Mageplastikk, også kalt tummy tuck eller bukplastikk, er en av de vanligste formene for plastisk kirurgi og utføres ved klinikker over hele landet. I denne guiden gir vi deg en oversikt over hva du må regne med at det koster å stramme opp magen. Visste du forresten at noen kan få operasjonen dekket av det offentlige?
Mange som vurderer å få utført mageplastikk, har for mye løs hud etter å ha gått kraftig ned i vekt. Huden har mistet sin elastisitet, og selv om mye av fettet er borte, trekker den seg ikke sammen igjen, men forblir slapp. Siden hud ikke lar seg slanke bort, er mageplastikk derfor den eneste løsningen for å oppnå en flatere mage og strammere hud. Prosedyren går altså ut på å fjerne uønsket magehud og fett kirurgisk.
Den andre store gruppen som får utført mageplastikk er kvinner som har vært gjennom et eller flere svangerskap og som opplever at huden i mageregionen ikke evner å trekke seg tilstrekkelig sammen igjen.
Både for de som har vært gjennom en kraftig vektreduksjon og de som har overskuddshud som følge av graviditet, er det vanlig at magens midtlinje er svekket slik at magen henger eller står noe ut. Årsaken til dette er at magemusklene har blitt dyttet fra hverandre (ut til hver side), en tilstand som kalles rektusdiastase. I slike tilfeller kan kirurgen sy musklene sammen igjen som en del av mageplastikkoperasjonen. Denne prosedyren kalles rafing.
De fleste som får fjernet overskuddshud ved hjelp av mageplastikk får også en fettsuging av mageområdet som en del av inngrepet.
For mange som vurderer mageplastikk er prisen en viktig faktor, både når de skal ta avgjørelsen om å få inngrepet utført og når de skal velge klinikk. Enkelte som er spesielt plaget i medisinsk forstand, kan få mageplastikk dekket av det offentlige.
Prisene på mageplastikk varierer en del mellom de ulike klinikkene. Det er ellers viktig å være oppmerksom på at prisene som oppgis på nettet ikke alltid er så lette å sammenligne siden de gjerne inkluderer forskjellige ting.
Hvis du skal få utført fettsuging i forbindelse med inngrepet, tar noen klinikker ekstra betalt for dette, ofte fra 5000 kr og oppover. Hvor mye avhenger av omfanget. Sammensying / stramming av magemuskler (rafing) kommer også i tillegg. Korrigering av gamle arr, for eksempel etter keisersnitt, eller navlekirurgi, vil også være ekstra-prosedyrer med egen prislapp.
Her er er noen priseksempler for å gi deg en viss oversikt:
Hvis du bare skal få liposkulptur (fettsuging) av magen vil prisen som regel variere basert på hvor stort område som skal behandles.
Hvis du er usikker på hva som faktisk er inkludert i prisene, kan du ringe klinikken og forhøre deg, så slipper du overraskelser senere.
Mange private sykehus og klinikker har avtaler med det offentlige som betyr at pasienten får operasjonen dekket. Det eneste man da må betale er en egenandel for selve operasjonen og konsultasjonen.
For å komme i betraktning for operasjon dekket av det offentlige trenger du en henvisning fra lege. En forutsetning er at du har såpass store helseplager at det er hemmende. Det må må altså foreligge en såkalt medisinsk indikasjon. For eksempel hvis du har så mye overskuddshud at det oppstår gnisninger, sår eller betennelsestilstander.
Å få kosmetisk kirurgi et personlig og sensitivt valg som handler om selvfølelse, velvære og helse. Det er derfor noe du bør bruke tid på å tenke gjennom. Når du skal velge en kirurgisk klinikk er det vesentlig at du ikke utelukkende lar prisen bestemme, men velger en klinikk som har solid erfaring og som du føler deg trygg på. Du bør også lese deg opp på hva selve inngrepet innebærer.
Det som har størst betydning for prisen er om du trenger full mageplastikk eller mini-mageplastikk. Om du i tillegg trenger å få sydd sammen magemuskler vil dette komme i tillegg. Fettsuging er en vanlig del av en mageplastikkoperasjon, men vil i de fleste tilfeller også komme i tillegg. Det samme gjelder fettsuging av såkalte “love handles” som mange også får utført samtidig.
