Har du mye løs hud på mage, rumpe eller hofter, kan en bodylift-operasjon være løsningen. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en body lift innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Body lift er en operasjon som fjerner løs og overflødig hud og strammer opp både rumpe og mage i en og samme operasjon.
Det fleste som får gjennomført en body lift har store mengder løs hud på kroppen som en følge av stor vektnedgang eller slankeoperasjon. Overskuddsfettet har blitt borte, men huden har ikke klart å trekke seg sammen og blitt for stor. Mange kan derfor oppleve en stor bedring i livskvaliteten på grunn av vektnedgangen, men at den slappe huden har blitt et nytt problem. Til tross for vekttapet kan overskuddshuden gjøre at man fortsatt føler seg overvektig.
For mye løs hud kan også gi en rekke hudplager og gå ut over funksjonaliteten, i tillegg til å være kosmetisk skjemmende. Noen får ulike hudplager som sopp og eksem i hudfoldene. Overskuddshuden kan hemme bevegeligheten ved at gnisninger fører til ubehag og smerter som i sin tur begrenser den fysiske aktiviteten.
Hvis man på store områder av kroppen har løs hud som mangler elastisitet til å trekke seg sammen på egenhånd har det vært vanlig å få utført plastisk kirurgi for å fjerne overskuddshuden fysisk og stramme opp rumpe og mage. Det vil si at man både fikk et såkalt seteløft og bukplastikk (tummy tuck).
Body lift er en metode der man gjør begge disse inngrepene samtidig. Pasienten får dermed en ny kroppsfasong uten å måtte gjennomgå flere separate inngrep med tilhørende narkose, rekonvalesens med mere.
Som kirurgisk metode har body lift blitt utført siden 70-tallet. Metoden ble for alvor populær på 80-tallet da kirurgene startet med å gjøre fettsuging som en del av inngrepet. Metoden ble stadig tryggere for pasientene og resultatene ble bedre. I dag er body lift en vanlig prosedyre ved mange plastikkirurgiske klinikker i Norge.
Man likevel være klar over at body lift er et relativt omfattende inngrep som er krevende for pasienten. Man må også regne med å bruke den del tid på å komme seg etter operasjonen og være villig til å akseptere arr.
For de fleste vil pris være en viktig faktor når man skal velge klinikk. Men det er vel så viktig å vektlegge behandlerens erfaring og dyktighet. Vær også oppmerksom på at prisene som klinikkene oppgir på nettet som regel er ca-priser eller fra-priser. Sjekk også hva som faktisk inngår i de ulike prisene. Den endelige prisen vil du få etter at kirurgen har vurdert dine konkrete behov.
Hvis du bor langt fra klinikken, må du også ta høyde for merkostnader til reise og eventuelt overnatting. Du skal også tilbake til klinikken for kontroller.
Body lift er en relativt omfattende og dermed også kostbar operasjon. En typisk nedre “fra-pris” vil være 75 - 80.000 kr. Noen klinikker tilbyr “pakker” som også inkluderer en eller to overnattinger. Prisen kommer da gjerne opp i 150.000 kr eller mer.
Den første konsultasjonen koster gjerne mellom 500 og 1500 kr.
En body lift innebærer at all hud i nedre del av overkroppen strammes opp og at fett fjernes. Man får dermed løftet opp rumpe, flatere mage og smalere midje i en og samme operasjon. En body lift medfører med andre ord en dramatisk kroppslig forandring.
Fordelene ved body lift fremfor å foreta seteløft og bukplastikk / tummy tuck som to separate operasjoner er mange. Det viktigste er at muligheten for å oppnå et helhetlig og balansert sluttresultat er bedre.
Siden overskuddshuden fjernes sirkulært, reduseres sjansene for at pasienten får løs hud på flankeområdene. Det reduserer også mulighetene for at det oppstår såkalte eselører i området der arrene ender. Body lift er altså totalt sett en bedre løsning med tanke på forventet kosmetisk sluttresultat.
Dersom du velger en body lift operasjon får du en to-i-en-løsning som gjør at du unngår å måtte vente mellom to inngrep. (Som regel må man regne med at det går 2 til 3 måneder mellom seteløft og bukplastikk.) Du vil også få en langt kortere “nedetid” totalt sett, slipper å være borte fra jobb og aktiviteter i to runder og vil bli kvitt plagene raskere.
