En brystreduksjon (også kjent som en brystreduserende operasjon) er et populært alternativ når man er plaget av store bryster. Brystreduksjon gjennomføres på både kvinner og menn. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en brystreduksjon innebærer, hva det koster og når operasjonen eventuelt blir dekket av staten, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Brystreduksjon er en kosmetisk, kirurgisk operasjon som går ut på å redusere størrelsen på brystene. Operasjonen gjennomføres på både kvinner og menn som ønsker mindre bryster.
Det kan være mange årsaker til at man har store bryster. Både gener, hormoner og vekt kan spille en rolle. Felles er at store bryster kan gjøre vondt, på flere måter; det kan være vanskelig å bedrive fysisk aktivitet, eller å finne en bh som passer uten å “grave inn” i skuldrene. Det er ikke uvanlig at de med unormalt store bryster i forhold til resten av kroppen har vondt i rygg, skuldre og nakke. I tillegg kan det hos noen se uproporsjonalt ut med store bryster, dersom man er liten ellers.
Hos menn er det oftest tale om brystreduksjon fordi det oppleves som skjemmende med store bryster, eller løs hud etter å tidligere ha hatt store bryster. Store bryster hos menn skyldes gjerne hormonforstyrrelser, overvekt eller sykdom. Større bryster i seg selv er generelt sett relativt ufarlig, men kan, som sagt, oppleves skjemmende.
Dersom man er overvektig vil det lønne seg å forsøke og slanke seg før man vurderer en brystreduksjon. Hos både kvinner og menn har vekt og bryststørrelse ofte en sammenheng, og derfor kan store bryster være en følge av overvekt. Derfor vil bryststørrelsen gjerne reduseres samtidig med vekten. Med økt vekt øker også komplikasjonsfaren ved et kirurgisk inngrep, og dette er enda en grunn til at det anbefales å regulere vekten før man opererer seg.
Ved en brystreduksjon reduseres brystenes volum og tyngde, ved at man løfter og strammer huden. Brystene (eventuelt brystet) blir mindre og fastere, og får en finere estetisk form. Resultatet ser og føles gjerne veldig naturlig ut, spesielt fordi det ikke brukes implantater, og arrene blekes i de fleste tilfeller godt etter en liten stund.
Det finnes to typer brystreduksjon: på medisinsk grunnlag eller på kosmetisk grunnlag. Brystreduksjon på medisinsk grunnlag er en operasjon som dekkes av staten.
For å få kostnadene ved operasjonen dekket av staten må man oppfylle de medisinske kriteriene. Kort fortalt går dette ut på at man må ha fått påvist noe helseskadelig, som en følge av bryststørrelsen. Dette kan for eksempel være fysiske plager, som smerter i nakke, skuldre eller rygg, hudinfeksjoner på grunn av store folder, og så videre.
Dersom man mistenker at man kan få operasjonen dekket av staten må man henvise seg til fastlegen, som henviser videre til en spesialist. Fastlegen vil trolig kunne gi en pekepinn på om man oppfyller kriteriene for operasjon på medisinsk grunnlag, men avgjørelsen tas av et statlig organ på bakgrunn at fastlegen og spesialistens vurderinger. Det kan likevel anses som en “tommelfingerregel” at dersom brystene veier én kilo eller mer, er det sannsynlig med en eller flere plager som følge av bryststørrelse, og dermed også sannsynlig at man oppfyller kriteriene for brystreduksjon på medisinsk grunnlag.
Dersom man ikke oppfyller kriteriene for å få medisinsk brystreduksjon, kan man henvise seg til en privat klinikk og betale selv. Prisen varierer, men man må regne med at det koster minst 45.000 kroner. Det er likevel svært viktig å huske at en dyktig behandler er minst like viktig som prisen. Spesielt ved en operasjon som på generelt grunnlag etterlater store arr, vil det utgjøre en stor forskjell om en kirurg er dyktig eller ikke. Det kan derfor lønne seg å sammenligne flere klinikker og kirurger, for å finne den beste matchen for en selv; både i forhold til resultatet man ønsker og budsjettet man har.
Folks erfaringer vil alltid variere, og det er ikke til å komme unna at enkelte ikke er fornøyde med resultatet etter en brystreduksjon. Tilbakemeldinger fra behandlere viser likevel at de aller fleste er fornøyde. De som ønsker å få utført en brystreduksjon har gjerne betydelige plager knyttet til bryststørrelsen, og opplever det derfor som en stor lettelse å endelig bli kvitt disse plagene - til tross for at man ikke alltid får helt symmetriske og like bryster.
