Liposkulptur, populært kalt fettsuging, er et godt alternativ hvis man har fett som ikke lar seg slanke bort. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fettsuging innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Mange opplever å ha for mye uønsket fett på kroppen og at det ikke går bort selv ved langvarig slanking eller intens trening. Hvor mye fett du har og hvordan det samler seg på kroppen, avhenger av mange faktorer og kan ofte være hormonelt eller genetisk betinget. Fettansamlingene kan oppleves som like problematisk enten man er slank eller overvektig.
Fettsuging (liposkulptur) går ut på å fjerne fettansamlinger på bestemte områder av kroppen. Siden det ikke dannes nye fettceller, regnes derfor liposkulptur som varig behandling. Det betyr imidlertid ikke at man ikke kan gå opp i vekt eller få nye fettansamlinger andre steder på kroppen. Fettsuging er ikke å betrakte som en slankemetode, men er kirurgisk behandling.
Fettsuging kalles også figurforming, fettfjerning og liposuksjon, men betyr det samme.
De vanligste stedene å få fjernet uønsket fett er:
Lårene: Særlig øverst på utsiden av lårene opplever mange kvinner at fett samler seg og at man får såkalte ridebukselår. Får man fettsuging i dette området vil man som regel ikke få problemer med overskuddshud. Mange velger også å fettsuge innsiden av lårene. Dette hudområdet er sensitivt og huden har ofte ikke så god elastisitet, noe man må ta hensyn til for å få et så godt resultat som mulig.
Hoftene: Mange fettsuger hoftene med godt resultat, gjerne i samme runde som man får fettsuging av lår og / eller mage.
Mage, midje og rygg: I tillegg til lår er dette et av de vanligste kroppsområdene å fettsuge. Hos de fleste trekker huden seg godt sammen igjen etter inngrepet og sjansene for et vellykket resultat er derfor gode. Mange får utført bukplastikk samtidig med fettsuging for å få optimal effekt. En del får også fettsuging på rygg og / eller ryggputer.
Haken: Mange plages av fettansamlinger mellom hake og hals (dobbelthake) og velger å få området fettsugd. Som regel vil effekten være god, men prosedyren krever ekstra nøyaktighet og kompetanse fra kirurgens side.
Knærne: Fettansamlinger rundt knærne er vanlig og er som regel uproblematisk å fjerne ved liposkulptur. Ofte tar man for seg knærne samtidig som andre områder av beina behandles tilsvarende slik at man får et balansert estetisk resultat.
Ankler og legger: Både ankler og legger er steder som er mindre utsatt for uønskede fettansamlinger enn for eksempel lårene, men en del velger likevel å foreta fettsuging av disse områdene, gjerne sammen med fettsuging av lår.
Brystområdet: Mange menn, særlig når man kommer litt opp i årene, men også en del unge, plages av “bryster”. Noen velger å få problemet utbedret ved hjelpe klassisk kirurgi, men for mange vil fettsuging av “brystene” (gynekomasti) være en bedre løsning siden man slipper skjemmende arr og har lavere risiko for at det skal oppstå ujevnheter i etterkant.
Det er mindre vanlig å foreta denne prosedyren på kvinner, men det gjøres enkelt ganger i forbindelse med brystreduksjon.
I tillegg er rumpeballer og overarmer også vanlige områder å fettsuge.
Fjerning av overskuddsfett ved hjelp av liposkulptur ble utbredt fra starten av 80-tallet, og regnes i dag som en av de aller vanligste formene for kosmetisk kirurgi. De ulike prosedyrene utføres følgelig ved mange klinikker over hele landet.
Langt de fleste som velger liposkulptur gjør det av rent kosmetiske årsaker, altså ut i fra et ønske om å forbedre utseende og oppnå bedre velvære. Men fettsuging er også brukt på grupper som av ulike årsaker har unormal eller særegen fordeling av kroppsfett. Det kan skyldes flere ting, blant annet hormonelle forstyrrelser eller sykdom. Noen opplever også at fettvev kan deformeres som en følge av kirurgiske inngrep eller skader.
Det er heller ikke uvanlig å få utført fettsuging i forbindelse med et annet plastikkirurgisk inngrep. Dette gjøres hvis det er for mye fettvev i området som skal opereres, for eksempel ved operasjoner som mageplastikk, ansiktsløft eller brystreduksjon.
Liposkulptur er ikke en slankemetode eller et alternativ til et balansert kosthold og trening.
Prisen vil variere en del ut i fra hvilken kroppsdel som skal behandles og behandlingens omfang. Den nøyaktige prisen vil du få oppgitt under den første konsultasjonen. Hvis operasjonen skal foregå under narkose vil den bli en god del dyrere enn hvis man kun bruker lokalbedøvelse.
