Plages du av uønsket hårvekst i ansiktet? I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hvordan du kan bli kvitt problemet, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
I likhet med menn har også alle kvinner hår i ansiktet og på kroppen ellers. Forskjellen er at kvinners hår som regel er lysere og tynnere, og derfor langt mindre synlig enn hos menn flest. Men selv om det er genetisk betinget og aldri så naturlig, opplever likevel mange kvinner hårveksten som sjenerende, særlig ansiktshår og spesielt hvis hårveksten er mørk.
De fleste som fjerner hår i ansiktet gjør det altså av estetiske hensyn. Hårfjerning på overleppe og hake er en av de vanligste formene for kosmetisk behandling både på klinikker og hjemme.
Det finnes en rekke ulike hårfjerningsmetoder, mange kan du enkelt gjøre hjemme, mens andre som regel utføres av fagpersoner på kosmetiske salonger. De vanligste metodene for hårfjerning hjemme - men som også gjøres på klinikker - er:
De vanligste metodene for hårfjerning på klinikk er:
Alle metodene har sine fordeler og ulemper. Barbering, voksing og napping med pinsett er noe mange gjør helt rutinemessig hjemme. Det er rimelig og enkelt, men må til gjengjeld utføres ofte. Dette er altså midlertidige metoder.
Generelt vil man oppnå et mer varig resultat ved å bruke metodene som ødelegger hårrøttene, slik som laser og elektrolyse. Dette er behandlinger som de fleste velger å få utført på klinikker, og omtales ofte som permanent hårfjerning. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at også disse behandlingene må gjøres gjentatte ganger over tid for at resultatet skal bli varig.
Det finnes enda ikke noen engangsbehandling som passer for alle hår- og hudtyper, er helt smertefri og som resulterer i evig hårfrihet.
Prisen på hårfjerning i ansiktet kan variere ganske mye fra klinikk til klinikk og ut i fra hvilken behandling som benyttes.
Det kan lønne seg å undersøke flere klinikker. Noen ganger kjører også klinikkene tilbudskampanjer og man får dessuten ofte rabatt hvis man bestiller flere behandlinger.
Uansett hvilken metode man benytter kan man ikke regne med å bli kvitt den uønskede hårveksten permanent. Et realistisk resultat for laserbehandling er 70 - 90%. Det er som regel nødvendig med jevnlige etterbehandlinger siden nye hårsekker dannes over tid. Det er derfor riktigere snakke om en langvarig reduksjon i antall hår enn permanent fjerning.
Heller ikke ved elektrolyse kan man regne med at en enkelt behandling er nok for et varig resultat. Vanligvis må man regne med 15 til 30 behandlinger.
Dette er faktorer man bør ta med i vurderingen når man skal velge mellom “permanente” metoder eller midlertidig hårfjerning ved hjelp av voks, krem eller tråd. For mange vil for eksempel hårfjerningskrem være et svært godt og ikke minst rimelig alternativ til behandling i en skjønnhetssalong.
Det er altså ingen bestemt metode som er perfekt eller som passer for alle. Til gjengjeld finnes det mange alternativer, enten du foretrekker å gjøre det hjemme eller få profesjonell hjelp.
Skal du fjerne hår med laser er det viktig å ikke utsette området der hår skal fjernes for soling og solarium en måneds tid både før og etter laserbehandlingen. Av samme grunn bør du heller ikke bruke selvbruningskremer og lignende.
Før laserbehandlingen bør man unngå å vokse, nappe eller bruke hårfjerningskrem siden det må være hår i hårsekkene for at laseren skal fungere. Unngå ellers peeling, kremer, oljer eller annet som irriterer huden i dagene før behandling. Dette gjelder også ved elektrolysebehandling.
Etter laserbehandling rådes man til å bruke høy solfaktor (faktor 30 og høyere) for å unngå pigmentforandringer.
Skal du fjerne hår ved hjelp av voksing, tråd eller krem må du tenke på at hårene må ha en viss lengde for at behandlingen skal fungere, som regel bør hårstråene ikke være kortere enn 2 til 3 mm, og de kan gjerne være lengre.
