En BBL (også kjent som Brazilian Butt Lift, brasiliansk rumpeløft og rumpeforstørrelse) er et populært alternativ når man ønsker en mer formfull rumpe og figur. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en BBL innebærer, hva det koster, hvilket resultat man kan forvente, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
BBL - også kalt Brazilian Butt Lift eller rumpeforstørrelse - er en populær operasjon hvor man forstørrer rumpa og endrer formene med kroppens eget fett. Man høster kroppens egne fettceller fra et område med mye fett - gjerne mage, rygg eller lår - til rumpa, for å gi mer fylde og fasthet. Det kan være flere ulike årsaker til at man ønsker å få gjennomført en BBL, men det vanligste er at man ønsker en mer formfull rumpe enn det man har. På grunn av den lave risikoen for komplikasjoner, og det naturlige resultatet man kan oppnå, blir dette en mer og mer populær operasjon. De siste årene har man sett en klar økning i antall mennesker som oppsøker klinikker for en BBL.
BBL kan gjøres med fett eller implantater. Ved bruk av fett høster en kirurg fett fra andre steder på kroppen hvor man har mer uønsket fett. Det vanligste er hofte, mage, nedre rygg og lår. Dette fettet sprøytes så inn i rumpen med små kanyler. I tillegg sprøytes det fett inn i de omkringliggende områdene, slik at man får en rundere og mer fyldig bakdel. Resultatet er en mer formfull rumpe, smalere midje og mer timeglassfigur.
På grunn av risikoen for komplikasjoner og at kroppen frastøter seg implantatene, brukes implantater bare dersom man ikke har nok fett på kroppen. Dette er likevel en større operasjon med helt andre risikoer, og anbefales derfor ikke.
Ved BBL med eget fett er nedetiden kort, og man er relativt fort oppe og går igjen. De aller færreste har smerter, utover ubehag ved endring i kroppen, og risikoen for infeksjoner og andre komplikasjoner er liten.
Ved stor vektnedgang kan man ha mye overskuddshud på rygg og rumpe, i tillegg til at rumpa mister sin form. Dersom man får utført en BBL kan kirurgen under samme operasjon fjerne overskuddshuden og stramme til området. Dette kalles en “Lower Body Lift”.
På grunn av omfanget ved en BBL, vil prisen være høy. Det er tale om en operasjon hvor man først gjennomfører en fettsuging, før fettet renses og transplanteres til rumpe- og hofteområdet. Det krever et stort team, og operasjonen tar i de fleste tilfeller to-tre timer. Man må derfor regne med en pris fra 60.000 kroner og oppover, alt ettersom hvilken klinikk man velger.
Det er viktig å huske at ved en slik operasjon - i likhet med annen plastisk kirurgi - er man avhengig av en god og erfaren kirurg for at resultatet skal bli som man ønsker. Både for at man skal få en jevn overflate der fettet transplanteres til, og for å få fine resultater der fettet suges ut, er det derfor viktig å huske at en dyktig behandler er minst like viktig som prisen. Det anbefales derfor å sammenligne flere behandlere, og undersøke tidligere resultat og erfaringer.
Man ser en klar økning i etterspørsel etter BBL, de siste årene. I 2015 ble det utført 23.000 operasjoner med eget fett i USA. Dette er en økning på 32 %. Nesten alle sier at de opplevde å få et fint og naturlig resultat, uten komplikasjoner. BBL omtales som en enkel måte å få den figuren man ønsker. Det er likevel viktig å ha realistiske forventninger, og huske på at kroppen har naturlige begrensninger i hvilken form og fylde man kan operere seg til.
Fordelen med BBL er at man bare bruker kroppens eget vev. Det er derfor liten risiko for komplikasjoner og at kroppen frastøter seg det nye vevet. Resultatet etter en BBL er permanent, og etterlater små arr, kun ca. 5 millimeter. De små operasjonssårene er en av grunnene til at nedetiden er så kort. De fleste er oppe og går igjen i løpet av et par dager, og dette må anses som en klar fordel ved BBL.
