Laserbehandling av arr er et populært alternativ for de som lider av arrdannelse etter akne, operasjoner eller ulykker. Det finnes en rekke forskjellige laser og tilbud der ute, og i denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en laserbehandling innebærer, hva det kan koste, fordeler, ulemper og mye mer.
Hvis du har arr etter operasjoner, ulykker, brannskade, kviser eller annet, så kan laser være noe for deg. Det er nemlig mange typer ar som kan behandles med laser, og det er ikke noe forskjell om de befinner seg i ansiktet, på armene eller andre steder på kroppen. Det finnes forskjellige typer laser som fungerer til forskjellige formål. Laserbehandling kan fornye solskadet hud og fjerne pigmentforandringer. Noen kan skjære i huden som en skalpell mens andre kan brukes til å korrigere synet. Formålet er å reparere huden og fjerne uønskede furer, rynker, fregner, fødselsmerker, eller arr. De fleste lasere som brukes for å behandle arr er lasere som trenger inn i huden og destruerer vevet sånn at det bygger seg opp på nytt.
Avhengig av hvilke typer arr man skal behandle kan len laserbehandling redusere både omfanget og synligheten på flere måter. Laserbehandling av arr kan blant annet bidra til å gjøre arret blekere, minske konturendringen, gjøre huden glattere og mer elastisk og redusere ujevnheten i atrofiske arr. Det er vanlig å dele inn arr i ulike grupper basert på utseende, og hvilken type arr du har vil avgjøre hvilken behandling som er best for deg. Hypertrofiske og keloide arr er arr som utvikler seg til å bli større og kraftigere enn vanlige all. De får ofte en annen farge enn huden rundt, gjerne rødlig eller rosa. Dette gjør at de er mer synlige enn andre arr (på lys hud) og kan dermed være mer skjemmende. Atrofiske arr oppstår gjerne etter kviser, skade eller operasjon, og skaper ofte et nedsunket område i huden.
Andre typer arr man kan få delvis fjernet med laserbehandling er strekkmerker. Strekkmerker er langstrakte rynker eller furer i huden som ofte oppstår i forbindelse med rask vektendring som ved graviditet eller i forbindelse med puberteten. Med sin nedsunkne del er strekkmerker en form for et atrofisk arr, og man vil forsøke å behandle de med milde former for laserbehandling. Hvis arret er rødt i fargen kan man behandle arret med en karlaser først for å korrigere fargen. Hvis man ønsker å gjøre noe med arrets tykkelse må man derimot som regel bruke kortisoninjeksjoner rett i arret, eventuelt i kombinasjon med laser. Dette kan du lese mer om under “Typer og behandlinger”.
De fleste som bruker laser for å behandle arrene sine opplever en merkbar endring og forbedring på det behandlede området. Det er allikevel viktig å huske at alle vil oppleve forskjellige resultater avhengig av hudtype og genetikk. Det finnes heller ingen laser eller operasjon som kan fjerne arr fullstendig, de vil kun kunne gjøre de mindre synlige. Snakk med legen og behandleren din før du setter i gang med laserbehandling for å få et realistisk bilde av hva du kan forvente.
Det finnes mange ulike typer lasere på markedet i dag som brukes i behandlingen av arr. Hvilken laser din behandler bruker vil avhenge av hva slags type arr du har, samt hva slags utstyr behandlingsstedet har investert i. Dersom du benytter deg av en erfaren behandler vil hen som regel ha et godt utvalg av lasere for å skreddersy behandlingen til din hud.
Laserbehandling av hypertrofiske og keloide arr gjøres ofte med såkalt "ikke ablative lasere". Dette er en lasertype som øker produksjon av bindevev (kollagen) i midtre deler av huden (lærhuden, dermis) som gjør at huden blir strammere og glattere. Denne laserbehandlingen kan gjøre arret smalere og mindre bulende, men det krever ofte flere behandlinger, gjerne 4-6 stykker. I tillegg til dette kan det ta flere måneder før man ser noen effekt av behandlingen da kollagenmengden under huden trenger tid på å øke. Dette er en relativt mild laserbehandling som sjelden gir større bivirkninger og har kortere helingstid enn de sterkere ablative laserne. Lett hypertrofiske arr, som de rødlige, kan også behandles med såkalte "karlasere". Karlasere er milde lasere som varmer opp blodårene i huden og får dem til å sprekke. Behandlingen gjør arret blekere og mindre iøynefallende.
Ablative lasere er de kraftigste laserene som benyttes innen kosmetisk medisin. De ablative laserene varmer opp vannmolekyler i det ytterste hudlaget (epidermis) som gjør at det fjernes. Ved å behandle det overfladiske hudlaget kan man minske rynker og furer i ansiktet og glatte ut arr. De ablative laserne virker også i den dypere delen av huden og fører dermed til økt dannelse av bindevevsproteinet kollagen som gir en smidigere og fastere hud. Ablaterte lasere kalles også fraksjonslasere fordi laserstrålen som skytes ned mot huden er oppdelt i mange små separate stråler. Fraksjonerte lasere gir mindre risiko for bivirkninger enn ufraksjonerte lasere.
For best resultat ved atrofiske arr viser erfaring at man som regel vil få best resultat ved bruk av ablative lasere som behandler både hudoverflaten og de dypere delene av huden. Ved bruk av denne typen lasere får man i tillegg til effekten som beskrevet over fra ikke ablative lasere, bedre spenst og elastisitet i huden. Den samlede effekten er at de fleste arr man behandler på denne måten blir betydelig mindre synlige.