Det er likevel viktig å huske at det ikke er noen garanti for at smertene er knyttet til brystene. Det kan derfor være lurt å oppsøke en annen behandler for utredning også, gjerne en kiropraktor eller fysioterapeut. Disse kan lettere fastslå årsaken til smertene.
I tillegg er det lurt å ha i bakhodet at det ikke er noen garanti for at puppene blir akkurat den cupen man ønsker på forhånd. Brystene kan bli både mindre og større enn man ønsket, og brystvortene blir ikke alltid helt runde. På forundersøkelsen brukes det derfor mye tid på å kartlegge forventningene til pasienten, slik at man unngår unødvendige skuffelser. Det forsøkes i så stor grad som mulig å hensynta ønsker, men det er ingen eksakt metode som kan garantere en cup-størrelse, spesielt fordi dette er et svært unøyaktig og lite generelt begrep.
Man kan forvente lettere, mindre bryster, med en rundere fasong. Brystene oppleves gjerne som litt “løftet opp”. Det er vanlig med forskjellige størrelse og fasong på brystene, og dette må man derfor også forvente i etterkant av en brystreduksjon. Man kan ikke forvente at brystene blir like, både når det gjelder størrelse, høyde på brystvortene og plassering av folden under brystet. Hvis man har veldig store bryster før operasjonen kan det være vanskelig for både pasienten og kirurgen å se at de er forskjellige, og dersom man da tar utgangspunkt i å fjerne like mye fra hvert bryst, vil brystene bli forskjellige i størrelse også i etterkant av operasjonen.
Fordelene med en brystreduksjon er at det er en god mulighet for forbedret livskvalitet for de som plages av store bryster. Det er en operasjon - med alle de risikoene det medfører - men anses ikke som en veldig smertefull operasjon. Det anbefales å være hjemme fra jobb i et par uker, hvor det bare er mulighet for sykemelding dersom man får utført operasjonen på medisinsk grunnlag, men utover dette antas det at man fungerer fint etter bare noen dager. Nedetiden er altså kort.
Ulempene ved en brystreduksjon er at brystene er spesielt utsatt for forandring ved vektoppgang eller -nedgang. Dersom man legger på seg eller går ned i vekt vil derfor resultatet kunne endres. Det er således ikke en helt permanent løsning - men dette er ikke uvanlig ved plastisk kirurgi.
Hvis man har omfattende forskjeller på brystene, kan man få utført en brystreduksjon på bare det ene. Dette kan, for eksempel, være hvis man har hatt en unormal utvikling av brystene under puberteten, eller som en følge av tidligere operasjoner, som operasjon etter brystkreft.
Generelt opplever de fleste en forbedring i livskvalitet og mindre fysiske plager. Det oppleves også enklere å “fungere” i hverdagen, og å kunne utføre fysisk aktivitet.
Best egnet for en brystreduksjon er kvinner eller menn med store og tunge, hengende bryster. Spesielt egnet er man hvis brystene er årsak til plager i rygg, nakke og skuldre. Dette er vanlig hvis brystene er for store i forhold til resten av kroppen. Kvinner kan også oppleve å få smerter i skuldrene på grunn av bh-stroppene, og både kvinner og menn kan oppleve fuktproblemer og hudinfeksjoner eller -sår i foldene under brystene.
Dersom man har så store bryster at man mistenker at det er brystene som er årsaken til smerter i nakke, skuldre og rygg, kan det være lurt med annen medisinsk utredning. På denne måten får man avdekket årsaken til smertene, og man slipper å bli skuffet dersom man gjennomgår en brystreduksjon men ikke opplever bedring av smertene. En fin test er å løfte opp og avlaste brystene. Dersom man føler at smertene lindres når man gjør dette, vil smertene trolig bli bedre av en brystreduksjon.
Aller best egnet er man hvis man har gått ned i vekt og blitt, eller allerede er, normaltvektig, men fortsatt har store bryster som gir plager. Dersom man har en BMI over 30 anbefales ikke brystreduksjon før man har forsøkt å redusere vekten. Det gjøres bare unntak fra dette utgangspunktet i helt spesielle tilfeller. Jo yngre man er, jo mer fasthet har man i brystvevet og bedre elastisitet i huden. Dette gjør at man er veldig godt egnet for brystreduksjon.
Man er uegnet for brystreduksjon dersom man ønsker barn, men ikke har fått barn enda, ettersom brystreduksjon i nesten alle tilfeller vil redusere evnen til å amme. I enkelte tilfeller forsvinner evnen til å amme helt. I tillegg er man, som sagt, uegnet for operasjonen dersom man har en BMI over 30.
