Å legge inn fillers i leppene er en svært populær kosmetisk behandling som mange gjør for enten å gi leppene mer fylde, for å redusere ujevnheter eller lage tydeligere konturer. Dette gjøres ofte ved å sprøyte restylane inn i leppene ved hjelp av en tynn sprøytenål. Man kan også bruke fett fra egen kropp som en type filler, da ved en fettransplantasjon. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fillers i leppene innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Det kan være flere årsaker til at man velger å behandle leppene med fillers. Noen ønsker å forstørre leppene, andre ønsker å fjerne ujevnheter, gjøre konturene tydeligere eller fjerne rynker omkring munnen. Leppene endrer seg gjerne ettersom man blir eldre og mange opplever derfor et behov for å behandles med fillerinjeksjoner i leppene for å føle seg vel.
Ved ønske om fillerbehandling av leppene er det gjerne enten fillerbehandling med restylane eller fettransplantasjon som gjøres. Begge behandlingsformer anses som enkle og relativt risikofrie. Man ser umiddelbart resultat av behandlingen og denne blir som regel vellykket.
Fillerbehandling av leppene varierer i pris, alt ettersom hvor mye man ønsker å gjøre, og varierer mellom 1.500 til 5.000 kroner. Eksakt pris oppgis gjerne når man er hos behandler til konsultasjonstime. I Norge er det ikke store forskjeller i pris på klinikkene som utfører denne behandlingen og det kan derfor være vel så viktig å se an hva slags inntrykk man får og hva vedkommende behandler kan, enn bare å se på prisen. Dette fordi en vellykket fillerbehandling er avhengig av behandlers evne og erfaring til å sette riktig mengde filler passe dypt og av den rette typen.
De fleste blir fornøyde ved behandling med filler i leppene, og få opplever verken langvarig rekonvalesens eller komplikasjoner. Det er imidlertid viktig at man er realistisk når det gjelder hvilke resultater man kan få. En slik forventningsavklaring gjøres gjerne konsultasjonstimen som er forut behandlingen.
Ved økt alder blir leppene gjerne tynnere og smalere og mister konturer. Mange opplever også å få små rynker omkring munnen som blant annet kan gjøre at en ser sur ut. Dette kan behandles ved bruk av filler. Leppene kan få igjen noe av den spenst og fylde de hadde før, og de fine rynkene kan bli rettet ut.
De aller fleste mennesker kan behandles med restylane eller fettransplantasjon i leppene, men de aller fleste klinikker har klare regler for hvem de ikke kan tilby behandling. Dette gjelder barn og unge under en viss alder. Mange steder opereres det med 20 års aldersgrense. I tillegg gis ikke behandling om man har piercing i tunga eller rundt munnen eller om man er allergisk mot bedøvelse. Dersom personer med diabetes ønsker å få utført leppebehandling med fillers må de først avklare med lege om dette er greit. Disse reglene er satt for å unngå komplikasjoner eller farlige situasjoner for pasientene.
Før en eventuell behandling med fillers har man gjerne en uforpliktende konsultasjonstime hos behandleren eller klinikken hvor man akter å foreta behandlingen. Her gis informasjon om behandling, pris på behandling og eventuell mulig ventetid. Den som ønsker behandling kan og bør her stille de spørsmål en måtte ha, i tillegg til å legge frem hva en ønsker, hvilke forventninger en har og hva som er målet for den enkelte med behandlingen. Dette blir en forventningsavklaring som kan være nyttig og viktig. Resultat etter behandling er individuelt og avhengig av hudens elastisitet og også ens egne arveanlegg. Det er det viktig å være klar over. I denne samtalen får man en fast pris på behandlingen. De priser som ligger på de ulike behandlingssteder sine hjemmesider er ofte veiledende, da man ser individuelt på den enkelte pasient og tilpasser hvilken behandling som passer. Under konsultasjonstimen fyller man også ut et helseskjema. Når dette er gjort er man klar for behandling.
Å får utført fillerbehandling i leppene tar mellom 30 og 60 minutter. Den utføres av at en tynn nål føres inn flere steder på innsiden av leppene og små injeksjoner med fillers gis. En slik behandling skal utføres av medisinsk personell.
Man setter ikke bedøvelse rett i leppene før behandling, da det kan medføre vanskeligheter for behandler å sette riktig dose filler, men man kan sette lokalbedøvelse omkring leppene og også smøre bedøvende krem på leppene. I enkelte tilfeller er det også bedøvelse i fillerprøyten.
Det er helt normalt å føle noe ubehag etter behandling. Leppene er da både hovne og røde, og de kan klø og være ømme, i tillegg til at små blåmerker kan dannes. Disse tingene går som regel over i løpet av 3-5 dager og etter maksimalt en uke.
Effekten av en restylanefiller er gjerne 3-9 måneder, alt etter livsstil og alder, mens en fettransplantasjon er varig. Det anbefales å gjennomføre vedlikeholdsbehandlinger.
Etter behandling er det viktig å ikke trene hardt eller ta for mye på leppene. Dette for å unngå infeksjoner. Det er samtidig viktig at man masserer leppene forsiktig daglig, for å unngå at filleren klumper seg. Når dette skal gjøres er det nødvendig at en er påpasselig med renhold av hender og lepper slik at man unngår infeksjoner.
Når det gjelder fillerbehandling av leppene er det enklest å gjøre dette med stoffer som kroppen ikke vil reagere på. Derfor er det vanligst å bruke en filler som er basert på kroppens egen hyaluronsyre, da ofte restylane, eller ved at man bruker eget fett og utfører enn fettransplantasjon.
Restylane er kroppens egen hyaluronsyre og inneholder ingen giftstoffer. Det gir en naturlig mimikk etter behandling og man opplever ikke leppen som stiv. Restylane inneholder ikke, til forskjell fra andre fillers, animalske stoffer og sjansen for å få allergiske reaksjoner er derfor minimal. Det kan ses på som negativt at behandlingen ikke er varig, men samtidig, om man ikke er fornøyd med slik leppene ble, eller det føles ubehagelig, så kan det være greit at det forsvinner.
Da restylane er et naturlig produkt, kan de aller fleste bruke det. De som ikke kan få injeksjoner med restylane er gravide, ammende, om en har sår eller infeksjoner omkring munnen eller går på blodfortynnende medisiner.
Det finnes ulike restylanefillers, og man bruker forskjellig type, alt etter som man ønsker å tydeliggjøre leppenes konturer, leppenes volum, rette opp i asymmetrier eller lignende.
Ved fettransplantasjon hentes fett fra egen kropp, gjerne fra mageområdet. Til forskjell fra filler med restylane, gir dette en permanent virkning. Man må gjerne legge litt mer enn nødvendig, da enkelte av fettcellene dør under transplantasjonen, og behandlingen må gjerne også gjentas for at man skal få riktig fylde. Leppene blir ved fettransplantasjon mer hoven enn ved filler og dette kan vedvare i flere uker.
Bivirkninger ved filler – både restylane og fettransplantasjon - kan være ujevnheter i leppene. Disse er ikke så store at andre ser dem, men man kan selv kjenne det og oppleve det som ubehagelig. Dette unngås som regel dersom man masserer leppene forsiktig etter behandling
Om man ønsker fillerbehandling er det svært mange aktører som utfører dette. I Norge er de fleste seriøse og de som utfører behandlingen er opplært til dette, men man burde likevel bruke litt tid på å finne den som passer for seg, hvordan man opplever å bli tatt imot, hvordan man blir forstått og hvilke råd man får. Dette for å få et mest mulig vellykket resultat.
Gjør smarte helsevalg