Hårfjerning med laser er et populært alternativ når man ønsker å bli kvitt skjemmende eller hemmende kroppshår. Selv om behandlingen teknisk sett ikke sikrer permanent hårfjerning, og risikoen for inngrodd hår øker noe, er hårfjerning med laser noe mange velger i stedet for hårfjerning med elektrolyse. Prisen er noe de fleste lurer på når man vurdere hårfjerning med laser. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite om priser og kostnader for hårfjerning med laser.
Hårfjerning med laser er kosmetisk behandling som helt og holdent må betales av egen lomme. Dermed blir prisen ulike tilbydere gir på de forskjellige variantene av behandling, ganske viktig. Disse prisforskjellene er det mulig å skaffe seg et bilde av ved oppsøke klinikkenes hjemmesider. Behandlingene varierer i pris etter hvilket område som skal behandles, og dette er en del steder ganske nøye spesifisert. Andre steder oppgir ikke like detaljert prisinformasjon og da kan det være nødvendig å ta direkte kontakt for å få høre prisen.
Det klinikkene uansett ikke kan oppgi, er nøyaktig hvor mange behandlinger du trenger. Hårfjerning med laser er en metode som krever at kroppen utsettes for gjentatte bestrålinger for å fange opp alle hårstråene i et område. Hvor mange omganger som behøves, er individuelt samtidig som det påvirker sluttprisen.
En ytterligere usikkerhet rundt prisen skapes av rabattordninger. Slike ordninger varierer gjennom året med ulike kampanjeperioder, og også med hvor mange behandlinger man er villig til å binde seg til på forhånd. Her må man gå på enkeltaktørers hjemmesider for å finne svar.
Uansett hvor prisbevisst man velger å være, må man samtidig huske på at kostnadene ved en kosmetisk behandling fort kan bli mer enn økonomiske dersom man ikke samtidig sørger for at klinikken man velger driver på en faglig forsvarlig måte. Dessverre finnes det eksempler på pasienter som har opplevd skader og uheldige bivirkninger etter hårfjerning med laser fordi personen som sto for behandlingen ikke hadde god nok opplæring. Velg derfor en klinikk som i tillegg til å gi en god pris, også har sertifisert helsepersonell til å gjennomføre prosedyren. Aller helst bør virksomheten være under tilsyn av hudlege.
Laserfjerning av kroppshår varierer etter hvor på kroppen behandlingen skjer. Nedenfor ser du gjennomsnittlig pris for noen utvalgte steder:
Norske skjønnhetsklinikker oppgir at det gjennomsnittlig trengs mellom fem og ti behandlinger for å få et godt resultat. Det gir en totalkostnad på mellom 4 000 og 8 000 kroner for en behandling av overleppen, og mellom 17 000 og 34 000 kroner for en behandling av rygg. Da har man imidlertid ikke tatt hensyn til mulige kvantumsrabatter eller behandlingspakker.
Det kan være vel verdt å merke seg at priser kan variere med mange hundre kroner klinikker i mellom så det er verdt å ta en god runde til tilbydere i eget nærområde før man bestemmer seg.
I tillegg til prisen for enkeltbehandlinger, må man de fleste steder gjennom en innledende konsultasjon. Denne kan du hos noen få gratis. Ofte er det også tilrådelig at området som har blitt belyst etterbehandles med fuktighetskrem. Det er også viktig at det smøres med svært høy solfaktor fordi huden etter behandling er ømfintlig og sårbar for økt pigmentering. Slike kremer må du betale selv og innebærer en ekstrautgift.
En lang rekke faktorer ligger bak hva du vil ende opp med å betale når du oppsøker en klinikk for å få fjernet kroppshår ved hjelp av laser. Én slik faktor er hvilken laser som brukes. Ved laserbehandling sendes en laserstråle støtvis inn i huden. Energien i strålen absorberes av fargepigmentet i hårstrået og øker gradvis varmen til temperaturen blir så høy at hårsekken ødelegges. For å skape denne effekten brukes lasere av ulik type. Laserne er som regel utstyrt med en en ekstra innretning som kjøler ned huden og hindrer ubehag, smerter og forbrenninger. Prisen for deg som forbruker kan påvirkes av hvor avanserte laserne er og dyre de har vært i innkjøp for klinikken.
