En facelift er et populært kirurgisk alternativ når en ønsker å forbedre på ens utseende for en yngre og sunnere look. En facelift er ikke lenger forbeholdt Hollywood eliten og operasjonen er et stadig mer vanlig inngrep også i Norge. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en ansiktsløft innebærer, med eller uten kirurgi, metoder som v-lift, tråd og soft lift, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Arv, røyking, alkohol, stress og for lite søvn er alle faktorer som bestemmer hvor fort og hvordan vi eldes. Noen eldres mye fortere enn andre og dette kan gjøre at man får dårlig selvtillit og ikke trives med seg selv. Selv om en skulle ønsket at utseende ikke betydde så mye, utgjør utseende vårt en del av den vi er. Det er viktig at hver og en får lov til å bestemme hva som skal til for at en trives i sin egen kropp samt hva som skal til for at man opplever å ha en god livskvalitet. En facelift kan være løsningen som mange søker.
Etterhvert som tiden går blir huden etter hvert mindre elastisk og skadet av ytre påkjenninger som sol, vind, røyk og forurensing. Man kan også etterhvert oppleve at bløtdeler i ansiktet begynner å sige mer og mer sammen, og at spenstighet og elastisitet avtar mer og mer. Ansiktsformen kan i mange tilfeller endre seg og bli mer avlang. Dette gir et inntrykk av å se mindre opplagt og frisk ut. Det er også vanlig å oppleve nye folder som en tidligere ikke hadde, samt løs hud, linjer og pigmentforandringer når man eldes. Dette kan til en viss grad forebygges ved å unngå solen, bruke god hudpleie, samt solfaktor hver dag.
En facelift er en kirurgisk operasjonsmetode hvor hensikten er å forbedre alt dette som oppstår ved aldring . Ved en facelift strammer man huden og andre bløtdeler fra den nedre delen av ansiktet. En facelift utføres for å løfte opp og glatte ut huden. Et slikt inngrep vil først og fremst påvirke haken og halslinjen. Halsen forynges også da dette er ofte et område hvor aldringstegn vises først og som kan avsløre alderen selv om resten av ansiktet og/eller kroppen er ungdommelig. Det er også standard at man samtidig fjerner eventuelt løs, eller overskuddshud langs kjeve samt på halsen.
En facelift løfter bløtdelene tilbake på plass og strammer den slappe huden. Operasjonen vil ikke ha noen effekt på rynker eller melasma (pigmenteringer) da dette krever andre typer for behandling som utføres i etterkant om behovet er der. Det er viktig å være klar over at en facelift ikke gir evigvarende resultater, men man vil alltid ha en viss effekt av operasjonen. Mange velger å gjøre en ny facelift med en annen metode på et senere tidspunkt, eller gjennomføre den samme på nytt.
Hudens elastisitet er det som i hovedsak bestemmer holdbarheten av en facelift. Hvordan hudens elastisitet er vil igjen varierer mye fra person til person basert på gener og livsstil. En fettransplantasjon av eget fett til ansiktet er en vel utprøvd metode for å eventuelt bøte på hudens egen manglende elastisitet. Fettcellene inneholder stamceller som kan utvikle seg til elastiske fibre og dermed gi mer kollagen i underhuden. Det er blitt en ny standard å gjøre en facelift i kombinasjon med fettransplantasjon og laser og gir et naturlig resultat. Det å få et naturlig resultat er for de fleste det viktigste. Laserbehandlingen gir også dannelse av økt kollagen samtidig som den fjerner pigmentflekker og små rynker.
Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen og er uunngåelig, men graden av hvor mange, hvor tidlig og hvor dype rynker du får er avhengig av en kombinasjon av arv og miljø. Hovedårsaken til rynke-utvikling er soling. UV-stråler skader hudens DNA slik at gjenoppbyggingen av elastiske fibre og kollagen reduseres. Dette medfører rynker i huden og pigmentforandringer. Røyking er også en viktig faktor til at huden blir rynkete. Årsaken til dette er ikke helt klarlagt, men man tror det er en kombinasjon av kjemiske stoffer som huden utsettes for sammen med redusert blodsirkulasjon til huden generelt.Lav kroppsvekt gjør at underhudsfettet reduseres og man blir mer markert i ansiktet og får mindre spenstig hud. En facelift vil ikke fjerne små rynker, men kan stramme slapp hud. Den beste måten å redusere rynker på, i tillegg til å være forsiktig med soleksponering, bruke høy solfaktor og å unngå røyk, er å behandle rynkene ved bruk av Botox, fillere, dermapen, A-vitaminsyre og laserbehandling.
