Brystoperasjon eller brystkirurgi (for eksempel brystreduksjon eller brystforstørring) er et populært alternativ dersom man er psykiske eller fysiske plager knyttet til brystene sine. Inngrepet vil være forbundet med litt smerter, men med dagens teknikk og medisin vil dette være overkommelig for de aller fleste. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva ulike brystoperasjoner innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Brystoperasjon kan vise til flere ulike ting, både brystreduksjon, brystforstørring, brystløft eller en kombinasjon. I alle tilfeller er det snakk om et kirurgisk inngrep der hensikten er å endre brystenes form og/eller plassering, basert på pasientens ønsker og behov. Slike operasjoner har blitt langt mer vanlig de siste ti årene, og den nye åpenheten rundt slike inngrep har gjort det mye lettere å finne informasjon om andres erfaringer enn tidligere. I denne artikkelen vil vi forsøke å gi et bilde av hva ulike former for brystkirurgi innebærer, og hva som er viktig å tenke på dersom du bestemmer deg for at du ønsker å gjennomføre et inngrep.
Brystene kan endre seg mye i løpet av livet. Både barnefødsel, amming, tyngdekraft og alder vil ha innvirkning på brystenes utseende, i tillegg til det utgangspunktet man har fra naturens side. I dag anses brystoperasjoner generelt som relativt ukompliserte operasjoner, i alle fall så lenge inngrepet gjøres av en kirurg med kunnskap og erfaring på området. Brystkirurgi er i de aller fleste tilfeller av kosmetisk karakter, og ikke medisinsk forankret. Det vil si at det ikke er nødvendig med henvisning fra lege, og at inngrepet svært sjeldent dekkes av det offentlige. Brystreduksjon vil i større grad kunne kvalifiseres til offentlig dekning siden det ikke er uvanlig å få plager i nakke og rygg på grunn av tyngden i brystene.
De aller fleste kvinner ta en brystoperasjon, men det er noen generelle anbefalinger knyttet til vekt og helse som kan gjøre at man ikke er en egnet kandidat. Dette gjelder spesielt dersom du er allergisk mot bedøvelse eller har en spiseforstyrrelse. Det anbefales ofte at man venter med brystforstørrelse og/eller brystløft til man er ferdig med barn og amming, men operasjonen har sjeldent påvirkning på evnen til å amme. Anbefalingen er snarere basert på at brystene kan forandre seg mye etter graviditet og amming.
For brystløft og brystreduksjon er det anbefalt at man er ferdig med å slanke seg, og har holdt en stabil vekt de siste 6 månedene. Dette er fordi større vektnedgang etter operasjonen kan ha stor innvirkning på det endelige resultatet, og i verste fall blir du nødt til å ta en ny operasjon for å oppnå ønsket resultat. BMI burde ikke overstige 30, siden høy BMI er forbundet med tilhelingsproblemer og økt risiko for infeksjoner og arrdannelse.
Det er små prisforskjeller mellom de ulike klinikkene, så det er viktig å huske at en dyktig behandler har større betydning enn prisen i det lange løp. Dette er et inngrep du skal leve med resten av livet, så det er lurt at du tar deg god tid til å sammenligne ulike behandlere og deres prisoverslag før du bestemmer deg.
Prisene for brystoperasjoner vil i de fleste tilfeller inkludere:
De ulike klinikkene opererer med litt ulike prisoverslag og garantier, så det er lurt å være veldig nøye når du sammenligner hva som inngår i prisen, og hva garantien faktisk innebærer.
Prisen for en brystforstørrelse starter på rundt 30 000 kroner, og anatomiske implantater koster gjennomsnittlig litt mer enn runde. Grunnen til dette er at de er litt mer krevende å produsere på grunn av formen, så det betyr ikke at runde implantater er av dårligere kvalitet. Hvis du er veldig slank eller har veldig små bryster fra naturens side, vil ofte anatomiske implantater gi det beste resultatet. Mange får imidlertid et kjempefint resultat med runde implantater, og hvilket som passer best til din kropp finner du ut i samråd med kirurgen din.
