Ønsker du å bli kvitt såkalt kalkunhals eller dobbelthake, kan halsløft være et godt alternativ. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hvordan du kan bli kvitt problemet, hva en operasjon innebærer, hva du må regne med å betale, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Etter hvert som vi eldes vil huden og musklene uunngåelig bli slappere og miste fleksibilitet. Vi får rynker og hudfolder, og på en del områder på kroppen kan huden pose seg ut. De kroppsdelene som er eksponert for sollys er spesielt utsatt. Følgelig vil ansiktet og halsen være blant områdene som først preges av aldringsprosessen.
Mange får slapp og overflødig hud under kjeven og på halsen, såkalt kalkunhals. Andre har fettansamlinger samme sted og får dobbelthake, mens noen får strenger som går nedover halsen.
Hvordan aldringen preger oss er avhengig av både gener og livsstil. Mye og hard soling vil elde huden raskere, det samme gjelder om man røyker. Overvekt og / eller rask vektnedgang kan også gjøre at huden ikke rekker å tilpasse seg og blir slapp eller hengende.
Kalkunhals kan imidlertid ofte fikses. Gjennom en halsløftoperasjon, som er en plastikkirurgisk metode, vil du kunne bli kvitt problemet.
De fleste som får utført halsløft for å bli kvitt kalkunhals er mellom 40 og 80 år. Når det gjelder operasjon av dobbelthake ser man også mange pasienter som er langt yngre.
Hvis man har dobbelthake på grunn av overvekt, vil det som regel være mer hensiktsmessig med vektreduksjon. Går man ned i vekt, men likevel ikke klarer å bli kvitt fettansamlingene under haken og på halsen, kan man vurdere om operasjon likevel vil være hensiktsmessig. I slike tilfeller kan det også finnes andre behandlinger som kan være vel så aktuelle. Både fettsuging og injeksjonsbehandling kan være bra alternativer.
Pris er for mange en viktig faktor når man skal velge klinikk. Det er imidlertid viktig å tenke på at at klinikkens kompetanse og erfaring bør veie minst like mye som prisen.
Vær også oppmerksom på at prisene ikke bare varierer mellom klinikkene, men at det kan være ulik praksis på hva som inngår i prisene. Noen har for eksempel “alt” inkludert, mens andre opererer med stykkpriser.
Dette er hva du må forvente å betale:
(I følge nye retningslinjer fra Norsk Plastikkirurgisk Forening skal ikke klinikker tilby gratis konsultasjon, men enkelte gjør det fortsatt.)
Hvis operasjonen utføres under narkose vil du måtte regne med å betale mer enn hvis man kun bruker lokalbedøvelse. Siden operative inngrep varierer noe i omfang og kompleksitet vil dette også reflekteres i prisene. Hvis du for eksempel får en fettsuging samtidig som du får halsløft, vil dette gjøre prosedyren mer kostbar. På den andre siden; hvis du skal foreta et halsløft og ansiktsløft samtidig vil du måtte betale mindre enn hvis du får operasjonene utført hver for seg.
Den faktiske prisen vil du kunne få oppgitt under konsultasjonen med kirurgen etter at dere har gått gjennom dine konkrete behov og hva som skal gjøres. Husk ellers at du må på etterkontroller. Noen har disse bakt inn i prisen for operasjonen, mens andre tar betalt per kontroll.
For mange kan det også være lurt å ikke kun se på hva man må betale for selve operasjonen, men ta med eventuelle andre utgifter som vil komme på toppen.
Har du for eksempel lang reisevei til klinikken og er avhengig av å overnatte på hotell, eller må være borte fra jobben slik at at du går glipp av inntekt eller lignende, vil det totale kostnadsbildet bli deretter. Husk også på at du må tilbake til klinikken til kontroller tre til fire ganger totalt.
Mange har en klar oppfatning av hva de ønsker å fikse. Er huden på halsen slapp og hengende, er det naturlig at man tenker at man blir kvitt problemet med et halsløft - og ofte er det tilstrekkelig.
Likevel ender mange som kun vurderer halsløft opp med også å foreta et ansiktsløft samtidig. Grunnen til det er at ansikt og hals må ses som en helhet. Strammer man opp halsen slik at den blir glatt og “ung” kan det fort oppstå et misforhold mellom ansiktet og halsen. Nettoeffekten av operasjonen kan derfor bli det motsatte av det man ønsker seg - at man fremhever aldringstegn.
Når man skal få plastisk kirurgi er det med andre ord viktig å tenke helhetlig for å få et godt resultat. Dette er imidlertid ikke ting du trenger å bruke krefter på å bekymre deg for på egenhånd. Dette vil være vurderinger som gjøres sammen med kirurgen på den første konsultasjonen.
