Laserbehandling blir en stadig mer populær form for kosmetisk behandling. Når man snakker om laserbehandling er det ofte ulike hudbehandlinger man refererer til da laser er mye benyttet ved hårfjerning og behandling av arr, fødselsmerker og tatoveringer. Hele kroppen kan behandles med laser, men det vanligste er hårfjerning og ansiktsbehandlinger. Laserstrålen er en intens lysstråle som omgjøres til varme når den treffer huden. Slik oppnår man en overfladisk behandling av huden som hjelper til med å fjerne eller redusere skjemmende elementer. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en laserbehandling innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Laserteknologi for kosmetiske behandlinger ble først utviklet i USA, og ble tilgjengelig som kommersiell behandlingsmetode på slutten av 1990-tallet. Teknologien er i stadig utvikling, og i dag er det mulig å foreta kosmetisk laserbehandling for tilstander som det tidligere kun var mulig å behandle med kirurgi, som for eksempel rynker. Ordet laser er en forkortelse for light amplification by stimulated emission of radiation, som på norsk kan oversettes til lysforsterkning ved stimulert strålingsutslipp. Enkelt forklart er laser et verktøy som forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling. Laserstrålen er i de fleste tilfeller en ensfarget lysstråle som er skarpt avgrenset i retning.
Ved kosmetiske hudbehandlinger rettes lyset mot huden hvor energien blir absorbert. Energien i laseren omdannes til varme når den treffer huden og får væske i hudcellene til å fordampe. De ytterste hudcellene dør og når ny hud dannes vil den være jevnere og uten misfarging. Laserens hovedfordel er at den kan benyttes til å behandle enkeltelementer med enorm presisjon. Laser egner seg derfor til å behandle synlige elementer i de ytre lagene av huden.
Laser- eller lysbehandling for hårfjerning er en behandlingsmetode som gir langvarig og stabil reduksjon av hår. Hårene fjernes ved at laserstrålen varmer opp fargepigmentet i håret, og dermed ødelegges hårroten slik at nye hår forhindres fra å gro ut. Behandlingen har kun effekt på hår i vekstfasen, da disse fremdeles er festet til hårsekken. De fleste av hårene befinner seg i hvilefasen, og dette gjør at man i de aller fleste tilfeller må gjennomføre flere behandlinger for å oppnå ønsket resultat.
Laserteknologien utvikler seg stadig, og har i flere tilfeller blitt den foretrukne behandlingsmetoden for tilstander som tidligere ble behandlet med kremer eller kirurgi. Man kan si at behandlingen reparerer huden, men den har ingen effekt på årsaken til at problemet har oppstått. Det er derfor mulig at problemer som behandles med laser oppstår på nytt. Laserbehandling presenteres ofte som en permanent løsning. Det kan i noen tilfeller være misvisende, da det ofte er mer riktig å snakke om reduksjon. En kosmetisk laserbehandling av huden vil som regel ta for seg helt ufarlige elementer. Det gir derfor ingen fysisk helsegevinst å utføre en kosmetisk laserbehandling. En slik behandling passer derfor for personer som føler at en endring i utseendet vil føre til bedre selvfølelse. Denne type behandling er noe man i de aller fleste tilfeller må oppsøke og betale for selv.
Siden kosmetiske laserbehandlinger er et relativt nytt fenomen mangler man sikker kunnskap om langtidseffektene av slike behandlinger. Det har særlig vært spørsmål knyttet til om laserbehandling kan være kreftfremkallende, men per dags dato er det ingen studier som har påvist en slik kobling.
Det finnes atskillige klinikker som tilbyr kosmetisk laserbehandling, da regelverket for hvem som kan utføre laserbehandling i Norge er relativt åpent. Det kan derfor være lurt å bruke litt tid på undersøke ulike behandlinger og hva de innebærer, og kontakte flere steder før man bestemmer seg.
En utfordring er at begrepet laser er omfattende, og det finnes mange forskjellige lasere på markedet. Ordet laserbehandling har derfor blitt et samlebegrep for mange ulike typer laser- og lysbehandlinger, og prisen kan variere ut i fra hvilken type behandling man gjennomfører. På generelt grunnlag kan man si at en laserbehandling er mer effektiv enn en lysbehandling. Behandlingsmetode kan være avhengig av hår- og hudtype, så det er ikke nødvendigvis valgfritt. Man bør derfor være oppmerksom på at utstyr som markedsføres som laser ikke alltid oppfyller de tekniske kravene for å kalles laser.