Med mindre det er særskilte omstendigheter som ulykker eller andre medisinske årsaker vil ikke Staten dekke en facelift. Du må selv oppsøke en privat klinikk og dekke alle kostnadene selv. Det er også viktig å huske at man ikke kan ta ut sykemelding for kosmetiske operasjoner.
Pris på en facelift ligger fra kr 65 000 og oppover. En uforpliktende konsultasjon koster kr 500 og refunderes vanligvis om man bestemmer seg for å gjennomføre operasjonen. Om du skal kombinere en facelift med andre operasjoner og inngrep, som for eksempel øyelokkoperasjon, vil prisen ofte settes som et pakketilbud. Pris vil variere fra klinikk til klinikk og det er veldig viktig at du gjør grundig research og betaler for en anerkjent klinikk og kirurg.
Vær oppmerksom på at det er mange uærlige aktører, spesielt i utlandet som lokker med billige priser, men som ikke er godkjente eller som opererer eller følger opp etter medisinsk standard. Om du velger operasjon i utlandet, så gjelder ikke norsk pasientskadeerstatning om noe skulle skje.
Mange er redde for at en facelift skal være unaturlig og avslørende ovenfor andre. Det er fortsatt en operasjon som det fortsatt er knyttet en del stigmatisering til, men dette er noe en god kirurg er klar over og vil alltid sørge for et så naturlig resultat som mulig. Derfor er det utrolig viktig at du bruker god tid på å finne den beste klinikken og kirurgen med masse erfaring og gode resultater å vise til.
En facelift kan for mange være en god løsning som gir gode resultater og økt selvtillit, men mange tenker nok på å få utført en facelift, men oppfatter operasjonen som veldig omfattende og er redd for hvilke signaler man sender til omgivelsene. Man vil kun se operert ut de første to ukene, deretter vil man få et normalt utseende hvor man ser “opplagt” og “sunn” ut. For mye Botox og fillere i ansiktet er årsaken til at mange ser stive og oppblåste ut, og ikke en facelift.
Ved en facelift legges det et snitt i den behåret del av tinningen, foran øret i øvre del og så inn i øret. Man legger et snitt bak den lille bruskbiten som ligger foran øret, rundt øreflippen og i furen bak øret. Deretter jobber man så rett over til hårfestet i nakken. Her legges vanligvis arret videre inn i hodebunnen. Det er arret bak øret som kan bli synlig, men dette falmer med tiden. Videre strammes muskelhinnene på kinnet med en selvoppløselig tråd. Til slutt legges det inn en dren eller små plastrør under huden som fjernes neste dag. Det settes også inn metallklips i hodebunnen der det er hår, ellers så sys det med tråder som forsvinner av seg selv. Det legges på en ansiktsmaske/bandasje som går under halsen og dekker kinnene. Denne brukes vanligvis mellom 2-7 dager, hvor lengden er avhengig av hva som er blitt utført.
Med mindre det er spesielle omstendigheter, skader etter ulykker og lignende utføres en facelift på en privat klinikk hvor du selv må betale for operasjonen. Du må først sette opp en konsultasjon med en kirurg hos din utvalgte klinikk. På denne konsultasjonen vil en plastikkirurg gjøre en individuell vurdering for å se om du vil kunne få et godt resultat av en facelift. Under konsultasjon vil du også få god informasjon om inngrepet og om tiden før og etter operasjonen. Her vil kirurgen også forklare deg hvilket resultat du kan forvente slik at du kan ta en veloverveid beslutning.
Bestemmer du deg for en operasjon vil du før inngrepet får en ny konsultasjon hos kirurgen der du kan stille spørsmål og få informasjon om operasjonen. Du får tilsendt brev med operasjonstidspunkt, informasjonsskriv og resept på antibiotika og smertestillende medisiner.