Foretar man et ansiktsløft vil man som regel oppleve en viss oppstrammende effekt på halsen i tillegg til ansiktet, men halsløft har ikke samme effekt på ansiktet, med unntak av kjevepartiet som kan bli noe strammere og mer definert.
Som oftes plasserer kirurgen snittene på steder der de blir så lite synlig som mulig, for eksempel like under hårfestet og rett ved øreflippene eller bak ørene. Ofte gjemmer kirurgen snittet i hudens folder / rynker. Du vil få et arr under haken, men det vil også som regel bli godt skjult.
Det er få komplikasjoner forbundet med halsløft. Likevel er det som ved alle andre kirurgiske inngrep en fare for infeksjoner og blødninger. Det kan også skje at nerver blir skadet under inngrepet. Dette kan arte seg ved at huden på halsen oppleves som nummen. Som regel er dette ikke varig og vil gå over av seg selv i løpet av noen måneder.
Skulle man etter operasjon oppleve at det blør eller væsker fra sårene, at smertene øker, man får hevelser eller feber, bør man ta kontakt med klinikken.
Senskader kan arte seg i form av arr som ikke heles som forventes. Dette kan ofte rettes på senere, men tidligst tre til fire måneder etter operasjonen.
Det er ellers greit å huske på at ingen mennesker er helt symmetriske, det gjelder ansikt så vel som hals. Halsløftet vil normalt ikke korrigere denne asymmetrien, den kan tvert imot bli mer fremtredende den første tiden etter inngrepet. Så snart hevelsen går ned vil også den opprinnelige symmetrien komme tilbake.
Følger du alle anbefalinger fra klinikken, er risikoen for uheldige bivirkninger lav, og skulle det oppstå et problem vil det som regel bli oppdaget på kontrollene.
Halsløft er et kosmetisk inngrep for å korrigere et aldersrelatert problem. De fleste med såkalt kalkunhals er over 40. Det betyr ikke at ingen som er yngre kan bli vurdert for operasjon, men det vil være unntaksvis.
Stor-røykere er i utgangspunktet heller ikke gode kandidater for halsløft eller plastisk kirurgi generelt. Årsaken er at tobakksbruk medfører økt risiko for komplikasjoner generelt og for komplikasjoner under narkose spesielt. Selv om de individuelle forskjellene er store, får røykere oftere skjemmende arr, betennelsesreaksjoner og nekrose enn ikke-røykere.
Etter at du har bestemt deg for hvilken klinikk du vil benytte, tar du kontakt og får satt opp en konsultasjonstime.
Husk ellers på at konsultasjon er uforpliktende. Hvis du av en eller annen grunn ikke føler deg komfortabel, utrygg eller får kalde føtter, så står du helt fritt til å velge en annen klinikk eller ta en tenkepause.
Det er heller ikke uvanlig at man under konsultasjonen konkluderer med at det inngrepet du hadde sett for deg egentlig ikke passer så godt for deg.
Under konsultasjonen vil kirurgen gå gjennom hva operasjonen innebærer: hvordan den utføres, hvordan du må forberede deg, hvordan tiden etter inngrepet vil være - og ikke minst hva slags resultat du kan forvente.
Det er viktig at du har realistiske forventinger til hvordan det endelige resultatet vil bli. Kirurgen viser deg derfor ofte før- og etterbilder av andre pasienter som har fått samme operasjon. I dag har også mange klinikker dataverktøy som kan visualisere hvordan akkurat du vil se ut.
I tillegg vil kirurgen gå gjennom alle helsemessige forhold som kan ha innvirkning på operasjonen. Dere vil da som regel gå gjennom en egenerklæring om helse som du har fylt ut på forhånd.
Det er for eksempel viktig at kirurgen har informasjon om alle medisiner du bruker slik at man vet om man må ta spesielle hensyn. Enkelte medikamenter kan være problematisk i kombinasjon med narkose, noen medisiner kan medføre at blodet har vanskelig for å koagulere og så videre. Eventuelle allergier kan også ha betydning for planleggingen.
Hvis du røyker vil du bli bedt om å avstå fra dette minst et par uker før operasjonen. Du kan også regne med å få tilsvarende råd om alkohol. Bruker du p-piller eller andre hormonpreparater må du ta en pause fra disse to uker før operasjonsdagen. Skal du legges i narkose vil du bli bedt om å faste fem til seks timer før operasjonen.