Disse prisene er kun eksempler:
Vær ellers oppmerksom på at klinikkene har ulik praksis for hva som er inkludert i prisene. Noen har for eksempel bakt inn konsultasjonen i totalprisen og tilbyr derfor dette “gratis”. Husk også på at du som regel må betale for etterkontroll og / eller sluttkontroll. Sjekk også om forsikring og / eller garanti er med i prisen og hva som konkret inngår.
Når man går ned i vekt ved hjelp av slanking, dietter og mosjon kan som kjent resultatet være kun midlertidig. For at overskuddsfettet skal være borte over lengre tid, må man som regel gjøre en livsstilsendring, som for de fleste vil si å legge om kostholdet helt permanent. Og som så mange erfarer; selv om man lykkes med å gå mye ned i vekt og gjør alle de riktige tingene, så klarer man likevel ikke å bli kvitt uønsket fett på for eksempel mage eller lår.
Mange undervurderer også den slankende effekten av trening. For selv om fysisk aktivitet gir mange helsegevinster, skal man trene ofte og med høy intensitet for å forbrenne nok ekstra kalorier. Og med den moderne livsstilen de fleste av oss har i dag, med mye sitting både på jobb og fritid, lett tilgang på energirik mat og så videre, kommer de ekstra kiloene snikende. Ikke minst vil man etterhvert som man blir eldre oppleve at det er mye fett som er kommet for å bli.
En vesentlig forskjell mellom det å slanke bort fett og fjerne fett ved hjelp av fettsuging er at ved sistnevnte metode kommer det ikke tilbake igjen. Kroppen har nemlig et bestemt antall fettceller som kan vokse i størrelse, men ikke øke i antall (etter puberteten). Siden fettet blir fysisk fjernet der og da, vil pasienten også oppleve en umiddelbar effekt. Metoden er likevel ingen garanti mot fremtidig vektoppgang, men resultatet vil for de fleste være langvarig, forutsatt en balansert livsstil.
Selv om effekten av liposkulptur er umiddelbar så vil det endelige resultatet - altså slik det vil være over tid - først vise seg etter en til tre måneder når kroppen ikke lenger er preget av selve inngrepet. Men det kan også gå enda lengre tid, for noen opp mot ett år.
Som ved alle former for kirurgi kan det oppstå komplikasjoner og bivirkninger, selv om det er sjeldent. Er man riktig uheldig kan man få blodpropp, blødninger, hjertesvikt, skade på indre organer med mere. Blir man behandlet med ultralyd er det en viss risiko for forbrenningsskader både utvendig og innvendig.
Hudoverskudd er et annet potensielt problem ved liposkulptur. Dette er avhengig av mange faktorer, blant annet hudens elastisitet - som igjen avhenger av alder, individuelle forskjeller og hvor på kroppen behandlingen er foretatt. Generelt er dette et større problem for kvinner enn for menn. Noen kan også få ujevnheter på området som er fettsugd.
Selv om ikke liposkulptur innebærer større snitt eller åpning av kroppen, regnes metoden som kirurgisk behandling. Generelt vil liposkulptur være en mer presis og skånsom metode enn klassisk kirurgi. Det er også mindre fare for at det skal oppstå ujevnheter i de områdene som er behandlet.
Fettsuging / liposkulptur utføres i de fleste tilfeller kun med lokalbedøvelse. Man trenger da ikke overnatte på klinikken og vil som regel heller ikke trenge sykemelding. Enkelte pasienter blir likevel lagt i narkose.
Vær oppmerksom på at fettsuging normalt ikke utføres på personer med sterk overvekt på grunn av faren for komplikasjoner. En generell grense går ved en BMI (body mass index) på 30. For pasienter med sterk overvekt vil slanking derfor ofte være nødvendig før man kan bli vurdert for fettsuging. For enkelte kan slankeoperasjon være en måte å oppnå en nødvendig vektnedgang på.
Man blir gjerne rådet til å vente med fettsuging til man har oppnådd sin “trivselsvekt” og helst har hatt den over en viss tid. Målet er å unngå at man må opereres på nytt senere.
Mange tenker at når man først gjør en fettsuging så bør man få fjernet alt eller så mye av fettet som overhodet mulig. Det er forståelig, men sjeldent tilrådelig. Fjerner man for mye fett, blir det nemlig mye vanskeligere å fikse eventuelle ujevnheter som kan oppstå etter inngrepet. I tillegg kommer vurderinger rundt det å bevare kroppens proporsjonalitet - noe som jo gjerne er et av målene med i hele tatt å få utført liposkluptur.
