En microneedling (også kjent som dermaroller og dermapen) er et populært alternativ når du ønsker en oppstrammende behandling for å bedre hudens elastisitet og redusere fine linjer, rynker, arr og porer. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en microneedling innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Etter hvert som vi mennesker blir eldre, reduseres det kollagenet som naturlig finnes i huden. Dette fører til at vi får linjer og rynker og at huden blir slappere og kanskje litt mer livløs og gusten enn før. Hvis dette er noe som plager deg, kan du vurdere å prøve microneedling som er en behandling for å stimulere huden til å danne nytt kollagen. I denne behandlingen brukes en spesiallaget penn eller rulle med små nåler som lager tusenvis av mikrohull i det ytterste hudlaget. Huden må reparere disse små hullene, og for å få til det, går kroppen i reparasjonsmodus og øker produksjonen av kollagen og elastin. Dermed får dette en fornyet effekt på huden din, og den blir fastere og får færre linjer.
Microneedling kan også brukes for å dempe strekkmerker, arr, brannskader eller sjenerende pigmentflekker. Behandlingen fører altså til at huden reparerer seg selv som om den hadde fått en skade, men uten at det blir noe arr. Det er mange klinikker som utfører denne type behandling, og de fleste har høyt kvalifiserte terapeuter som sørger for at behandlingen er så trygg som mulig for deg.
Det holder dessverre ikke med én enkelt behandling for å få et godt resultat. Det anbefales fire til seks behandlinger med noen ukers mellomrom, og prisen per behandling varierer fra klinikk til klinikk. Noen steder koster det rundt 1500 kroner per behandling, andre steder ligger prisnivået dobbelt så høyt. Noen klinikker tilbyr pakkepriser for den totale behandlingen. Det kan derfor være lurt å ta en runde og sjekke prislistene før man bestiller time. Det er også viktig å sjekke kundeerfaringer og sammenligne de ulike klinikkene for å være sikker på at man er i gode hender hos dyktige fagfolk. Microneedling er en nokså avansert behandling det absolutt ikke anbefales å gjøre hjemme, selv om det finnes utstyr å få kjøpt på nettet. Risikoen for infeksjoner er til stede, og hvis man ikke er i trygge hender hos fagfolk, risikerer man dessverre komplikasjoner og uønskede bivirkninger.
De fleste er fornøyd etter behandling med microneedling, og mange opplever at huden har mer glød og at fine linjer, rynker og arr er blitt dempet. I forkant av en slik behandling er det imidlertid viktig at man ikke har alt for høye forventninger til hva man kan oppnå. En bedre tilnærming er å være realistisk med tanke på forventninger, og snakke med terapeuten for å få vite hva slags resultater man kan regne med å få av behandlingen.
Microneedling regnes som en behandling med lav risiko for bivirkninger så lenge den utføres hos dyktige fagfolk som har lang erfaring og utfører behandlingen med riktig utstyr. Siden behandlingen innebærer å lage mange små hull i huden, er det nemlig en viss risiko for infeksjoner dersom det kommer bakterier inn i disse hullene. Denne risikoen reduseres ved at ansiktshuden rengjøres grundig før behandlingen, samt at utstyret er helt sterilt, noe de seriøse klinikkene legger stor vekt på å sørge for.
Siden behandlingen gjøres med svært korte og tynne nåler, er det svært liten risiko for arrdannelse som følge av microneedling, men det kan være greit å ha i bakhodet at man aldri har 100 prosent garanti. Snakk med terapeuten dersom du er usikker på eventuelle bivirkninger.
De som har størst utbytte av behandling med microneedling, er mennesker med fine linjer, rynker, store porer, solskadet hud eller eldre, slapp hud. Også mennesker med arr, for eksempel etter kviser, kan oppleve positiv effekt av denne behandlingen.
Behandlingen kan gjøres alene, men det er ofte anbefalt å kombinere den med andre behandlinger for ekstra effekt. Når huden har mange små hull etter microneedlingen, er den for eksempel ekstra mottakelig for behandling med kjemisk peeling, noe som kan gi enda bedre effekt hvis man vil fjerne pigmentflekker.
Selv om microneedling er en relativt trygg behandlingsmetode så lenge det er dyktige fagfolk som utfører den, er det ikke alle som kan få denne behandlingen. Hvis du går på cellegift eller får stråling, for eksempel, kan du ikke behandles med microneedling. Det kan du heller ikke hvis du er bløder, har diabetes eller går på blodfortynnende medisiner, kortison eller antibiotika. Hvis du nylig er blitt operert, er du nødt til å vente med microneedling. Du kan heller ikke behandles med denne metoden dersom du har psoriasis, rosacea, eksem eller åpne sår, eller dersom du er være solbrent. Klinikkene vil heller ikke gi microneedling til gravide kvinner.
