Brystforstørring (også kjent som brystinnlegg) er et populært alternativ for kvinner som ønsker større og fyldigere bryster. Det er veldig vanlig å velge runde proteser med silikon, men mange ønsker også anatomiske silikonproteser som er dråpeformet, eller velger å flytte fett fra et annet sted på kroppen, og inn i brystene. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en brystforstørrelse innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Brystforstørring er en operasjon der hensikten er å endre formen på brystene, og gi mer fylde og volum. Dette gjøres av kvinner som føler at de naturlige brystene ikke passer til kroppen, eller som har mistet fylde i brystene grunnet vektnedgang, sykdom eller amming. For mange kvinner er brystene en kilde til usikkerhet og lav selvfølelse, og for noen av disse kan en brystforstørrelse utgjøre stor forskjell i livskvalitet.
I utgangspunktet kan alle kvinner gjennomføre en brystforstørrelse, så sant du er over 18 år og ikke allergisk mot bedøvelsesmiddel. Det har heller ikke blitt påvist noen allergier mot silikon. Kvinner som er rundt 40 år anbefales å få gjort en mammografi før et eventuelt inngrep, og klinikken vil ofte være behjelpelig med henvisning dersom du ønsker det.
Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre et slikt inngrep, er det svært viktig at du gjør grundige undersøkelser på forhånd. Det å la seg operere er en stor avgjørelse, og det er viktig å bruke god tid på prosessen slik at resultatet blir så bra som mulig, med færrest mulig komplikasjoner. Det er vanlig at du som pasient er med på å ta avgjørelser knyttet til størrelse og form på implantatet, men vi anbefaler at du hører på kirurgens råd og medisinske vurdering. Tidligere har det vært vanlig å operere inn relativt stor implantater, men denne trenden er på mange måter i ferd med å snu. I dag er det langt vanligere å gå for en mer moderat og naturlig størrelse, noe som også gir færre komplikasjoner, og et resultat som varer lengre.
Det er altså ikke gitt at du får akkurat den størrelsen eller formen du ønsker. De fleste klinikker i Norge legger stor vekt på at resultatet skal være i balanse med resten av kroppen. Dette er både for å få et mest mulig naturlig resultat, og for at resultatet skal se pent ut med minimalt heng så lenge som mulig. Vanligvis benytte proteser som er mellom 250-350 ml, som gir en økning på 1-2 cup-størrelser.
Prisene starter rundt 30 000 kroner for silikonimplantater, og anatomiske implantater vil ofte koste litt mer. Grunnen til dette er at de er dyrere å produsere siden formen er mer krevende å lage. Ønsker du brystforstørring med eget fett kommer dette til å koste litt mer, siden det er en litt mer omfattende operasjon, og krever ofte flere inngrep. Her starter prisene på rundt 45 000 kroner, også dersom du kombinerer eget fett med silikonimplantater.
I noen tilfeller kan brystforstørring kvalifiseres til offentlig dekning, men dette er svært sjeldent. At du ikke er fornøyd med størrelsen er ikke god nok grunn, selv om det går utover selvfølelsen. For å få offentlig dekning til brystforstørrelse må du kunne dokumentere at du har plager som avviker sterkt fra normalen, for eksempel tuberøse bryster. Dersom du tror du kan kvalifiseres for offentlig dekning, går du først til fastlegen din som kan henvise deg videre til en klinikk som foretar den endelige vurderingen. I utgangspunktet må du nok forberede deg på å betale hele operasjonen selv.
Vi vil sterkt anbefale at du sparer opp penger til operasjonen på forhånd, og unngår å bruke kredittkort eller ta opp gjeld. Resultatet av brystoperasjonen vil være permanent, og dersom du velger en klinikk med god trygghetsgaranti er det lite sannsynlig at du vil ha flere utgifter knyttet til brystene i fremtiden. Det er heller unntaksvis at klinikken tilbyr avbetaling eller faktura, så du må sannsynligvis betale hele beløpet på operasjonsdagen.
Flere klinikker opererer med ulike former for garantiordninger eller såkalt trygghetsgaranti. Hva som inngår i denne garantien, samt eventuelle begrensninger og krav, varierer noe fra klinikk til klinikk. I de fleste tilfeller kan du finne garantien på klinikkens hjemmeside, men ta gjerne kontakt med klinikken for å forhøre deg dersom det ikke kommer tydelig frem på nettsiden hva garantien innebærer. Leverandørene av brystproteser har også ofte livstidsgaranti på sine produkter, selv om flere klinikker anbefaler at implantatene byttes ut etter omtrent 20 år.