Kvinner som nylig har født barn rådes også gjerne til å vente med å foreta liposkulptur, ofte fem - syv måneder etter fødselen siden kroppen trenger tid på å komme tilbake til “normal” vekt. Også etter fettsuging av magen vil huden bruke en viss periode på å trekke seg sammen igjen.
For pasienter som ønsker å bli kvitt såkalt appelsinhud er fettsuging ikke en egnet form for behandling. Årsaken til det er at teknikken kun tar bort underhudsfett og ikke det fettet som befinner seg innenfor musklene.
I løpet av den første konsultasjonen vil du sammen med kirurgen kartlegge om liposkulptur passer for deg, eventuelt hva inngrepet vil innebære og hva du kan forvente deg med tanke på sluttresultat. Kirurgen viser da ofte før- og etterbilder av andre pasienter som har fått tilsvarende inngrep. Samtidig vil det bli tatt bilder av deg som legges inn i din journal.
Kirurgen gjør blant annet en vurdering av hudens elastisitet. Dette har mye å si for hva slags resultat man kan forvente og for hvor mye overflødig hud som må fjernes som en del av inngrepet. Overflødig hud fjernes med en prosedyre kalt bukplastikk.
I løpet av konsultasjonen vil kirurgen også kartlegge din generelle helsetilstand og ta rede på om det er ting man må ta spesielt hensyn til eller i verste fall om det er ting som gjør at du ikke kan fettsuges. Går du på bestemte medisiner (særlig for hjerte- og karsykdommer) er dette informasjon som er viktig å ta hensyn til. Noen medikamenter, for eksempel smertestillende med acetylsalisylsyre, kan redusere blodet evne til å koagulere. Da kan du bli bedt om ikke ta disse i en viss periode i forkant av inngrepet.
Du blir også orientert om hva du bør tenke på og foreta deg i forkant av inngrepet. Du vil bli bedt om å avstå fra alkohol og tobakksprodukter i en viss periode før inngrepet. Som for andre operative inngrep kan det ikke foretas hvis man er syk, for eksempel har influensa eller har en infeksjon.
Som regel vil du bli bedt om å fylle ut en helsedeklarasjon i forkant av konsultasjonen og det dukker da gjerne opp en del spørsmål. Det kan være smart å skrive ned disse og ta de opp med legen. Har du bekymringer eller det er ting som er uklart så spør. Les deg også opp på forhånd.
Personer som er eller fremstår som i psykisk ubalanse vil ikke få liposkulptur. Det gjelder også hvis kirurgen mistenker spiseforstyrrelser, alkoholmisbruk eller annen rusmisbruk. Hvis du har hatt en spiseforstyrrelse tidligere, vil du bli bedt om å legge frem en erklæring fra psykolog, psykiater eller lege om at denne lidelsen nå er et tilbakelagt stadium.
Området som skal behandles må være rent. Du kan heller ikke ha sår eller betennelser eller lignende. Alt hår i området der inngrepet skal skje må være fjernet på forhånd. Alle smykker, kroppssmykker / piercinger må også være tatt ut - som regel en dag eller to før. Du vil også bli bedt om å unngå neglelakk.
Kirurgen tegner opp områdene av kroppen som skal behandles med tusj. Deretter lager man en rekke små snitt i huden og fører inn et tynt rør (en kanyle) i hvert hull. Røret har en sugeinnretning og føres rundt under huden for å suge ut fettcellene som befinner seg i flere lag. Fettvevet, som blander seg med mindre mengder blod og andre kroppsvæsker, suges så ut og havner i en tank.
Så snart fettet er fjernet, syr kirurgen hullene igjen og dekker dem til med gassbind.
Tiden selve operasjonen tar kan variere ganske mye ut i fra mengden fett som skal fjernes, hvilket område av kroppen som behandles og hvilken teknikk kirurgen benytter. Alt fra en til fem timer er vanlig.
Når du er ferdig operert vil du få et kompresjonsplagg som du skal bruke de kommende ukene. Som regel mellom to og seks uker. Kompresjonsplagget skal redusere faren for bivirkninger som løs / hengende / slapp hud og ujevnheter i området som er behandlet.
Du må også tilbake til klinikken for å få fjernet stingene, som regel etter mellom fem til ti dager etter inngrepet.
Det er vanlig at man en periode etter operasjonen har en del ubehag, for eksempel i form av hevelser og sår hud. Vanlig smertestillende medisiner vil som regel holde ubehaget på et levelig nivå. Blåmerker / pigmentforandringer er også vanlig. Dette er kun forbigående. Hevelsene er ofte på sitt verste to - tre dager etter operasjon, men er som regel helt borte etter to måneder. Blåmerkene forsvinner i løpet av to uker. Arrene pleier å være små og vil gradvis bli mer eller mindre borte.