For best behandling av arr fra akne anbefales en fraksjonert CO2 laserbehandling. Med denne typen laser behandler man huden med tusenvis av små punkter som er mindre enn 1 mm i diameter. Laserstrålene ødelegger vevet i huden i små kolonner som går 1-2 mm ned i huden. Under tilhelingsprosessen av de mikroskopiske punktene vil det ytterste hudlaget fornyes og underhuden strammes opp samtidig som bindevevet blir stimulert til å gjenoppbygge nye elastiske fibre. Denne laserbehandlingen vil gi en avflating av arret, men det vil ikke forsvinne fullstendig. Alle arr fra kviser vil måtte behandles forskjellig. Snakk med behandleren din om hva som passer best for dine arr.
Før du bestemmer deg for hvilken type laserbehandling du ønsker er det lurt å sette opp en konsultasjon med ulike steder. På denne måten kan du stille alle de spørsmålene du eventuelt har, samtidig som du vil få bedre oversikt over behandlingene, potensielle risikoer og hva du kan forvente for resultat.
Under den første konsultasjonen vil du sannsynligvis bli bedt om å fylle ut et helseskjema så behandleren kan bli kjent med din medisinske historie. I tillegg vil du få informasjon om hva du må gjøre i forkant av en eventuell behandling, hvordan behandlingen vil foregår, og hva du kan forvente etterpå. Behandleren kommer til å måtte undersøke arrene dine for å kunne gi deg en god pekepinn på hva du kan forvente.
Ofte får pasientene beskjed om å holde området som skal laserbehandles unna sol i minst 4 uker før behandlingen skal starte. Selv om det er relativt sjeldent kan soling før laserbehandling forårsake midlertidig pigmenttap. I tillegg bør man ikke bruke hudkremer de siste dagene før behandling da disse inneholder fruktsyrer som gjør huden ømfintlig.
Før behandlingen settes i gang blir området bedøvet med krem eller lokalbedøvelse med sprøyte. Ofte får man også antibiotika eller antivirus-medisiner for å forebygge eventuelle hudinfeksjoner. Behandlingsplanen legges i forkant i samråd med behandleren som skal utføre laserbehandlingen. Huden din vil renses før den utsettes for laserbehandlingen og du vil bli iført beskyttende spesialbriller. Selve laseren er en håndholdt stav som behandler bruker over området som skal behandles. Man må som regel regne med 3-4 behandlinger for å oppnå tilfredsstillende effekt. Men dette er avhengig av dybde og utbredelse av arret, samt hvor kraftig man velger å behandle arret eller arrene hver gang.
Under behandlingen vil laseren virke ved å trenge ned i huden og fornye den i området som bli behandlet. Energien i laseren omdannes til varme når den treffer huden og får væsken i hudcellene til å fordampes. Deretter vil de ytterste hudcellene dø og skrelles av, lag for lag. Den nye huden som dannes vil være fri for uønskede overfladiske arr, rynker og pigmentflekker. En laserbehandling kan vare fra 30 minutter til to timer, avhengig av hva, hvor og hvor mye som skal behandles. I de fleste tilfeller vil det gi gode resultater å laserbehandle, men husk at resultatene vil variere fra person til person.
Etter behandling vil huden fremstå som glattere og mindre rynkete og resultatet varer relativt lenge sammenlignet med andre hudbehandlinger. Det er viktig å etterbehandle huden så godt som mulig for best mulig resultat. Det viktigste er å holde huden ren og tilføre nok fuktighet.
Noen ganger kan pasienten oppleve hevelse i ansiktet etter en laserbehandling. Huden kan også være rødlig i opptil ett år, og det er viktig å beskytte det behandlede området mot sol i opptil ett år etter behandlingen. Etter behandling vil du se ut som du har blitt solbrent, og det er vanlig å føle den samme smerten som ved en vanlig solbrenthet. Selve behandlingen er som regel smertefri.
Risikoen for komplikasjoner ved laserbehandling er liten dersom du velger seriøse klinikker, men det er ikke uvanlig at laseren lager blemmer eller forbrenninger på huden. Du kan i ekstreme tilfeller få arr og ujevn farge på de behandlede områdene. Hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller virus kan forekomme, men det skjer kun i meget sjeldne tilfeller.
Det er viktig å huske på at i prinsippet vil ingen laserbehandlinger kunne fjerne arret fullstendig. Huden som oppstår etter behandling vil fremstå som jevnere og glattere, men arrene vil altså fortsatt være der.
Her kan du se noen bilder av før og etter laserbehandling av akne :
Prisen på en behandling er helt avhengig av klinikken du utfører den på, men det pleier å begynne på 2000 kroner per behandling. Større og mindre konkurranse vil drive prisen opp og ned, i tillegg til at forskjellige typer lasere kan koste forskjellig. Husk uansett at en dyktig behandler er viktigere enn prisen om du ønsker et godt resultat. Sjekk derfor med flere behandlere hva de kan tilby og til hvilken pris.
Når du har forhørt deg med flere behandlere om hva slags type behandling de tilbyr kan du bestemme deg for hva som passer best for deg. Forskjeller i pris og tilbud på forskjellige laser bør være med i denne avgjørelsen, men det viktigste er at du gjør egne undersøkelser og sammenligner de aktuelle behandlerne med hverandre.
Hvis du ønsker å lese mer om laserbehandling av arr kan du finne mer her:
Gjør smarte helsevalg