Selv med samme kirurg, metode og innlegg, vil ulike pasienter få ulike resultater. Ingen får helt like arr eller helt lik fasong, da dette avhenger av kroppens utgangspunkt, dine naturlige bryster og hvordan sårene heles. Det er også svært individuelt hvordan man opplever smertene i etterkant, men det er liten tvil om at du kommer til å kjenne at du har gjort et inngrep. Du kommet imidlertid til å få med deg smertestillende som skal holde smertene i sjakk, så det er ikke meningen at smertene skal være uutholdelige. De fleste føler seg mye bedre innen et par dager.
Dersom man ønsker et mest mulig naturlig resultat anbefales det at implantatet legges under muskelen. Dette gir et mykt og naturlig utseende, i tillegg til at det minsker risikoen for kapseldannelse. Spesielt for kvinner som er tynne med små bryster fra naturens side vil det være et godt valg å plassere implantatet under muskelen, slik at overgangen fra brystet til brystveggen blir finest mulig. Ulempen med å legge under muskelen er at det gjør litt vondere, i tillegg til at man kan miste noe av styrken i brystmuskelen. Dersom du er aktiv i fitness vil det kanskje være mest hensiktsmessig å legge implantatet over muskelen. Dette vil også kunne gi et godt resultat for de aller fleste, og implantatet vil flytte på seg på en naturlig måte når man beveger seg eller tar på brystet.
Som ved alle kirurgiske inngrep så er det en viss risiko for å få infeksjon, og dersom du mistenker dette etter en brystforstørrelse må du umiddelbart ta kontakt med klinikken, slik at de kan vurderer om implantatene må fjernes. Deretter må du vente minst 3 måneder før du eventuelt kan prøve på nytt.
Kapseldannelse er kroppens reaksjon på at det settes inn et fremmedlegeme. En tynn, beskyttende hinne av bindevev vil utvikles rundt implantatet, og dette skjer uansett størrelse eller form. For noen pasienter vil denne hinnen bli tykk og hard. Det er umulig å forutse om man kommer til å utvikle slike kapslinger, men i de tilfellene der det blir veldig ille, er det flere klinikker der garantien dekker en ny operasjon om nødvendig.
Rippling er en annen, svært vanlig komplikasjon, og viser seg som små bølger i huden som ligger over protesten. Dette skyldes som regel at man har løs og tynn hud i brystet, og kan motvirkes litt ved at man plasserer implantatet under muskelen.
Mange opplever også nedsatt følelse i både brystet og brystvorten i tiden etterpå, men dette er sjeldent permanent, og for de fleste vil følelsen komme tilbake i løpet av ett år. I sjeldne tilfeller kan evnen til å amme bli redusert.
Det første som skjer er at du har en konsultasjon med klinikken der du ønsker å opereres. Dersom du bor langt unna er det flere klinikker som tilbyr fjernkonsultasjon, som vil si at du sender inn bilder og relevante helseopplysninger på forhånd, og bare har en kort personlig konsultasjon på operasjonsdagen. Du kommer også til å bli bedt om å fylle ut et helseskjema om helsetilstand, sykdommer og medisiner.
På konsultasjonen vil du i samråd med kirurgen komme frem til hva som er den beste løsningen for deg, basert på dine ønsker, behov og forventninger. Ta gjerne med deg en nær venn eller et familiemedlem på konsultasjonen, slik at du føler deg trygg og komfortabel i situasjonen. Siden klinikkene etter norsk lov ikke kan legge ut før- og etterbilder av brystforstørring på sine nettsider, kan du med fordel etterspørre dette på konsultasjonen, slik at du får et inntrykk av hva du kan forvente og bli tryggere på klinikkens kunnskaper og erfaringer.
Kirurgen kommer til å ta mål av brystene dine, før du får muligheten til å prøve på deg ulike proteser for å se hvordan det føles og ser ut. Mange klinikker tilbyr også såkalt 3D-simulering, som betyr at du kan få se et animert bilde av hvordan resultatet kan bli på din kropp med ulike proteser. Dette gir et unikt innblikk i hvordan du kan bli seende ut etter operasjonen, men det er viktig å understreke at det endelige resultatet kan avvike fra det simulerte bildet.
