Bukplastikk (også kjent som mageplastikk eller tummy tuck) er en populær løsning hvis man ønsker å stramme opp magen. Men hvor mye må du regne med å betale for å få en fastere og flatere mage? I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite om priser og kostnader for bukplastikk.
Det å få utført bukplastikk er et personlig og ofte følsomt valg. For mange er det en siste utvei etter at slankekurer og trening ikke har gitt ønsket resultat. Mange opplever at de har klart å gå mye ned i vekt, men at de siste kiloene - som gjerne ligger rundt magen - bare ikke vil bort og at huden i tillegg er slapp.
En annen viktig årsak til at mange har for mye løs hud og / eller fettvev på magen, er svangerskap. Hos en del kvinner har også magemusklene blitt trukket bort fra hverandre i løpet av en eller flere graviditeter. Ved hjelp av bukplastikk - populært kalt tummy tuck - kan musklene sys sammen igjen (en teknikk som kalles rafing). Hvis man har skjemmende arr etter keisersnitt kan dette også ofte korrigeres ved hjelp av mageplastikk.
Det er altså gode grunner til at mageplastikk er et av de mest populære kosmetisk-kirurgiske inngrepene.
Av de tingene mange lurer på - i tillegg til selve prosedyren - er hva det koster. Hva må du i praksis regne med å betale for bukplastikk?
Nedenfor skal vi forsøke å gi deg svaret på det og på hvilke faktorer som påvirker kostnaden. Men husk at prisen kun bør være ett kriterium når du vurderer om du skal få utført mageplastikk - og ikke det avgjørende.
Når du skal få mageplastikk kan man se for seg prosessen i tre faser: Konsultasjonen, selve inngrepet og kontrollene i etterkant. Her er noen priseksempler, så du kan danne deg et bilde av hva du må betale:
Hvis du får mageplastikk, gjøres fettsuging ofte som en del av inngrepet. Noen klinikker tar ekstra betalt for dette, gjerne mellom 5.000 og 10.000 kr. Hvis du får en full bukplastikk og har behov for at musklene skal strammes (sys sammen igjen), vil dette også komme i tillegg. Typisk vil dette koste fra 8.000 kr og oppover.
Får du kun utført fettsuging (uten mageplastikk og fjerning av løs hud) vil prisen variere ut i fra hvor store områder av magen som skal behandles. Skal du fettsuge kun enten den nedre eller øvre delen av magen, vil du kunne betale ned mot 20.000 eller under. Får du hele magen fettsugd, vil prisen gjerne nærme seg 30.000. Du må altså betale mer, men ikke dobbelt, og får altså en “kvantumsrabatt”.
Når det gjelder kontroller kan praksisen variere. Noen klinikker har et visst antall (eller alle nødvendige) etterkontroller innbakt i prisen en bestemt periode etter operasjonen, som regel ett år. Har man behov for kontroller utover dette, vil man i utgangspunktet måtte betale.
Når du skal bestemme deg for en klinikk er det mange hensyn å ta. Det er viktig at du ikke fokuserer kun på prisen, men lar andre faktorer veie minst like mye. Å få kirurgi er ikke som å kjøpe en hvilken som helst tjeneste, men handler om din helse og sikkerhet.
Bruk derfor tid på å gjøre research, sett deg inn i hva selve inngrepet medfører - og sammenlign de ulike tilbyderne.
Får du et godt inntrykk av klinikken generelt? Hvordan presenterer de seg på nettet? Hvor lang erfaring har de? Og hva sier pasientene deres?
Ellers er det viktig å være oppmerksom på følgende når det gjelder pris:
Hvis det ikke fremgår tydelig hva som er inkludert i prisene som oppgis på nettet, er det ingenting i veien for å kontakte klinikken og spørre.
Enkelte klinikker har avdelinger i flere byer, og prisene for de samme inngrepene kan variere noe fra by til by, som regel kun med noen få tusenlapper, men likevel er verdt å undersøke hvis det er flere byer som er aktuelle for deg.
Noen klinikker opererer med medlemspriser. Se på hva det koster å være medlem, sjekk eventuell bindingstid og øvrige betingelser, og se på hvor stort prisavslag du vil få på bukplastikk som medlem vs ikke-medlem. Hvis du ser for deg å bruke klinikken også senere, enten for deg selv, eller kanskje hele familien, kan kanskje et medlemsskap være lønnsomt.
Enkelt sagt finnes det to varianter av bukplastikk: Full bukplastikk og delvis / nedre bukplastikk. (Av og til kalt stor mageplastikk og liten mageplastikk). I begge tilfeller dreier det seg om relativt omfattende kirurgiske prosedyrer. Hvis du vil lese mer om hva operasjonen innebærer kan du finne mer informasjon her <link til egen artikkel om tummy tuck>.
Enten du velger full eller delvis bukplastikk, er formålet det samme: å fjerne overflødig hud og overskuddsfett som ikke lar seg slanke eller trenes bort.
Prisdifferansen mellom full bukplastikk og delvis bukplastikk vil imidlertid være vesentlig.
Hvis du i tillegg til full mageplastikk også har behov for sying av magemusklene, vil dette drive prisen ytterligere opp. Hva som er dine ønsker og konkrete behov er noe som vil bli avklart under konsultasjonen.
For noen er en fettsuging (liposkulptur) av magen et bedre alternativ enn bukplastikk. Dette gjelder for eksempel hvis du har for mye uønsket fett, men har hud som er fast og med god elastisitet.