Hvis du ikke er i noen av disse gruppene og har funnet ut at dette kan være en hudbehandling som vil være positiv for deg, undersøker du hvilken klinikk du vil foretrekke og får satt opp en første konsultasjonstime. Da vil terapeuten kartlegge om du faktisk kan få behandlingen og hvilket utgangspunkt den eventuelt har. Dere legger en plan for antall behandlinger, og du får vite hva slags resultater du kan forvente å få av behandlingen og hvor lang tid det vil ta.
Før behandlingen starter, blir huden din grundig renset og desinfisert, det samme blir utstyret som skal brukes, noe som er svært viktig for å redusere risikoen for en eventuell infeksjon. For at du skal oppleve behandlingen mest mulig behagelig, er det mange klinikker som smører en bedøvende krem på huden, men det er ikke sikkert dette er nødvendig. For selv om det er nåler som lager hull i huden din, skal prosessen være helt overkommelig uten alt for stort ubehag.
Selve behandlingen tar bare rundt 30-45 minutter, avhengig av hvor stort område som skal behandles. Deretter får du vanligvis en fuktgivende ansiktsmaske.
Rett etter behandlingen kan huden være utsatt for infeksjon, og det er derfor viktig at du følger rådene du får fra terapeuten. Fire-fem timer etter behandlingen kan du vaske huden med vann, og deretter skal du smøre på et serum. Sminke, kremer og andre kosmetiske produkter skal ikke brukes før det har gått et døgn.
Det første døgnet etter behandlingen kan du oppleve at huden er rød og varm. Noen sammenligner det med følelsen av å være solbrent. Ømhet og hevelse kan også forekomme, men dette gir seg vanligvis etter et par-tre dager.
Noen opplever at huden blir litt tørr og kanskje flasser litt etter noen dager, men også dette er relativt raskt forbigående.
Som regel kan du se en viss forbedring allerede etter den første behandlingen, men det trengs vanligvis fire til seks tilsvarende runder med microneedling deretter for å få et optimalt resultat.
Det skal dessuten gå fire til åtte uker mellom hver behandling, så dette er totalt sett en prosess som kommer til å ta litt tid. Tilstanden på huden vil imidlertid komme til å fortsette forbedringen flere måneder etter siste behandling, fordi huden fortsetter å jobbe med å lege seg selv.
Etter en behandling med microneedling skal du unngå å sole deg, og du må også være nøye med å bruke kremer med høy solfaktor.
Det finnes flere forskjellige apparater man kan bruke til microneedling. Tidligere brukte de fleste en såkalt dermaroller, der et hjul med små nåler rulles fram og tilbake over huden din. De senere årene er det imidlertid blitt mer populært å bruke en dermapen som er en slags penn som «skyter» nålene vertikalt inn og ut.
Felles for begge metodene er at de lager disse små hullene i huden som stimulerer til økt kollagenproduksjon. En dermapen kan imidlertid være enklere å bruke på områder der dermarolleren kanskje ikke kommer så godt til, som for eksempel rundt øynene, nesene og overleppen. Det er derfor det er vanligere å bruke denne i stedet for den mer tradisjonelle dermarolleren. En dermapen har justerbar nåldybde, siden huden har ulik tykkelse fra område til område i ansiktet, og dermed krever ulik lengde på nålene som skal stikkes inn.
Det er mange klinikker som tilbyr microneedling i Norge, og de fleste er seriøse med kvalifisert personale, noe som er viktig for at du skal være sikker på at behandlingen ikke er skadelig for deg. Det finnes utstyr å få kjøpt på nettet, men fagfolk fraråder på det sterkeste at man utfører denne behandlingen på egen hånd, siden den innebærer en viss risiko for infeksjoner.
Dersom du tror at microneedling kan være noe for deg, bør du sjekke nettsidene til de ulike klinikkene og kanskje også ta en ringerunde for å finne ut hvem du vil velge. Husk at du vil trenge flere runder med behandling, anslagsvis fire til seks behandlinger, og at det må gå fire til åtte uker mellom hver gang du får microneedling. Alt i alt vil prosessen med andre ord ta litt tid, men for mange av dem som prøver denne behandlingsmetoden, vil innsatsen være verdt det.
Gjør smarte helsevalg