Du må unngå snus og røyk i ukene før og etter inngrepet, da de vil øke risikoen for blodpropp og forsinke sårhelingen. Siden du skal i narkose må du også faste i seks timer før du skal opereres, og du må unngå alt av kremer og sminke. Før du drar hjemmefra skal du bare dusje med antibakteriell såpe, og ta på deg lette og komfortable klær. Legg igjen smykker, piercinger og lignende hjemme.
Operasjonsområdet blir fotografert og markert før du treffer anestesilegen og legges i lett narkose. Selve operasjonen tar omtrent én time, men du kommer til å være på klinikken i opptil 5-6 timer totalt. Klinikkene har egne sengeposter der pasienten kan få pleie og smertelindring etter operasjonen. Det er viktig at du avtaler med noen at de kan følge deg hjem etterpå, siden du kan være noe redusert på grunn av narkose og bedøvelse.
Snittet vil vanligvis være i folden under brystet, men enkelte kirurger velger også å gi inn via brystvorten eller via armhulen. Implantatet legges i en lomme som lages over eller under muskelen. Deretter lukkes huden med selvoppløsende sting som dekkes av kirurgisk tape og bandasje. Helt til slutt får du på en stram sports-BH og eventuelt et brystbånd.
Klinikken skal gi deg både muntlig og skriftlig informasjon før du reiser hjem, både om medisinering, eventuelle komplikasjoner og hvordan du skal behandle operasjonsområdet de neste ukene. De første 2-3 dagene skal du holde deg helt i ro med overkroppen høyt oppe, og ta smertestillende som foreskrevet av kirurgen.
Tapen skal beholdes på så lenge som mulig, for å hjelpe sårhelingen og minimere arrene. Denne byttes ukentlig i 4-6 måneder, og skal være på selv i dusjen. Du skal også bruke sports-BH i 3 uker etter operasjonen, både dag og natt. Deretter skal den brukes bare på dagtid i opptil 5 uker til. Unngå å sove på magen de første 6 ukene.
Kosmetiske operasjoner gir ikke rett på sykemelding, så du burde legge operasjonen til ferien dersom du ikke har mulighet til å ta ut permisjon. Vanligvis kan du være tilbake på jobb etter 1-2 uker, med mindre du jobber med noe som er veldig tungt og fysisk. Tunge løft, også i forbindelse med trening, skal unngås i 4-6 uker etter inngrepet. Hvis du trener fast og ønsker å komme raskt i gang igjen, er det svært viktig at du starter forsiktig og lytter til kroppen din. Start med å gå rolige turer, og unngå øvelser som går direkte på brystmuskulaturen.
Du møter opp til etterkontroll på klinikken etter 7-12 dager, der du bytter tape og får en vurdering av sårhelingen. Deretter får du tilbud om ny kontroll hos kirurg etter 3-6 måneder, men ofte må du avtale denne etterkontrollen selv. Dersom du av ulike grunner ønsker kontroll på et tidligere tidspunkt, vil klinikken i de aller fleste tilfeller være behjelpelig med dette.
Selv om brystene kan virke harde og spente i begynnelsen, vil de gradvis bli mykere og få en mer naturlig fasong. Det vil vanligvis ikke være så mye hevelse eller blåmerker etter en brystforstørrelse, så du vil relativt fort få et inntrykk av hvor store brystene kommer til å være. Det tar 6-12 måneder før du ser det endelige resultatet, og formen du ender opp med vil være avhengig av hvordan brystene så ut før operasjonen. Resultatet er også avhengig av mengden underhudsfett, og hvor elastisk huden er.
De aller fleste blir fornøyd med resultatet i etterkant, selv om det helt klart også finnes ulemper. Den mest vanlige komplikasjonen er at det utvikler seg en hard kapsel rundt den ene eller begge implantatene, som i noen tilfeller krever en reoperasjon. Dette gjøres ofte kostnadsfritt for pasienten som en del av garantien.
Det finnes ulike typer silikonimplantater, og din kirurg vil hjelpe deg med å finne ut hva som passer best for din kropp. I enkelte tilfeller kan man også kombinere implantater med eget fett for å få et mest mulig naturlig resultat. Innenfor brystforstørring snakkes det gjerne om størrelse, form og profil. Hvilken størrelse som passer til deg vil være avhengig av dine naturlige forutsetninger, som høyde og vekt, bredde på brystkassen, brystenes naturlige form og størrelse og så videre. Implantatenes form viser til fasongen på selve implantatet, som er enten rund eller dråpeformet, og profil er et mål på hvor langt ut fra kroppen implantatet sitter.
