Brystløft (også kjent som puppeløft) er et populært alternativ dersom du ønsker høyere og fyldigere bryster. Kirurgisk brystløft kan også kombineres med andre typer brystoperasjoner, som brystreduksjon eller brystforstørrelse. Dersom du ønsker brystløft uten kirurgi eller smerter finnes det også andre alternativer, som for eksempel Vampire Breast Lift (VBL). I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva brystløft innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Brystene forandrer seg gjennom hele livet, og både graviditet, amming og vektforandringer kan gjøre at brystene endrer både form og plassering. Ettersom man blir eldre vil også huden miste en del av elastisiteten, slik at brystene får mer heng. Selv om dette er en naturlig del av livet kan det være plagsomt og hemmende for den det gjelder. Brystløft er et kirurgisk inngrep der hensikten er å løfte og omforme brystene, slik at huden blir strammere og brystene får en rundere form. Dette er et av de aller vanligste inngrepene innenfor plastisk kirurgi, og anses som et trygt alternativ dersom man av ulike grunner er plaget av for mye heng.
Kirurgisk brystløft kan også enkelt kombineres med en brystforstørrelse dersom brystene har mistet mye av fylden, eller man kan utføre en brystreduksjon dersom brystene oppleves som for store og tunge. Flere klinikker anbefaler imidlertid at en eventuell brystforstørrelse utføres 3-6 måneder etter brystløftet, da det kan være vanskelig å få til et symmetrisk og fast resultat dersom man gjør begge samtidig.
Selve operasjonen kan minne om en brystreduksjon, og det finnes flere ulike teknikker når det kommer til hvor snittet legges og hvordan man jobber med huden og vevet. I de fleste tilfeller vil kirurgen fjerne overflødig hud, og flytte brystvorten til ønsket posisjon. Deretter draperes huden rundt kjertelvevet før brystet lukkes ved hjelp av selvoppløsende sting i huden. Snittet går vanligvis rundt areolaen, ned langs undersiden av brystet og under i folden. Arrene vil aldri forsvinne helt, og det er vanlig at de er ganske godt synlig, spesielt under brystene. For å forebygge dette kan du avstå fra røyk og snus, samt være flink til å følge klinikkens råd i etterkant med hensyn til pleie av sårene.
For ordinært kirurgisk brystløft starter prisene på mellom 30 - 40 000 kroner. Dersom du i tillegg ønsker å legge inn proteser må du regne med å betale opp mot 50 000 kroner. Selv om det kan være store forskjeller i pris burde du ikke la økonomien avgjøre hvem som utfører inngrepet, men heller legge vekt på klinikken rykte og erfaring med slike inngrep.
For å få en nøyaktig pris på din operasjon må du i alle tilfeller gjennomføre en konsultasjon med lege eller kirurg, da prisen er avhengig av blant annet metoden som benyttes, om du skal ha full narkose eller lokalbedøvelse, om areolaen skal flyttes eller endres, og om det skal utføres kombinasjonsinngrep som brystreduksjon eller brystforstørrelse samtidig. Dette er også en god mulighet til å få et inntrykk av klinikken og de som jobber der. Ta gjerne med en venn eller et familiemedlem på konsultasjonen, slik at du kan føle deg tryggere under konsultasjonen og har noen å snakke med etterpå dersom du blir usikker på om denne klinikken er det rette valget for deg.
Hva som ofte inkluderes i prisen:
Dette er ikke en uttømmende liste, og hva som inkluderes i prisen vil variere noe fra klinikk til klinikk. Ta direkte kontakt med klinikken dersom du lurer på som er inkludert i prisene de oppgir.
I noen tilfeller kan brystoperasjoner dekkes av det offentlige, men da må du ha dokumenterte, helsemessige plager som avviker sterkt fra normalen knyttet til brystenes form eller størrelse. At brystene har mye heng er i de aller fleste tilfeller ikke nok til å få en operasjon dekket av det offentlige, men det finnes unntak dersom brystene for eksempel er svært asymmetriske, eller du er plaget med vondt i nakke og rygg på grunn av størrelsen.
Hvis du tror at du kan ha rett til å få operasjonen dekket må du starte med å gå til fastlegen din, som kan gi deg en henvisning til et offentlig sykehus, eller til en privatklinikk som har tilskuddsordning med det offentlige. Deretter er det sykehuset eller klinikken som avgjør om du fyller kravene og kan få operasjonen dekket. Det er viktig å huske at det skal mye til før man får slike inngrep dekket av det offentlige, all den tid det i de fleste tilfeller bare er snakk om å endre utseende på brystene. Hvis du i tillegg er plaget med at brystene er for store og ønsker er brystreduksjon, vil dette kunne kombineres med et brystløft og havne inn under den offentlige tilskuddsordningen.
