Visste du at uønsket hårvekst kan fjernes permanent? I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva permanent hårfjerning innebærer, metoder, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Selv om hår på kroppen er helt naturlig, ønsker likevel mange å få fjernet uønsket hårvekst permanent. Faktisk er dette en av de vanligste kosmetiske behandlingene og utføres på en lang rekke klinikker.
De fleste som velger permanent hårfjerning gjør det av kosmetiske årsaker, men det finnes også noen som har hårvekst som medfører medisinske plager. Det dreier seg da gjerne om inngrodde hår som skaper problemer ved barbering.
Uønsket hårvekst kan forekomme mange steder på kroppen. For kvinner er det populært å fjerne hår på legger, lår, mage, brystområdet og bikiniområdet. Mange fjerner også hår i ansiktet. For menn er det mer og mer vanlig å fjerne uønsket hårvekst på bryst, skuldre og rygg.
Det vanligste er å benytte laser eller elektrolyse - også kalt epilering eller epilasjon. Graden av permanent hårreduksjon avhenger både av metoden, hudfarge, tykkelsen på håret og hårrøttene. Genetikken spiller altså en stor rolle. Sykdommer, hormoner og medisinbruk er også faktorer som kan være med på å avgjøre hvor effektiv behandlingen blir.
Prisen på permanent hårfjerning kan variere ganske mye fra klinikk til klinikk og ut i fra hvilken metode som benyttes. Generelt er det også en sammenheng mellom størrelsen på området som skal behandles og hva man må betale. Får du fjernet hår på haken vil det altså være billigere enn å få den samme behandlingen på leggene.
Priseksempler, permanent hårfjerning med laser (1 behandling):
Bikini: 1.200 - 2.000 kr
Hake: 800 - 1.000 kr
Legger: 2.500 - 3.000 kr
Skuldre: 1.200 - 1.600 kr
Priseksempel, permanent hårfjerning med elektrolyse:
Per 15 minutter: 250 - 400 kr
Per 30 minutter: 400 - 700 kr
Det kan lønne seg å undersøke flere klinikker. Noen ganger kjører også klinikkene tilbudskampanjer og man får dessuten ofte rabatt hvis man bestiller flere behandlinger.
Som regel kan man ikke regne med å fjerne 100% av alt håret permanent. Et vanlig resultat er 70 - 90%. Ofte er det nødvendig med jevnlige etterbehandlinger for å bevare resultatet. Årsakene er at det dannes nye hårsekker i huden. Verken laserbehandling eller elektrolyse er med andre ord en garanti for at håret blir permanent borte, og det er derfor mer presist å snakke om en langvarig reduksjon i antall hår. I praksis kan de fleste regne med at det aller meste av håret er borte i en periode fra noen måneder til flere år.
Når det gjelder laser spiller hårfarge og hudfarge også inn for hvor effektiv behandling er. Man kan oppnå et godt resultat nesten uansett, men kombinasjonen lys hud og mørkt hår er optimalt siden laserstrålen tiltrekkes av pigment. Har man for eksempel svært lyst, rødlig eller grått hår kan man derfor ikke regne med at laserbehandlingen vil være like effektiv.
Har man mørk hud, det vil si hud med lignende pigment som finnes i håret og hårrøttene, kan fjerning av hår med laser også være utfordrende siden det er en viss risiko for pigmentforandringer. Det er likevel fullt mulig å oppnå et bra resultat, men man må regne med å ta flere behandlinger.
For å oppnå varig hårreduksjon er det uansett vanlig at behandlingen gjentas. For laserbehandling som regel 3 til 10 ganger med 6 til 10 uker mellom hver runde ved fjerning av hår på kroppen. Fjerner man hår fra ansiktet gjentas behandlingen gjerne etter seks uker. Det er også vanlig at man tar en årlig vedlikeholdsbehandling.
Heller ikke ved elektrolyse kan man regne med at en enkelt behandling er nok for et permanent resultat. Vanligvis må man regne med mellom 15 og 30 behandlinger, men dette varierer ut i fra en rekke ulike faktorer, blant annet hvilket hudområde det gjelder.