Laserbehandling er den mest populære metoden for klinisk fjerning av ansiktshår. Pulserende bølger av laserlys svir hårsekkene slik at de blir ødelagt. Hver laserpuls treffer flere hårstrå samtidig, noe som bidrar til at prosedyren er effektiv og tidsbesparende.
En forutsetning for at hårfjerning med laser skal være effektivt, er at håret er mørkere enn huden. Det er imidlertid blitt utviklet flere typer laserapparater i løpet av de senere årene og noen klinikker behandler også pasienter med lyst hår / mørk hud.
Det er vanlig at man etter gjennomført behandling opplever at huden blir en anelse rød. Følelsen kan sammenlignes med å være lettere solbrent eller å ha varmeutslett. Dette forsvinner av seg selv i løpet av noen timer. Selve behandlingen oppleves som små stikk eller prikking i huden.
For å oppnå varig hårreduksjon må behandlingen gjentas, første gang gjerne etter seks uker, og 3 til 10 ganger totalt. Det er også vanlig at man tar en årlig vedlikeholdsbehandling.
Noen få pasienter kan oppleve litt mer alvorlige hudforandringer. Det kan dreier seg om blemer, arr eller skorper. I sjeldne tilfeller hender det at hår som har blitt behandlet med laser blir grått eller at man får økt hårvekst på eller i nærheten av hudområdet som er blitt behandlet.
Men skal ikke behandles med laser hvis man tar visse typer medisiner som skaper økt lysømfintlighet, for eksempel isotretinoin eller antibiotika som inneholder tetracycliner. Gravide eller ammende kvinner rådes også til å velge andre hårfjerningsmetoder.
Hos NHI kan du lese mer om hårfjerning med laser.
Elektrolyse, også kalt epilering, fungerer ved at en epilator sender elektrisk strøm inn i hårrøttene slik at de ødelegges. Konkret gjøres det ved at behandleren fører en tynn nål langs håret og ned i hårroten.
Fordelen med elektrolyse er at behandlingen er meget presis siden man behandler ett og ett hår om gangen. Det er som regel også en mer hensiktsmessig metode enn laser på grå, mørke og lyse hår. Ulempen er at dette er tidkrevende. Selve det elektriske støtet varer ca to sekunder og kan oppleves som noe ubehagelig.
Heller ikke ved elektrolyse kan man regne med at en enkelt behandling er nok for et permanent resultat. Vanligvis må man regne med mellom 15 og 30 behandlinger, men dette varierer fra person til person.
Akkurat som ved laserbehandling finnes det varianter av metoden. De vanligste elektrolysemetodene er:
Galvanisk elektrolyse: Metoden ødelegger hårrøttene ved å skape kjemiske reaksjoner. Så mye som 80% av hårene vil bli ødelagt og metoden regnes derfor som meget effektiv. Baksiden er at behandlingen tar lang tid, ofte må man regne med nærmere ett minutt per hårstrå.
Thermolytisk elektrolyse: Denne teknikken, som også kalles diatermi, går ut på å bruke varme til å ødelegge hårrøttene. Prosessen er rask, som regel trengs kun ett sekund eller to på hvert hårstrå. Ulempen er at kun ca 50% av hårrøttene blir ødelagt i løpet av en behandling.
Blend elektrolyse: Denne metoden kombinerer thermolytisk og galvanisk elektrolyse og blir ofte regnet som den beste formen for elektrolyse. Som regel vil 80% av hårrøttene bli ødelagt i løpet av seks til to sekunder.
Etter behandlingen vil man kunne oppleve at huden er noe rød og hoven, men dette går over etter to til syv dager. En fordel med elektrolyse er at du kan barbere eller klippe eventuelt gjenværende hår mellom behandlingene. Hårstråene bør imidlertid være 2 til 3 mm den dagen de skal behandles.
