Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. Symptomer kan starte med anfallsvis rødming med varighet på ca. fem minutter. Etter hvert kan huden bli mer vedvarende rød i de berørte områdene. Lidelsen kan ikke kurers, og mange opplever vekselsvis perioder med mye og lite symptomer.
Rosacea er en hudsykdom som omtrent 5-10 % av den voksne befolkning sliter med. Den er vanligst hos kvinner, og rammer ofte de med lys og følsom hud. Sykdommen kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett. De første anfallene inntreffer gjerne i godt voksen alder.
Dette er en kronisk lidelse som man aldri blir helt frisk fra, men behandling kan lindre plagene. Oftest benyttes en behandling som er en kombinasjon av reseptbelagte medisiner og tiltak som du selv må gjennomføre. Det er en rekke situasjoner som kan bidra til utbrudd og forverringer. Det er viktig å unngå disse så godt det lar seg gjøre. De utløsende faktorene er individuelle. Man må selv prøve å identifisere disse. Selv om årsaken til lidelsen fortsatt er et mysterium for forskerne, vet vi at stress, alkohol, medisiner og varm mat og drikke kan bidra til å utløse et anfall.
Enkelte teorier hevder at årsaken kan være en kombinasjon av arv og miljømessige faktorer. Andre antyder at lidelsen kan komme av forstyrrelser i blodet som skaper betennelsesreaksjoner. Tidligere trodde man at sykdommen kunne komme av en spesiell hudmidd, men dette har man nå gått bort fra.
Her er noen generelle råd for å unngå rosacea:
Det er som nevnt ikke mulig å bli kvitt rosacea permanent. Men du kan lindre sykdommens symptomer når den først bryter ut. Behandlingen vil variere avhengig av alvorlighetsgraden til sykdommen. Behandlingen kan bestå av smøring med forskjellige kremer, både reseptfrie og reseptbelagte, antibiotikakurer eller laser-behandling. Selv med behandling kan det ta en god stund før symptomene demper seg igjen.
Om man har problemer med å få et godkjent resultat av egenbehandling med reseptfrie kremer, kan man kontakte lege og eventuelt få reseptbelagte legemidler som antibiotika. Dette er en vanlig og effektiv behandling. Behandlingstiden er imidlertid ganske lang, og man må gå på antibiotika en god stund.
Sykdomsforløpet kan arte seg forskjellig fra person til person. Noen vil oppleve en mild tilstand som lar seg behandle med kremer, mens andre opplever store og sjenerende hudforandringer som trenger laserbehandling. Sykdommen deles inn i fire kategorier avhengig av hvordan den oppfører seg.
For kategori 1 har man lett for å rødme. Denne rødmen kommer av betennelser og utvidelse av blodårene nær hudoverflaten. Senere kan man få vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet: altså kinn, nese og panne. Deretter kan de små blodårene man har på nesen og i kinnene bli utvidet og mer synlige. Huden kan også bli overfølsom.
For kategori 2 kan det i tillegg til rødme og små synlige blodkar, også opptre små kuler eller pussholdige «kviser» i det røde utslettet. Antall kviser som opptrer varierer sterkt fra person til person. Noen opplever også hevelser i disse områdene.
Kategori 3 finner vi oftest hos eldre menn. Her skjer en fortykkelse av talgkjertlene på huden på nesen, slik at nesen blir forstørret og ujevn i overflaten. Denne tilstanden kalles rhinophyma, og dette kan man ha uten symptomer på rosacea andre steder i ansiktet.
For kategori 4 er også øynene angrepet. Over halvparten av de som får rosacea opplever også irritasjon i og rundt øynene. Det kan oppstå betennelser på innsiden av øyelokkene eller på øyelokksranden.
I de tilfellene der behandling med kremer ikke har ønsket virkning, kan man behandle med lysbehandling. Den mest effektive behandlingen av rosacea i dag er IPL, som står for intenst pulset lys. Dette er en lysbehandling der bredspekter lys i forskjellige nivåer brukes til å behandle huden. En tendens til å rødme lett kan dog vedvare, selv etter gjentatte IPL-behandlinger.
Prisen for behandling av rosacea avhenger av hvor utbredt lidelsen er, samt hvor store problemer man har. Også hva slags metode/behandling som benyttes spiller inn.
Ved behandling med reseptfrie kremer og salver, er dette en relativt gunstig behandling. Det vil bli noe ekstra utgifter til gode hudpleieprodukter i tillegg. For behandling med respetbelagte legemidler, betaler man egenandelen for medikamentet. Det er ingen svært dyre legemidler som benyttes i behandlingen av rosacea.