Her er et raskt overblikk over hva du kan forvente deg om du bestemmer deg for å gjennomføre en facelift:
På selve operasjonsdagen får du snakke med anestesilege og kirurg. Inngrepet utføres med lokalbedøvelse og beroligende medisiner gis. Dette minsker faren for bivirkninger fra narkose. Operasjonen tar ca. to timer. Arret blir plassert fra området i tinningen rundt hårfestet, ned foran øret, rundt øreflippen, i folden bak øret og på tvers inn i hårfestet bak øret. Ansiktshuden blir løsnet fra underlaget fremover på kinn og nedover på hals. Overflødig hud blir fjernet og muskel-/bindevevshinnen som ligger under huden blir strammet opp. Ved behov for å stramme opp musklene under haken vil det også bli laget et snitt her. Etter dette sys huden sammen hvor innvendige sting og klips benyttes. Disse fjernes etter 10- 12 dager. Arrene tapes og det legges på en bandasje. Under normale omstendigheter er man normalt i god form etter faceliften og kan ganske raskt spise mat og bevege på seg. Inngrepet er dagkirurgisk og du må ha noen hos deg det første døgnet.
Etter operasjonen er det viktig å få i seg rikelig med væske da man ofte er dehydrert, samt at væske hjelper kroppen å skille ut avfallsstoffer. Kvalme kan forekomme som reaksjon på smertestillende og beroligende medisiner, men dette vil variere fra person til person. Etter to dager setter du opp en time for å skifte bandasje og etter en uke må du tilbake for å fjerne stingene. Arrene bør tapes til de er begynt å falme og rødheten er borte. Det er viktig at du unngår store anstrengelser den første uken, og hodet bør holdes høyt når du ligger. Du må regne med en del hevelse og blåmerker de første 2-3 ukene. Facelift gir ikke grunnlag for sykemelding.
Det er vanlig at du kan reise hjem fra klinikken etter ca. 1-2 timer så lenge det ikke er oppstått komplikasjoner eller andre risikosituasjoner. En facelift er vanligvis lite smertefullt, men noen synes det kan være noe ubehagelig med drenene som fjernes neste dag. Inngrepet kan utføres året rundt og du kan fint være ute i solen så lenge du bruker høy solfaktor/blokk på arrene både foran øret og i ansiktet. Langt hår vil i dette tilfellet være en fordel da du kan la det henge ned foran ørene og arrene. De vil da være skjulte.
Det er svært vanlig at man får blåmerker etter operasjonen. Dette er noe som man gjerne opplever som ubehagelig da det blir vanskeligere å holde inngrepet privat om man ikke kan ta ut ferie eller være hjemme fra jobb. Blåmerker er dessverre ikke til å unngå og vil også variere fra person til person. Komplikasjoner i form av blødning og som krever en ny operasjon er veldig sjeldent. Hos kvinner oppstår slike komplikasjoner hos kun 2 % av de som får utført en facelift, og prosentandelen er noe høyere hos menn.
Det er helt nødvendig at du slutter helt å røyke før en facelift da røyking nedsetter blodsirkulasjonen til huden som skal opereres. Om rådet om å slutte å røyke ikke følges, kan man i verste fall oppleve å få en avstøtningsreaksjon av huden. Dette gir et åpent sår foran eller bak øret. Såret må da tilheles av seg selv noe som gir brede arr og et dårligere resultat.
Alle får nedsatt følelse i huden, men følelsen kommer tilbake etter noen måneder. Det kan i svært få tilfeller oppstå skade av nervene som styrer ansiktsmuskulaturen men det er mindre enn 0,5% på verdensbasis som opplever dette. Skulle man likevel være så uheldig å få en slik skade, vil nerven i de fleste tilfeller reparere seg selv, men dersom dette allikevel ikke skjer av seg selv, er det mulig å sy nervene sammen igjen. Om du gjør andre inngrep samtidig som for eksempel fettsuging på halsen, da det oppstå en situasjon hvor man ikke får trukket underleppen ned. Dette skyldes at nerven blir strukket og “frakoblet”, men dette reparer seg selv igjen i løpet av 1-3 uker.
Før du bestemmer deg for en facelift er det viktig at du har realistiske forventinger til dine resultater. Ingen ansikt er symmetriske og det vil de heller ikke være etter operasjonen. Ofte er det mer fylde på den ene enn den andre siden. Videre er det viktig å være klar over at noen har spyttkjertler på halsen som kan fremstå som mer synlige etter at huden over de er strammet. Øreflippene kan også oppleves som litt asymmetriske etter operasjon.
