IPL står for intenst pulset lys (Intense Pulsed Light) og er et populært alternativ for behandling av diverse hudforandringer, spesielt pigmentflekker og synlige blodårer. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva IPL innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer, behandling hjemme, bivirkninger, sammenligning med laser og mye mer.
IPL står for intense pulsed light, eller intenst pulset lys. Det er en behandlingsform der bredspektret lys – det vil si lys med forskjellige bølgelengder – brukes til å effektivt behandle mange ulike hudproblemer. Lyset har en varmeeffekt som kan reguleres til bestemte energinivåer, og dermed tilpasses slik at det har best mulig effekt. Grovt kan behandlingen deles i kategoriene IPL med høy energi eller lav energi. Utover det kan IPL-behandlingsformene ha andre mindre forskjeller.
IPL regnes som en effektiv, rask og trygg måte å behandle blant annet sprengte blodkar, pigmentflekker og andre hudproblemer. Det finnes flere produsenter som produserer apparatene som brukes, og de forskjellige klinikkene som tilbyr behandlingen kan ha forskjellige utstyr.
Hvis man ønsker å benytte IPL til hårfjerning, kan man også kjøpe enkle slike apparater kommersielt og utføre behandlingen hjemme. Dette fungerer best for mørke hår på lys hud. Det trengs gjerne flere gjentakende behandlinger for å oppnå varige resultater. Dette kan være et godt alternativ til behandlinger i salong eller på klinikk for fjerning av hår. IPL-lasere til hårfjerning kan bare benyttes til hårfjerning. De kan ikke brukes til behandling av andre hudproblemer.
En annen lignende behandling er laser. Laser bruker imidlertid bare én bølgelengde, og det brede spekteret som brukes i IPL er mer effektivt på visse typer hudproblemer og sammensatte hudtilstander. Det er også mer skånsomt mot huden og reduserer bivirkningene uten at det går ut over resultatet.
IPL brukes hovedsakelig til å behandle:
Følgende hudproblemer kan ikke behandles:
Prisen avhenger av flere ting, og fastsettes individuelt når du er til konsultasjon. Selve den innledende konsultasjonen er vanligvis gratis. Faktorene som spiller inn, er hvilket område på kroppen det dreier seg om, hvor stort området er, og hvor mange behandlinger som må til for å oppnå ønsket resultat.
Prisen per behandling varierer fra ca. 500,- for et punkt eller en flekk, opp til 5000,- per behandling for begge armene. I tillegg må man altså være oppmerksom på at det vanligvis vil være nødvendig med mer enn én behandling for å oppnå et tilfredsstillende resultat. Dette bør man ta i betraktning når man sjekker priser.
To behandlinger er helt normalt for blodårer, og både 3 eller 4 omganger er ikke uvanlig for pigmentering. For diffus rødme anbefales gjerne 4–6 behandlinger. Klinikkene tilbyr gjerne betydelige rabatter etter første behandling. Det anbefales derfor å få en vurdering av hvor mange enkeltbehandlinger som vil trengs, og så be om en totalpris på grunnlag av dette.
Eksempler på priser for behandling av blodkar eller pigmentering på markedet i skrivende stund, er følgende:
Forskjellige behandlere vil kunne oppnå forskjellig resultat på grunn av ulik erfaring, kunnskap og utstyr. Det kan derfor lønne seg å ikke bare se på pris, men også forsøke å informere seg om tidligere resultater hos klinikkene. Be gjerne om referanser og undersøk omtaler av behandleren på for eksempel internettet.
Ønsker du å kjøpe et apparat selv til hårfjerning hjemme, kan disse fås hos butikker som selger elektriske apparat, som f.eks. Elkjøp og Clas Ohlson. Prisene varierer noe, men du får de billigste apparatene for et par tusenlapper. Du kan selvfølgelig investere i de dyrere apparatene til flere tusen kroner om du ønsker. Her gjelder det å vurdere hva de forskjellige apparatene leverer, og hva behovet ditt er.
Det er dessverre ingen garanti for at blodkarene eller pigmentflekkene forsvinner helt. De fleste opplever imidlertid stor forbedring og jevnere hudfarge allerede etter én behandling. Ofte vil det likevel være nødvendig med minst 2 behandlinger for å bli kvitt sprengte blodkar, mens pigmentflekker ofte vil kreve 3-4 behandlinger for å få beste mulig resultat.
Fordelen med behandlingen er at den på en skånsom måte vanligvis gir gode, raske og varige resultater. En annen fordel er at selve behandlingsøktene er kortvarige, vanligvis under en time, og i begrenset grad krever tiltak før og etter behandlingen. Man kan gå rett på jobb igjen etter behandlingen.