Brystreduksjon er som oftest dyrere enn en brystforstørrelse. Her starter prisen på omtrent 40 000 kroner. Grunnen til at prisen er høyere er fordi det er et litt mer krevende inngrep. For å redusere størrelsen på brystene fjernes brystvev og overflødig hud, i tillegg til at brystene løftes og strammes opp. Ofte er det også nødvendig å korrigere størrelse og plassering på brystvorten og areolaen, siden kvinner med svært store bryster ofte har utvidet brystvorte. I motsetning til brystforstørrelse vil en brystreduksjon i større grad kunne dekkes av det offentlige, med grunnlag i rygg- og nakkesmerter hos pasienten. Hvis du tror dette kan gjelde deg må du starte hos fastlegen din, som kan henvise deg videre til et offentlig sykehus.
Brystløft gjøres gjerne i kombinasjon med enten en brystforstørrelse eller en brystreduksjon. For kirurgisk brystløft alene starter prisen på 30-40 000 kroner, og dersom du ønsker en kombinasjonsbehandling øker prisen fort til opp mot 50 000 kroner. Mange klinikker anbefaler imidlertid at du venter 3-6 måneder etter inngrepet med å gjøre en brystforstørring, ettersom det da blir lettere å få et fast og symmetrisk resultat. I slike tilfeller opererer de fleste klinikker med en eller annen form for pakkepris.
Selv om mulighetene innenfor plastikkirurgi kan virke nærmest ubegrenset, er det ikke helt uvanlig at pasienten har et noe urealistisk bilde av hva som kan gjøres av forbedringer. I samråd med kirurg vil de aller fleste imidlertid komme frem til en løsning de er fornøyd med, og som kan gjennomføres. Det er kroppsbygningen din og brystenes fysiske egenskaper som til syvende og sist avgjør hva som kan gjøres av kirurgiske inngrep. Dette inkluderer ting som brystenes størrelse, form, hudkvalitet, mengde brystvev, underhudsfett og lignende, samt bredde på brystkassen, høyde og vekt på pasienten.
Brystoperasjoner er såkalt dagkirurgi. Det vil si at inngrepet tar maks et par timer, og du blir skrevet ut etter et kort opphold på klinikkens sengepost, vanligvis samme dag. Siden du helst ikke skal være alene det første døgnet etter operasjonen, burde du alliere deg med en nær venn eller et familiemedlem som kan møte deg på klinikken etter operasjonen, og være sammen med deg den første natten i tilfelle det oppstår komplikasjoner.
Alle kosmetiske inngrep innebærer en viss risiko for komplikasjoner, og denne risikoen blir høyere dersom du for eksempel opererer inn implantater som er for store for din kropp og hud. Lytt derfor til kirurgens anbefalinger, og dersom du er usikker på om kirurgen har rett kan du velge å få en ny konsultasjon på en annen klinikk, eller be om å få snakke med en annen kirurg. Her er det også viktig å huske på at dersom du ikke finner en kirurg som er villig til å etterfølge ønskene dine, så er det mulig at du har urealistiske forventninger. Å lete etter en kirurg som vil gjøre det du ønsker, kanskje på bekostning av din trygghet, er noe vi absolutt ikke anbefaler.
Varigheten på slike inngrep er på samme måte som det endelige resultatet avhengig av dine individuelle forutsetninger og hvor stort inngrep som gjøres.
I forbindelse med brystforstørrelse opererer de fleste leverandørene av implantater med en livstidsgaranti, men flere klinikker anbefaler likevel at innleggene byttes ut etter 20 år. Hvis brystene er veldig tunge etter forstørringen vil de utvikle heng raskere enn hvis du hadde hatt lettere bryster, men dette kan til dels motvirkes med å bruke BH så mye som mulig.
Brystreduksjon vil i de fleste tilfeller være en permanent forandring, men brystene kan selvsagt bli større igjen dersom du går mye opp i vekt. På samme måte vil et brystløft også bli påvirket av alder og forandringer i vekt, og det kan være utfordrende å oppnå et langvarig resultat. Generelt vil yngre kvinner ofte ha et bedre utgangspunkt på grunn av bedre hudkvalitet og mindre tøyelig vev, og resultatet holder seg også lengre dersom brystene ikke er så tunge.
Selv om brystoperasjon kan vise til en rekke ulike inngrep, har de noen klare fellestrekk som som gjør at det er mulig å gi gode, generelle råd om prosessen du snart skal gjennom. Helt fra første konsultasjon til den siste kontrollen. Mange klinikker tilbyr fjernkonsultasjon som førstekonsultasjon dersom du bor et stykke unna, og fremgangsmåten vil da bli litt annerledes. I alle tilfeller kommer du til å måtte ha en personlig konsultasjon før operasjonen der du møter kirurgen ansikt til ansikt, men dette kan også gjøres på selve operasjonsdagen.