Svært mange som vurderer body lift har gjennomgått en slankeoperasjon og som en konsekvens av det fått mye løs hud på mage, rumpe og hofter. Den andre store pasientgruppen består av de som har hatt en rask og kraftig vektreduksjon av andre årsaker, det kan dreie seg om slanking eller være en følge av sykdom eller andre kroppslige forandringer. I tillegg kommer pasienter som har store fettansamlinger i mageområdet og hofteparti, samt nedre del av ryggen med hud som er overstrukket.
Hvis du kjenner deg igjen i noe av dette er det mulig at body lift kan være en egnet behandling for deg.
Det er imidlertid en del forbehold. For å komme i betraktning for body lift må pasienten ha en viss mengde løs hud. Akkurat hvor mye er en vurdering som gjøres i hvert enkelt tilfelle under konsultasjonen i forkant.
Tidligere slankeoperert:I følge de nasjonale retningslinjene for kosmetisk kirurgi skal det også ha ha gått minst 2 år fra man er blitt slankeoperert til man kan få en body lift. Pasienten må i tillegg ha hatt en stabil vekt i løpet av det siste halvåret før operasjonen.
Overvekt: Body lift er ingen slankeoperasjon og utføres generelt ikke på pasienter med en BMI over 30. Noen klinikker har også lavere grense. Årsaken til dette er at fettvev har dårligere blodgjennomstrømning enn muskelvev og hud, noe som kan øke risikoen for komplikasjoner under inngrepet og redusere sjansene for et godt resultat.
Er du overvektig må du derfor regne med at kirurgen vil kreve at du går ned i vekt før du kan få en body lift. Det er også en fordel at du har stabil vekt over tid siden ytterligere vektnedgang kan bety at du trenger et nytt inngrep senere.
Graviditet: Når man er gravid vil magemusklene splittes og bli ført ut til hver side. Hos de fleste vil magemusklene komme gradvis tilbake på plass i månedene etter fødselen, en prosess som kan fremskyndes ved hjelp av trening. Men hos en del kvinner skjer ikke dette, og magen forblir slapp, samme hvor mange mageøvelser man gjør.
I slike tilfeller kan en body lift i kombinasjon med at magemusklene sys sammen, være en løsning. Det er imidlertid tilrådelig å vente med inngrepet til man har stabil vekt og er ferdig med å føde barn.
Også hos en del overvektige sklir magemusklene fra hverandre. Den samme prosedyren kan dermed være aktuell, forutsatt at man ikke lenger er overvektig når man skal opereres.
Røykere: Enkelte klinikker utfører ikke body lift på pasienter som røyker fordi faren for komplikasjoner anses som for høy. Røykere vil generelt ha større sjanse for å få infeksjoner i sår og en dårligere helingsprosess.
Hvor lenge man må ha vært røykfri for å komme i betraktning for operasjon vil variere. Også pasienter som har visse sykdommer som diabetes kan bli avvist av samme årsaker. Her er det likevel ingen fasit og det er kirurgens helhetsvurdering som vil avgjøre.
Tidligere inngrep: Hvis du tidligere har fått utført større kirurgiske inngrep på den øvre delen av magen kan det også hende at kirurgen vil fraråde operasjon. Når huden strammes med body lift er man nemlig avhengig av god blodtilførsel ovenfra, og hvis det er tvil rundt dette kan inngrepet bli ansett som for risikabelt. Dette er vurderinger som kirurgen gjør når du blir undersøkt under den første konsultasjonen.
Det er også en forutsetning at man er frisk og har rimelig god helse generelt
Body lift er et inngrep som lager en varig fysisk forandring av kroppen. Men kroppens aldring vil naturligvis ikke kunne stoppes. Etter hvert som vil blir eldre vil vi sakte, men sikkert få mindre elastisk hud, rynker og hudfolder. Mange vil også gå opp i vekt. Her spiller både gener og livsstil inn. Røyking, høyt alkoholinntak og lav fysisk aktivitet er allment kjente faktorer som akselererer kroppens aldringsprosess. Store vektforandringer vil også kunne gjøre huden slapp igjen.
