Laserbehandling er et effektivt og relativt smertefritt alternativ om du ønsker å glatte ut rynker eller furer i ansiktet. I denne guiden gir vi deg innblikk i priser samt litt om fordeler og ulemper ved behandlingen. Dessuten forteller vi om andres erfaringer, hva du bør undersøke og være oppmerksom på innen en laserbehandling.
Hvorfor oppstår rynker, og hvordan de kan fjernes?
Rynker er en følge av alder, arv eller livsstil, og mange ønsker å fjerne disse. De mest vanlige metodene er med injisering, laser eller kirurgi. Hvilken du bør velge, gir klinikkene deg kvalifiserte anbefalinger om. Metodene er relativt smertefrie da en enkel form for lokalbedøvning tilbys ved behov.
Motivene for å fjerne rynkene varierer, skjønt oftest handler det om selvfølelse. De fleste opplever at huden etter en behandling kjennes både mykere, glattere og noen vil dessuten føle seg mer ungdommelige, med et bedre velvære etter behandlingen.
Etter en behandling vil du oppleve at de fleste rynker er glattet ut, samt at huden har en finere glød som et resultat av at dens egen fuktighetsproduksjon har fått en boost. Huden kjennes dessuten mykere og mer spenstig samtidig med at markante linjer og porer har blitt redusert. Resultatet er gjerne synlig etter noen dager, men for enkelte behandlingsformer kan det ta lengre tid innen full effekt oppnås.
For å være på den sikre siden når det gjelder priser, bør du kontakte de klinikker som er aktuelle for deg. Rent generelt er injisering rimeligere enn noninvasive alternativer som laserbehandling eller et kirurgisk inngrep. Du må derfor være forberedt på behandlingspriser fra ca. 6.000 for injiseringer, til opp mot 40.000 for kirurgiske inngrep, mens laser ligger i mellomsjiktet.
Injiseringer med botox er den rimeligste behandlingsformen for å fjerne rynker. Noninvasive metoder som laser eller utralyd koster noe mer, mens kirurgiske inngrep er den dyreste behandlingsformen. Klinikkene deler ansiktet i behandlingsområder som; panne, øyne, munn pluss hals. Noen behandler hvert område for seg, mens andre gir pris for hele ansiktspakker.
Er det store prisforskjeller mellom ulike behandlingsformer?
De noninvasive metodene som laser eller utralyd ligger i området mellom 10.000 og 20.000 kroner for en behandling. Kirurgiske inngrep kan ligge mellom 40.000 og 60.000 kroner avhengig av metode, da det er forskjeller mellom tradisjonell kirurgi og kikkhullsinngrep.
Valg av behandler
Når du skal velge en klinikk for å glatte ut rynker eller friske opp huden, kan en erfaren behandler være like viktig som prisen for hvilken du velger.
Du bør gjøre deg opp en mening om hva som er viktigst for deg; prisen eller en dyktig behandler. De fleste klinikker opplyser om priser for sine tjenester på websidene. Disse er ikke direkte sammenlignbare fra klinikk til klinikk, og kan være utfordrende å sette seg inn i for de fleste.
Om vi forholder oss til dagens prisnivå, så oppgir flere at behandling av et område i ansiktet vil ligge på mellom 10.000 og 12.000 kroner for noninvasive metoder, mens enkelte oppgir noe som nærmest ligner lokkepriser. Derfor er det viktig å undersøke prisene nøye innen du bestemmer deg.
Alle klinikker har websider hvor de i tillegg til pris forteller om sine behandleres utdannelse og erfaringer. Der finner du også pasienthistorier hvor du kan lese om pasienters erfaringer med klinikkene du vurderer. Du bør dessuten gjøre åpne søk på Google eller Facebook om andres erfaringer. Blant familie og venner finnes kanskje noen med tips de vil dele med deg. De fleste seriøse klinikker har velutdannede behandlere, noen med sykepleiere eller hudleger som besørger behandlingene.