I dag finnes flere ulike typer lasere i bruk, blant annet
Alexandrite: En laser som gir en ganske mild behandling. Den har vært på markedet siden rett før årtusenskiftet, og egner seg til hårfjerning hos personer med ganske lys hud.
Nd:YAG: En laser som sender ut lys med høy bølgelengde, noe som vil si at den kan trenge dypere ned i huden. Nd:YAG brukes i dag på en rekke områder og er egnet til hårfjerning hos personer med mørk hud.
Diodelaser: En laser som brukes på de fleste hudtyper unntatt de mørkeste. God til å fjerne tykke og mørke hår, og dermed godt egnet til hårfjerning på for eksempel rygg og brystkasse.
Alle de tre ovenstående laserne regnes som godt egnet til hårfjerning. I tillegg markedsføres av og til såkalt IPL som laser i forbindelse med hårfjerning. IPL, som står for intenst pulserende lys, er imidlertid ikke å regne som laser i teknisk forstand og er heller ikke like effektiv. Et godt resultat av IPL krever god kompetanse hos operatøren og også gjerne flere behandlinger. IPL-teknologi er imidlertid ofte billigere både i innkjøp og drift for klinikkene, slik at slik behandling kan framstå som noe billigere.
Den viktigste prisdriveren er imidlertid hvor mange behandlinger som kreves for å oppnå et godt resultat. Når norske klinikker anslår at dette kan variere med så mye som opp til sju behandlinger fra pasient til pasient, sier det seg selv at beløpet kan bli høyt. Hvor mange behandlinger som trengs, er altså individuelt, og påvirkes av om man har hårvekst som er egnet for laserbehandling og i hvilken grad den valgte laseren passer pasientens hårtype. Som hovedregel har mørke hår mot lys hud vært enklere å behandle, og med et raskere resultat, enn der kontrasten mellom hud- og hårfarge er mindre. Ny og forbedret laserteknologi takler imidlertid i dag de fleste kombinasjoner.
En prisdempende faktor ved hårfjerning med laser er rabattordningene som mange klinikker operer med, i hvert fall deler av året. Ved å binde seg til et bestemt antall behandlinger kan du få et visst avslag.
Hvis man ønsker hårfjerning med laser, har man ofte valget mellom ulike typer lasere og også mellom laserbehandling og IPL-behandling. Nyere og kraftigere lasere gir som regel en dyrere behandling. IPL-behandling kan være billigere, men krever flere behandlinger.
Ønsker man hårfjerning med noe annet enn laser, tilbyr klinikkene to mer tradisjonelle alternativer: voksing og elektrolyse
Kreves mange behandlinger, kan hårfjerning med laser fort bli en kostbar affære. Rett nok foregår behandlingen over tid, men ønsker man prisrabatt kan man ofte få utlegg ved å måtte betale flere økter i slengen. Uansett er det viktig å på forhånd kartlegge om man har rom i egen økonomi til å finansiere hårfjerningen. Lag gjerne et budsjett der du ser om det er plass ved siden av andre faste utgifter. Ser du at du får store utlegg, kan det lønne seg å spare opp på forhånd, for eksempel ved å gjøre faste trekk fra lønnskontoen over noen måneder til man har nok penger. Å ta opp for eksempel forbrukslån for å finansiere hårfjerning med laser, er ikke å anbefale.
Hvis du ønsker hårfjerning med laser, kan neste steg være å ta kontakt med ulike klinikker for å kartlegge hva det koster. Finn gjerne en klinikk som tilbyr den innledende konsultasjonen gratis, og få mer greie på hvor egnet din hårtype er for laserbehandling. Husk samtidig at det å motta gratis rådgivning ikke gjør deg forpliktet til å gå videre med behandling. Se an flere klinikker, og sørg for at alle tilbydere du vurderer har de faglige kvalifikasjonene i orden.
Ta også gjerne en kikk på hva disse klinikkene skriver om hårfjerning med laser:
Aleris: Hårfjerning med laser
Akademiklinikken: Hårfjerning laser IPL
Oslo Laserklinikk: Behandling | Hårfjerning med laser
Gjør smarte helsevalg