Laserbehandling av ansiktet er en overfladisk behandling av huden for å fjerne eller redusere skjemmende elementer som sprengte blodkar, pigmentflekker, hår, arr og fødselsmerker. Det er også mulig å foreta en generell hudstramning av ansikt og hals med laser, med hensikt å redusere inntrykket av rynker. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en laserbehandling av ansiktet innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
En laser er et redskap som sender ut en ren og intens lysstråle. Denne lysstrålen vil variere ut i fra hvilken bølgelengde og energi som brukes. En laser har dermed en mengde ulike bruksområder, og er mye benyttet innenfor medisinsk og kosmetisk behandling. Ved kosmetiske hudbehandlinger rettes lyset mot huden hvor energien blir absorbert. Energien i laseren omdannes til varme når den treffer huden og får væske i hudcellene til å fordampe. De ytterste hudcellene dør og når ny hud dannes vil den være jevnere og uten misfarging. Laserens hovedfordel er at den kan benyttes til å behandle enkeltelementer med enorm presisjon. Laser egner seg derfor til å behandle synlige elementer i de ytre lagene av huden. Laserteknologien utvikler seg stadig, og har i flere tilfeller blitt den foretrukne behandlingsmetoden for tilstander som tidligere ble behandlet med kremer eller kirurgi. Man kan si at behandlingen reparerer huden, men den har ingen effekt på årsaken til at problemet har oppstått. Det er derfor mulig at problemer som behandles med laser oppstår på nytt. Laserbehandling presenteres ofte som en permanent løsning. Det kan i noen tilfeller være misvisende, da det ofte er mer riktig å snakke om reduksjon. En kosmetisk laserbehandling av ansiktet vil ta for seg synlige, men helt ufarlige, elementer. Det gir ingen fysisk helsegevinst å utføre en kosmetisk laserbehandling. En slik behandling passer derfor for personer som føler at en endring i utseendet vil føre til bedre selvfølelse.
Vanlige elementer som kan behandles med laser:
Det er viktig å være klar over at laserbehandling kun er en overfladisk behandling, og det er flere hudproblemer som ikke kan behandles med laser, blant annet føflekker. Det er også noen hudtyper som egner seg bedre for laserbehandling enn andre. Generelt kan man si at lyse hudtyper har mindre sjanse for komplikasjoner ved laserbehandling enn mørke hudtyper. Gravide kan ikke undergå laserbehandling. Det er heller ikke mulig å foreta en laserbehandling dersom man har utbrudd av herpes simplex.
Prisen på en laserbehandling av ansiktet er avhengig av hva man ønsker utført, og hvor mange behandlinger som må til. Det er ikke uvanlig at man må gjennom flere behandlinger før man oppnår ønsket resultat. Det brukes også mange ulike typer lasere til kosmetiske behandlinger, og prisene vil variere ut i fra hvilken type laser som blir benyttet. Vanlig startpris kan ligge på rundt tusen kroner, men en omfattende behandling kan gjerne koste 10.000 kroner og oppover.
Reglene for hvem som kan utføre laserbehandling i Norge er åpne, så det finnes mange tilbydere. Et viktig skritt i prosessen er å velge en seriøs klinikk som utfører forsvarlig behandling. Det kan derfor lønne seg å bruke litt tid på å sammenligne flere behandlere, både når det gjelder pris og kompetanse.
En vellykket behandling vil kunne gi synlig forbedring av huden. Fordelen med en laserbehandling er at resultatet fort blir synlig, og at det varer relativt lenge sammenlignet med en del andre hudbehandlinger. Laserbehandling har blitt en samlebetegnelse på ulike typer behandlinger der det benyttes laser eller andre lyskilder. Resultat og varighet vil variere ut i fra hvilken type laser som er benyttet. Det kan derfor være vanskelig å sammenligne resultater. I tillegg vil forskjellige hudtyper også reagere ulikt på bruk av laser. En seriøs klinikk vil under første konsultasjon forberede pasienten på hvilket resultat man kan forvente å oppnå.