Det er avgjørende for egen trygghet, og for et godt resultat, at du velger en klinikk som praktiserer nøye oppfølging av sine pasienter, helt fra den første konsultasjonen. Forutsatt at inngrepet utføres av en kompetent kirurg, anses brystløft som et vanlig og ukomplisert inngrep, og pasientene blir i de aller fleste tilfeller svært fornøyde med resultatet. Operasjonen egner seg for kvinner som av ulike grunner ønsker å stramme opp brystene, og det anbefales at man venter til man er ferdig med barn og amming. Dersom brystene er veldig tunge, kan man også foreta en liten reduksjon under det samme inngrepet.
Resultatet av inngrepet er at brystene blir løftet tilbake til sin opprinnelige posisjon. Brystvorten løftes også oppover, og sammen med en strammere hud vil dette gi brystet et mer ungdommelig utseende.Både amming, alder og større endringer i vekt kan føre til at de siger nedover igjen, men i utgangspunktet kan effekten av inngrepet vare lenge. Varigheten avhenger av tyngden på brystet og hudkvaliteten. I sjeldne tilfeller kan brystløft gjøre at man mister evnen til å amme. Andre mulige komplikasjoner er asymmetri eller nedsatt følsomhet.
Det er anbefalt at kvinner over 40 nylig har gjort mammografi før eventuell brystkirurgi. Dersom du ikke har gjort mammografi de siste seks månedene, kan kliniken som oftest hjelpe deg med en henvisning. I tillegg er det anbefalt at man holder en stabil vekt i tiden før operasjonen, siden kraftig vektnedgang i etterkant kan ha kraftig innvirkning på resultatet av operasjonen. BMI burde ikke være over 30 før operasjonen.
Arr er umulig å unngå ved brystløft, men du kan gjøre ditt beste for å gjøre sårhelingsprosessen mest mulig effektiv. Siden både røyk og snus gir dårligere blodsirkulasjon og sårheling, er det sterkt anbefalt at du unngår begge deler i ukene før operasjonen, og også helst i tiden etterpå. Vær også påpasselig med å tape over arrene i lang tid etterpå.
I Norge har ikke klinikkene lov til å ha bilder på nettsidene sine som viser eksempler på resultater av operasjoner de har gjennomført. Vi anbefaler derfor etterspør dette på konsultasjonen hos den aktuelle klinikken for å danne deg et bilde av hva du kan forvente. På den svenske siden plastikkirurgi.nu kan du også bla gjennom et generelt utvalg av bilder fra ulike klinikker.
Hvis du ønsker å få utført et brystløft må du først og fremst møte til konsultasjon med den aktuelle klinikken slik at de kan gjør en vurdering av din situasjon, og dine ønsker og forventninger, i forkant av en eventuell operasjon. Denne konsultasjonen er i de aller fleste tilfeller både gratis og uforpliktende, og du kan gjerne ta med deg en venn eller et familiemedlem for din egen trygghetsfølelse, og som kan hjelpe deg med å huske informasjonen du får.
Under den første konsultasjonen vil plastikkirurgen informere om hva de kan endre og forbedre, basert på dine forventninger, forutsetninger og behov. Du vil få et prisoverslag på behandlingen du ønsker, og ha muligheten til å stille spørsmål om alt du lurer på. I tillegg vil du få utfyllende informasjon om hva operasjonen innebærer, hvordan du skal forberede deg best mulig før operasjonsdagen. Du vil også få en resept på smertestillende som du skal bruke etter operasjonen. Disse burde du hente ut fra apoteket før operasjonen slik at alt er klart til du skal hjem.
Kirurgisk brystløft er en kosmetisk inngrep som krever at du tar en del forholdsregler for å unngå komplikasjoner og bivirkninger. Det er for eksempel enkelte medisiner du ikke kan ta i tiden før og etter, slik som blodfortynnende, diabetesmedisin eller p-piller. Ta kontakt med klinikken dersom du føler at du ikke har fått nok informasjon om dette i forkant, og er usikker på om du kan ta dine faste medisiner.
I tillegg skal du unngå snus og røyk i 2-3 uker både før og etter operasjonen, siden disse kan øke faren for komplikasjoner i forbindelse med sårhelingen. Røyk og snus reduserer kroppens evne til å transportere oksygen i blodet, og kan dermed føre til nekrose etter operasjonen.
