En kjemisk peeling (også kjent som kjemisk eksfoliering eller TCA peel) er et populært alternativ når man ønsker en hudrens og en reduksjon av rynker, pigmentflekker, kviser og arr i ansiktet. Behandlingen bruker kjemiske stoffer som fruktsyre eller trikloreddiksyre til å etse vekk urenheter og døde celler. Behandlingen stimulerer kroppens egne reparasjonsmekanismer og gjør huden elastisk og glødende. Prisen er imidlertid noe de fleste lurer på når man vurdere en kjemisk peeling. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite om priser og kostnader for kjemisk peeling.
Kjemisk peeling er langt fra den dyreste kosmetiske behandlingen som finnes på markedet. Likevel kan behandlingen gjøre innhogg i privatøkonomien, og man gjør alltid lurt i å sjekke priser flere steder. Kjemisk peeling er en samlebetegnelse på behandling med en rekke forskjellige kjemiske midler. Ofte brukes flere stoffer i kombinasjon, og ulike klinikker har ofte sin egenkomponerte behandling. Mens kjemisk peeling ofte deles inn etter hvor dypt i huden behandlingen går, kan klinikkenes behandlinger plassere seg på tvers av slike kategorier. I tillegg bakes ofte kjemisk peeling inn i pakker der også andre typer behandling, for eksempel laser- eller mikronålbehandling, inngår. Alt dette kan gjøre det komplisert å skulle sammenligne pris mellom ulike tilbydere. Det er absolutt anbefalt å ta direkte kontakt med klinikker framfor bare å basere seg på informasjonen de har lagt ut på nettet. Det finnes også noen faste behandlinger som markedsføres under utenlandske merkenavn. Her det lettere å sammenlikne, noe som også ofte er lurt ettersom prisene viser seg å variere ganske mye.
Skulle man klare å gjøre en meningsfull sammenligning, er likevel ikke hele jobben gjort. Kjemisk peeling er en behandling som vanligvis gjøres i fjeset, den delen av kroppen vi alltid viser til andre. Det finnes flere eksempler på pasienter som har fått ansiktet skadet av useriøse behandlere. Sjekk derfor nøye hvilket omdømme og hvilken erfaring behandlere har, og betal det som skal til for å få en behandling du føler deg hundre prosent trygg på.
Kjemisk peeling varierer noe i pris etter hvor dypt i huden behandlingen går. For en overfladisk peel med blanding av ulike syrer ligger prisen på rundt 1.200 kroner for en enkeltbehandling på klinikk. For svært enkle behandlinger, for eksempel med fruktsyre, kan prisen komme godt under tusen kroner.
En dypere behandling, for eksempel en TCA peel, koster gjennomsnittlig rundt 4.000 kroner. For de virkelig dype behandlingene, som utføres med ulike grader av bedøvelse, er prisen gjerne femsifret, fra 13.000 kroner og oppover.
Hva som inngår i behandlingen, varierer. Noen steder får man gratis konsultasjon i forkant mens man andre steder må betale for dette. Hvis det brukes bedøvelse, noe som er vanlig ved dypere behandlinger, inngår som regel utgiftene til dette i totalprisen. Etter en kjemisk peel blir man gjerne anbefalt å følge opp behandlingen med ulike hudmidler og kremer, noe som kan komme som en ekstra utgift. Det samme gjelder kremer man skal bruke i forkant for å forberede huden.
Det som avgjør prisen på en kjemisk peel, er hovedsaklig hvor dyptgripende behandlingen er. Her deles kjemiske peelinger inn i tre:
For den mildeste typen av peelinger finnes det i dag en rekke behandlinger man kan gjennomføre selv. Dette kan bringe prisen noe ned, selv om også disse kurene kan være kostbare i innkjøp. Mange anbefaler likevel å gjennomføre behandlingen i samråd med fagfolk på en klinikk. Disse kan hjelpe deg med å finne den rette kuren, og også foreta en gradvis utprøving av ulike midler slik at man når fram til en passende styrkegrad. Kvalifisert og faglig forsvarlig behandling er vel så viktig som en god pris, og det er derfor viktig å sjekke fagligheten ved de ulike behandlingstilbudene like nøye som man undersøker prisnivået.
