Behandling med fillers i ansiktet er en svært populær behandling for utjevning av rynker og linjer eller andre korrigeringer av hudens aldringstegn. Det er mange fillers på markedet, men den originale og mest brukte er restylane. Restylane er naturlig og ikke kjemisk, da den er laget av hyaluronsyre, et stoff kroppen selv produserer. En filler er en god behandling av milde til moderate aldringstegn i huden. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva behandling med filler i ansiktet innebærer, pris på behandlingen, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Filler er en gele som kan brukes til å behandle moderate aldringstegn i ansiktet. Med alderen blir huden tørr og mindre spenstig og den kan falle litt sammen. Dette fordi huden blir mindre fettrik og produserer mindre kollagen og hyaluronsyre etter hvert som en blir eldre. Dette kommer til uttrykk gjennom rynker og linjer i huden. Formålet med en filler er å glatte ut rynker, fylle ut lepper eller stramme opp steder hvor huden har blitt slapp. Dette gjøres for det meste i ansiktet og på halsen, men kan også brukes på hender og bryst. Det er stadig flere som går til behandling for å få fillers, da slik behandling anses som en enkel måte å få huden til å se yngre ut på, og samtidig er forbundet med liten risiko og få bivirkninger. Små injeksjoner med filler sprøytes inn under huden der det er linjer eller rynker, og disse løftes med det opp fra undersiden og glattes ut.
Behandling av fillers er rask og gir umiddelbare resultater. Det må imidlertid bemerkes at det ikke er en permanent effekt. En behandling varer i seks til tolv måneder, og om man så gjør en etterbehandling kan effekten vare i inntil 18 måneder. Hvor lenge effekten varer er individuelt.
Behandling med fillers varierer i pris, alt etter hva man ønsker å gjøre og hvor omfattende behandlingen er. På de ulike behandlerstedenes hjemmesider oppgis ulike priser. Dette varierer fra 2.000 kroner og opp mot 7.000 kroner, men disse prisene er å regne som veiledende. Det er først når en har vært til konsultasjonstime hos behandler og det er avtalt hvilken type behandling som skal utføres at man får en konkret pris.
Det er imidlertid viktig at en ikke bare har fokus på hva en behandling med filler i ansiktet koster når en skal velge behandlersted. Minst like viktig er behandlerens kompetanse og erfaring. Dette fordi et godt resultat av en fillerbehandling er svært avhengig av at riktig type filler settes på riktig måte og i rett mengde, og man er sånn sett prisgitt behandler og at denne til fulle vet hva den gjør.
Generelt har personer som blir behandlet med fillers gode erfaringer. Behandlingen er relativt raskt unnagjort, den er ganske smertefri, man ser umiddelbare resultater og den krever ikke noen restitusjonstid. Ved bruk av hyaluronsyrefillers, som for eksempel restylane, oppleves så godt som aldri bivirkninger etter behandling.
Ulempen med fillers er at man må gjenta behandlingen for å holde på resultatet. Det er samtidig viktig at man er innforstått med at fillers på et eller annet tidspunkt ikke lenger er nok for å gjøre huden ungdommelig og glatt, og at plastikkirurgi blir nødvendig. Dette er mer omfattende, men gir også langvarige resultater.
Det er i første omgang mennesker med moderate aldringstegn som vil få best utbytte av behandlingen. Små linjer og rynker i ansiktet kan da fint jevnes ut og huden oppleves glatt og frisk.
Selv om de aller fleste kan behandles med fillers, så er det noen grupper i befolkningen som ikke skal behandles, eller som må snakke med en lege før en eventuell behandling. Dette er mennesker som er allergiske mot bedøvelse eller har fått anafylaktiske allergireaksjoner, gravide eller ammende og epileptikere og personer som har autoimmune sykdommer. I tillegg må man være over 18 år.
Ved ønske om fillerbehandling må man først bestemme seg for hvilken behandler man ønsker å gå til. Deretter må man bestille en konsultasjonstime. I denne timen går man igjennom hva man ønsker å utbedre, rette opp eller endre og behandler sier noe om hvordan det antas at resultatet blir. Dersom man har infeksjon eller betennelse i huden må denne behandles før man gjennomfører en fillerbehandling. Om man går på blodfortynnende medisiner er det viktig at dette også kommer frem, for i så fall må en lege vurdere om man kan eller burde slutte med blodfortynnende medisiner under behandlingen med fillers. Om man går på slike medisiner øker muligheten for at man vil få blødninger.