Ellers er det viktig at du er opplagt og frisk, uten tegn til infeksjoner eller andre sykdommer. Du kan ikke spise fast føde de siste 6 timene før operasjonen, men det anbefales at du spiser godt og næringsrikt i ukene før, slik at kroppen er i balanse og klar til å restituere på best mulig måte etter operasjonen.
Før du møter opp på klinikken skal du vaske både håret og kroppen, og passe på at såpen er skyllet ordentlig bort. Flere klinikker anbefaler at du benytter en desinfiserende såpe som kan kjøpes på apoteket, men dette vil du få mer informasjon om på konsultasjon dersom det er aktuelt. Ikke bruk parfyme, sminke eller kremer på huden, og legg igjen smykker og piercinger hjemme.
Det første som skjer på klinikken er at kirurgen tegner instrukser på operasjonsområdet, og en anestesilege gjentar informasjonen du allerede skal ha fått knyttet til narkose. Her har du nok en gang muligheten til å stille spørsmål dersom det fortsatt er ting du er usikker på.
Selve inngrepet gjøres i full narkose dersom det ikke er spesielle hensyn som må tas. Det vil si at du “sover” under hele inngrepet, og unngår dermed å kjenne noe ubehag i forbindelse med brystløftet. Operasjonen tar 1-3 timer, avhengig av hvor stort inngrepet er og hvilken teknikk som benyttes i forhold til om det er snakk om et kombinasjonsinngrep.
Under inngrepet vil kirurgen fjerne overflødig hud og stramme opp brystet, i tillegg til å omfordele brystvevet som allerede eksisterer, for å gi brystet mer form og fylde. Dersom det er aktuelt med brystreduksjon vil også noe av brystvevet fjernes. Brystvorten bevares, men kan i noen tilfeller reduseres eller flyttes på. Operasjonssåret lukkes med selvoppløsende sting, før det tapes og dekkes med en komprimerende bandasje.
Etter operasjonen vil du følges opp av en sykepleier på oppvåkningsavdelingen. På grunn av faren for blodpropp kommer du til å få hjelp til å komme deg på bena kort tid etter at du har våknet. Vanligvis vil du bli skrevet ut etter 2-3 timer, og siden du ikke under noen omstendigheter skal kjøre bil etter operasjonen er det lurt om du har avtalt at noen kommer og henter deg. Du skal heller ikke være alene de første 24 timene etter operasjonen.
Det er helt normalt å kjenne smerter etter operasjonen, og det er ikke uvanlig å trenger smertestillende. Smertene vil avta gradvis i løpet av 1-2 uker. Etter et par dager skal du imidlertid gjennomføre en etterkontroll der du fjerner bandasjen (ikke tapen) for å se om brystene er omtrent like store og like faste. Hvis det ene brystet er vesentlig større eller gir større smerter enn det andre, skal du kontakte kirurgen umiddelbart. Du trenger ikke å ta på bandasjen igjen, men pass på at tapen fortsatt sitter fast. Denne skal ikke byttes før etter 10 - 14 dager. Etter 7-8 dager kan du dra innom klinikken for en grundigere etterkontroll. Noen klinikker venter så lenge som 4-6 måneder etter inngrepet med å gjennomføre en slik kontroll, men det er vanligvis ingenting i veien for å ta turen innom mye tidligere dersom du ønsker dette.
For å unngå større arrdannelse skal du bruke sports-BH både dag og natt de første 4 ukene, og på dagtid i ytterligere 4 uker. I tillegg anbefales det å bruke tape på arrene i hele tre måneder, som byttes ut omtrent en gang i uken.
Siden brystløft er et kosmetisk inngrep vil du ikke kunne få sykemelding med mindre det er medisinsk begrunnet, da gjerne i kombinasjon med brystreduksjon. Siden du skal holde deg rolig i minst 2 uker etter operasjonen, må du dermed ta ut ferie eller permisjon i de ukene det gjelder. Avhengig av bransje er det mulig at du må holde deg borte fra jobb i opp til 3-4 uker. Hvis du har små barn hjemme trenger du også avlastning, da du må unngå tunge løft i tiden etterpå for å ikke strekke arrene.