Alle operative inngrep medfører en viss risiko. Det gjelder for både selve operasjonen og for tiden i etterkant. De aller fleste vil imidlertid kun oppleve midlertidig ubehag og alvorlige skader forekommer sjeldent.
Større eller mindre blødninger kan forekomme, spesielt det første døgnet etter inngrepet. Dette er sjeldent og heller ikke farlig, men såret må åpnes slik at blødningen kan stoppes.
Infeksjoner er også noe de færreste opplever, men det kan av og til forekomme. Typiske symptomer er at huden blir varm, rød og øm i området som er operert. Ofte vil man også få feber og nedsatt allmenntilstand. Skulle man oppleve dette må man ta kontakt med klinikken eller eventuelt med fastlege eller legevakt hvis det er mer praktisk.
Den verste potensielle komplikasjonen er ødelagt ved. Dette skjer imidlertid svært sjelden og nesten bare hos røykere - som er en av grunnene til at mange klinikker ikke vil foreta body lift på pasienter som røyker.
Hvis du vurderer body lift, er første steg å kontakte en kirurgisk klinikk som tilbyr inngrepet og sette opp en time for konsultasjon. Konsultasjonen vil avklare om du egner deg for body lift og du vil få vite mer om hva inngrepet betyr for akkurat deg.
Konsultasjonen eller forundersøkelsen er et møte mellom deg og kirurgen som potensielt skal utføre operasjonen. Du vil få en gjennomgang av hvordan en body lift vil arte seg, hvordan selve inngrepet foregår og hva du kan forvente deg i tiden etterpå. Dere vil også snakke om hva slags resultat du kan forvente.
Alle forhold som har medisinsk relevans blir gjennomgått. Kirurgen vil ta rede på din sykdomshistorie, om du går på medisiner, har allergier og alle andre faktorer som man må ta hensyn til når man skal planlegge en operasjon. I tillegg vil kirurgen undersøke deg og vurdere alle områdene som vil bli berørt av en body lift: rumpe, mage og hofter. Hudens elastisitet er også en viktig faktor.
Du vil også kunne få svar på alle spørsmål du måtte ha. Det kan lønne seg å gjøre litt research på egenhånd før konsultasjonen så du kommer så godt forberedt som mulig, da vil det også være lettere å vite hva man skal spørre om.
Etter at kirurgen har undersøkt deg, vil du også kunne få en nøyaktig pris på hva en body lift vil koste.
I forkant av operasjonen er det en del ting du vil bli bedt om å gjøre. Du skal blant annet møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal innta fast føde seks timer før. Du vil kunne drikke som normalt, også kaffe og te, men uten melk eller fløte. Tobakk og alkohol skal du også avstå fra. Bruker du p-piller må du ta en pause en måned før operasjonsdagen.
Du har også fått med deg en resept på medisiner som du skal ta både før og etter operasjonen. Dette er medikamenter som skal forebygge infeksjon, samt smertestillende til etter operasjonen.
Kirurgen vil også gi deg instrukser om hygieneprosedyrer for operasjonsdagen.
Kirurgen sjekker deg og gjør markeringer på mage, hofter og rumpe. Du vil så bli vasket med en desinfiserende væske og dekket til med sterile operasjonslaken. Deretter får du narkose og merker ingenting før du våkner etter operasjonen.
Kirurgen lager et såkalt bikinisnitt snitt rett over kjønnshårene som går tvers over midjen og ryggen. Det vil si at både løs hud og underhudsfettet blir tatt bort 360 grader, altså rundt hele kroppen. I tillegg til å fjerne den løse huden, vil kirurgen foreta en fettsuging (liposkulptur) av hoftepartiet og magen. Kirurgen forsøker ikke nødvendigvis å fjerne absolutt alt fett, men forme figuren. Det fettet som befinner seg innenfor bukveggen blir ikke berørt.
Deretter sys sårene delvis sammen igjen, før pasienten snus rundt til mageleie. Kirurgen fjerner så fett og hud fra baksiden og strammer rumpe og hofteparti. I tillegg legger kirurgen magemusklene tilbake der de skal være (langs kroppens midtlinje) og syr de sammen.