Etter fettsuging skal man unngå store fysiske anstrengelser og hard trening. Moderat mosjon er imidlertid bra og man bør unngå lange perioder hvor man er helt stillesittende. Går man turer vil det redusere faren for blodpropp. Det dreier seg altså om å finne den rette balansen mellom hvile og fysisk aktivitet.
Uansett hvor på kroppen du velger å få fjernet overskuddsfett ved hjelp av liposkulptur så er prinsippene for behandlingen de samme når behandlingen utføres på en kirurgisk klinikk:
En vanlig metode er benytte en blanding av saltvann, bedøvelse og adrenalin - såkalt Klein’s solution - som sprøytes inn det aktuelle fettområdet. Denne væsken gjør at området blir hovent og at blodårene snurper seg sammen slik at fettet blir stivere og dermed lettere å suge ut. Hensikten med metoden er å gjøre selve fettsugingen enklere, samt at det begrenser blødningen kraftig.
Bedøvelsen i blandingen gjør at man ikke har behov for å bli lagt i narkose. For pasienten betyr det mindre ubehag og at inngrepet tar mye kortere tid enn det ellers ville gjort. De fleste kan reise hjem mer eller mindre umiddelbar etter behandlingen.
En annen variant av liposkulptur går ut på å anvende tynne kanyler med ultralyd, såkalt Vaser. Fettcellene blir brutt ned av ultralydbølgene og det blir dermed lettere å utføre selve fettsugingen. Hvilken metode som blir brukt avhenger av den kliniske vurderingen som gjøres av kirurgen og av om klinikken tilbyr metoden.
Som regel brukes ultralyd på områder der fettet sitter ekstra fast som rygg og ryggputer og (for menn) brystene. Det er imidlertid ikke universell enighet om hvor effektiv ultralydmetoden er og om hva bivirkningene er i et lengre tidsperspektiv.
Det er verdt å merke seg at det i dag ikke bare er klinikker for kosmetisk kirurgi som tilbyr liposkulptur, men også en rekke hudsalonger / skjønnhetssalonger. Metodene som disse benytter er ofte basert på bruk av laser. Man lager først små snitt i huden og fører deretter en laserkanyle inn under huden. Lyset fra laseren svir av fettet som suges ut.
En del salonger benytter også såkalt eksterne metoder for fettsuging. Disse fungerer på litt ulike måter, men går i hovedsak ut på å føre et apparat over huden for å fjerne fettet. Metodene har flere navn, blant annet LPG, ultralyd og Coolsculpting. Felles for disse metodene er at de er ikke-invasive, men effekten av dem er ofte ikke vitenskapelig dokumentert.
Til forskjell fra klinikkene som driver med kosmetisk kirurgi, er hudsalongene ikke omfattet av loven for spesialisthelsetjenester.
Siden det er svært mange aktører som tilbyr fettsuging, kan det være vanskelig å orientere seg. Mange opererer også med litt ulike begreper, gjerne knyttet til de spesifikke metodene og apparatene de benytter.
Det er også, som nevnt over, viktig å skille mellom klinikker for kosmetisk kirurgi og hudsalonger, av og til kalt lasersalonger. Mens de kirurgiske klinikkene har kirurger med utdanning / spesialisering innen kosmetisk kirurgi, er ikke dette et krav for hudsalongene. Man kan derfor heller ikke ta for gitt at sistnevnte utførerer fettsugingen på en steril operasjonsstue med tilhørende rutiner for å ivareta pasientens sikkerhet.
Hudsalongene markedsfører ofte sine metoder som mer skånsomme for pasienten og mer effektive enn de som tilbys av de kirurgiske klinikkene, men dette er omstridt. I motsetning til tradisjonell liposkulptur mangler metodene ofte dokumenterbar effekt og man bør derfor generelt være skeptisk til å velge disse alternativene. Mens alle plastikkirurger i Norge må arbeide under regler for plastisk kirurgi som er utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening, gjelder ikke dette for hudsalongene.
Du bør i alle tilfeller bruke tid på å sette deg inn i de ulike metodene og vurdere klinikkene opp mot hverandre. Husk da et pris kun er én faktor og at det ikke bør veie tyngre enn klinikkens erfaring og kompetanse. Les også om andres erfaringer med ulike klinikker og med liposkulptur generelt.
Selv om det er 18-års grense for kosmetisk kirurgi i Norge, opererer noen klinikker med 20-års grense.
Hos NHI kan du lese mer om kosmetisk kirurgi generelt.
Der finner du også mer informasjon om fettsuging.
Gjør smarte helsevalg