Det er også viktig å tenke på at mange behandlinger er avhengig av at man utfører flere omganger. Dette gjør det vanskelig å sammenligne priser kun basert på prislister. Dersom man vet eller tror man har behov for gjentatte behandlinger for å oppnå tilfredsstillende resultat bør man prøve å forhandle om prisen. Det er ikke uvanlig at det tilbys rabatter eller prisreduksjon dersom man bestiller flere behandlinger samtidig. I noen tilfeller kan det også være lurt å bli enig om en makspris, som for eksempel ved fjerning av tatovering.
Prisen for en behandling avhenger av hvilket område som skal behandles, hva slags laser som benyttes, og hvor mange behandlinger som trengs for å oppnå best resultat. En veldig enkel behandling kan koste rundt 1000 kroner. Som regel må man gjennom flere behandlinger før man oppnår ønsket resultat, og en omfattende behandling kan gjerne koste 10.000 kroner og oppover.
Fordelen med en laserbehandling er at resultatet fort blir synlig, og at det varer relativt lenge sammenlignet med en del andre behandlinger. Det kan være vanskelig å sammenligne resultater da forskjellige hudtyper reagere ulikt på bruk av laser. Generelt sett kan man si at lyse hudtyper egner seg bedre for laserbehandling enn mørkere hudtyper. Dette var spesielt tilfellet tidligere, men laserteknologien utvikler seg raskt og i dag kan behandling tilpasses flere hudtyper enn før. En seriøs klinikk vil under første konsultasjon forberede pasienten på hvilket resultat man kan forvente å oppnå.
Det er vanlig å oppsøke en klinikk dersom man har et spesifikt problem man ønsker å utbedre, men generelt sett kan man si at følgende er vanlige resultater ved laserbehandling:
Hvor fornøyd man blir med utført behandling vil være avhengig av hvilke forventninger man hadde på forhånd. Før man starter behandling er det nødvendig å foreta en konsultasjon som vil klargjøre om man er en egnet kandidat for en laserbehandling, og hva man eventuelt kan forvente av resultater.
En vellykket laserbehandling vil etter hvert etterlate huden glattere enn før behandlingen. Synlige resultater vil ofte komme etter 1-2 behandlinger, men de fleste tilstander trenger flere behandlinger for å oppnå det beste resultatet. Man må som regel vente flere uker mellom hver behandling. Laserbehandling kan derfor bli en tidkrevende prosedyre. I tiden mellom behandlingene kan det være behov for etterbehandling og pleie av huden, og området må oftest skjermes for sol både før og etter behandling. Mange anbefaler derfor å starte en laserbehandling etter sommeren.
Før man starter en behandling må man gjennomføre en konsultasjon. Her vil man bli undersøkt, og man vil diskutere hvilken behandling som eventuelt passer. I ukene før selve behandlingen må man som regel ta noen forhåndsregler for at huden skal være optimal på behandlingsdagen. Forberedelsene vil variere ut i fra hvilken behandling man skal gjennomføre, men vanlige forberedelser før en laserbehandling er:
På behandlingsdagen møter man opp uten sminke, kremer eller andre hudprodukter. Noen behandlinger krever at man møter opp fastende. Før man starter vaskes huden med bakteriedrepende såpe for å redusere risikoen for infeksjoner. Enkle laserbehandlinger, som hårfjerning, utføres oftest uten bedøvelse. Hudbehandlinger utføres som regel med lokalbedøvelse, særlig hvis det er mindre områder som skal behandles. I noen tilfeller kan man også benytte en lett narkose. Dette gjelder spesielt hvis man behandler store områder. Alle involverte skal benytte vernebriller. Behandlingen foregår ved at laseren plasseres mot huden, og laserstråler siktes mot området som skal behandles. Man kan oppleve smerter eller ubehag på grunn av varmen fra laseren. Selve behandlingen varer som regel ca. 10-30 minutter, men mer omfattende behandlinger kan ta opp til 2 timer. Det er også mulig å behandle flere områder samtidig. I slike tilfeller vil behandlingen ta lengre tid.
Man kan reise hjem kort tid etter at behandlingen er avsluttet. Forløpet etter behandlingen vil variere ut i fra hvilken type laser som ble benyttet og hvilken behandling man har gjennomført. Jo kraftigere laser som er benyttet, desto sterkere vil bivirkningene være. Har man gjennomgått en omfattende behandling vil det være naturlig å holde seg hjemme i noen dager etter behandling, og man må dermed forberede seg på å være borte fra jobb og/eller sosiale sammenkomster. I dagene rett etter behandlingen vil huden være preget av hevelse og rødhet, og man kan ha væskende sår. Huden må holdes fuktig, og det er viktig å følge instruksjonene man har fått om innsmøring med krem og fjerning av død hud. Etter 7-9 dager er huden vanligvis tilhelet og ny hud er dannet, men man kan oppleve rødhet i huden i mange måneder etter endt behandling. Man bør unngå direkte soleksponering av det behandlede området i minst fire til seks uker etter behandling, og det anbefales at man benytter solfaktor 50 de neste 3 månedene.