Ulempene med BBL er at fordi man bare bruker kroppens eget vev og fett, er resultatet veldig utsatt for svingninger i vekt. Dersom man går opp eller ned i vekt vil dette påvirke resultatet akkurat som andre områder med fett.
De som er best egnet for en BBL er de som har ett eller flere områder de ønsker å fettsuge og samtidig ønsker et større rumpe- og hofteparti. Det er vanligst å hente fett fra hofte, mage, nedre del av ryggen, og innside og utside av lårene. Andre egnede kandidater er de som har forsøkt å endre formen med kosthold eller trening, men ikke oppnådd de resultatene de ønsker.
BBL forbedrer naturlige kurver, og gir mer volum og rundhet. Det er flere kategorier av hofteformer, som har med forskjeller i bekkenets anatomi å gjøre. På konsultasjonstimen vil det derfor bli kartlagt hvor egnet man er for BBL, og hvilket optimaliserte resultat man kan forvente ut fra de forutsetninger man har.
De som ikke er egnet for BBL er storrøykere, personer med dårlig kontrollert eller ubehandlet diabetes, og overvektige. Når man inntar nikotin vil kroppens egne evne til å lege bli redusert som en følge av dårlig blodsirkulasjon, og det er derfor større sjanse for komplikasjoner. Det samme gjelder overvektige. I tillegg vil overvektige oppleve et veldig begrenset resultat, ettersom de har for mye fett på kroppen.
Det første steget dersom man ønsker en BBL, er å avtale en konsultasjon med en kirurg ved en klinikk som utfører operasjonen. De fleste klinikker tilbyr gratis, uforpliktende konsultasjon, slik at man kan utforske mulighetene, uten å måtte være helt sikker på hva man ønsker.
På konsultasjonen møter man en kirurg som foretar en gjennomgang for å se hva man kan forvente av resultat med de forutsetningene og den kroppen man har. Det er viktig at man har realistiske forventninger før en operasjon, og dette vil kirurgen bidra med å justere på en konsultasjon. Man får også satt opp et behandlingsløp, og blir orientert om hva man må foreta seg før en operasjon, hvordan operasjonen gjennomføres og hva man kan forvente i ettertid.
Før en konsultasjonstime bør man ha sett seg ut hva man ønsker å forbedre, og hvilken fasong man ønsker. Det er viktig å huske at formålet med BBL ikke er å få en såkalt “Kardashian-rumpe”.
Ved en BBL-operasjon hvor man benytter seg av pasientens eget fett er det viktig at det er nok fett å “ta av”, men samtidig opereres ikke pasienter med høyere BMI enn 25 (normal). Det er derfor viktig at man er normalvektig - både for resultatets skyld og for å minske risikoen for komplikasjoner.
Det er videre viktig at man har en stabil vekt. Fordi det kun er kroppens eget fett som benyttes vil vekt påvirke resultatet, og dersom man går opp eller ned i vekt vil det opererte området kunne endre seg etter en operasjon. Dette er selvfølgelig ikke farlig, men kan føre til at BBL-operasjonen er “bortkastet”.
Før operasjonen må man ha vært røykfri (og annen nikotin, som snus og nikotintyggegummi) i to uker, og man må også være røykfri i to uker etter operasjonen. Nikotin medfører dårligere blodsirkulasjon, som igjen kan ha noe å si på hvor fort kroppen heles og kommer seg etter operasjonen.
På morgenen for operasjonen må man vaske hele kroppen med Hibiscrub, som er en desinfiserende såpe. Man kan ikke ta på seg deodorant, sminke, neglelakk eller fuktighetskrem etter dusjen.
Man skal møte fastende på klinikken, som vil si at man ikke skal ha spist eller drukket de siste seks timene. Det anbefales også å ta på løse klær, som for eksempel joggebukse eller klær med glidelås foran. Disse klærne vil være mer komfortable å bruke etter operasjonen, og enkle å ta på. Selv om man vanligvis ikke har store smerter etter operasjonen, vil man oppleve noe ubehag.
Før operasjonen markerer kirurgen operasjonsområdet og tar bilder. Man gjennomgår så dette sammen, før pasienten får møte teamet. Man blir deretter lagt i full narkose av anestesilegen.