Vurdering av behandlere:
Når du har peilet ut noen aktuelle klinikker utfra omtaler og seriøsitet, så er tiden inne for å sammenligne priser. Du anbefales å sjekke de dagsaktuelle prisene selv, enten på nett eller via telefon. Følgelig gjelder de priser vi oppgir kun for 2020, men de vil gi en pekepinn om av hva du kan forvente deg.
Vi har funnet en klinikk som utfører rynkebehandling i hele ansiktet, under full narkose med laser til kr. 33.500. Dersom du ikke ønsker narkose, oppgir en annen klinikk prisen for en full ansiktsbehandling med laser og lokalbedøvelse til kr. 19.750. Med slike forskjeller er det fornuftig å undersøke hva som inkluderes, og hva du har behov for.
Pasienterfaringer:
Klinikkene har gjerne egne sider for pasientomtaler. Hos en har vi funnet uttalelser som denne: ”Tusen takk for rask, profesjonell behandling av meget dyktige leger og sykepleiere!” samt en annen; ”Anbefales på det sterkeste”.
Gjør du et frisøk på Google eller Facebook kan du finne pasientomtaler som denne: ”Jeg kan ikke huske at jeg har vært så pen på mange, mange år” uttaler en kvinne på 53 år etter gjennomført laserbehandling. Derimot forteller en annen i et diskusjonsforum om en mislykket behandling, følgelig kan det være fornuftig å søke gode råd om du skulle være usikker. Oppmuntringen får være at en annen skriver etter laserbehandlingen: ”Resultatet ble bedre enn jeg kunne forestille meg. Jeg vil uten tvil anbefale dere videre til alle jeg kjenner. Veldig fornøyd.”
Du bør forvente at klinikkene holder hva de lover når det gjelder laserbehandlingen innenfor den avtalte prisrammen for et ansiktsområde eller en komplett behandlingspakke.
Fordeler/ulemper med rynkefjerning og laserbehandling:
Fordelene med laserbehandling kan sammenfattes med følgende stikkord: Rask, enkel og tilnærmet smertefri behandling som øker hudens kollagenproduksjon med kort helningstid.
Enkelte behandlingsformer innebærer noe lenger helningstid enn andre, mens en krever full narkose under behandlingen, hvilket innebærer hviletid før du kan forlate klinikken.
Dersom du vurderer alternative metoder så bør du vite at ikke alle egner seg til kirurgiske inngrep, men anbefales i stedet laserbehandling som et godt og bedre alternativ enn f.x. utralyd (Ulthera), eller det nyeste Thermage som baserer seg på radiofrekvenser (RF). Selv om de fleste behandlere av de sistnevnte viser til gode resultater, gjør kommentarer fra noen pasienter at vi forholder oss til laser som en effektiv og velprøvd behandlingsform om man vil unngå kirurgi eller injiseringer.
De fleste mennesker er godt egnet til laserbehandling, men gravide advares mot dette. Det er også visse sykdomstyper som behandlingen ikke passer for. Det samme gjelder også ved bruk av forskjellige medikamenter. Slikt forteller klinikkene om ved konsultasjonen.
Hvilken effekt bør forventes av rynkefjerning?
Etter en behandling bør du forvente at dype rynker har blitt glattet ut til et minimum. Ingen kan garantere at du blir fullstendig rynkefri, men mindre markante enn tidligere vil uansett rynker og furer bli.
Din første avtale om rynkefjerning med laser:
De fleste klinikker tilbyr web- og telefonbooking. Web-booking er enkelt og greit, men innen førstegangs laserbehandling anbefales du å avtale tid på telefon, eller en konsultasjon for å avklare spørsmål du er usikker på.
Da vil du snakke med en erfaren behandler som anbefaler den metoden som passer deg best. Slike konsultasjoner er gjerne uforpliktende, og det er et fåtall klinikker som belaster deg for denne. Du blir også orientert om alternative behandlinger, priser og ventetider. Dessuten kan du stille spørsmål for å avklare enkeltheter om medisiner du har behov for.