I mange tilfeller vil det være aktuelt å gjennomføre flere behandlinger av samme område for å oppnå best resultat. I så fall må man vente til huden er helt tilfrisknet før man kan starte en ny omgang med laserbehandling.
Risikoen for bivirkninger eller komplikasjoner ved laserbehandling er lav, men det er likevel anbefalt at man velger en seriøs klinikk for å minimere sjansen for komplikasjoner. I de fleste tilfeller er bivirkningene forbigående, men i noen tilfeller oppstår permanente skader. Man kan oppleve følgende bivirkninger/komplikasjoner:
Laserteknologien er i konstant utvikling, og i dag finnes det mange ulike typer lasere som kan benyttes til medisinsk og kosmetisk behandling. Innenfor kosmetisk behandling skiller man ofte mellom laserbehandling og lysbehandling med IPL (Intense Pulse Light). IPL er ikke en laser i teknisk forstand, men prinsippet med laser og IPL er det samme. I begge tilfellene bruker man lys og varme for å påvirke pigment i håret eller huden. Generelt kan man si at laserbehandling er mer effektivt enn IPL, men det er ikke alltid valgfritt hvilken type behandling man ønsker å starte da det kan være avhengig av hår- og hudtype.
Laser- og/eller lysbehandling med IPL kan benyttes for å behandle følgende:
Uønskede hudforandringer, som sprukne blodkar, rynker, arr, pigmentforandringer og solskadet hud. Ved hudbehandling vil energien i laseren omgjøres til varme når den treffer huden, og dette gjør at væske i hudcellene fordamper. De ytterste hudcellene vil dermed dø, og det øverste laget av huden vil falle av. Når den nye huden dannes, vil uønskede overflatiske avvik være redusert eller helt borte.
Tatoveringer: Laserbehandling er den foretrukne metoden for fjerning av tatoveringer. Laseren sender høyfrekvente lysbølger mot fargepigmentene i tatoveringen. Dette gjør at pigmentene sprenges og løses opp til mindre bestanddeler som igjen fraktes bort av kroppens hvite blodlegemer. Utviklingen av laserteknologi har hatt stor betydning for mulighetene for å fjerne tatoveringer. Om man ønsker å fjerne tatovering med laser bør man påse at utstyret som benyttes er av nyere dato. Det er som regel behov for flere behandlinger for å fjerne eller redusere tatoveringer.
Skjemmende hårvekst: Hårfjerning med laser er en av de vanligste behandlingene ved kosmetiske klinikker i Norge. Ved hårfjerning ødelegges hårroten ved at laserstrålen varmer opp fargepigmentet i håret og dermed svir av hårsekkene. Dette forhindrer nye hår fra å gro ut. Laseren fungerer kun på hår som befinner seg i en spesiell vekstfase, og det er derfor vanlig å utføre 3-10 behandlinger før man oppnår ønsket resultat. Laserbehandling er mest effektiv dersom man har mørkt hår mot lys hud. Veldig lyst hår kan ikke fjernes med laser. Mange klinikker reklamerer med permanent hårfjerning ved bruk av laser. Dette kan gi inntrykk av at man kan forvente å være hårfri livet ut. I virkeligheten er det mer realistisk å snakke om reduksjon. Per dags dato finnes det ingen bevis for at laserbehandling har fjernet hårvekst permanent. Den hårfrie perioden kan vare flere år, men hårene kan gro ut igjen, og etter hvert som man eldes vil nye hår komme til. Det er derfor vanlig å utføre vedlikeholdsbehandling cirka en gang i året.
Dersom man ønsker å foreta en laserbehandling er det viktig å bruke litt tid på å undersøke ulike tilbydere. Det kan lønne seg å ta kontakt med flere klinikker for å sammenligne pris og kompetanse. Flere steder tilbyr gratis konsultasjon eller samtale før behandling, og det kan være første skritt for å få oversikt over hva som tilbys på markedet. Det er likevel viktig å huske på helheten når man velger behandler. Det er anbefalt å velge en seriøs klinikk for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Gjør smarte helsevalg