Fjerning av uønsket hårvekst ved bruk av laser blir stadig mer vanlig. Som regel blir denne type hårfjerning utført ved klinikker for kosmetisk behandling, men det er også mulig å kjøpe apparater for hjemmebruk. Laserstrålen er en intens lysstråle som omgjøres til varme når den treffer huden. Varmen ødelegger hårsekkene og forhindrer at nye hår gror ut. Denne metoden for hårfjerning kan gi langvarig hårreduksjon, men ikke alle hår- og hudtyper egner seg for laserbehandling. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en laserbehandling for hårfjerning innebærer, pris, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer
Laser- eller lysbehandling for hårfjerning er en behandlingsmetode som gir langvarig og stabil reduksjon av hår. Hårene fjernes ved at laserstrålen varmer opp fargepigmentet i håret, og dermed ødelegges hårroten slik at nye hår forhindres fra å gro ut. Behandlingen har kun effekt på hår i vekstfasen, da disse fremdeles er festet til hårsekken. De fleste av hårene befinner seg i hvilefasen, og dette gjør at man i de aller fleste tilfeller må gjennomføre flere behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Det vanlige er 3-10 behandlinger før ønsket resultat er oppnådd. Personer med mørkt hår mot lys hud egner seg best for laserbehandling, men man kan også oppnå et godt resultat med andre hår- og hudtyper. Generelt sett kan man si at jo sterkere kontrast det er mellom hår- og hudfarge desto raskere vil man oppnå gode resultater. Dersom man har hår- og hudtype som egner seg for laserbehandling kan man forvente seg betydelig effekt av en laser- eller lysbehandling, særlig sammenlignet med tradisjonelle hårfjerningsmetoder som barbering, napping og voksing.
Laserbehandling for hårfjerning ble utviklet i USA, og ble tilgjengelig som kosmetisk behandling på slutten av 1990-tallet. Siden den gang har lasere til dette formålet utviklet seg, og de blir stadig mer effektive. Det er fortsatt vanligst å oppsøke en klinikk for å få utført hårfjerning med laserbehandling, men siden 2010 har det vært mulig å kjøpe laser- og lysbaserte hårfjerningsapparat til hjemmebruk i Norge. På internett kan man lese mange historier fra fornøyde brukere av slike apparater, men dessverre finnes det lite offisiell dokumentasjon for at disse apparatene kan oppnå den effekten produsentene lover. Det er utført et fåtall studier på korttidseffekten (3-6 måneder) av hårfjerningsapparat til hjemmebruk, og man har kunnet påvise hårreduksjon på 6 til 72 prosent etter gjentatte behandlinger. I følge studiene kan man også oppleve bivirkninger som rødhet, hevelse, blemmer, skorper og pigmentendringer, men det er behov for flere kvalitetsstudier for å kunne si noe sikkert om effekt og mulige bivirkninger. Ved bruk av hårfjerningsapparat til hjemmebruk bør man være klar over at man i stor grad selv står ansvarlig for eventuelle skader eller komplikasjoner.
Prisen for en behandling avhenger av hvilket område som skal behandles, og hvor mange behandlinger som trengs for å oppnå best resultat. En behandling kan koste fra 500 kroner og oppover, men man må som regel gjennom flere behandlinger før man oppnår ønsket resultat. Det er ikke uvanlig at klinikker tilbyr pakkepris eller prisreduksjon dersom man bestiller flere behandlinger. Det finnes ulike laser- og lysbehandlinger for hårfjerning, og prisen kan variere ut i fra hvilken type behandling man gjennomfører. På generelt grunnlag kan man si at en laserbehandling er mer effektiv enn en lysbehandling. Behandlingsmetode kan være avhengig av hår- og hudtype, så det er ikke nødvendigvis valgfritt. Man bør være oppmerksom på at utstyr som markedsføres som laser ikke alltid oppfyller de tekniske kravene for å kalles laser.
Hvilket resultat man oppnår er avhengig av flere faktorer, som hudfarge, hårfarge, hårets tykkelse, og genetisk disposisjon for hårvekst. For mange er det mulig å oppnå langvarig hårfjerning ved hjelp av laserbehandling. Den hårfrie perioden kan vare fra flere måneder til flere år. Flere klinikker reklamerer med permanent hårfjerning ved laserbehandling, men det finnes lite troverdig dokumentasjon for at laserbehandling faktisk forårsaker permanent hårfjerning. Det er mulig for hårene å gro ut igjen, og etter hvert som man blir eldre vil hårvekst fortsette å utvikle seg. Som regel blir man anbefalt årlige etterbehandlinger for å opprettholde resultatet. Resultatet kan også påvirkes av faktorer som hormonell ubalanse, sykdommer og medisinering.
Fordeler med laserbehandling:
Ulemper med laserbehandling:
I utgangspunktet kan alle med egnet hår- og hudtype behandles med laser, og de fleste klinikker tilbyr behandlinger både for kvinner og menn. Alle områder på kroppen kan behandles, men det frarådes å bruke laser i området rundt øyet på grunn av muligheten for alvorlig øyeskade ved uhell. De vanligste områdene for behandling er armhuler, overleppe, hake, legger og bikinilinje for kvinner, og rygg for menn.