Nødvendige tiltak innen behandling:
Du får orientering om hvorledes du bør forholde deg innen laserbehandlingen både muntlig og i et infoskriv hvor det står noe om hygiene og medisinering innen behandlingen. Røyker du, bør du kutte ut røyken de siste 5 dagene før behandling. For å motvirke infeksjoner blir du tilbudt antivirus-midler eller antibiotika dagen før laserbehandlingen.
På klinikken innen behandlingen:
Du bør møte en halvtime innen laserbehandlingen for å bli rengjort i ansiktet, samt innta smertestillende eller få lokalbedøvelse ved behov. Enkelte klinikker gir deg ”vernebriller” for å beskytte øynene som en ekstra sikkerhet, mens andre bruker spesielle øyedråper. Dette blir du informert om ved booking.
Hvor lang tid tar det å fjerne rynker med laser?
Tiden som brukes til laserbehandlingen varierer mellom klinikkenes behandlingsformer, men beregn alt fra 20 til 60 minutter for å ha noe slingringsmonn.
Hva skjer etter behandlingen?
En slags irriterende prikking kan kjennes i huden etter behandling. For å motvirke dette anbefales du lokalbedøvelse, som innebærer at du bør du slappe av i ca. en halvtime innen du forlater klinikken. Du bør helst ikke sitte bak rattet og kjøre bil en tilmålt stund etter behandlinger hvor du har fått narkose.
Laser regnes for å være en effektiv og risikofri behandlingsform, med stor trygghet for et godt resultat uten spesielle bivirkninger, selv om ingen kan garantere mot eventuelt ubehag. Dersom komplikasjoner skulle inntreffe, så har klinikkene garanti- og forsikringsordninger du bør orientere deg om innen bestilling.
Linker til alternative klinikker:
Vi har samlet noen linker til klinikker som utfører rynkebehandling med laser:
Varierte former for laserbehandlinger:
De forskjellige klinikkene tilbyr alternative former for laserbehandlingen. Den typen som går igjen hos de fleste kalles CO2-laser med variantene: fraksjonert og ablativ. En annen type kalles Encore-laser. Et alternativ betegnes Clearlift Pixel Q.
For lasertypen ”fraksjonert CO2” anbefales det lokalbedøvning, mens typen ”Ablativ CO2” gir en stikkende fornemmelse under behandlingen. Helningsforløpet er raskere for Encore-laseren enn de foran nevnte. ”Clearlift Pixel Q”-laseren skal være tilnærmet smertefri, så du kan gå tilbake på jobb etter behandlingen.
Alternativer til laserbehandling:
Innledningsvis nevnte vi alternativer til laserbehandling:
Laser regnes som mest anerkjent behandlingsform blant noninvasive alternativer, og benyttes gjerne som en innledende behandling før kirurgisk ansiktsløft.
Utralyd (Ulthera) har blitt benyttet en tid, mens det siste og minst kjente er Thermage som baseres på radiofrekvenser (RF).
Kriterier for valg av behandler:
Innen valg av behandler bør du sjekke hjemmesidene nøye, og lese det du finner av litteratur om de forskjellige behandlingsformene. Du bør legge flere kriterier til grunn innen behandleren velges. Vi har nevnt pris, kompetanse og omtale som noen av de du bør sjekke innen du bestemmer deg for en klinikk.
Sammenlign flere behandlere i denne prosessen. Lag et skjema hvor du kan legge inn svar fra klinikkene så du har et felles sammenligningsgrunnlag. Da unngår du å glemme poenger som blir nevnt i samtaler, og har mulighet til å vurdere pris mot erfaring og omtale før du bestemmer deg for klinikk. Du bør uansett sjekke prisene innen behandling, for å sikre deg mot overraskelser når regningen skal betales.
Gjør smarte helsevalg