Klinikkenes oppgitte priser må derfor betraktes som kun veiledende, siden det langt på vei dine personlige behov som vil bestemme hva sluttprisen blir. Hva du faktisk må betale vil du kunne få svar på etter at kirurgen har undersøkt deg på konsultasjonen.
Enkelte private klinikker har ulike priser for medlemmer og ikke-medlemmer. Som medlem kan du ofte få betydelige rabatter. Hvis du vurderer medlemskap, så ta deg tid til å lese gjennom betingelsene og sammenlign rabatten med prisen for medlemskapet.
Man skiller mellom to typer mageplastikk:
Full mageplastikk: Ved full mageplastikk, også kalt full eller stor bukplastikk, strammes huden på hele magen, det vil si både over og under navlen. Dette er det anbefalte alternativet for pasienter som har overskuddshud både på nedre og øvre del av magen. Trenger du å stramme / føre på plass magemuskler (rafing) kan dette utføres som en del av operasjonen. Dette er aktuelt hvis du har utbulende bukmuskulatur.
Mini-mageplastikk: Dette er den minste varianten av mageplastikk, og går ut på å stramme huden som er på den nedre delen av magen, det vil si under navlen. Prosedyren kalles også liten mageplastikk / bukplastikk eller nedre bukplastikk. Korrigering av muskler kan ikke utføres som en del av mini-mageplastikk.
Ved begge variantene er det vanlig at man også får fettsuging. Hvis man først og fremst har for mye uønsket fett på magen kan fettsuging alene - liposkulptur, være tilstrekkelig. Under konsultasjonen med kirurgen vil du finne ut hva som er det mest hensiktsmessige alternativet for deg. Her kan du finne mer informasjon om liposkulptur: Liposkulptur: En komplett guide.
Mageplastikk går forøvrig også under det populære begrepet “tummy tuck”, og man snakker da som regel både om full mageplastikk og mini-mageplastikk. Her kan du finne mer informasjon om selve inngrepet Tummy tuck: En komplett guide.
Å få utført plastisk kirurgi medfører vesentlige utgifter. Det kan derfor være smart å lage en kostnadsoversikt der du i tillegg til grunnprisen for operasjonen legger inn fettsuging, konsultasjon, kontroller (hvis disse ikke er inkludert) og også eventuelle utgifter til reise og overnatting hvis du bor langt fra klinikken.
En del kirurgiske klinikker har egne finansieringsordninger. Disse er ofte ikke omtalt på nettet på grunn av markedsføringsregler, men du vil få informasjon om hva de tilbyr hvis du henvender deg. Hvis dette er noe du vurderer så sammenlign lånebetingelsene med det du kan få hos andre kreditorer. Det vil ofte kunne få gunstigere betingelser i banken din.
Vurder også om du heller bør vente med mageplastikk til du har spart opp penger til hele eller deler av det det koster.
Hvis du ikke har helseplager som følge av for mye hud på magen, er neste steg å gjøre research for å finne en klinikk som dekker dine behov. Sammenlign priser, erfaring og beliggenhet og andre relevante faktorer. Når du så har bestemt deg, kontakter du klinikken via telefon, nettsider eller mail og får satt opp en konsultasjonstime.
Konsultasjon vil gi deg svar på alt som vedrører selve operasjonen, hva du må betale og hva slags resultat du kan forvente.
Hvis du har overskuddshud som medfører helseplager etter at du har gått kraftig ned i vekt, bør du oppsøke fastlegen din. Det samme gjelder hvis du har tilsvarende problemer som følge av graviditet eller har skader etter keisersnitt. Under visse forutsetninger kan du nemlig ha rett til å få mageplastikk dekket av det offentlige.
Legen vil vurdere om du har en omslagsfold som er større en 7 cm fra starten av nedhenget og om du avviker betydelig fra normalvariasjonen i din aldersgruppe. I tillegg vil legen vurdere graden av plager som gnagsår eller andre hudproblemer. Har du smerter i rygg eller buk? Problemer med underlivshygiene? Om du har fysiske problemer med å bruke arbeidsklær kan også være en faktor.
Hvis legen konkluderer med at dine plager er store nok, vil du kunne bli viderehenvist og få mageplastikk dekket av det offentlige, enten på en offentlig sykehus eller en privat klinikk med avtale.
Hos NHI kan du lese mer om mageplastikk og fettsuging.
Legeforeningen skriver om operasjon dekket av det offentlige.
Gjør smarte helsevalg