Behandling med fillers som Restylane eller Botox er populære alternativer når rynker skal fjernes. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva disse alternativene innebærer, hva de koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Rynker er en følge av alder, arv eller livsstil, og mange ønsker å fjerne disse. De mest vanlige metoden er med s.k. fillers hvor betegnelsene restylane eller botox er de mest kjente. Hvilken du bør velge, gir klinikkene deg kvalifiserte anbefalinger om. Metodene er injisering ved områder hvor rynker har lett for å oppstå som i pannen, ved øynene, rundt munnen og for noen på halsen. Injiseringen innebærer at meget tynne nåler blir stukket inn under huden som skal behandles. Dette er relativt smertefritt da en enkel form for lokalbedøvning tilbys ved behov.
Motivene for å gjennomføre en behandling for å fjerne rynkene varierer. Noen ønsker å få bukt med det som kalles ”sinnarynker” i pannen, mens andre synes rynker ved øynene virker skjemmende. Atter andre vil glatte ut det som er av rynker rundt munnen, mens enkelte synes at halsen trenger å glattes ut. Dette er de områdene som behandles med injisering. De fleste vil oppleve å ha blitt mer freshe da huden kjennes både mykere, glattere og mer fuktig etter en behandling for å fjerne rynker. Mange vil dessuten føle seg mer ungdommelige, med et bedre velvære etter behandlingen.
Etter en behandling vil man oppleve at de fleste rynker er glattet ut, og at huden har fått en bedre glød som et resultat av at hudens egen fuktighe produksjon har fått en boost. Huden kjennes dessuten mykere og mer spenstig samtidig med at markante linjer og porer har blitt redusert. Resultatet er gjerne synlig etter 2-3 dager, og det anbefales at behandlingen gjentas etter noen måneder, og at du følger anbefalingene fra klinikken så huden kan beholde sin nye glød.
Prisen for behandling varierer mellom klinikkene. En startpris for behandling av smilerynker med Restylane ligger på fra kr. 2.400,- og oppover, mens andre tilbyr komplette pakker for et sammensatt behandlingsopplegg fra kr. 7.000,- beroende på hva som passer ditt behov best.
Behandlingsform og mengde er gjerne utslagsgivende for prisene. Det samme kan sies om hvor mange områder i ansiktet du velger å behandle. Områdene har faste priser, men velger du å behandle flere samtidig oppnår du en slags kvantumsrabatt i forhold til å behandle hvert område for seg. Restylane er noe dyrere enn en Botox–behandling i klinikkenes prislister.
Kostnaden for førstegangskonsultasjon som anbefales nye kunder, varierer en del. De fleste oppgir konsultasjonspriser på mellom 300 og 500 kroner, mens enkelte lar nye kunder få dette gratis.
Om vi ser i prislisten til en kjent klinikkjede, vil en Restylane-behandling i 3 ansiktsområder ligge på kr. 7.500, mens tilsvarende for Botox-behandlingen er oppgitt til kr. 6.000.
De fleste klinikker ligger tilnærmet i samme område, selv om det er forskjeller. Hvilken behandlingsform du bør velge vil klinikken gi deg råd om.
Når du skal velge deg en klinikk for å glatte ut rynker eller friske opp huden, kan en erfaren behandler være viktigere enn prisen for hvem du bør velge. Har klinikken autoriserte og dyktige behandlere med nødvendig erfaringen for et tilfredsstillende resultat? Og vil du føle deg i trygge hender? Slike spørsmål bør du finne svar på innen valget av klinikk gjøres.
De fleste klinikker forteller gjerne om sine ansatte på nettsidene hvor utdannelse og erfaring er oppgitt. Noen klinikker har egne websider med pasienthistorier, som du bør ta en titt på innen du bestemmer deg. Gjør gjerne et søk på Google eller Facebook om andres erfaring med forskjellige klinikker. Kanskje finnes det noen i din nærmeste familie eller omgangskrets med erfaringer de vil dele med deg. De fleste seriøse klinikker har velutdannede behandlere, noen sågar med sykepleiere eller hudleger som besørger injiseringene.
Innen du bestemmer deg for en klinikk eller behandler er det greit å avklare kriteriene du bør legge til grunn. Hva er viktigst; prisen eller kvalifikasjonene?
Om vi fokuserer på prisene så tilbyr en klinikkjede en tredelt Skinbooster-pakke hos sin Oslo-klinikk til kr. 7.500, men de opplyser at prisene kan variere mellom de forskjellige avdelingene i kjeden. En klinikk på Lillestrøm tilbyr en Restylane Skinbooster-pakke med behandlinger som strekker seg over 3 måneder til kr. 7.000. Om vi ser lenger utenfor Oslo-området, tilbyr en klinikk i Moss 3 Restylane-behandlinger i en pakke til kr. 6.500
Det er fornuftig å orientere seg om tidligere kunders erfaringer med de enkelte klinikkene. De har gjerne egne websider med kundeerfaringer hvor du kan lese uttalelser fra kunder hos de forskjellige klinikkene:
Skuespillerinne Mia Gundersen sier følgende om Skinbooster-behandling hos den klinikken hun bruker: ”Jeg får en boost av vitalitet etter behandlingene, og jeg merker en fantastisk hudforbedring i hele ansiktet. Jeg føler meg rett og slett fresh”, og tilføyer at denne behandlingen gjentar hun 2 ganger i året.
Gjør du et søk på Google eller Facebook vil du sikkert finne interessante kommentarer. På Facebook skriver en Alma Larsen om sin klinikk i Sarpsborg: ”Anbefales på det sterkeste!!!”