Brystreduksjon er blant de mest populære kosmetiske kirurgiske inngrep hos både kvinner og menn. I 2014 ble det utført ca. 41.000 operasjoner i USA, mens det utføres ca. 2.000 brystreduksjoner på kvinner i Norge hvert år.
Dersom man tror man er en kandidat for medisinsk brystreduksjon (hvor man får dekket operasjonen av staten) må man kontakte fastlegen for å få henvisning til en spesialist. Man henvises da enten til et offentlig sykehus eller en privat klinikk med offentlig avtale.
Hvis man vet man ikke fyller kravene til medisinsk brystreduksjon, for eksempel fordi man ikke har veldig store bryster eller fordi man ikke har noen plager relatert til størrelsen på brystene, kan man selv kontakte en privat klinikk direkte. Mange klinikker tilbyr en uforpliktende konsultasjonstime, hvor man undersøker mulighetene man har og får en behandlingsplan og et pristilbud.
De fleste velger likevel å gå til fastlegen sin først for å undersøke mulighetene for å få henvisning og få operasjonen dekket av staten. Det er tross alt snakk om en stor sum penger, og det vil derfor være lurt å undersøke mulighetene først.
Uansett om man henvises via fastlegen eller avtaler en konsultasjonstime selv, operer de aller fleste klinikker med at konsultasjonstimen er uforpliktende. Det betyr at man kan gå på en konsultasjonstime uten å måtte gjennomføre operasjonen. Dette gjør det enklere å undersøke hvilke muligheter man har for å forandre bryststørrelsen, uten å måtte være helt sikker på at det er det man ønsker på forhånd. Dette minsker sjansen for at man gjør noe man ikke ønsker.
Før man kan opereres er det i de aller fleste tilfeller et krav om at man er normalvektig og har hatt en stabil vekt lenge. Ved BMI over 30 er det nesten alltid utelukket med en brystreduserende operasjon; både fordi dette medfører større risiko for komplikasjoner, og fordi vekt har stor påvirkning på bryststørrelsen. BMI kan man regne ut ved å dele kroppsvekten på høyde i meter ganget med seg selv. Store vektvariasjoner, for eksempel hvis man går mye opp og ned i vekt, vil også kunne gi et dårlig resultat, og derfor anbefales det med en stabil vekt.
Det anbefales videre at man anser seg selv som ferdig med barn. Brystreduksjon kan nemlig gjøre det vanskelig eller umulig å amme. Dette skjer de aller fleste. Man bør også ha sluttet å amme minst fire måneder før en operasjon, helst seks måneder før. På den måten vil melkeproduksjonen ha minsket betraktelig eller avtatt helt. Hvis man har små barn bør man organisere det slik at man får hjelp hjemme i 1-2 uker etter operasjonen, da det anbefales at man tar det med ro.
Det anbefales også at man anser seg “ferdig slanket”. Dersom man i en lang periode har gått ned i vekt bør man ha nådd den vekten man ønsker før man reduserer størrelsen på brystene. Når man slanker seg vil man kunne oppleve at man får slappe, hengende bryster, fordi huden som før var “fylt” av fett, nå bare blir overflødig. Hvis man slanker seg ytterligere etter en brystreduksjon vil man kunne miste de runde, faste brystene mange får etter en operasjon.
Dersom man er over 40 år må man ta mammografi mindre enn seks måneder før en brystreduksjon. Dette kan også være aktuelt for yngre kvinner hvis man har en historie med brystkreft i familien.
Før en operasjon må man være røykfri i fire uker. Man må også være røykfri i fire uker etter operasjonen. Dette omfatter alle former for nikotin, herunder røyk, snus, e-sigaretter og nikotin-tyggegummi. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen og gjør at huden gror dårligere. Dette øker igjen risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr, harde klumper og redusert følsomhet i brystvorten og brystet generelt.
Generelt må man være frisk før en operasjon. Man bør ikke ha noen alvorlige sykdommer, og dersom man går på blodfortynnende medisiner må man slutte på disse senest 14 dager før operasjonen, i samråd med lege.
På operasjonsdagen møter man fastende, det vil si at man ikke skal ha spist de siste 6 timene. Man må også kvelden i forveien ha vasket hele kroppen med Hibiscrub, som er en desinfiserende såpe.
Operasjonen utføres i narkose. På menn tar den som regel én time, mens på kvinner kan den ta opptil fire timer.
Sammen med gener er det mengden fett som bestemmer størrelsen på brystene. Man fjerner derfor det uønskede fettet, samt overflødig hud og deler av brystkjertelen. På denne måten vil man minske størrelsen på brystene.