For de mildere behandlingene er det ofte lagt opp til gjentatte hudrens med noen tids mellomrom. En måte å få prisen ned på kan være å nøye seg med noen færre behandlingsrunder. Her finnes det også pakketilbud og kundeklubber ved de ulike klinikkene som kan gi rabatt.
Etter dyperegående behandlinger, for eksempel ved TCA peel, er huden i ansiktet ofte så skadet at man må holde seg hjemme noen dager etter behandlingen. Hvis man ikke kan bruke ferie eller avspasering, taper man da arbeidsfortjeneste. Dette er utgifter man sparer hvis man velger en mild behandling. Ved slike kan man som regel umiddelbart gå tilbake til vanlig aktivitet. Grad av såkalt nedetid etter behandlingen er altså noe som påvirker totalprisen for deg som pasient.
Kjemisk peeling er en behandling som etser vekk døde celler, fett og urenheter i hudoverflaten. Samtidig øker den produksjonen av proteinet kollagen i underhuden. Økt produksjon av kollagen strammer opp vevet og gjør at huden i ansiktet ser friskere og yngre ut med færre rynker. Slik hudrens kan også oppnås ved en rekke andre behandlinger, som
Ved laserbehandling foretas en kontrollert forbrenning av huden lag for lag slik at ny hud får vokse fram og bindevevet i underhuden strammes opp. Dette kan koste fra 3.000 til 5.000 kroner for avgrensede ansiktsområder, men er langt dyrere hvis hele ansiktet skal behandles.
Ved dermabrasjon eller diamantsliping slipes hudlagene bort ved hjelp av et hjul med spesialslipte diamanter. Det skilles mellom lettere behandling, mikrodermabrasjon, og mer dyptgående sliping. Det siste er et kirurgisk inngrep. Lettere hudsliping koster mellom 500 og 1000 kroner for en behandling, og er altså noe rimeligere enn kjemisk peeling. De senere årene har imidlertid laserbehandling overtatt mye av plassen dermabrasjon hadde ettersom laseren er mer nøyaktig.
Microneedling er en teknikk der det stikkes massevis av små hull i ytterhuden ved hjelp av tynne nåler. I dag brukes ofte dermapen, en penn med en nål som går hurtig ut og inn og som kan lage hull med stor presisjon. Nålestikkene stimulerer huden til økt produksjon av kollagen og får den til å se yngre og glattere ut. En ansiktsbehandling med dermapen koster cirka 2.500 kroner.
Kjemisk peeling er en kosmetisk behandling og dekkes som regel ikke av det offentlige. Du må derfor sørge for at du selv er i stand til å betale. Ønsker du en kostbar behandling, bør du ideelt sett spare opp til denne på forhånd. Sett opp et passende månedlig trekk fra lønnskontoen din og overfør pengene til sparekonto inntil du har nok. Å låne penger til kosmetisk behandling er generelt ikke å anbefale.
Når det er sagt, formidler en rekke klinikker finansieringsordninger av behandling. De har imidlertid ikke lov til å markedsføre slike ordninger, og man må selv aktivt oppsøke klinikken for å få nærmere informasjon.
Har du først bestemt deg for kjemisk peeling, bør du sørge for å få full oversikt over utgiftene. Ikke alt kan leses ut fra klinikkenes hjemmesider. Det er absolutt å anbefale å ta direkte kontakt for å få nærmere greie på kostnadene, kanskje særlig i tilfeller der behandlingen synes å være rimelig. Spør da også om hvordan du kan betale. Ikke alle klinikker er villige til å utstede faktura, men krever betaling med kort.
Hvis du går i tanker om å gjennomføre en kjemisk peeling av ansiktet, kan en god vei videre være å lese nærmere om behandlingsformen. Følgende lenker har mer informasjon:
Neste steg kan være å ta kontakt med ulike hudklinikker. Mange tilbyr gratis konsultasjonstime, men vær oppmerksom på at slike timer fort kan gli over i en første behandlingstime. Før du går med på dette, bør du være sikker på hva behandlingen innebærer og hvor seriøs klinikken er. Hvis du ønsker å være økonomisk, bør du også ha et klart bilde av hvor konkurransedyktig prisen er. Still spørsmål og be gjerne om betenkningstid slik at du kan ta et veloverveid valg om hva slags kjemisk peeling du ønsker og hvem som skal få gi deg den.
Gjør smarte helsevalg