Det er vanlig å oppsøke en klinikk dersom man har et spesifikt problem man ønsker å utbedre, men generelt sett kan man si at følgende er vanlige resultater ved laserbehandling av ansiktet:
Før man starter en behandling må man gjennomføre en konsultasjon. Her vil huden bli undersøkt, og man vil diskutere hvilken behandling som eventuelt passer. I ukene før selve behandlingen må man som regel ta noen forhåndsregler for at huden skal være optimal på behandlingsdagen. Forberedelsene vil variere ut i fra hvilken behandling man skal gjennomføre, men vanlige forberedelser før laserbehandling av ansiktet er:
På behandlingsdagen møter man opp uten sminke, kremer eller andre hudprodukter. Noen behandlinger krever at man møter opp fastende. Før man starter vaskes huden med bakteriedrepende såpe for å redusere risikoen for infeksjoner. Laserbehandling utføres som regel med lokalbedøvelse, særlig hvis det er mindre områder som skal behandles. I noen tilfeller kan man også benytte en lett narkose. Dette gjelder spesielt hvis man behandler hele ansiktet. Alle involverte skal benytte vernebriller. Behandlingen foregår ved at laseren legges mot huden, og laserstråler siktes mot området som skal behandles. Man kan oppleve smerter eller ubehag på grunn av varmen fra laseren. Selve behandlingen varer som regel ca. 10-30 minutter, men mer omfattende behandlinger kan ta opp til 2 timer.
Man kan reise hjem kort tid etter at behandlingen er avsluttet. Forløpet etter behandlingen vil variere ut i fra hvilken type laser som ble benyttet. Jo kraftigere laser som er benyttet, desto sterkere vil bivirkningene være. Har man gjennomgått en omfattende behandling vil det være naturlig å holde seg hjemme i noen dager etter behandling, og man må dermed forberede seg på å være borte fra jobb og/eller sosiale sammenkomster. I dagene rett etter behandlingen vil huden være preget av hevelse og rødhet, og man kan ha væskende sår. Huden må holdes fuktig, og det er viktig å følge instruksjonene man har fått om innsmøring med krem og fjerning av død hud. Etter 7-9 dager er huden vanligvis tilhelet og ny hud er dannet, men man kan oppleve rødhet i huden i mange måneder etter endt behandling. Man bør unngå direkte soleksponering av det behandlede området i minst fire til seks uker etter behandling, og det anbefales at man benytter solfaktor 50 de neste 3 månedene.
I mange tilfeller vil det være aktuelt å gjennomføre flere behandlinger av samme område for å oppnå best resultat. I så fall må man vente til huden er helt tilfrisknet før man kan starte en ny omgang med laserbehandling.
Risikoen for bivirkninger eller komplikasjoner ved laserbehandling er lav, men det er likevel anbefalt at man velger en seriøs klinikk for å minimere sjansen for komplikasjoner. I de fleste tilfeller er bivirkningene forbigående, men i noen tilfeller oppstår permanente skader. Man kan oppleve følgende bivirkninger/komplikasjoner:
Generelt sett kan man si at jo kraftigere en laser er, desto mer dramatisk resultat kan man oppnå. Ved bruk av kraftigere lasere vil også nedetiden være lenger, og bivirkningene sterkere.
Man kan dele laserne som benyttes til kosmetisk behandling inn som følger:
Ablative lasere, varmer opp det ytterste laget av huden slik at væske fordamper og hudceller faller av. Dette gjør at ny og frisk hud dannes. Man kan oppnå redusering av rynker og porer i huden, og pigmentflekker og andre misfarginger kan avta. Laseren kan også nå det midterste hudlaget og stimulere produksjonen av kollagen. Dette vil gi huden et strammere preg. Ablative lasere er de kraftigste laserne benyttet til kosmetisk behandling.
Fraksjonerte ablative lasere, er en undergruppe av ablative lasere. Fraksjonerte lasere sender ut laserstrålen i mange oppdelte små laserstråler, i stedet for en samlet laserstråle som treffer hele hudflaten. Dette gjør at store deler av hudoverflaten spares ved laserbehandlingen, og man kan oppnå gode resultater med betydelig færre bivirkninger.
Ikke-ablative lasere, sender lyset forbi overhuden uten å skade den, og lyset vil deretter avsette sin varmeenergi i den underliggende huden. Behandlingen vil stimulere til økt kollagenproduksjon som igjen vil forårsake strammere hud.
IPL, står for intense pulsed light. IPL er ikke i teknisk forstand en laser. Behandling med IPL er likevel sammenlignbart med laserbehandling, og presenteres ofte som en lysbehandling. IPL benytter lys i flere bølgelengder, og er dermed mer skånsomt mot huden enn laserstråler.
Dersom man ønsker å foreta en laserbehandling av ansiktet er det viktig å bruke tid på å undersøke ulike tilbydere. Det kan lønne seg å ta kontakt med flere klinikker for å sammenligne pris og kompetanse. Flere steder tilbyr gratis konsultasjon eller samtale før behandling, og det kan være et godt alternativ for å få oversikt over hva som tilbys på markedet. Det er likevel viktig å huske på helheten når man velger behandler. Det er anbefalt å velge en seriøs klinikk for å redusere risikoen for komplikasjone
Gjør smarte helsevalg