Kirurgen gjør et snitt rundt det mørke området rundt brystvorten og deretter loddrett nedover og langs den naturlige folden under brystet. Man fjerner så det overflødige fettet og huden. Brystvorten, nervene og blodårene flyttes så til sin nye, naturlige plass. Den gjenværende huden trekkes ned over brystet, rundt brystvorten og man syr igjen.
Man vil normalt bli liggende på sykehuset i et par dager. Etter 1-2 dager fjernes eventuelle dren som er lagt inn under operasjonen. Disse legges inn hvis kirurgen anser det nødvendig slik at blod og kroppsvæske kan sive ut. Dette er likevel ikke alltid nødvendig. Stingene tas etter 1-2 uker, dersom det ikke er brukt sting som løser seg opp av seg selv.
En brystreduksjon anses normalt ikke som et veldig smertefullt inngrep. Mange er i fin form allerede etter et par dager. Det anbefales likevel med to dager absolutt ro, gjerne sengeliggende hvis mulig. Deretter bør man bevege seg forsiktig i fem dager. Armene bør så langt det lar seg gjøre ikke løftes over hodet de to første ukene. Tunge løft og fysisk aktivitet skal unngås i seks uker; man kan gå turer, men ikke løpe.
Det anbefales at man er hjemme fra jobb i to til fire uker, alt etter hva man jobber med. Operasjon på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding, men hvis man får operasjonen dekket av staten (medisinsk brystreduksjon) kan man også få sykemelding.
I tiden etter operasjon må man bruke spesial-bh som støtter brystene, eventuelt en sports-bh. Det viktigste er at bhen holder brystene på plass, og er uten spiler. Dette anbefales for å unngå sårproblemer, og for å gi et best mulig resultat.
Arrene skal helst ikke utsettes på sol det første året etter operasjonen. Sol kan gjøre at de blekner dårligere, og dermed synes bedre. Arrene blir penest hvis man i tillegg til å unngå sol bruker tape over dem de første tre til seks månedene. Det kan ta et helt år før arrene er modne og man ser endelig resultat, men man må regne med at arrene generelt er ganske synlige.
Det er en risiko for komplikasjoner ved all kirurgi. Det er likevel enkelte faktorer som øker risikoen for komplikasjoner, som for eksempel overvekt eller alvorlige sykdommer. Det er likevel sjeldent med alvorlige komplikasjoner ved brystreduksjon. De sjeldne komplikasjonene omfatter blødninger i det opererte vevet, infeksjon i operasjonssårene og død hud (nekrose).
Blødning skjer hos bare 0,5 % av pasientene, og skjer vanligvis allerede 6-8 timer etter operasjonen. I de fleste tilfeller er man da fortsatt på sykehuset. Ved en blødning må man operere på nytt.
Infeksjon i operasjonssårene er uvanlig, men kommer gjerne ikke før etter 5-10 dager. Symptomer er hevelse og smerter, nedsatt allmenntilstand, feber, frysninger og væsking fra sårene utover det som er normalt. Infeksjoner behandles som regel med antibiotika. Det vanligste er at infeksjonen oppstår der to sårlinjer møtes, fordi blodsirkulasjonen i dette området er nedsatt. Man kan forsøke å vaske med Pyrisept eller Klorhexidin 1 %, legge på vaselinkompress og en liten bomullkompress på topp, før man eventuelt kontakter legen og får antibiotika. Området må ikke tapes før det har grodd helt.
Risikoen for død hud (nekrose) er veldig lav. Det er likevel ikke uvanlig med nedsatt følelse i brystet, spesielt i brystvorten. Omtrent 15-20 % av de opererte opplever dette. Dersom man har veldig store bryster før brystreduksjonen kan det være nødvendig å kutte nerver og blodårer, og dette kan medføre nedsatt eller ingen følelse i brystvortene. Det er ikke uvanlig at evnen til å amme nedsettes eller forsvinner helt.
Det er vanlig med stikninger og en brennende følelse i brystene etter operasjonen. Dette kan oppstå så sent som etter flere måneder, men vil i de fleste tilfeller forsvinne igjen.
Dersom man ønsker å undersøke sine muligheter for å få utført en brystreduksjon er første steg å kontakte ens fastlege, eventuelt kontakte en privat klinikk direkte.
Det er viktig å sammenligne flere behandlere, før man velger en. Husk at en dyktig behandler er like viktig som prisen, og derfor vil det være lurt å innhente andres erfaringer slik at man får et riktig bilde av hva man kan forvente.
Gjør smarte helsevalg