Selve behandlingen med fillers er raskt og relativt smertefritt. Alt ettersom hvilke områder i ansiktet som skal behandles, varierer tiden det tar mellom noen minutter til en time. Enkelte klinikker smører på en bedøvende krem i ansiktet før injeksjonene settes, men det er i dag også mange fillers som inneholder bedøvelse, så dette er ikke alltid nødvendig. Deretter føres en tynn nål inn under huden og små injeksjoner med filler sprøytes inn flere steder. Samtidig masseres ofte området forsiktig for å spre filleren.
Det kan oppstå en liten hevelse i det behandlede området, som varer i 2-4 dager, og det kan bli litt rødt, eller små blåmerker kan oppstå, men dette er ikke farlig.
De første dagene etter behandling burde man unngå å ta, klemme eller massere på det behandlede stedet. Man burde heller ikke bruke sminke, trene, ta badstue eller utsette seg for sollys. I tillegg burde en være forsiktig med alkohol på selve behandlingsdagen.
Fillers kan i hovedsak deles inn i tre grupper. Hva som passer for den enkelte kan variere både med hvilket område man ønsker å behandle og hva den enkelte behandler råder en til. I ansiktet er det mest vanlig å benytte fillere med hyaluronsyre, men i det følgende vil også to andre behandlingstyper, som blir benyttet bli nevnt.
Fillere med hyaluronsyre: Hyaluronsyre er en sukkerkomponent som naturlig produseres i hud og brusk på mennesker og dyr. Den originale filleren med hyaluronsyre er restylane, Den er fremdeles svært populær, selv om det også har kommet mange andre fillers på markedet. Det har de siste årene har det blitt utviklet stadig bedre kjemiske blandinger, som gir ulike egenskaper til ulike fillers. Jo tynnere en filler er, jo mer overfladisk i huden kan den settes, og dette åpner opp for en større bredde i hvor og hva man kan behandle. Det er svært sjelden det oppstår allergiske reaksjoner ved behandling med dette, da hyaluronsyre allerede finnes naturlig i kroppen.
Restylane og også andre hyaluronsyrefillers kan bli brukt for å gi volum eller hudforyngelse i ansiktet og glatte ut ujevnheter. Filleren kan blant annet legges i lepper, reduserer rynker, bygger kinnbein, hake, korrigerer asymmetrier eller nesekorreksjoner. I noen tilfeller kombineres Restylane med muskelavslappende preparater, peeling, laser eller medisinske kremer for å gi best mulig behandling. Bruk og virkning er svært godt dokumentert gjennom vitenskapelige studier.
Fillers som er kollagenstimulerende: Kollagen er en viktig bindevevskomponent i huden for at den skal være sterk, elastisk og smidig. Dette er samtidig et av de stoffene kroppen produserer mindre av ettersom man blir eldre. Fillersene som er kollagenstimmulerende hjelper kroppen til å øke produksjonen av kollagen, og gjennom det gjenoppretter noe av hudens fasthet. Man ser også at kollagenstimulerende fillers har lengre varighet enn fillers med hyaluronsyre, men det har generelt vært mindre benyttet, så man har mindre erfaring og også mindre dokumentasjon på bruken.
Fettransplantasjon: Dette regnes som et kirurgisk inngrep, da man tar fett fra et sted på kroppen og legger det inn et annet sted. Fettransplantasjon har en langvarig effekt, da fett i liten grad brytes ned, men blir gjerne brukt for litt mer omfattende korrigeringer og ikke så ofte til å rette ut rynker og linjer i ansiktet.
Om man ønsker fillerbehandling er det svært mange aktører som utfører dette. I Norge er de fleste behandlere og klinikker seriøse og de som utfører behandlingen er opplært til dette. Likevel burde man bruke litt tid på å sjekke ut forskjellige steder, og kartlegge hva de tilbyr av behandlingsformer, hvilke råd de gir, hva det koster, hvilke erfaringer de har og hva andre har erfaring med. Det finnes mye god informasjon på hjemmesidene til de ulike behandlingsstedene, og om man enten besøker stedet eller kontakter dem via epost eller telefon, er de svært imøtekommende til å svare på de spørsmål man måtte ha.
Gjør smarte helsevalg