Å fjerne pigmentflekker (også kjent som hyperpigmentering) er et populært alternativ når pigmentene blir for sjenerende. Det finnes flere effektive metoder for at du skal få den naturlig jevne hudtonen du alltid har ønsket deg. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva det å fjerne pigmentflekker i ansiktet innebærer, hva det koster, hva behandling med laser og krem innebærer, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Pigmentflekker (hyperpigmentering) er en vanlig hudlidelse, der det oppstår brune flekker i huden. Stort sett viser flekkene seg i ansiktet, men hals, bryst og hender kan også være utsatt. Pigmentflekker er ikke farlig, men mange synes det er sjenerende, og ønsker å fjerne disse.
Pigmentflekker oppstår vanligvis i 30-årene, ofte i forbindelse med graviditet og amming, hormonelle forandringer eller soleksponering. Det finnes ulike typer pigmentflekker, der melasma, solar lentigo (leverflekker) og seboreisk keratose (talgvorter) er noen av de vanligste.
Hos kvinner ser man særlig forekomst av melasma. Det karakteristiske ved disse pigmentflekkene er at de er symmetriske og ofte lokalisert på kinn, hake, overleppe og panne. Den vanligste formen for melasma er arvelig betinget og oppstår under endringer i hormonstatus. Opptil 70% av alle gravide få melasma og 10% av alle p-pille brukere utvikler dette. Leverflekker og talgvorter er mer vanlig hos eldre, men man ser også tilfeller der de oppstår hos yngre. Leverflekker og talgvorter opptrer gjerne i ansiktet, på hendene og overkroppen.
Årsaken til pigmentforandringer er sammensatt og noen er enklere å behandle enn andre. Hvilken type pigmentflekker du har vil bestemme hvilken type behandling du skal ha. Mesoterapi, dermapen, et spesialisert hudprogram, laserbehandling og IPL (lysbehandling) er vanlige behandlinger. Resultatet er varierende.
Det er svært store forskjeller på de ulike metodene for å fjerne pigmentflekker, og prisene varierer. En dyktig behandler er like viktig som pris. Det finnes mange klinikker der ute, med et bredt spekter av behandlingstilbud. Vi anbefaler at du tar kontakt med din fastlege for å kartlegge hvilken type pigmentflekker du har og korrekt behandling. Noen ganger kan en enkel krem være løsningen.
Hva angår erfaringer med fjerning av pigmentflekker er det store forskjeller. Pigmentflekker kan være lunefulle og vanskelige å behandle. Noen rapporterer gode resultater med kremer eller ved å kutte ut hormonell behandling, som for eksempel p-piller. Andre har effekt av laserbehandling, frysebehandling, dermapen eller IPL. Noen får ingen effekt av behandlingen. Dersom du opplever liten eller ingen effekt av behandlingen, ta kontakt med din behandler for ny konsultasjon. Det kan hende en annen behandling er aktuelt. Det samme gjelder dersom pigmentflekkene kommer tilbake. Den beste behandlingen for pigmentflekker som har oppstått på grunn av alder og sol, samt leverflekker, er ofte en kombinasjonsbehandling. De aller fleste vil med litt tid og innsats få dempet pigmentflekkene.
De fleste vil kunne være kandidat for fjerning av pigmentflekker. Avhengig av din sykdomshistorie, eventuelle allergier, medisiner, hudtype og type pigment vil legen anbefale passende behandling. Hva angår laserbehandling og IPL kan det dog være flere faktorer som gjør at du ikke er kandidat. For eksempel behandler man ikke personer med laser som går på roaccutane, et medikament mot alvorlig akne. Ta kontakt med din lege for tilpasset behandling.
Du skal ikke behandles med laser eller IPL dersom
Dersom du ønsker å behandle dine pigmentflekker anbefaler vi at du først tar kontakt med fastlegen for konsultasjon. Fastlegen vil kartlegge hvilken type pigmentflekker du har og behovet for behandling. Dersom det er behov for større behandling, som for eksempel en laserbehandling, vil legen kunne henvise eller anbefale klinikk. Du kan selvsagt også oppsøke en hudklinikk på egenhånd. De fleste tilbyr en gratis og uforpliktende konsultasjon. Vi anbefaler i disse tilfellene at du gjør grundig research på anerkjente klinikker, da det finnes useriøse aktører på markedet. Ved konsultasjon er det viktig å gå gjennom din aktuelle sykdomshistorie, eventuelle allergier og tidligere hudbehandlinger. Din behandler vil ut i fra dette, samt typen pigmentflekker, anbefale passende behandling. Under konsultasjonen vil du snakke om hvilke ønsker og forventninger du har til behandlingen. Du skal også få informasjon om pris og ventetid, samt svar på det du måtte lure på.