Detaljene i de konkrete prosedyrene varierer noe fra klinikk til klinikk, men som regel vil du få instruks om å dusje grundig samme morgen som operasjonen og bruke en bakteriedrepende såpe. Du vil også måtte la være å sminke deg og bruke smykker i en viss periode før operasjonsdagen.
Etter at kirurgen har gått gjennom hva som konkret skal gjøres, vil du også få oppgitt en nøyaktig pris på operasjonen.
Noen klinikker som utfører halsløft legger pasienten i lett narkose, mens andre benytter lokalbedøvelse. Narkose administreres av en anestesilege. Pasienten kjenner uansett ingen smerter under inngrepet.
Ansiktet ditt vil bli vasket med en desinfiserende væske. Som oftest er det ikke nødvendig å fjerne hår. Skal du behandles under narkose vil du få en nål i armen med anestesimedisin.
Kirurgen legger et snitt bak eller ved hvert øre og et snitt under haken. Deretter skiller kirurgen huden fra hudmuskelen (platysma) som dekker halsens forside, strammer bindevev og muskler, før overflødig hud skjæres bort og huden strammes. De små kuttene sys så igjen. Noen kirurger bruker sting som må tas etter et par dager, mens andre bruker sting som løser seg opp av seg selv.
Operasjonen kan ikke foretas om man har akutt sykdom på operasjonsdagen. Huden må også være intakt, det vil si at man ikke kan ha sår eller infeksjoner i halsområdet.
Etter at du har blitt operert, vil du måtte bruke støttebandasje rundt halsen. Bandasjen presser sammen vevet i det behandlede området og motvirker derfor hevelser og blødninger. Av og til har også kirurgen plassert små drensrør (tynne plastrør) som leder bort eventuelt blod og andre kroppsvæsker fra såret. Disse tas bort etter en dag eller to.
Det er generelt lite smerter etter et halsløft. Noen hevelser, stramhet i huden og misfarging kan forekomme, men som regel i beskjedent omfang. Har du foretatt ansiktsløft kan du regne med noe mer ubehag siden denne prosedyren er mer omfattende.
Som etter de fleste kirurgiske inngrep er det viktig at man tar det rolig den første tiden. Trening og annen anstrengende fysisk aktivitet bør unngås. Man bør heller ikke være helt passiv og stillesittende.
De fleste vil måtte regne med å være borte fra jobben en til to uker etter operasjonen, litt avhengig av om man har en fysisk anstrengende jobb. For noen kan det også være sosiale aspekter som gjør at de velger å være borte fra jobb en tid. (Man må regne med å bruke bandasjen er par ukers tid.)
Det er viktig å være klar over at verken halsløft, ansiktsløft eller fettsuging gir rett til sykemelding. Er du i jobb er dette noe du bør tenke på i forkant. For noen kan det løses ved å legge operasjonstidspunktet før en ferie eller lignende.
Det endelige resultatet etter halsløftet vil først vise seg etter at det har gått noen måneder. Akkurat hvor lenge kan variere mye fra person til person, men det er ikke uvanlig at det kan ta opptil et halvt år før absolutt alle arr har bleknet. Selve hevelsen vil som regel forsvinne langt raskere.
Klinikken vil kalle deg inn til etterkontroller, som regel flere. Den første er etter to dager, den siste etter et halvt år. Vanligvis er det også en til to kontroller mellom første og siste.
Halsløft er et plastikkirurgisk inngrep som tar bort overflødig og løs hud på halsen og under haken. Metoden kan utføres på litt forskjellige måter avhengig av individuelle behov og vurderinger. Noen trenger kun en enkel variant, men hvis du derimot har mye overskuddshud vil du ha behov for et fullt halsløft. Det er ofte også tilfelle hvis mye av den løse huden befinner seg under haken.
Inngrepet gjøres ved at kirurgen lager et lite snitt under haken og små snitt bak ørene. Kirurgen frigjør så huden fra det underliggende muskelvevet. Deretter strammes bindevev og muskler, før også huden strammes. Til slutt skjærer kirurgen vekk overflødig hud.
Operasjonen foretas både under narkose og kun ved hjelp av lokalbedøvelse. Selve inngrepet tar vanligvis mellom to og tre timer. Bruker man narkose vil hele prosessen ta noe lengre tid siden man trenger tid på å våkne opp og må overvåkes en periode i etterkant.
Mange får utført halsløft og ansiktsløft samtidig. Det er også vanlig at man fjerner mindre fettdepoter fra halsen ved hjelp av fettsuging samtidig som man foretar halsløftet.