På den første konsultasjonen kommer du til å møte kirurgen som skal operere deg. Basert på dine behov, ønsker og forventninger vil dere sammen komme frem til hva som er den beste løsningen for deg. Du kommer til å måtte kle av deg på overkroppen slik at kirurgen kan se hva du ønsker å endre på, og ta nødvendige mål. Ta med en venn eller et familiemedlem på konsultasjonen dersom du er ukomfortabel. Det er ikke uvanlig at forventningene dine ikke kan møtes 100 prosent, men de aller fleste klarer å bli enige med kirurgen. Husk at det er de som sitter med kunnskapen og erfaringen, og hvis du får samme beskjed av flere ulike kirurger så er det nok en grunn til dette.
På konsultasjonen vil du også få et prisoverslag for behandlingen du ønsker å gjennomføre, og du kommer til å ha god tid til å stille spørsmål. Ta gjerne med deg en liste over spørsmål du har. Videre vil du få utfyllende informasjon om hva du må huske både før og etter operasjonen, hva operasjonen innebærer og hvordan den kommer til å foregå, samt resept på smertestillende medisiner til å bruke etter operasjonen. Disse burde du hente ut på forhånd, slik at du slipper innom apoteket rett etter at du er skrevet ut av klinikken.
Siden det er snakk om kirurgiske inngrep er det en del viktige forholdsregler du må ta for å redusere risikoen for komplikasjoner. Enkelte medisiner kan ikke tas i tiden før og etter operasjonen, for eksempel blodfortynnende eller diabetesmedisin. Hvis du er usikker på om dette gjelder noen av dine faste medisiner må du kontakte klinikken for å forhøre deg i forkant av operasjonen, men du skal i utgangspunktet ha fått denne informasjonen i løpet av konsultasjonen. Du skal også holde deg unna snus og røyk både før og etter operasjonen, da nikotin har negativ effekt på sårheling og øker risikoen for blodpropp.
Før man utfører brystkirurgi anbefales det han man tar mammografi dersom man er rundt 40 år gammel eller eldre. Klinikken kan hjelpe deg med en henvisning dersom du ikke har gjort dette de siste 6 månedene.
Siden du skal legges i narkose må du faste i seks timer før operasjonen, som vil si at du bare kan drikke vann eller andre klare væsker. Før du drar hjemmefra skal du dusje kroppen og håret med antibakteriell såpe, og unngå kremer, sminke og parfyme. Ta på deg komfortable klær som ikke er tyngende eller stramme, og legg igjen alt av smykker hjemme.
Når du kommer på klinikken vil du bli fotografert og markert på operasjonsområdet, før anestesilegen legger deg i narkose. Du kommer til å sove gjennom hele inngrepet, og vil dermed ikke kjenne noen smerter i forbindelse med dette. Snittene sys igjen med selvoppløselige sting, og du får kirurgisk tape over arrene som skal sitte i en lengre periode for å hjelpe sårhelingen. Avhengig av type operasjon vil du være ferdig i løpet av 1-3 timer, for deretter å tilbringe noen timer på klinikken sengepost for å våkne og få smertelindring. Her kommer også en sykepleier til å hjelpe deg opp på bena kort tid etter at du har våknet opp, på grunn av faren for blodpropp.
Når du skrives ut av klinikkens sengepost etter 2-3 timer, er det fint om du har avtalt med noen at de kommer og henter deg eller følger deg hjem. Du skal ikke under noen omstendigheter kjøre eller sykle hjem, og du skal helst ikke være alene de første 24 timene etter operasjonen på grunn av faren for komplikasjoner.
Før du reiser hjem skal du ha fått både muntlig og skriftlig informasjon fra klinikken, både om medisinering, komplikasjoner og hvordan du skal forholde deg til operasjonsområdet de neste ukene. Det er ikke uvanlig å kjenne smerter, men følg instruksjonene fra klinikken når det kommer til dosering av smertestillende. Dersom du opplever at medisinene ikke hjelper så kontakter du klinikken for å forhøre deg om dette er normalt, da sterke smerter kan være tegn på en infeksjon.