Alle former for kirurgiske inngrep innebærer en viss risiko for komplikasjoner, enten det er knyttet til narkose, arrdannelse eller infeksjoner. Det aller viktigste du kan gjøre selv for å forebygge komplikasjoner er å slutte å røyke, da dette reduserer risikoen for blodpropp betydelig. I tillegg vil røyking ha en negativ innvirkning på sårhelingen, slik at du risikerer hud- og vevsdød, infeksjoner og skjemmende arr. På operasjonsdagen vil du i alle tilfeller få en dose antibiotika for å forebygge infeksjoner.
Komplikasjoner som er mer direkte knyttet til brystløft er for eksempel problemer med amming, eller nedsatt følelse i brystene og brystvorten. Dersom du opplever nedsatt følsomhet i brystet eller i brystvorten er dette normalt, og for mange kommer følelsen tilbake innen 12 måneder. Hvorvidt inngrepet påvirker ammingen er avhengig av ulike faktorer. En av de viktigste faktorene er i hvor stor grad kjertelvevet har blitt omorganisert. Jo mindre man flytter rundt på kjertelvevet, desto større sannsynlighet er det for at man fortsatt kan amme etter operasjonen. På grunn av risikoen for komplikasjoner og forkortet levetid på inngrepet, anbefales det at man venter med brystløft til man er ferdig med amming.
Det er ikke vanlig med veldig sterke smerter i etterkant av operasjonen, og dersom du opplever dette kan det være tegn på en infeksjon. De fleste trenger imidlertid smertestillende de første to døgnene, og det er heller ikke uvanlig å føle seg litt kvalm. Følg instruksjonene du har fått fra klinikken med hensyn til dosering av medisiner du får utskrevet, for å gjøre dagene etter operasjonen mest mulig komfortable.
Det finnes alternativer til kirurgisk brystløft dersom du ikke ønsker å gå igjennom en operasjon, men disse vil ikke være like permanente som et kirurgisk inngrep.
I Norge er det laserbehandling som er mest utbredt dersom du ønsker brystløft uten kirurgi, og denne behandlingen kan heve brystene med hele 2-3 cm, helt uten smerter og arr. Ved hjelp av laserteknologi stimuleres kollegenproduksjonen for å gjøre huden strammere.Den klare fordelen med denne behandlingen er at den ikke innebærer smerter eller bivirkninger av noe slag, men til gjengjeld er heller ikke resultatet permanent på noen måte, og man må regne med å gjenta behandlingen etter 3-6 måneder. Dette er også et klart billigere alternativ enn et kirurgisk inngrep, men siden man må gjenta behandlingen med jevne mellomrom kan det likevel fort bli dyrere enn først antatt.
Et annet alternativ er såkalt Vampire Breast Lift (VBL). Denne metoden er fortsatt ikke spesielt utbredt i Norge, men er mye brukt i USA, England og andre steder i Europa og verden. Denne behandlingen går først og fremst ut på å gjøre brystene fyldigere og rundere, ved å stimulere produksjonen av kollagen, fett og nye blodlegemer. Dette vil gi et inntrykk av strammere og fyldigere bryster, og resultatet kan vare så lenge som 24 måneder. Behandlingen sies å være tilnærmet risikofri, og man trenger ikke å ta spesielle hensyn i etterkant i forbindelse med jobb eller andre daglige gjøremål. Som tidligere nevnt er det vanskelig å finne noen i Norge som gjennomfører denne behandlingen, så det er i de fleste tilfeller ikke et reelt alternativ.
Hvis du nå har bestemt deg for at du ønsker å gjennomføre et brystløft, er det svært viktig at du ikke lar prisen avgjøre hvor du velger å la deg behandle.Ta deg tid til å undersøke flere ulike klinikker, slik at du kan sammenligne de med hverandre basert på både pris, personlig kjemi og klinikkens fremtoning og profesjonalitet. Slik kan du bli trygg på at du velger en klinikk som ivaretar dine behov og interesser.
Når du drar på konsultasjon kan du med fordel ta med deg en nær venn eller et familiemedlem. Dette er både for din egen trygghetsfølelse, og fordi det kommer til å være mye informasjon på en gang, og det er veldig fint med et par ekstra øyne og ører på konsultasjonen. Skriv ned alle spørsmål du har slik at du får mest mulig ut av konsultasjonen. Dette inkluderer spørsmål som hvor lang erfaring klinikken har, om de kan vise deg eksempel på før/etter-bilder, og alt annet du måtte lure på.
Les andres vurderinger av plastikkirurger i Norge på Legelisten
Sammenlign klinikker, behandlinger og priser på Helsesmart
Les mer om brystløft på Norsk Helseinformatikk
Gjør smarte helsevalg