Ulempene er at enkelte er følsomme for denne typen behandling (se nedenfor), men disse vil normalt bli frarådet å ta behandlingen under den innledende konsultasjonen. Ellers regnes risikoen ved denne typen behandling for å være svært lav. Enkelte av kan oppleve bivirkninger i form av økt pigmentering, men dette går over med tiden. Huden kan gjerne få blå eller sorte flekker som forsvinner av seg selv innen to uker.
IPL-apparatene for hårfjerning som man kan bruke hjemme, kan i utseende minne om en vanlig barbermaskin. Disse fungerer ved å sende lyspulsene til hårsekkrøttene i området du behandler. Her bryter det ned melaninet og hindrer fremveksten av håret. Dette fungerer best i hårets vekstfase, og behandlingen må gjenta for å få en mer varig virkning. Resultatene kan variere sterkt fra person til person. Noen vil oppleve en mer eller mindre permanent hårfjerning, med ingen eller svært lite ettervekst. Andre vil kunne oppleve at det stadig kommer ny ettervekst og må gjenta behandlingen regelmessig. Hvilken hudtype og hårtype du har er viktige faktorer som er avgjørende for hvor vellykket hårfjerningen er.
Behandlingsformen regnes som skånsom, men kan likevel gi bivirkninger som arrdannelse. I de fleste tilfellene er dette forbigående, men hvis du vet at huden din har lett for å danne arr som ikke forsvinner, bør du vurdere å unngå denne behandlingen, eventuelt ta det opp med legen. Hvis du har dokumentert overvekst av arrvev, såkalt keloid, anbefales ikke IPL-behandling.
Gravide bør heller ikke ta denne behandlingen. Under graviditet skjer det betydelige hormonelle forandringer i kroppen, og dette fører blant annet til følsom hud. Lysbehandling under graviditet vil derfor kunne føre til åreknuter, arrdannelse og varig pigmentering.
Andre grupper som frarådes å ta denne typen behandling, er personer med kreft, epilepsi eller diabetes, og personer som tar blodfortynnende medisiner eller fotosensitive medisiner.
Før du kan få behandling, får du informasjon om behandlingen du ønsker. På klinikken må du også fylle ut et helseskjema der du blant annet informerer om eventuelle helseproblemer og medisiner du tar. Du vil også gjennomgå en samtale med kyndig helsepersonale om hvilke ønsker du har, og hva du kan forvente deg av behandlingen. Dette er også din mulighet til å få detaljert informasjon om hvor mye det vil koste deg, og eventuelt få svar på andre spørsmål som du har. Det kan også bli tatt bilde av huden for å kartlegge behandlingsområdet.
Hvis du velger å ta behandlingen, kan du bestille time. Er det er snakk om en kortvarig, ukomplisert behandling og klinikken har ledig kapasitet, kan du få første behandling med én gang hvis huden din er klar for det.
Huden bør være så lys som mulig. Jo mørkere hud man har, desto varmere blir huden av lyspulsen, og dette kan gi en uheldig hudreaksjon. Derfor må man ikke ha vært i solen eller brukt brunkrem i minst 4 uker før behandlingen, og helst mer. Det er vanlig å legge denne type behandling til vinterhalvåret når du ikke utsettes for så mye sollys.
Før lysbehandlingen må eventuell sminke/krem i behandlingsområdet fjernes grundig. For å oppnå best mulig resultat anbefales det også å behandle huden med glykolsyre på forhånd.
Når huden er renset, påføres en gelé som hjelper lyset å trenge gjennom huden og nå områdene som skal behandles. Siden lyset er svært sterkt, brukes beskyttende briller. Apparatet settes på huden, og begynner å gi fra seg korte lyspulser. Pasienten vil kjenne en litt skarp, stikkende varmefølelse.
Lyset rettes med stor presisjon mot områdene som skal behandles, og bryter ned pigmentene, hemoglobinet/blodkarene eller hårveksten som skal behandles, slik at kroppen kan absorbere dem og dermed fjerne dem. Like etter behandlingen kjennes huden gjerne varm, og den kan bli rød. Ellers påvirker ikke behandlingen kroppen på noen som helst måte, og man kan straks ta fatt på daglige gjøremål igjen etterpå.
Det kan oppstå skorper på huden. Slike skorper må få være i fred, siden kløing og skraping kan føre til infeksjoner og skjemmende arr. En sjelden gang kan man få fargeendringer i huden, både mørke og lyse. Disse vil gå over. Moderate hevelser er ikke uvanlig, spesielt rundt øynene, men dette gir seg også vanligvis raskt. Behandlingen medfører en viss varme- og lyspåkjenning for huden, så det kan bli litt tørr hud de første dagene etter behandlingen. Slik tørrhet behandles som vanlig tørr hud, med fuktighetskrem.