Siden kosmetiske operasjoner ikke gir rett til sykemelding kan det være lurt å legge operasjonen i en ferie hvis du ikke har mulighet til å ta ut permisjon. Du skal holde deg helt i ro de første dagene, og vil normalt sett ikke kunne være i jobb den første uken. Dersom du har en jobb som innebærer mye fysisk aktivitet og tunge løft, må du belage deg på å ta det mer med ro på jobb og kanskje holde deg hjemme litt lengre. Trening skal også unngås i begynnelsen, og det er viktig at du starter veldig rolig hvis du ønsker å komme raskt i gang med treningen igjen.
Den første kontrollen gjør du selv hjemme etter et par dager. Da kan du ta av bandasjen (ikke tapen) for å se om brystene er omtrent like store og faste. Hvis det er stor forskjell i størrelse eller smerte skal du kontakte klinikken umiddelbart. Etter 7-10 dager kan du dra innom klinikken for en grundigere kontroll, der de også bytter ut tapen som sitter over arrene. Deretter skal tapen byttes omtrent en gang i uken. men det kan du gjøre selv hjemme.
De første fire ukene etter en brystoperasjon er det anbefalt at man bruker sportsBH både dag og natt for å unngå større arrdannelse, og deretter i 5-6 uker på dagtid. I tillegg skal tapen sitte på arrene i opptil et halvt år, litt avhengig av type operasjon. Den skal heller ikke tas av når du dusjer, men tørkes med hårføne etter dusjen.
Etter et halvt års tid kan du komme på etterkontroll på klinikken for å sjekke om alt er i orden og om resultatet er omtrent som du ønsker. Hvis det må gjøres korrigeringer så vil dette i mange tilfeller dekkes av klinikkens garanti, og dermed være kostnadsfritt for deg.
Brystoperasjon kan som tidligere nevnt vise til flere ulike inngrep, der brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon er de mest vanlige. I denne delen vil vi gjøre kort rede for de ulike operasjonene og hva de innebærer.
Brystforstørrelse: Ved en brystforstørrelse vil kirurgen legge inn et implantat over eller under muskelen i brystet, via et snitt som legges enten i folden, på brystvorten eller i armhulen. Hensikten er å øke størrelsen eller endre formen på brystet. Det er heller ikke uvanlig at man benytter fettransplantasjon, og dermed flytter pasientens eget fett.
Brystløft: Hensikten med et brystløft er å flytte brystene tilbake til sin opprinnelige posisjon. Mange opplever store endringer på grunn av amming, vektforandringer og alder, og i mange tilfeller vil et brystløft kombineres med enten en brystforstørrelse eller en brystreduksjon. I korte trekk går operasjonen ut på at kirurgen fjerner overflødig hud, flytter rundt på brystveve for å få ønsket form, og plasserer brystvorten lengre opp. Brystløft vil normalt føre til en del arr.
Brystreduksjon: Fremgangsmåten for en brystreduksjon har mange fellestrekk med et brystløft, og i de aller fleste tilfeller vil man også måtte gjøre et lite brystløft i kombinasjon med at man reduserer størrelsen. Overflødig hud og brystvev fjernes og brystvorten løftes til normal høyde. For kvinner som er plaget med vondt i rygg og nakke på grunn av tunge bryster, vil dette kunne hjelpe mye. Flere klinikker tilbyr også brystreduksjon for menn, for å fjerne såkalte “mannepupper”.
Brystrekonstruksjon: En brystrekonstruksjon gjennomføres etter at ett eller to bryst har blitt fjernet i forbindelse med brystkreft. Hvilken fremgangsmåte som blir valgt vil være individuelt tilpasset, og det er vanlig å benytte både protese og eget vev. Denne operasjonen dekkes av det offentlige.
Dersom du har bestemt deg for at du ønsker en brystoperasjon, er det viktig at du tar deg god til i valg av klinikk, og at du finner en klinikk som er opptatt av å møte dine ønsker og behov. Det er du som skal leve med inngrepet i etterkant, og hva du ønsker å gjøre med din egen kropp er til syvende og sist din egen avgjørelse. Pris burde ikke være den avgjørende faktoren, men du kan med fordel be om prisoverslag fra flere klinikker slik at du kan sammenligne.
Før du drar på konsultasjon burde du skrive ned en liste med alt du lurer på og alt du ønsker å spørre kirurgen om. Et godt tips er å også etterspørre før- og etterbilder på konsultasjonen, siden klinikken ikke har lov til å legge ut disse på sin hjemmeside. Kirurgen burde kunne vise deg eksempler fra sitt eget arbeid. Ta gjerne med deg et familiemedlem eller en nær venn som kan støtte deg på konsultasjonen.
Gjør smarte helsevalg