Ansiktsløft, ofte kalt facelift, utføres ofte samtidig med halsløft. Årsaken er at man ved halsløft gjerne får et overskudd av hud foran ørene etter at huden er strammet opp på halsen. Metoden går ut på å behandle huden mellom halsen og øynene. Hvis ansiktsløftet også inkluderer øynene brukes begrepet full facelift. En annen grunn til at mange gjør både halsløft og ansiktsløft samtidig er for å få et mer helhetlig resultat.
Prinsippene for ansiktsløft er relativt like som for halsløft: Kirurgen legger et snitt i huden fra begge tinninger og til bak ørene. Overflødig hud blir fjernet, før huden løftes og strammes opp.
Noen ganger er det nødvendig å foreta andre behandlinger i tillegg for at ansiktsløftet skal få et optimalt resultat. Det dreier seg for eksempel om å fylle fett inn i bestemte områder for å kompensere for manglende volum eller behandle solskader med laser eller kremer.
Fettsuging av hals og hake gjøres ofte som et supplement til halsløft for å få fullt utbytte av inngrepet. Det er også ofte en godt egnet metode for å bli kvitt dobbelthake. Fettsuging fjerner fettansamlinger under haken permanent. Årsaken til dette er at kroppen kun har et bestemt antall fettceller. Disse cellene kan vokse i størrelse, men altså ikke i antall. Suges de ut er de borte for godt.
Fettsuging av dobbelthake er i utgangspunktet best egnet for litt yngre til middelaldrende pasienter siden huden må han god elastisitet for å trekke seg sammen igjen på en effektiv måte. Man må regne med å ha blåmerker og hevelser noen få uker etter inngrepet.
Hvis du har dobbelthake, altså en opphopning av fett under haken og / eller på halsen, men har hud som er smidig og elastisk, vil injeksjonsbehandling være en bedre løsning enn halsløft. Metoden går ut på å injisere et dermatologisk legemiddel inn i området som skal behandles. Middelet bryter ned fettcellene, men skader ikke det øvrige vevet som ligger rundt.
Behandleren setter en rekke små sprøytestikk, men metoden er for de fleste ikke spesielt smertefull. Man må regne med at huden bli hoven og rødt, men dette går fort over. For at injeksjonsbehandlinger skal få best mulig effekt, må den som regel gjøres 2 - 3 ganger.
For pasienter som har andre hudutfordringer i tillegg til kalkunhals, kan det være hensiktsmessig å behandle dette samtidig som man får halsløft. Hvis huden på halsen er grov eller man har ujevn pigmentering, så kan dette utbedres ved hjelp av metoder som kjemisk peeling eller laser. Huden vil da blir jevnere og glattere.
Siden kalkunhals skyldes en kombinasjon av slappe muskler og løs hud som har mistet sin elastisitet, har dessverre ansiktsøvelser og ansiktsmassasje kun begrenset og høyst midlertidig effekt. I prinsippet kan riktignok musklene trenes opp og bli strammere, men siden huden vil forbli like slapp kan man ikke regne med noen markant forbedring.
Hvis problemet ditt er dobbelthake vil vektnedgang sannsynligvis være en langt mer effektiv strategi enn ulike øvelser.
Vurderer du å foreta halsløft er neste steg å skaffe deg oversikt over hvilke klinikker som tilbyr dette. Det kan i praksis være vanskelig å vurdere ut i fra nettsider hvilke klinikker som er best, men bruker du litt tid vil du likevel kunne danne deg et visst inntrykk. Hvor lang erfaring har de? Gir de fyldig og god informasjon? Virker de tilgjengelige?
Se også på hva slags garantier de tilbyr, hva som er inkludert og hvor lenge de varer.
Skal du få utført kun et halsløft, eventuelt bli kvitt en dobbelthake, er prosedyrene som tilbys mer eller mindre like fra klinikk til klinikk. Hvis du derimot skal få utført ansiktsløft (facelift) enten i stedet for eller i tillegg til halsløft, er det straks langt flere begreper å forholde seg til. Mange klinikker tilbyr ulike metoder for “kjappe” ansiktsløft som mini-lift, kort arrløft og trådløft. Ofte kombinert med lave priser og løfter om supert resultat og kort nedetid.
Det er generelt lurt å være skeptisk til slike lovnader. Velg en en klinikk som bruker etablerte og godt utprøvde metoder. Les gjerne på nettet om andres erfaringer, men husk at enkeltpersoners erfaringer med en metode eller en klinikk ikke nødvendigvis gir et riktig bilde.
Siden mange klinikker tilbyr uforpliktende (og i noen tilfeller gratis) konsultasjon, har du mulighet til å få en faglig vurdering av en kirurg og dermed skaffe deg et solid vurderingsgrunnlag før du tar en endelig beslutning.
Gjør smarte helsevalg