Laserbehandling av arr (også kjent som behandling med fraksjonert CO2-laser eller behandling med ablativ laser) er et populært alternativ når huden har merker etter for eksempel akne (kviser). Mikroskopiske laserstråler trenger ned i det midtre hudlaget og setter i gang en foryngelsesprosess som jevner ut huden. Prisen er noe de fleste lurer på når man vurdere laserbehandling av arr. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite om priser og kostnader for slik laserbehandling.
Ønsker man å bruke laser for å få bort skjemmende arr fra synlige steder på kroppen, er det særlig ønsket om å se bedre ut som er avgjørende. Likevel er ofte pris en av faktorene som avgjør om man gjennomfører behandlingen. Dette skyldes ikke minst at fjerning av arr ikke dekkes av det offentlige. Det kan være imidlertid være vanskelig å sammenligne pristilbud fordi ulike tilbydere ofte har pakketilbud der laser kombineres med annen behandling. Det kan også være vanskelig å vite nøyaktig hvor mange behandlinger som vil være nødvendig ved bruk av ulike typer laser.
Vel så viktig som å velge en billig behandling er det uansett å velge en klinikk der behandlingen er faglig forsvarlig. At tilbyderen du velger har kompetansen i orden, er noe du må sjekke før du kjøper behandling.
Prisen for laserbehandling av arr varierer etter hvor på kroppen arrene befinner seg, hvilken laserteknologi som brukes og hvor mange ganger man ønsker eller trenger å repetere behandlingen.
Gjennomsnittsprisen ligger på 6000-7000 kroner per enkeltbehandling, men prisen varierer svært mye mellom ulike steder i landet. Noen steder kan man få full ansiktsbehandling helt nede i 3000 kroner per behandling. Andre steder er prisen på godt over 10 000 kroner for én enkelt ansiktsbehandling.
I tillegg til selve behandlingen kreves en legekonsultasjon på forhånd. Også her varierer prisen stort, fra noen få hundrelapper til godt over tusen kroner.
Det som virkelig avgjør totalprisen på laserbehandling av arr, er hvor mange ganger behandlingen repeteres. Vanligvis regner man 3-4 behandlinger for å få en tilfredsstillende effekt, men alt avhenger av hvor mange og store arrene er, hvor dype de er og hvor kraftig man velger å behandle arrene hver gang.
Hvor kraftig laserbehandlingen skal være, avgjøres av de medisinsk ansvarlige, men som kunde kan du være med å bestemme antallet behandlinger. Nøyer man seg med færre ganger, går prisen ned.
Flere klinikker tilbyr samtidig pakketilbud der man får rabatt ved å binde seg til et bestemt antall behandlinger. En annen ting man kan forsøke, er å få trukket prisen for den innledende konsultasjonen fra sluttregningen. En god del steder praktiserer slik rabatt.
Uansett hvilken strategi man følger, er det viktig å huske på at pris bare er en av flere faktorer man bør vektlegge ved valg av laserbehandling. Vel så viktig er det at strålingen er medisinsk forsvarlig og gjennomført under tilsyn av kvalifisert helsepersonell. Forhør deg om klinikkens omdømme, og spør hva slags utdannelse den ansvarlige for behandlingen har. Om ikke behandleren selv er lege, bør vedkommende stå under tilsyn av en ansvarlig som er det.
Ved laserbehandling av arr brukes i hovedsak tre typer lasere.
Ikke-ablative lasere, øker produksjonen av kollagen i lærhuden. Dette er en ganske mild laserbehandling som ofte krever flere behandlinger fram mot et godt resultat.
Ablative lasere, behandler ikke bare lærhuden, men også hudoverflaten slik at tegnene til arr blir mindre også der.
IPL (Intense Pulsed Light), er ikke egentlig en laser, men et mer bredspektret lys som kan brukes ved arrbehandling for å fjerne røde flekker.
Det er vanskelig å trekke noen klare linjer mellom lasertype og pris, men økt styrke og nyere teknologi koster som regel mer, samtidig som det ved bruk av svakere behandling kan kreves flere omganger.
Arr kan også behandles med andre terapiformer. Det vanligste alternativet til laserbehandling er kjemisk peeling, det vil si påføring av ulike syrer for å etse bort urenheter og stimulere dypereliggende hudlag. Kjemisk peeling mot arr ligger på omtrent samme prisnivå som laserbehandling med en gjennomsnittspris på rundt 4 000 kroner for en medium dyp behandling.
Laserbehandling av arr dekkes ikke av det offentlige. Mange klinikker formidler finansiering fra ulike kredittinstitusjoner, men generelt bør man være varsom med å låne penger til kosmetisk behandling. Den beste måten å finansiere behandlingen på er å sørge for å ha pengene på forhånd. Hvis det ligger an til en kostbar behandling, kan du skaffe pengene ved å sette opp en fast overføring til en egen sparekonto hver lønningsdag. Før du begynner behandlingen, bør du ha sørget for å ha skaffet deg en grundig oversikt over utgiftene. Ikke alt framgår av prisinformasjonen på tilbydernes hjemmesider. Ta kontakt med flere klinikker og spør til du har kostnadsbildet klart for deg.
Går du i tanker om å få gjort noe med arr etter akne (kviser) eller andre hudskader, er det lurt å konsultere en klinikk der en hudlege kan avgjøre hvilken behandling som passer for deg. Les deg opp på de ulike klinikkenes behandlingstilbud, prisnivå og faglighet før du bestemmer deg for hvor du vil gå. Husk samtidig at du ikke er forpliktet til å gjennomføre behandling selv om du har gjennomført en innledende konsultasjon. Du er fri til å avbryte kontakten og finne en annen tilbyder dersom det første tilbudet ikke passet deg.
Det kan på forhånd være lurt å lese hva ulike klinikker skriver om laserbehandling av arr. Her er noen linker:
Hvis du lurer på hvilke krav som stilles ved utføring av medisinsk laserbehandling, kan du laste ned denne statlige veilederen
Gjør smarte helsevalg