anledning, rådes man til å ha dette i bakhodet. Siden kollagenet i huden styrkes kraftig, tar huden til seg mye mer enn vanlig. Det er derfor meget viktig at man har rene produkter rundt behandlingsområdet og at også utstyret er rent, for å unngå at urenheter trenger inn i huden. Det er også viktig å bruke riktige hudprodukter for å ta vare på den tross alt sårbare huden, spesielt i døgnet etter behandlingen. Produkter følger med når man kjøper en pakke med dermaroller.
Dermarolling er en effektiv og smart måte å hjelpe huden til å hjelpe seg selv på. Behandlingen har også god virkning strekkmerker, men da må man ha nåler på 1,5 millimeter. Dette burde gjøres profesjonelt, siden nålene er betydelig lengre. Det anbefales å gå til en hudlege eller behandler for dette. Man går da til behandling mellom tre og fem ganger, med seks ukers mellomrom. Dette har vist seg å fungere veldig bra, ifølge de som har prøvd dermaroller mot strekkmerker. Det er mulig å gjøre dette hjemme, men det anbefales å gå til behandling eller konsultasjon for å få råd og instruksjoner for hvordan behandlingen skal gjennomføres.
Dermarolling er ikke plastisk, og nålene er små. Behandlingen regnes derfor som trygg. Den er som nevnt FDA-godkjent, og den er i tillegg godkjent i henhold til europeiske CE-direktiver. Dette kan leses mer om ved et enkelt søk på nettet.
Huden kommer til å bli rød, varm og ofte flassete rett etter behandling, men dette er naturlig. Følelsen kan visstnok sammenlignes med å være solbrent. Den påfølgende dagen vil huden sannsynligvis kjennes sensitiv, men dette varierer fra person til person, og fra hudtype til hudtype. Man kan påføre krem og sminke dagen etter, men man skal unngå dette den dagen man tar behandlingen. Behandlingen skal ikke være veldig smertefull, men mange melder om noe smerte. Det varierer også fra person til person, og ikke minst er det avhengig av hvor lange nålene er.
Siden det er snakk om nåler, kan man fort tenke at det kan gjøre vondt med dermaroller. Og ja, noen vil merke en viss svie under behandling. Det er mulig å benytte lokalbedøvelse. De fleste velger å ikke bruke dette hjemme. Hvis man vil ha bedøvelse og man tar behandlingen profesjonelt, kan sykepleieren smøre på en lokalbedøvende krem som virker etter kort tid. Det er verdt å presisere at sykepleiere og profesjonelle behandlere bruker lenger nåler, noe som kan gjøre mer vondt. Det kan også svi litt i etterkant av behandlingen. I så tilfelle burde man gå ned til kortere nåler. En av tabbene mange som velger å utføre behandlingen selv gjør, er å kjøre på med for lange nåler, i håp om å få enda bedre effekt. Men erfaringene tilsier også at ved rett bruk, altså med nåler i riktig lengde i forhold til området og problemet som skal behadles, så skal det ikke gjøre særlig vondt i ettertid.
Hvis man ønsker å utføre behandlingen hjemme, er det meget viktig med god hygiene, siden infeksjon er en av de få bivirkningene det advares mot. De første 24 timene etter behandlingen er de mest kritiske. I denne tiden bør man følge en streng rutine for smøring av huden med blant annet fuktighetskrem og andre velgjørende kremer. Du får informasjon og anbefalinger om hvilke produkter du skal bruke ved å for eksempel henvende deg til en behandler.
Microneedling kommer i forskjellige former, men essensen er den samme. Det finnes en rekke ulike varianter innen feltet, og det anbefales derfor å snakke med profesjonelle før man eventuelt prøver behandlingen hjemme. Man kan få en gratis og uforpliktende konsultasjon hos de fleste som tilbyr denne typen behandling. Også prisen og kvaliteten på de ulike variantene og merkene varierer. I jungelen av produkter der ute er det greit å vite hva man selv er villig til å gjøre for sin egen hud, og hva man er villig til å utsette huden sin for.
De aller fleste kan behandles, med mindre man har en ekstremt sårbar hudtype eller for eksempel eksem. Man kan forøvrig leve livet sitt som normalt dagen etter, og folk vil heller tenke at du er solbrent enn noe annet. Nettopp for å unngå enda mer rødhet, burde man være veldig påpasselig med å bruke solkrem med minst solfaktor 30 den neste måneden etter behandling. Det er også ikke uvanlig at man flasser en del, da kroppen kvitter seg med død hud i et uvanlig høyt tempo.
Når det gjelder de profesjonelle aktørene, har de en rekke unntak som de ikke behandler. De behandler for eksempel ikke diabetespasienter, blødere, hud med eksem, gravide, nyopererte, kreftpasienter eller de som går på blodfortynnende medikamenter. At de profesjonelle behandlerne velger å la være å behandle ovennevnte grupper, burde være et åpenbart signal om at man skal være forsiktig med hjemmebehandling om man tilhører en av disse gruppene.
Vurderer du å behandle huden din med dermaroller, anbefales det at du tar kontakt med en profesjonell behandler for en informasjonssamtale. Da har du anledning til å spørre om ting du lurer på og få gode råd og tips, tilpasset ditt spesifikke problem og din hudtype. Etter en eventuell første konsultasjon, kan du velge om du vil gjøre det profesjonelt eller hjemme.
For å lykkes med behandling hjemme er det viktig med god kunnskap om hudens oppbyggelse og funksjon. Det er også viktig at man er klar over hva man ønsker å behandle, og om dette er noe som kan behandles med dermaroller, eller om man burde velge en annen form for microneedling. Hudens tykkelse varierer gjennom hele ansiktet, og i løpet av en behandling brukes det gjerne dermaruller med nåler i forskjellige lengder. Dette må man kunne beherske selv hvis man ønsker en effektiv hjemmebehandling.
Gjør smarte helsevalg