Hvis man er veldig solbrun eller mørk i huden bør man være ekstra forsiktig ved laser- eller IPL-behandling Dette er fordi lysstrålen siktes mot fargepigmenter, og lysstrålene kan dermed også brenne huden hvis kontrasten mellom hår og hud ikke er stor nok. Laser har heller ikke noen effekt på veldig lyse hår, da disse ikke inneholder pigmenter.
Man kan ikke bli behandlet med laser dersom man:
Laserbehandling for hårfjerning er en av de vanligste behandlingsformene ved kosmetiske klinikker i Norge, og det finnes mange klinikker å velge mellom. Det kan derfor være lurt å legge litt tid på å finne en klinikk med godt omdømme. Dersom man ønsker å kontakte flere steder kan man, i tillegg til priser, spørre om utdanning og kompetanse, hvor lenge de har tilbudt denne type behandling, og om de er tilknyttet kosmetisk sykepleier eller hudlege.
Før man starter en behandling må man gjennomføre en konsultasjon. Her vil det aktuelle hudområdet bli undersøkt, og man diskuterer ønsker, behandlingsmetode og -forløp, og forventet resultat. Før selve behandlingen må man også gjennomføre noen forberedelser. Vanlige forberedelser er:
På behandlingsdagen må hårene trimmes slik at de blir noen millimeter lange. I noen tilfeller vil man kunne gjøre dette selv ved å barbere området før man møter opp. I andre tilfeller vil det være mer praktisk at terapeuten utfører dette. Området som skal behandles smøres inn med gele for å øke laseren sin evne til å trenge gjennom huden. Det er viktig at alle som er til stede bruker vernebriller når laseren er i bruk. Laserstrålen varmer opp og ødelegger hårsekkene. Dette kan kjennes som stikk i huden, men for de fleste oppleves dette mer ubehagelig enn smertefullt. Det er ikke vanlig å bruke bedøvelse under behandlingen. Noen laserapparat har et kjølende element, som demper følelsen av ubehag. Etter endt behandling kan området kjøles ned med isposer eller krem for å motvirke hevelse. Selve behandlingstiden vil variere ut i fra hva som blir gjort. En rask behandling, for eksempel av overleppe, kan ta et minutt, mens hårfjerning av et større område som rygg kan ta over en time. Det er også mulig å behandle flere område samtidig, og i slike tilfeller kan behandlingen vare mer enn en time. Det er ikke vanlig med nedetid, så man kan gå på jobb og/eller i sosiale sammenkomster etter behandlingen.
De første dagene etter behandlingen vil huden være preget av rødhet og hevelse. Denne tilstanden varer som regel rundt 1-3 dager. Det anbefales å bruke solfaktor 30-50 på det behandlede området i tiden etter behandling. Dersom man trenger flere behandlinger er det vanlig å utføre disse med 6-12 ukers mellomrom.
Laserbehandling kan forårsake pigmentendring, det vil si at huden ved behandlingsområdet blir lysere eller mørkere, men dette er som regel midlertidig. Lysning av huden er mer vanlig hos personer med mørkere hud, og dette er en av årsakene til at man er restriktive med å utføre laserbehandling på mørkere hud. Mindre vanlige bivirkningen er blemmer, skorper, arr eller andre hudforandringer. Veldig sjeldne komplikasjoner er at behandlede hår blir grå, eller at hårveksten øker i nærheten av det behandlede området.
Risikoen for komplikasjoner og bivirkninger ved laserbehandling for hårfjerning er generelt sett lav. Man ser en tendens til at skader og uheldige bivirkninger oppstår ved klinikker der behandlingen blir utført av personell med mangelfull opplæring. Man bør derfor sørge for at man går til en klinikk der behandlingen utføres av godkjent helsepersonell.
Når man snakker om laserbehandling for hårfjerning kan man referere til både laserbehandling og lysbehandling med IPL (Intense Pulse Light). Prinsippet med laser og IPL er det samme, og går ut på at man bruker lys til å påvirke hårene og hårrøttene. Lyset blir absorbert av pigmenter i håret, og energien blir gjort om til varme som ødelegger hårrøttene.
Laser er en maskin som avgir en ensrettet lysstråle. Ved hårfjerning passerer laserstrålen gjennom huden og varmer opp pigmentet i håret. Hårsekkene blir oppvarmet til ca. 70 °C og ødelegger de hår-produserende cellene. Det finnes mange ulike lasere som benyttes til hårfjerning. De mest brukte laserne er Diode-lasere og Alexandrite, men det finnes også andre lasere på det norske markedet. Laserne har ulik bølgelengde på laserstrålen, og det gjør at de kan tilpasses ulike hår- og hudtyper. Laser kan derfor benyttes på personer med mørkere hudfarge.
IPL er ikke en laser fordi lysstrålene går i ulike retninger. IPL er mindre effektiv og man trenger derfor flere behandlinger for å oppnå samme resultat som med laser.
Dersom man ønsker en behandling for hårfjerning med laser, er det viktig å bruke tid på å undersøke ulike tilbydere. Det kan lønne seg å ta kontakt med ulike klinikker for å sammenligne priser og behandlingsalternativer. Flere steder tilbyr gratis konsultasjon eller samtale før behandling, og det kan være et godt neste sted for å få oversikt over hva som tilbys på markedet. Det er viktig å huske på helheten når man velger behandle. og å velge en seriøs klinikk for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Gjør smarte helsevalg