Laserteknologi blir stadig mer populært ved medisinsk og kosmetisk behandling. Laser er et godt verktøy i de tilfellene der presisjon er avgjørende for et vellykket resultat. Når man snakker om laserbehandling er det ofte ulike hudbehandlinger man refererer til da laser er mye benyttet ved hårfjerning og behandling av arr, fødselsmerker og tatoveringer. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en laserbehandling innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Ordet laser er en forkortelse for light amplification by stimulated emission of radiation, som på norsk kan oversettes til lysforsterkning ved stimulert strålingsutslipp. Enkelt forklart er laser et verktøy som forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling. Laserstrålen er i de fleste tilfeller en ensfarget lysstråle som er skarpt avgrenset i retning. Laserens absolutte fordel er at man kan rette energien, lys og varme, mot et spesifikt punkt med enorm presisjon. Den første laseren ble bygget i 1960, og man har siden den gang tilpasset teknologien til en mengde ulike bruksområder.
I medisinsk sammenheng kan laser erstatte skalpell ved operative inngrep der man ønsker å holde vevsbeskadigelse og blodtap på et minimum. Dette kan for eksempel være ved behandling av indre blødninger og svulster. Det er sjelden opp til pasienten å bestemme om man skal behandles med laserkirurgi. Denne avgjørelsen blir som regel tatt av spesialister, dersom det er den foretrukne metoden. Brenning med laserlys er også mye benyttet til behandling av øyet. Laserkirurgi har vist seg å være effektivt for synsrehabilitering. I noen tilfeller kan man selv ta initiativ til laserbehandling av øyet, dersom man føler behov for synskorrigering.
Det er først og fremst tilbydere av kosmetiske behandlinger som reklamerer for laserbehandling. Formålet med en kosmetisk laserbehandling er å reparere huden og fjerne eller redusere uønskede elementer som skjemmende hårvekst, arr og pigmentflekker. Kosmetisk laserbehandling gir en overfladisk behandling av huden, og vil i utgangspunktet ikke føre til noen form for fysisk forbedring av allmenntilstanden. Kosmetisk laserbehandling kan derfor passe for de som føler en psykisk belastning i tilknytning til utseende, og som anser at en endring i utseende vil føre til bedre selvfølelse. Denne type behandling er noe man i de aller fleste tilfeller må oppsøke og betale for selv.
Laserteknologi for kosmetiske behandlinger ble først utviklet i USA, og ble tilgjengelig som kommersiell behandlingsmetode på slutten av 1990-tallet. Teknologien er i stadig utvikling, og i dag er det mulig å foreta kosmetisk laserbehandling for tilstander som det tidligere kun var mulig å behandle med kirurgi, som for eksempel rynker. Siden 2010 har det også vært mulig å kjøpe laserapparat for hårfjerning til hjemmebruk i Norge. Man kan finne mange solskinnshistorier fra fornøyde brukere av apparat til hjemmebruk, men enn så lenge finnes det få kvalitetsstudier som kan dokumentere effekten av disse apparatene.
Siden kosmetiske laserbehandlinger er et relativt nytt fenomen mangler man sikker kunnskap om langtidseffektene av slike behandlinger. Det har særlig vært spørsmål om laserbehandling kan være kreftfremkallende, men per dags dato er det ingen studier som har påvist en slik kobling.
Det er atskillige private klinikker som tilbyr kosmetisk laserbehandling, da regelverket for hvem som kan utføre laserbehandling i Norge er relativt åpent. Det er derfor mange å velge mellom, og informasjonen de presenterer på sine hjemmesider kan være kortfattet. For en uinnvidd kan det være vanskelig å vite hvem som tilbyr det man søker til best pris. Det er også viktig å være oppmerksom på at en del behandlinger er avhengig av at man utfører flere omganger. Dette gjør det vanskelig å sammenligne priser kun basert på prislister. Dersom man vet eller tror man har behov for gjentatte behandlinger for å oppnå tilfredsstillende resultat bør man prøve å forhandle om prisen. Det er ikke uvanlig at det tilbys rabatter eller prisreduksjon dersom man bestiller flere behandlinger samtidig. Det kan også være lurt å bli enig om en makspris.
En annen utfordring er at begrepet laser er omfattende, og det finnes mange forskjellige lasere på markedet. Ordet laserbehandling har derfor blitt et samlebegrep for mange ulike typer behandlinger. Det er heller ikke uvanlig at behandlinger blir kalt laserbehandling selv om det egentlig blir benyttet andre lyskilder som IPL eller LED. Det er derfor lurt å legge litt tid på å undersøke hva ulike behandlinger innebærer, og deretter kontakte flere steder før man bestemmer seg. Når man henvender seg til en tilbyder bør man be om utfyllende informasjon som besvarer følgende spørsmål:
Hvor fornøyd man blir med utført behandling vil være avhengig av hvilke forventinger man hadde på forhånd. Før man starter behandling er det nødvendig å foreta en konsultasjon som vil klargjøre om man er en egnet kandidat for en laserbehandling, og hva man eventuelt kan forvente av resultater. Det kan være vanskelig å sammenligne resultater og erfaringer siden forskjellige hudtyper reagerer ulikt på laserbehandling. Generelt sett kan man si at lyse hudtyper egner seg bedre for laserbehandling enn mørkere hudtyper. Dette var spesielt tilfellet tidligere, men laserteknologien utvikler seg raskt og i dag kan behandling tilpasses flere hudtyper enn før.