Permanent hårfjerning med laser regnes som en trygg behandling, men man bør likevel ta noen forholdsregler. Siden laseren trekkes mot pigmentene i huden, kan hud som er mørkere enn den egentlige hudtonen være i fare for å bli brent av laseren slik at varige skader oppstår. Det er derfor viktig å ikke utsette området der hår skal fjernes for soling og solarium en måneds tid både før og etter laserbehandlingen. Bruk av selvbruningsprodukter bør unngås av samme årsak.
Før behandlingen bør man unngå å vokse, nappe eller bruke hårfjerningskrem på hårene som skal fjernes Grunnen til dette er at det må være hår i hårsekken for at laseren skal ha et mål. Man kan imidlertid barbere det aktuelle hudområdet - noe som en del klinikker faktisk anbefaler. Huden bør ikke smøres med lotion eller fuktighetskrem på dagen man skal behandles. Unngå ellers peeling, kremer, oljer eller annet som irriterer huden i dagene før behandling. Dette gjelder også ved elektrolysebehandling.
Etter behandlingen er huden sårbar og det er tilrådelig å bruke høy solfaktor (faktor 30 og høyere) på alle behandlede hudområder som ikke er tildekket. Dette bør gjøres uansett solforhold, og beskytter huden fra økt pigmentering og pigmentflekker.
Det finnes en rekke ulike typer laserapparater med forskjellige egenskaper. Noen egner seg for eksempel bedre til visse hudtoner og hårfarger, noen er best egnet for å behandle større hudoverflater enn andre og så videre.
Prinsippet for behandlingen er likevel det samme for alle: Behandleren fører laseren over området der hårene skal fjernes. Pulserende bølger av laserlys svir hårsekkene slik at de blir ødelagt. Hver laserpuls treffer flere hårstrå samtidig, noe som bidrar til at prosedyren er effektiv og tidsbesparende. Behandlingen oppleves som små stikk eller prikking i huden. Laseren er forøvrig utstyrt med et kjølesystem som reduserer ubehaget for pasienten. På grunn av risikoen for skader brukes laser aldri i nærheten av øynene.
På grunn av laserens virkemåte er det enklest å utføre laserbehandling på pasienter med mørkt hår og lys hud, men kan i dag utføres på alle uansett hårfarge eller hudtone. Lyst hår eller mørk hud krever imidlertid at behandleren er spesielt nøye og tar seg god tid. Laserbehandling kan enkelte ganger gi pigmentforandringer i huden, det vil si at huden blir enten mørkere eller lysere. Som regel vil dette kun være midlertidig.
Det er vanlig at man etter gjennomført behandling opplever at huden blir en anelse rød. Følelsen kan sammenlignes med å være lettere solbrent eller å ha varmeutslett. Dette forsvinner av seg selv i løpet av noen timer.
Noen få pasienter kan oppleve litt mer alvorlige hudforandringer som arr, skorper eller blemmer. I sjeldne tilfeller kan det også skje at hår som har blitt behandlet med laser blir grått eller at man opplever økt hårvekst på eller ved de hudområdene som er blitt behandlet.
Er man bruker av enkelte medisiner som skaper økt lysømfintlighet, for eksempel isotretinoin eller antibiotika med tetracycliner, kan man ikke bli behandlet med laser. Kvinner som er gravide eller ammer bør som regel også velge andre hårfjerningsmetoder.
Elektrolyse, også kalt epilering, er en annen populær metode for permanent hårfjerning. Metoden fungerer ved at en epilator sender elektrisk strøm inn i hårrøttene slik at de ødelegges på grunn av varmen eller kjemiske reaksjoner. Hårstrået fjernes så med pinsett.
I motsetning til laser, der man behandler flere hårstrå samtidig, behandler man med elektrolyse ett hår om gangen. Konkret gjøres det ved at behandleren fører spissen av epilatoren (en tynn nål) langs håret og ned i hårroten. Man unngår dermed å lage hull i huden for å komme til. Epilatoren gir hårroten et svakt elektrisk støt slik at den blir ødelagt. Selve det elektriske støtet varer ca to sekunder og kan oppleves som noe ubehagelig.
Fordelen med epilasjon er at behandlingen er meget presis. Ulempen er at behandlingen tar lengre tid enn laser siden man tar ett og ett hårstrå.
Akkurat som ved laserbehandling finnes det varianter av metoden. De vanligste elektrolysemetodene er:
Thermolytisk elektrolyse: Denne teknikken går ut på å bruke varme til å ødelegge hårrøttene. Prosessen er rask, som regel trengs kun ett sekund eller to på hvert hårstrå. Ulempen er at kun ca 50% av hårrøttene blir ødelagt i løpet av en behandling.