Det er store forskjeller på behandlingene og ofte anbefales en kombinasjonsbehandling. En fastlege kan blant annet skrive ut krem med blekningseffekt. Disse smører man ofte rett på behandlingsstedet ved kveldstid. Du kan oppleve noe flassing og rødhet, særlig i starten av behandlingen, ellers er det få bivirkninger knyttet til disse kremene. Det er viktig at du benytter høy solfaktor særlig under behandlingen, men også i etterkant. Solkrem kan forhindre at pigmentflekkene kommer tilbake. Det anbefales ikke å gjennomføre en slik behandling på sommeren, da solen skal unngås. Snakk med din lege om korrekt bruk og behandlingstid.
Dersom laserbehandling er aktuelt vil du måtte unngå sol de siste 4 ukene før behandling. Under behandlingen vil huden først renses. Du vil få utdelt briller for å beskytte øynene, mens legen skyter laserlys på pigmentene. En laserbehandling kan gjøre vondt. Man kjenner en brennende stikking i huden, og noen ganger er det behov for bedøvelse, særlig dersom man behandler store deler av ansiktet. Behandlingen varer i 10-30 minutter.
Etter laserbehandlingen skal man benytte dagkrem med minimum solfaktor 30 og unngå direkte soleksponering de påfølgende 4 ukene. Man bør også unngå å skrubbe huden i det aktuelle området, bade i klorvann eller badekar. Utover dette kan man i stor grad gjenoppta de daglige gjøremålene etter behandling. Huden kan bli blekere en kortere eller lenger periode etter laserbehandlingen, men det er sjelden at huden blir permanent avbleket. Dette skyldes så fall at pigmentcellene i huden er skadet.
Å fjerne pigmentflekker er svært trygt dersom du utfører behandlingen hos lege eller anerkjent behandler. Det er allikevel noen vanlige bivirkninger:
Under følger bilder av pasienter før og etter pigmentbehandling.
Det finnes ulike metoder for å fjerne pigmentflekker. Noen av de vanligste er mesoterapi, dermapen, hudprogram, IPL og laserbehandling. Snakk med din behandler om hva som er aktuelt for deg.
Mesoterapi, er et naturlig alternativ dersom du ikke ønsker laser eller injeksjonsbehandling. Med mesoterapi setter man sammen ulike ingredienser for å behandle pigmentene. I tillegg bruker man vitaminer og antioksidanter for å bremse og forebygge videre pigmenteringer. Denne behandlingen er svært mild, varer i cirka 15-20 minutter og du kan gå rett tilbake til dine vanlige gjøremål etterpå.
Dermapen, er en avansert form for microneedling. Microneedling er en hudforbedrende behandling uten kirurgi, der næringsstoffer fraktes dypt ned i hudlagene. Resultatet blir økt produksjon av kollagen, som kan sammenlignes med effekten av en laserbehandling. Behandlingen har dokumentert effekt mot hyperpigmentering og varer i cirka 30-45 minutter.
Hudprogram: Et hudprogram innebærer at en lege eller kosmetisk sykepleier vurderer grad av pigmentering og anbefaler et medisinsk program tilpasset din hud. Du vil få tett oppfølging under behandlingen. For best mulig resultat må behandlingen vedlikeholdes over tid og benyttes i kombinasjon med solkrem. Vær obs på at gravide og ammende ofte ikke kan behandles med hudprogram.
Laserbehandling, er et hyppig brukt alternativ til fjerning av pigmentflekker. Noen pigmentflekker sitter svært dypt og trenger spesielle lasere. En laserbehandling er best egnet for personer med lys hudtone. Det kreves fra 2-4 behandlinger for optimalt resultat.
IPL: Intense Pulsed Light, er en lyskilde som sender ut et intens lys og som gir energi til melaninet i huden. Dette gir en selektiv ødeleggelses av pigmentflekkene. Man kan fjerne mange typer pigmentflekker med denne metoden. Det er vanlig at det behandlede området bli rødt og pigmentflekkene se litt skitne ut etter behandling. Dette forsvinner etter 7-12 dager. Behandlingen må gjentas 1-3 ganger.
Det er verdt å merke seg at IPL og lasere kan forårsake stor skade. I Norge finnes det heller ingen krav til kompetanse for å benytte slikt utstyr. Det er derfor svært viktig at du gjør grundig research før du velger behandler.
Det er svært viktig at du velger rett behandler når du ønsker å fjerne pigmenter. Vi anbefaler at du tar kontakt med din fastlege for å kartlegge din individuelle behandling.
Gjør smarte helsevalg