Når du vurderer forskjellige klinikker, bør du forvente at de lever opp til slike omtaler, og at klinikken holder det de lover når det gjelder behandlingene innen den prisrammen som er avtalt for enkeltbehandling eller behandlingspakker.
De fleste som er behandlet for å fjerne rynker forteller at de synes at huden har blitt mykere og glattere, samtidig som de føler seg yngre og freshere.
Selv om det meste tilsier at det å fjerne rynker er uproblematisk og tilnærmet smertefritt, så finnes det likevel noen ulemper. Dersom behandler ikke har påkrevet anatomisk kunnskap om hvor injiseringen bør gjøres i ansiktet kan det gi bivirkninger som vil vise seg i form av tette blodkar, hevelser, blåmerker, infeksjoner eller skader på huden, skjønt dette hører til sjeldenhetene. De fleste klinikker har kvalifiserte og autoriserte behandlere, så om du velger din klinikk med omhu burde risikoen for komplikasjoner være minimale.
Under den første konsultasjonen med en klinikk får du avklart hvilke behandlingsformer som egner seg for din hud. Om klinikken mener at huden er uegnet til behandling, plikter de å informere deg om det. Under konsultasjonen bør du orientere deg om klinikkens seriøsitet, så du ikke risikerer komplikasjoner.
Etter en behandling bør du kunne forvente at tidligere dype rynker er glattet ut til et minimum. Ingen kan garantere at rynkene blir helt borte, men mindre markante enn tidligere vil uansett rynker og hud bli.
Hos de fleste behandlere kan du gjøre avtaler via web eller telefon. Web-booking er enkelt om du har erfaringer med en klinikk, men innen første gangs behandling er det en fordel å avtale tid på telefon, eller gjennomføre en innledende konsultasjon.
Da vil du kunne snakke med en erfaren behandler og finne den metoden som passer deg best. Slike konsultasjoner er gjerne uforpliktende, og det er kun noen klinikker som belaster deg for denne. Samtidig får du orientering om alternative behandlinger, priser og ventetider. Dessuten kan du stille spørsmål for å avklare enkeltheter du er usikker på.
I forbindelse med bookingen får du orientering om hvorledes du bør forholde deg innen behandlingen enten muntlig eller i et skriv. Om du bruker blodfortynnende medisiner, blir du antagelig bedt om å avstå fra disse før behandlingen.
Rutinene hos klinikkene er forskjellige, men de fleste vil at du fyller ut et helseskjema, samtidig som du får god informasjon om selve behandlingen.
Det er viktig at du informerer behandler om du lider av eller har hatt noen sykdommer, og om hvilke legemidler du bruker.
Innen injiseringen blir du plassert i en bekvem stol som fikserer hodet ditt under behandlingen, så behandler kan plassere injiseringnålene trygt der rynkene skal fjernes.
Selve behandlingen tar ca. 10 til 30 minutter avhengig av hvilken behandlingsform du har valgt. Prosedyrene innebærer minimalt med ubehag, og du kan gjenoppta normale aktiviteter like etter behandlingen.
Du vil få et informasjonsskriv om hvorledes du bør forholde deg etter behandlingen. Du anbefales å bevege musklene rundt det behandlede området så snart som mulig.
Du bør unngå å massere og vaske intenst de injiserte områdene rett etter behandling. Om du vil sole deg, må du bruke minst solfaktor 30.
I sjeldne tilfelle kan det forekomme bivirkninger noen dager etter injeksjonene, men de varer ikke lenge. Dersom komplikasjoner skulle inntreffe, så har klinikkene garanti- og forsikringsordninger du bør orientere deg om innen behandling.
De fleste klinikker har egne websider med den informasjonen du trenger. Noen har også før og etter bilder av pasienter. Vi har samlet linker for noen forskjellige klinikker her: Akademiklinikken, Volvat Cosmedical, Fornebuklinikken, Medusaklinikken, Klinikken for han og henne.
Restylane (eller tilsvarende fillers) og Botox er kjente behandlingsformer.
Restylane er produktnavnet for en type fillers (fyllstoffer) basert på animalske hyalusyrer. De styrker hudens egen produksjon av kollagen og gjør den fuktigere som resultere i glattere og spenstigere hud.
Botox er forkortelse for Botulinumtoksin, et protein som blir brukt til å behandle mange forskjellige lidelser. Virkestoffet har også vist seg velegnet for behandling av rynker, ved at det lammer utvalgte ansiktsmuskler med den følge at ansiktshuden blir mer avslappet og rynkene retter seg ut.
Om vi ser bort fra kirurgiske inngrep som ansiktsløftninger, så regnes trådløft som en alternativ metode til Restylane- eller Botoxbehandlinger.
Innen du velger en behandler bør du sjekke hjemmesidene nøye eller lese det du finner av brosjyrer om de forskjellige behandlingsformene. Du bør legge flere kriterier til grunn innen behandleren velges. Vi har nevnt pris, kompetanse og omtale som noen av de forholdene du bør sjekke innen du bestemmer deg for en klinikk.
Vi har allerede nevnt forskjellen i prisnivå for Restylane og Botox, men om skal vi se på prisforskjellene mellom enkelte klinikker med sammenlignbare Botox-behandlinger for 3 områder i ansiktet kan vi opplyse følgende om den dyreste og rimeligste, samt de i mellomsjiktet:
Kjede sentralt i Oslo: kr. 6.000
Klinikk i Bærum: kr. 4.800
Klinikk i Lillestrøm: kr. 4.500
Klinikk i Sarpsborg: kr. 3.300
Innen du bestemmer deg for klinikk kan prisene ha endret seg, så disse bør sjekkes ved første kontakt for å være sikker på korrekte priser.
Gjør smarte helsevalg