Enkelte klinikker tilbyr et eget etterbehandlingsprogram med kremer og annet. Hvis du føler at huden din trenger dette, kan det være et godt alternativ å følge klinikkens program for etterbehandling.
Etter behandlingen er det viktig å være forsiktig med sol. Man bør bruke minst solfaktor 30 hver dag for å minske faren for tilbakevendende hudforandringer. Dessuten bør det behandlede området ikke utsettes for direkte sol i 4–6 uker etter behandlingen.
Klinikken vil gi deg informasjon om hva du bør gjøre etter behandlingen, og eventuelle mulige reaksjoner og bivirkninger du bør være klar over.
For å oppnå gode resultater på sikt, bør du gjennomføre det antallet behandlinger du blir anbefalt på konsultasjonen, og følge rådene med hensyn til sol og generell hudpleie. Dessuten kan det være aktuelt med vedlikeholdsbehandlinger.
Behandlingenes omfang og antall er høyst individuelt. Det kommer an på hva man ønsker å oppnå og hvordan de utsatte områdene responderer på behandlingsøktene. Selv om første behandling bør gi merkbare resultater, er det helt normalt med 4 eller flere behandlinger. Det bør gå ca. 3 til 4 uker mellom behandlingene, så totalt kan det ta alt fra et par uker til tre–fire måneder å oppnå ønsket resultat. Følgende liste viser veiledende forventet antall behandlinger for forskjellige hudproblemer:
Lysbehandling er i stadig utvikling, og nyere utstyr og teknikker kan gi bedre resultater raskere og med færre behandlinger. Det kan derfor lønne seg å informere seg om hvilken teknikk og hvilket utstyr som brukes på de forskjellige klinikkene du vurderer å bruke.
Laserbehandling er en beslektet behandlingstype der det brukes sterkere, mer konsentrert lys som kun har én bølgelengde, mens IPL bruker et bredt spekter av bølgelengder. Laser har derfor mer spesifikke bruksområder, mens IPL gir god effekt på mange forskjellige tilstander. Legen din vil kunne hjelpe deg med en vurdering av om du trenger en laserbehandling eller en IPL-behandling.
Ønsker du å kjøpe et eget IPL-apparat til hårfjerning hjemme, kan du undersøke de forskjellige produktene på nettet. Her er det mye å velge mellom og det kan være lurt å velge et produkt fra et kjent merke. Sett deg ordentlig inn i hvordan apparatet skal brukes. For å være sikker på at du oppnår ønsket effekt, må du også sette deg inn i forutsetningene for hvilken hud- og hårtype behandlingen fungerer godt på. I tillegg er det viktig å være oppmerksom på at behandlingen fungerer best på visse stadier i hårenes vekstfaser, slik at resultatet etter hver behandling kan variere etter hvor i syklusen håret du behandler befinner seg.
Hvis du føler deg usikker på å utføre hårfjerning med IPL-laser selv, kan du velge å gå til en skjønnhetssalong og få de første behandlingene der. Dette vil kunne gi deg trygghet og erfaring med behandlingsmetoden, og du vil kunne snakke med de som har opplæring i bruken av apparatet. Her kan du få mange tips og råd om denne typen behandling og din spesifikke hud- og hårtype. Etter et par behandlinger i salong kan det være at du føler at du vil investere i ditt eget apparat.
Denne typen behandling tilbys på et stort antall klinikker og salonger over hele landet. Siden behandlingen vanligvis må gjentas, er det fornuftig å velge en klinikk eller behandlingssted i nærheten av hjemstedet eller arbeidsstedet ditt. Klinikkene gir vanligvis god informasjon på nettstedene sine.
Det første du bør gjøre, er å vurdere om problemet ditt kan behandles med IPL på grunnlag av informasjonen over. Deretter bør du sjekke om du har noen tilstand eller bruker legemidler som gjør at IPL frarådes. Når du har forsikret deg om at IPL er den rette behandlingen for deg, bør du bestemme deg for hvilket område du vil ha behandlet, og innhente informasjon om priser, tilgjengelighet osv. fra flere klinikker.
Huden må være ren og så lys som mulig ved behandlingsstart, så hvis du planlegger å ta IPL-behandling, bør du ta hensyn til dette og unngå soling, solarium, sydenturer, brunkrem osv. i tiden før du ønsker å starte med behandlingen.
Gjør smarte helsevalg