Galvanisk elektrolyse: Metoden ødelegger hårrøttene ved å skape kjemiske reaksjoner. Så mye som 80% av hårene vil bli ødelagt og metoden regnes derfor som meget effektiv. Baksiden er at behandlingen tar lang tid, ofte må man regne med nærmere ett minutt per hårstrå.
Blend elektrolyse: Denne metoden kombinerer thermolytisk og galvanisk elektrolyse og blir ofte regnet som den beste formen for elektrolyse. Som regel vil 80% av hårrøttene bli ødelagt i løpet av seks til to sekunder.
Her kan du lese mer om elektrolyse: https://www.helsesmart.no/elektrolyse-harfjerning/
IPL (Intense Pulse Light) blir av og til omtalt som laserbehandling, men er teknisk sett en annen form for lysbehandling. Hårfjerning med IPL regnes som en mindre effektiv metode enn laser og elektrolyse / epilering siden resultatet er kortvarig. Metoden benyttes likevel en god del, særlig på rødt og lyst hår.
Mange utfører rutinemessig hårfjerning hjemme, slik som barbering, napping og voksing. Dette dreier seg i alle tilfeller om kortvarige kosmetiske metoder som må gjentas langt oftere enn hårfjerning med laser / elektrolyse utført på en klinikk.
I de senere årene har det kommet en rekke avanserte hårfjerningsapparater til hjemmebruk. Lysbasert hårfjerning, som tidligere kun ble utført av leger, kan nå gjøres på egenhånd. Også enkelte laserapparater til bruk hjemme er å nå på markedet.
Elektrolyse kan også utføres hjemme, men må gjøres med forsiktighet både med tanke på å oppnå et godt resultat og muligheten for bivirkninger.
Når det gjelder effekten av de ulike metodene for egenbehandling er det vanskelig å si noe sikkert. NHI.no viser til en gjennomgang av studier (av lavere kvalitet) publisert i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology i 2011 som fant best bevis for at såkalte IPL-apparater hadde en viss effekt. For laser til hjemmebruk ble det bare funnet begrenset bevis. Hårreduksjonen etter tre til seks måneder varierte fra 6 til 72%.
Det er altså rimelig å anta at resultatet av hjemmebehandlingen vil variere temmelig mye siden de fleste vil ha begrenset erfaring og apparatenes effektivitet også vil være varierende.
De nevnte studiene rapporterte ellers at den vanligste bivirkningen var rød / irritabel hud. Enkelte opplevde også hevelser, skorper, blemmer og pigmentforandringer.
Hvilken metode for hårfjerning skal du velge? Laser og elektrolyse er de behandlingsmetodene som kommer nærmest å være “permanent hårfjerning”, men må altså gjøres gjentatte ganger siden nye hårsekker oppstår med tiden.
Selv om laserteknologien i dag er svært avansert og kan brukes på så godt som alle, er laser best egnet for personer med lys hud og mørkt hår. Har du lyst hår og / eller mørk hud kan elektrolyse ofte være et vel så godt om ikke bedre alternativ. Klinikker som tilbyr begge metodene og / eller flere typer laserapparater vil kunne gi deg råd om hvilken hårfjerningsmetode som er best egnet for akkurat deg.
Hvis du ønsker å få fjernet hår fra større områder på kroppen er laser i utgangspunktet det beste alternativet siden behandlingen går raskt.
For fjerning av hår i ansiktet er både laser og elektrolyse / epilering godt egnet. Elektrolysebehandlingen tar lengre tid enn laser siden kun ett og ett hårstrå behandles, men siden de aktuelle hudområdene også er små vil tidsbruken uansett bli moderat.
Hvis du har hud som lett får arr er laser ofte å foretrekke siden risikoen for arr er mindre enn ved elektrolyse / epilering.
Hvis du ikke vil fjerne hår på en klinikk, men heller vil gjøre det hjemme, vil du kunne spare en god del penger. (Prisen på et IPL-apparat til hjemmebruk ligger gjerne mellom 1400 og 5000 kroner.) Du må imidlertid ta høyde for at resultatet ikke vil bli like godt som når behandlingen blir utført av erfarne fagpersoner med profesjonelt utstyr.
Gjør smarte helsevalg