Kirurgen høster først fett, gjerne fra nedre rygg, midje, flanker, lår og mage, ettersom det gjerne er der man har litt ekstra fett. Dette blir så renset av en spesiell enhet, før det gjeninnføres i rumpe- og hoftepartiet med minimal absorpsjon. Kirurgen suger altså ut fett fra et annet sted på kroppen og transplanterer det til rumpa. Pasienten snus flere ganger av operasjonsteamet, slik at legen får sett fra alle sider, for å få et best mulig resultat.
Sårene etter fettsugingen sys så igjen, med kun et par sting. Operasjonen tar ca. to-tre timer, og deretter ligger man på oppvåkningen i 1-2 timer.
De aller fleste er i relativt god form etter operasjonen og har lite smerter. Man kan oppleve en følelse av at det sprenger i rumpeballene, men det er ellers lite smerter etter en BBL-operasjon, spesielt fordi det ikke er noen store operasjonssår. Det vanligste er at man er oppe og går, og tar opp normalt aktivitetsnivå, etter noen dager.
De første to ukene kan man være hoven og ha flere blåmerker. Man får bandasje og kompresjonsbånd over de transplanterte områdene, og disse skal brukes dag og natt i to til tre uker. Disse må kun tas av når de skal vaskes.
Eventuelle sting fjernes først etter ti dager. Man kan dusje allerede dagen etter, men det er viktig at man passer på sårene. Det er vanlig at det væsker fra sårene en liten stund etter operasjonen. Man vil få noen små arr der hvor fettet er transplantert fra, men disse er sjeldent større enn noen millimeter.
Huden i området hvor fettet er injisert blir hoven etter operasjonen. Ca. 60-70 % av det volumet man har etter en operasjon, blir værende. Hvis rumpa blir fylt med for mye fett, er det en risiko for at fettcellene dør. Dette er en av grunnene til at det er viktig å gjøre undersøkelser før man velger klinikk, slik at man får operasjonen utført av en dyktig kirurg som vet hvor mye fett man kan fylle. Det endelige resultatet ser man ikke før etter ca. et halvt år. Ettersom dette er fett, som ellers på kroppen, påvirkes det av vekt, som er en av grunnene til at det tar lang tid før man ser endelig resultat. Det er likevel viktig å huske at det resultatet man får etter 6 måneder ikke er permanent i den forstand at det ikke påvirkes av vektoppgang eller -nedgang, men resultatet vil være permanent dersom man holder en stabil vekt.
Det første døgnet etter operasjonen må man ha noen hos seg hele tiden. Man skal heller ikke kjøre bil selv hjem etter operasjonen, og man må oppholde seg mindre enn to timer kjøring fra klinikken det første døgnet. Dette er på grunn av eventuelle komplikasjoner.
Man kan regne med å være tilbake på jobb etter 7-10 dager. Man kan ikke ligge på rygg eller sitte på rumpen før det er gått 3 uker, men man kan sitte på kanten av en stol med belastning på øvre lår. Vanlig trening kan gjenopptas etter 3-5 uker, det samme gjelder tunge løft. Dersom man har en jobb med tunge løft innebærer det at man bør være hjemme fra jobb i 3-5 uker. Det er viktig å huske at kosmetiske operasjoner ikke gir grunnlag for sykemelding, og man må derfor ha mulighet til å ta, og få innvilget, ulønnet permisjon i den tiden man trenger for å komme seg etter operasjonen.
Ved all kirurgi er det en risiko for komplikasjoner, også BBL. Det er også en risiko for at man ikke blir helt fornøyd, særlig når det benyttes fett fra kroppen. I motsetning til implantat vet man ikke helt sikkert hvordan det fordeler, oppfører og fester seg. En del av kirurgens jobb i forkant av operasjonen er derfor å vurdere forutsetningene man har, og hvilket resultat man med rimelighet kan forvente, slik at man ikke opplever å bli misfornøyd med resultatet.