En vellykket laserbehandling vil etter hvert etterlate huden glattere enn før behandlingen. Synlige resultater vil ofte komme etter 1-2 behandlinger, men de fleste tilstander trenger flere behandlinger for å oppnå det beste resultatet. Man må som regel vente flere uker mellom hver behandling. Laserbehandling kan derfor bli en tidkrevende prosedyre. I tiden mellom behandlingene kan det være behov for etterbehandling og pleie av huden, og området må oftest skjermes for sol både før og etter behandling. Mange anbefaler derfor å starte en laserbehandling etter sommeren.
Første skritt for å starte laserbehandling er å finne en seriøs klinikk. Etter første kontakt vil man bli innkalt til konsultasjon. I løpet av konsultasjonen vil man som regel snakke om behandlingsbehov og forventninger, og forhåpentligvis komme til enighet om veien videre. I løpet av samtalen vil man gjerne være innom følgende:
Under første konsultasjon får klinikken mulighet til å presentere seg og tilby den behandlingen de mener kan passe. Det er viktig å huske på at konsultasjonen også er en god anledning til å stille spørsmål og få et inntrykk av klinikken. Mange klinikker tilbyr gratis konsultasjon, og man bør være litt på vakt dersom man opplever at klinikken prøver å fremme sine egne interesser ved å selge inn behandlinger man ikke trenger, fremfor å ta hensyn til pasientens ønsker og behov.
Før selve behandlingen settes i gang er det vanlig å foreta noen forberedelse. Vanlige forberedelser i ukene før behandling er å skjerme huden for sol, og unngå bruk av kremer og oljer på området som skal behandles. Dersom man skal utføre en mer omfattende behandling kan det være behov for antibiotika og antivirale medisiner for å forebygge infeksjoner.
Enkle laserbehandlinger, som hårfjerning, utføres som regel uten bedøvelse. Hudbehandlinger gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, men i noen tilfeller kan det være behov for lett narkose. Huden renses med bakteriedrepende såpe før den utsettes for laserstråler. Det er viktig at alle som befinner seg i rommet benytter vernebriller når laser er i bruk. Selve laseren er en håndholdt maskin som blir ført over områdene som skal behandles. Hvordan man oppfatter behandlingen varierer fra person til person. Som regel vil laserstrålen kjennes som et stikk mot huden, men noen typer behandlinger kan være mer smertefulle.
Etter behandling vil huden være rød, og det kan se ut som man har blitt solbrent. Det er også mulig å oppleve hevelser i det behandlede området. Det er ikke uvanlig at huden kan være rødlig i omtrent seks måneder etter laserbehandlingen, og den må beskyttes mot sol i opp til ett år. Andre bivirkninger vil være avhengig av hva slags behandling man har gjennomført. Hårfjerning er en relativt mild behandling, og har som regel ingen nedetid. Man kan derfor gå på jobb eller i sosiale sammenkomster rett etter behandling. Hudbehandlinger kan ha kraftige bivirkninger, og de mest omfattende behandlingene fører til at man må holde seg hjemme i noen dager. Etterbehandling og pleie av huden er svært viktig for å oppnå best mulig resultat. Hudpleien kan for eksempel innebære hyppig rensing av huden. Salver må påføres jevnlig de første dagene for å holde huden fuktig. Etter hvert vil huden framstå glattere og yngre. Resultatene varer relativt lenge sammenlignet med andre hudbehandlinger.
Risikoen for komplikasjoner ved laserbehandling er liten dersom man velger en seriøs klinikk. Man ser en tendens til at mer alvorlige bivirkninger oftere blir rapportert når behandling er utført av personale med mangelfull opplæring. I noen tilfeller kan laser forårsake blemmer eller forbrenninger på huden. Man kan også få arr og pigmentforandringer. De fleste bivirkninger er midlertidige, og vil gå bort av seg selv etter en tid. I sjeldne tilfeller kan permanente arr oppstå. Hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller virus kan forekomme, men det er også svært sjelden.
Laserteknologien er i konstant utvikling, og i dag finnes det mange ulike typer lasere som kan benyttes til medisinsk og kosmetisk behandling. Innenfor kosmetisk behandling skiller man ofte mellom laserbehandling og lysbehandling med IPL (Intense Pulse Light). IPL er ikke en laser i teknisk forstand, men prinsippet med laser og IPL er det samme. I begge tilfellene bruker man lys og varme for å påvirke pigment i håret eller huden. Generelt kan man si at laserbehandling er mer effektivt enn IPL, men det er ikke alltid valgfritt hvilken type behandling man ønsker å starte da det kan være avhengig av hår- og hudtype.
Laser- og/eller lysbehandling med IPL kan benyttes for å behandle følgende:
Det finnes mye informasjon om ulike laserbehandlinger på internett. Mange av sidene som tilbyr informasjon om laserbehandling er tilknyttet klinikker som utfører behandlinger. Man bør derfor være litt kritisk når man leser om de ulike behandlingene og hvilke resultat man kan oppnå. Om man selv ønsker å få utført en behandling bør man legge tid på å undersøke ulike klinikker, og deres omdømme. Husk at første konsultasjon også gir mulighet til å spørre spørsmål og finne ut mer om klinikkens praksis.
For mer informasjon om laserbehandling besøk Norsk Helseinformatikk sine hjemmesider på nhi.no.
Laserteknologien gjør stadig fremskritt, og det er ikke urimelig å forvente at kosmetiske laserbehandlinger vil kunne gi betydelig bedre resultat i årene som kommer. Kanskje enda mer oppløftende er det at laser også får stadig større bruksområde innenfor medisinsk behandling.
Gjør smarte helsevalg