Du bør også være klar over at det kan oppstå harde partier under huden, men disse vil mykne av seg selv etter noen måneder. Det kan i noen tilfeller også oppstå små pigmentflekker i huden. Dette kan forebygges ved å unngå soling og bruke solfaktor, men kan i noen tilfeller være vanskelig å unngå eller å bli kvitt. Dette varierer fra person til person. Så lenge du får operasjonen utført av en dyktig kirurg vil arrene vanligvis bli lite synlige. Noen ganger kan det oppstå små sår som bruker lengre tid på å gro og det oppfordres generelt til å leve sunt og spise et godt kosthold med næringsrik mat for å hjelpe huden og kroppen med å reparere seg så raskt som mulig.
Det begynner å bli mer og mer vanlig å få utført det som gjerne kalles for “soft kirurgi” som ikke krever inngrep og en operasjon. Sjansen er stor for at du allerede har gjort deg kjent med, eller forsøkt en eller flere av disse metodene før du nå vurdere å få utført en facelift. Typiske eksempler på dette er bruk av laser, fillers og botox. En facelift vil gi deg en helt annen effekt og ikke minst er den mer langvarig. Ved den tradisjonelle faceliften legger man snittene i hodebunnen, over ørene og bak i nakken samt rundt ørene. Huden løsnes og underliggende muskelhinner løftes og strammes. Deretter fjernes hudoverskuddet. Det er mange ulike teknikker som benyttes ved en tradisjonelt facelift og kirurgens kompetanse og teknikken som anvendes er helt avgjørende for det resultatet du oppnår. Dette gjelder alt fra hvor arrene legges, hvor langt frem i ansiktet man går, hvordan bløtdelene løftes og festes og hvilken retning huden strammes. Dette er en oversikt over de brukte metodene.
Tidligere gjorde man kun en overfladisk facelift. Det betyr at bare huden ble strammet og fjernet. Det ga et meget kortvarig og eventuelt unaturlig resultat. I dag brukes det forskjellige teknikker som går ut på å løfte bløtdelene under huden og kalles for dyp-plans facelift (SMAS). Dette gir et naturlig løft og dersom det kombineres med stramming av den overfladiske halsmuskelen vil man også få et naturlig og langvarig resultat.
Her legger kirurgen korte arr, kun rundt ørene og løsner litt av huden og setter noen få sting i muskelhinnen. Dette gir ofte et kortvarig resultat, og egner seg bare for de med små forandringer i ansiktet. Mange velger å begynne med denne metoden for så å gjennomføre en tradisjonell facelift senere ved behov.
Dette er en operasjon som løfter bløtdelene i kinnene og i området under øynene og det er viktig å vite at en tradisjonell facelift vil ha liten effekt på dette området. Et mellom- ansikt facelift kan derimot utføres samtidig med en tradisjonell facelift hvis man ønsker å løfte dette området i tillegg til å stramme huden langs kjevekammen og resten av ansiktet. Det er noen få klinikker i Norge som utfører mellom-ansikt facelift med kikkhullsteknikk.
Dette har blitt en relativ populær metode. Den utføres vanligvis av andre enn plastikkirurger. Metoden går ut på at man fester tråder under huden med mothaker som gradvis løser seg opp. Operasjonsmetoden virker forlokkende da man ikke trenger å skjære i huden og heller ikke trenger narkose. Problemet er at så lenge huden ikke løsnes og underliggende muskelhinner strammes, vil huden likevel sige fort ned. Mange synes derfor at effekten av et slikt inngrep er kortvarig.
Om du har bestemt deg for å få utført en facelift må du dekke dette selv og book en konsultasjon hos en klinikk. Det er utrolig viktig at du bruker god tid og gjør tilstrekkelig med research og finner en seriøs aktør, helst i Norge. Vær oppmerksom på at det er mange uærlige aktører, spesielt i utlandet som lokker med billige priser, men som ikke er godkjente eller som opererer eller følger opp etter medisinsk standard. Om du velger operasjon i utlandet, så gjelder ikke norsk pasientskadeerstatning om noe skulle skje. Under din konsultasjon vil du kunne få se før og etterbilder da det ikke er lov å legge slike bilder på nettsider.
Gjør smarte helsevalg