Du kan lese mer om liposkulptur her. <link til vår artikkel>
Når man vurderer plastisk kirurgi er det ellers viktig å tenke helhetlig og at man etterstreber å gi kroppen balanserte proporsjoner. Hvis du har vært gjennom en eller flere graviditeter og ikke har planer om flere, kan en “mommy makeover” være et aktuelt alternativ. Det er ikke noe presist begrep og hva det inkluderer vil variere. Men som regel vil det si at du får utført både mageplastikk og en brystløftoperasjon samtidig. Kanskje også fettsuging av øvre del av hoftene for å fjerne såkalte “ love handles”.
Fordelen med dette er du trenger mindre rekonvalesenstid totalt sett enn hvis du får to eller flere separate inngrep. Prismessig vil det også være gunstigere å slå sammen inngrepene.
En annen generell faktor som gjelder kirurgi generelt er risikoen. Selv om den er lav, er ingen kirurgiske inngrep helt uten fare for komplikasjoner. Det er risiko ved selve operasjonen, for eksempel fare for blødninger eller infeksjoner. Og det hender at resultatet ikke blir helt slik man har sett for seg. Arr kan gro dårligere enn forventet og bli mer synlige. Dette er momenter som man må ha i bakhodet.
Prisen på selve operasjonen er den klart største utgiftsposten når du skal få foretatt bukplastikk. Men totalprisen, det du faktisk må betale, vil som regel bli noe høyere når utgifter til konsultasjon og kontroller er tatt med. “Ekstraprosedyrerer” som fettsuging kommer ofte i tillegg. Klinikkenes oppgitte listepriser er altså sjeldent totalprisen for deg.
Du vil også måtte ta høyde for at du må kjøpe kompresjonsplagg og medikamenter, selv om dette er forholdsvis små beløp sammenlignet med operasjonen.
Har du lang reisevei til klinikken og kanskje også er avhengig av overnatting, er dette kostnader som du også med legge inn i budsjettet. Glem heller ikke at du må reise tilbake til klinikken for kontroller.
Det kan være lurt å sette opp din egen kostnadsoversikt.
Hvis du får gjort mageplastikk ut i fra en medisinsk begrunnelse, har du krav på sykemelding og sykepenger. Hvis inngrepet derimot gjøres av primært kosmetiske årsaker, vil du ikke ha krav på sykemelding / sykepenger. Med andre ord: Er du i en jobbsituasjon som gjør at du vil gå glipp av inntekt, vil det være en del av kostnadsbildet. Hvor lenge du må være borte fra arbeidet avhenger av om du har fått utført en delvis eller full bukplastikk, av individuelle faktorer - og av hvor krevende jobben din er fysisk. Kanskje trenger du ikke være borte fra jobb mer en 1 uke, men det kan hende opp til 4 uker vil være nødvendig.
Mange klinikker tilbyr finansieringsordninger, men på grunn av reglene for markedsføring av kosmetisk kirurgi har de ikke lov til å reklamere for dette. Mange velger derfor å utelate dette fra sine nettsider, men hvis du henvender deg til klinikken vil du få informasjon om hva slags kredittmuligheter de kan tilby.
På generelt grunnlag bør man være tilbakeholden med å benytte seg av slike løsninger siden betingelsene ofte vil være dårligere enn det du kan få gjennom egen bank eller andre andre kredittløsninger. Kanskje kan det være en løsning å utsette inngrepet noen måneder til du har spart opp en del av beløpet. I alle tilfeller bør du sammenligne renter og gebyrer og se hva som da blir den faktiske prisen for operasjonen.
Før du tar en avgjørelse om å få utført plastisk kirurgi så er det viktig å veie alle alternativer. Hvor viktig er det for din livskvalitet og ditt velvære? Og har du kommet så langt som du kan ved hjelp av kosthold og trening, eller har du enda litt mer å gå på? Og er det som plager deg ved magepartiet først og fremst overskuddsfett og ikke slapp hud? I så fall kan det tenkes at mageplastikk ikke er det beste alternativet for deg eller at du bør vente.
Det er verdt å merke seg at inngrepet normalt ikke utføres om man er overvektig, og din BMI bør som en generell regel være under 27 på operasjonstidspunktet - og helst stabil i noen måneder i forkant.
Du trenger imidlertid ikke ta avgjørelsen helt alene. Noe av hensikten med den første konsultasjonen med kirurgen er nettopp å kartlegge ditt konkrete behov. Du behøver altså ikke ha bestemt deg på forhånd. Det er ikke uvanlig at man endrer oppfatning og innstilling etter konsultasjonen.
Husk også at selv om du får en konsultasjon, er du ikke forpliktet til å gå videre til operasjon. Det er viktig at du er trygg på selve avgjørelsen og komfortabel med både klinikken og kirurgen. Hvis du ikke er det, kan du ta et steg tilbake og bruke litt tid på å tenke deg om. Eventuelt kan du oppsøke en annen klinikk for å få en annen kirurg sine synspunkter.
Et praktisk råd som mange av klinikkene gir til sine potensielle pasienter er å skrive ned alle spørsmål man har i forkant av konsultasjonen.
Prisen på inngrepet er for de fleste en vesentlig faktor, men du bør ikke la prisen alene være den avgjørende faktoren. Og som nevnt over; prislistene gir ikke nødvendigvis et nøyaktig bilde av hva du må betale i praksis.
Hos NHI kan du lese mer om bukplastikk, fettsuging og om potensielle komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi generelt.
Gjør smarte helsevalg