Den dyreste behandlingen opplever nok de som behandles med IPL. Prisene for en slik behandling varierer mellom de forskjellige klinikkene, og dette vil du få informasjon om når du kontakter klinikken. Normal pris for en behandling ligger på mellom 3500 og 5000 kroner. Flere behandlinger kan være nødvendig.
Erfaringene med behandling av rosacea varierer veldig fra person til person. Lidelsen kan være veldig plagsom, og gi store røde utslett over lengre tid. Dette kan være svært sjenerende, og for enkelte kan det medføre nedsatt selvfølelse. Men tilstanden kan også være mindre plagsomt, og lettere å behandle.
De som har mindre plager, opplever gjerne en god virkning ved bruk av kremer. Dette kan være med på å forebygge utbrudd og gjøre utbruddene mindre belastende.
For de som plages moderat, kan langvarig behandling med antibiotika hjelpe en del. Det er vanskelig å finne kremer som lindrer plagene med flassing, for de som opplever dette. Sminke gjør gjerne tilstanden verre, og dersom man ønsker å bruke sminke, kan det være lurt å velge svært skånende produkter.
De fleste pasientene sier at behandling med IPL-laser reduserer synlige blodårer, rødhet og rødming. Forbedringene kan vare fra noen måneder til opptil fem år, avhengig av lidelsens alvorlighetsgrad. For noen kan det være nødvendig med svært mange behandlinger før ønskt resultat oppnås.
Det foretas oftest en uforpliktende konsultasjon på klinikken før en eventuell IPL-behandling begynner. Du fyller ut et helseskjema og en kosmetisk sykepleier snakker med deg om dine ønsker og forventninger til behandlingen. Her kan du stille spørsmål og få gode råd. Konsultasjonen vil gi informasjon om selve behandlingen og priser, og om det for eksempel kan forekomme ventetid.
Det er veldig viktig at man er påpasselig med å bruke solkrem etter behandlingen med IPL. Minimum solfaktor 30 daglig er anbefalt, dette beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Det anbefales også å unngå direkte soleksponering av det behandlede området i fire uker. Dette er for å minimere risikoen for at hudforandringene kommer tilbake. Helbredelsesprosessen er helt individuell, så det er viktig at man følger med på kroppens signaler og tilpasser seg etter dem.
For best mulig resultat er vedlikeholdsbehandling anbefalt. Etter behandlingen er det vanlig at huden er rødere enn normalt. Dette forsvinner gjerne innen to uker. Man skal også være nøye med å ta vare på huden sin, helt generelt. Man rådes til å sette seg inn i hva slags type behandlinger som passer best for egen hud.
Unngå kortisonkremer, som kan forverre tilstanden, og bruk milde renseprodukter og mild sminke. Fuktighetskremer kan dempe rødheten, men de bør ikke være for fete. Bruk av gode fuktighetskremer er viktig, uansett om man har tatt IPL-behandling eller ikke.
Når man forlater klinikken etter en IPL-behandling, får man med informasjon om behandlingen, info om reaksjoner etter en slik behandling, og hvordan man skal ta vare på huden fremover.
Det finnes i utgangspunktet flere lasertyper som kan hjelpe, men den helt klart mest effektive er IPL. Det er uvanlig å bruke noen annen laserbehandling i Norge. Når det er sagt, så finnes det en rekke andre alternativer for mildere varianter av lidelsen.
Disse inkluderer antibiotika eller andre kremer. Krem er oftest det beste alternativet for huden ved denne tilstanden, siden de fleste ikke sliter så mye at laserbehandling er nødvendig. Hva slags behandling man trenger avgjøres helst av en hudlege.
For de som opplever betennelser der øynene er involvert, er det svært viktig å kontakte lege for videre behandling. Denne tilstanden behandles med øyensalver. Hvis øyeplagene vedvarer eller synet blir svekket, skal det henvises videre til øyenlege.
For de som lider av rhinophyma kan det være aktuelt med kirurgi for å fjerne skjemmende fortykninger og utvekster på nesen. Kirurgi brukes imidlertid ikke for å behandle selve lidelsen.
Vurderer du å behandle huden din for rosacea, anbefales det at du tar kontakt med en profesjonell behandler for en informasjonssamtale. Da har du anledning til å spørre om ting du lurer på og få gode råd og tips, tilpasset ditt spesifikke problem og din hudtype. Etter en eventuell første konsultasjon, kan du velge om du vil forsøke lindrene behandling hjemme, med kremer og salver, eller om du ønsker en mer omfattende behandling med laser hos en klinikk.
Gjør smarte helsevalg