Man vil oppleve at det opererte området blir hovent etter operasjonen. Dette kan vare i opptil 12 uker. Det er heller ikke uvanlig med store blåmerker/annen misfarging. Dette vil minske i løpet av en måned. Det er ikke vanlig med andre smerter enn ømhet etter operasjonen, men det avtar fort og varer sjeldent lenger enn 1-2 uker. Dersom man har store smerter kan det være lurt å kontakte klinikken for en vurdering, ettersom det kan bety at noe er galt.
Man kan oppleve ujevnheter, både i området for fettsuging og i området fettet er transplantert inn. Den vanligste årsaken til ujevnheter er at det er sugd for lite eller mye fett i enkelte områder. Hvis det er sugd for lite kan dette lett fikses i lokalbedøvelse, men det er vanskeligere dersom det er sugd for mye. Hvis man har slapp og uelastisk hud vil man også kunne oppleve at resultatet blir ujevnt. Dette er en av tingene som vil kunne skille en god og mindre god kirurg, og en av mange grunner til at det er viktig å velge en høyt kompetent behandler.
En ikke-uvanlig komplikasjon er nedsatt følelse i området for fettsuging. Dette er fordi de små følelsesnervene påvirkes av en fettsuging. For de aller fleste avtar dette i løpet av 3-6 måneder, men for noen vil det være permanent.
Andre mer uvanlige komplikasjoner er blødning, infeksjon og blodproppdannelse. Blødning forekommer kun i veldig sjeldne tilfeller, men ved blødning er det behov for operativ uttømming av blodet og det vil etterlate seg et arr i dette området.
Infeksjon er uhyre sjeldent, men kan skje. En eventuell infeksjon etter BBL behandles med antibiotika. Kun i ekstremt sjeldne tilfeller er det behov for kirurgisk drenasje. Tegn på infeksjon er rødme, varme, hevelse, dunkende smerter og feber. Det er større risiko for infeksjon hvis man røyker.
I forbindelse med alle typer operasjoner er det en risiko for blodproppdannelse. Det er derfor viktig å bevege seg så fort man klarer, selv om det bare er litt bevegelse. Det er likevel ytterst sjeldent med blodproppdannelse etter fettsuging og -injeksjon.
Det finnes to ulike typer BBL: BBL med eget fett eller BBL med implantat.
BBL med eget fett er den typen operasjon det er fokusert på i denne artikkelen, hvor man høster fett fra et annet sted på kroppen og transplanterer det til rumpe- og hofteområdet. Dette er en relativt enkel og smertefri operasjon, uten stor risiko for komplikasjoner og infeksjon. Resultatet blir også veldig naturlig.
Implantat brukes bare der det ikke er nok fettoverskudd på pasientens kropp, slik at det ikke er noe fett å transplantere. BBL med implantat er altså et alternativ for veldig slanke personer. Det er likevel ikke anbefalt å bruke implantater, hovedsakelig fordi det er en stor risiko for komplikasjoner og at kroppen frastøter seg implantatet. Det gir heller ikke et særlig naturlig resultat.
Andre mer selvsagt alternativer for å endre formen på rumpen er å trene, gjerne med bistand fra en fagkyndig. Å engasjere en personlig trener vil kunne hjelpe for å få “kontakt med” de riktige musklene, og trene riktig; både når det gjelder teknikk og type øvelser. Selv om ikke alle oppnår de resultatene de ønsker ved trening, vil det kunne hjelpe mange.
Dersom man ønsker å få utført en BBL, er neste steg å starte undersøkelsene. Man bør starte med å sammenligne flere behandlere og klinikker, og innhente erfaringer og eventuelt før-/etter-bilder. Man bør også booke konsultasjonstime, eventuelt hos flere behandlere hvis man ikke har bestemt seg for én, slik at man kan snakke med kirurgen og vurdere behandlingsplanene opp mot hverandre.
Det er viktig å huske at kompetanse er minst like viktig som pris; dette gjelder spesielt dersom man vurderer å reise til utlandet for å få utført en BBL-operasjon. Dersom man får operasjonen gjennomført i utlandet er det viktig å huske at man ikke har krav på samme trygde- og erstatningsordninger som i Norge. Blant annet har man ikke krav på pasientskadeerstatning.
Gjør smarte helsevalg