Lysbehandling, ofte kalt IPL (Intense Pulse Light) bruker ulike bølgelengder av lys som avleverer varmeenergi til forskjellige hudlag. Akkurat som med laser er hensikten å treffe det mørke pigmentet melanin i håret slik at varmen ledes ned i selve hårsekken og ødelegger denne.
Prinsippet er altså beslektet med laser, men IPL regnes for å være mindre presist og effektivt. Man må derfor regne med å måtte ta langt flere IPL-behandlinger for å kunne oppnå samme resultat som ved laserbehandling. Metoden benyttes likevel en god del, særlig på pasienter som har lys hud og lyst hår. Det finnes i dag også en rekke IPL-apparater på markedet for hjemmebruk.
Voksbehandling er noe mange utfører på egenhånd hjemme og det finnes et stort utvalg produkter på markedet. Velger du å få voksbehandling på en klinikk, anbefaler man ofte peeling dagen før behandling slik at det aktuelle hudområdet har færrest mulig døde hudceller. For at voksingen skal være effektiv må hårstråene ha en viss lengde, minst 2 - 3 mm og helst 5 mm.
Voksing gjør at huden føles glatt i ganske lang tid i etterkant siden håret blir fjernet ved roten. Det trenger dermed lengre tid på å vokse ut igjen enn ved barbering eller krembehandling. Noen vil også oppleve at gjentatt voksing gjør håret tynnere og dermed mindre sjenerende. I noen tilfeller blir også hårsekkene skadet eller helt ødelagt. Voksing løser dog ikke problemet med selve hårveksten og må derfor ofte gjentas, typisk etter ca fire uker.
Voksing kan oppleves som ganske smertefullt og huden kan bli noe sår etter behandlingen. Metoden kan også føre til inngrodde hår.
Hårfjerningskrem er et populært alternativ. Kremen påføres området med uønskede hår og skrapes så bort etter at den har fått virke i noen minutter.
Metoden er rimelig, smertefri, enkel og rask (10 minutter +/-), men man bør være oppmerksom på at kremene inneholder en del forholdsvis sterke kjemiske stoffer som kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte. I verste fall kan man oppleve å få brannskade-lignende skader, men dette tilhører sjeldenhetene.
Har du kraftig hårvekst er krem gjerne ikke den mest effektive metoden. I likhet med for eksempel voksing eller barbering gjør metoden ingenting med selve årsaken til hårveksten og behandlingen må derfor ofte gjentas. Hårene vokser like fort ut igjen som etter barbering. Noen kan oppleve at voksing fører til inngrodde hår.
Hårfjerning med tråd, gjerne kalt “threading”, fungerer ved at man slår en tynn tvinnet bomullstråd rundt hårstrået og rykker det ut av roten. Metoden er enkel, skånsom og relativt rask, men på grunn av den spesielle teknikken som kreves er det vanskelig å gjøre behandlingen på seg selv. Det finnes imidlertid hårfjerningsmaskiner med tråd som er beregnet på hjemmebruk. Enkelte klinikker smører huden med en bedøvende salve før behandling.
Med threading kan man også fjerne dunhår på hele eller deler av ansiktet.
Behandlingen må gjentas jevnlig. Threading kan hos enkelte føre til økt hårvekst. I tillegg til å fjerne uønsket ansiktshår brukes threading til å forme øyenbryn.
Før du bestemmer deg for hvilken metode som passer best for akkurat deg, bør du skaffe deg mest mulig informasjon. Les om de ulike metodene - og husk at det er fordeler og ulemper med alle.
Vurderer også kostnadene. Husk at hvis du for eksempel vil satse på laser, må behandlingen gjentas mange ganger og at den totale kostnaden kan bli ganske høy, ikke minst sammenlignet med behandlinger du kan gjøre selv.
Du trenger heller ikke velge kun den ene eller andre metoden. For mange vil det være hensiktsmessig å benytte en kombinasjon av hårfjerningsmetoder.
Velger du hårfjerning på klinikk så sammenlign de ulike klinikkene. Se på pris, erfaring og hvilke metoder de tilbyr. Les også om andre kunders erfaringer.
Gjør smarte helsevalg