Runde silikonimplantater er formet omtrent som en bolle, og vil vanligvis gi et flott resultat på de aller fleste kvinner. Selv om prisen er litt rimeligere enn anatomiske implantater, men dette har ikke noe å si for kvaliteten. Forskjellen i pris kommer av at implantatene har en enklere form og dermed er lettere å produsere. De finnes forøvrig i flere ulike utførelser, og mange mener at runde silikonimplantater gir et mer ungdommelig utseende siden du får mer volum i øvre del av brystet. En annen fordel med de runde implantatene er at det ikke vil utgjøre noen forskjell på formen på brystene dersom protesene roterer, siden formen er den samme fra alle sidene.
Silikonimplantater som er dråpeformet vil ofte koste litt mer enn de runde, siden de er litt mer krevende å produsere. Slike implantater egner seg spesielt godt dersom du har veldig små bryster fra naturens side, og ønsker å få et mest mulig naturlig resultat. De anatomiske silikonimplantatene har nemlig en dråpeform der tyngden i all hovedsak ligger i bunnen. Eneste ulempen med slike implantater er at man står i fare for å måtte operere på nytt dersom implantatet roterer, men dette er uvanlig.
Det er en utbredt misforståelse at saltvannsproteser er forbundet med mindre risiko, og gir et mer naturlig resultat enn silikon. For det første er det ytre skallet i saltvannsproteser laget av silikon, så det slipper du uansett ikke unna. For det andre oppleves saltvannsproteser ofte som hardere enn rene silikonimplantater, og det er også en større risiko for lekkasje. Saltvannsproteser har i tillegg en ventil som kan bli ødelagt, og hvis den ryker så synker protesen fullstendig sammen. I verste fall må du betale for en ny operasjon av egen lomme. Derfor er silikon vanligvis førstevalget i dag, gjerne i kombinasjon med eget fett.
Brystforstørrelse med eget fett er rett og slett en fettransplantasjon, der kirurgen tar overskuddsfett fra for eksempel rumpe og lår, og flytter dette til brystene. Denne metoden egner seg best dersom man bare ønsker å gå opp én størrelse, eller dersom man helt enkelt ikke ønsker implantater. Det er også mye brukt i forbindelse med å rette opp i asymmetriske bryster, enten man har det fra naturens side eller fra en brystrekonstruksjon. Med mindre du går ned i vekt vil resultatet være permanent, men du må regne med 2-3 behandlinger for å gå opp én cup-størrelse. Fordelen med å benytte eget fett er at det er langt mer skånsomt mot kroppen, siden du unngår å sette inn et fremmedlegeme. I tillegg blir du kvitt overflødig fett et annet sted på kroppen.
Dette anses som et godt alternativ til tradisjonell brystforstørrelse, og går ut på at man kombinerer silikonimplantat med transplantasjon av eget fett fra problemområder på kroppen. Silikonprotesen skaper volum i brystet, mens transplantasjonen av fett vil gjøre brystet mykere å ta på og gi en mer naturlig form. Spesielt for svært slanke kvinner er dette et godt alternativ for å sikre et mest mulig naturlig resultat.
Det er veldig viktig at du ikke lar prisen avgjøre hvor du velger å opereres, men heller vektlegger din egen trygghet og sikkerhet ved å velge en klinikk med lang erfaring og fantastiske resultater. Du kan gjerne dra på konsultasjon med flere ulike klinikker for å få flere prisoverslag og et større sammenligningsgrunnlag. Husk at det er din kropp, og du som skal leve med inngrepet i etterkant, så det er helt avgjørende at klinikken ivaretar dine behov og interesser.
Før du drar på konsultasjon burde du skrive ned alle eventuelle spørsmål du har, og ta gjerne med deg en nær venn eller et familiemedlem som støtte. Det er fint med et par ekstra øyne og ører på en slik dag, og siden du er i en relativt sårbar situasjon på konsultasjon kan det gjøre deg mer trygg og avslappet i møte med kirurgen.
Les andres vurderinger av plastikkirurger i Norge på Legelisten
Sammenlign klinikker, behandlinger og priser på Helsesmart
Les mer om brystforstørrelse på Norsk Helseinformatikk
Gjør smarte helsevalg