Kirurgen legger som regel også inn dren, det vil si tynne rør som leder ut blod og andre kroppsvæsker. Disse fjernes som regel etter noen får dager.
En typisk body lift tar ca fem timer.
Body lift er et ganske stort kirurgisk inngrep og du må derfor både være innstilt på og planlegge for å være “ute av drift” en periode etter operasjonen. I utgangspunktet må du belage deg på å være helt i ro i minimum tre uker, muligens enda lengre.
Du må også regne med å være borte fra jobb 4 til 6 uker, avhengig av din fysiske form og om du har fysisk krevende arbeid. Du må ellers være innstilt på at du ikke kan gjøre dagligdagse aktiviteter uten besvær den første tiden. Hvis du har små barn må du planlegge deretter og sørge for å ha tilstrekkelig hjelp.
Du vil ellers få konkrete instrukser om hvordan du skal fjerne tape, bytte bandasje, vaske deg og så videre.
Hvis du opereres ut fra kosmetiske hensyn, vil du ikke ha rett til sykemelding. Hvis du derimot opereres ut fra såkalt “medisinsk indikasjon”, det vil si at du opereres av helsemessig nødvendighet, vil du ha rett på sykemelding. Hva som gjelder deg vil du finne ut av sammen med kirurgen under konsultasjonen. Generelt vil kraftig vektnedgang og / eller ubehag være gyldige grunner.
Du vil få et synlig arr etter en body lift. Akkurat hvor fremtredende det blir er svært individuelt og er avhengig av både gener og alder. Hvis du har andre arr fra tidligere operasjoner, kan det gi deg en viss indikasjon om hva du kan forvente. Det vanlige er at arrene i starten er harde og rødlige. Med tiden vil de bli mykere og blekere og dermed mindre synlig.
Det er ellers et vanlig råd å ikke utsette arr for sol siden dette kan føre til pigmentering som gjør arrene mer fremtredende. Klinikken vil også kunne gi deg råd om hva du kan foreta deg for at arrene skal bli så små som mulig. Noen få ganger kan det være nødvendig å fikse skjemmende arr i ettertid med en arrkorreksjon.
For mange vil det være tilstrekkelig å kun få utført bukplastikk, altså en oppstramming av magen som inkluderer fjerning av overskuddshud og fett. Hvis ditt “problemområde” for det meste er avgrenset til rumpe eller lår vil kanskje en fettsuging eller seteløft være mer hensiktsmessig. Body lift er heller ikke for pasienter som er overvektig.
Hva som vil være best egnet for deg kan du finne ut av under konsultasjon med en plastikkirurg.
Hvis du først og fremst har for mye fett og / eller overskuddshud på magen vil bukplastikk (også kalt mageplastikk eller tummy tuck) som regel være et bedre alternativ enn en full body lift.
Målet med denne prosedyren er å stramme opp magen ved å fjerne overskuddshud og fett. Man pleier å skille mellom full bukplastikk og mini-bukplastikk / nedre bukplastikk. Ved sistnevnte variant strammer man huden under navlen. Får du en full bukplastikk, behandles i tillegg området over navlen. Fettsuging er ofte en del av inngrepet.
Du kan lese mer om bukplastikk her: <link til egen artikkel om tummy tuck>
Seteløft, også kjent som seteplastikk eller rumpeløft, går ut på å løfte rumpen ved å ta bort fett og hud. For mange er dette aktuelt hvis rumpeområdet har blitt slapt og hengende etter en større vektnedgang.
Kirurgen legger et snitt mellom de to hoftekammene på ryggen. Deretter fjernes den overflødige huden mens den gjenværende huden over rumpen, den øvre delen av lårene og korsryggen blir strammet opp.
Det er vanlig at operasjonen blir kombinert med fettsuging. Du vil få et horisontalt arr på den nedre del av ryggen.
Les om de ulike kirurgiske klinikkene på nettet og om de forskjellige operasjonene de tilbyr. Sammenlign priser og klinikkenes erfaring - og les om pasienters erfaringer med både klinikkene og med selve operasjonen. Tenk også over din konkrete situasjon og på om body lift faktisk er det beste eller om bukplastikk / tummy tuck eller seteløft kanskje kan være tilstrekkelig.
Når du har orientert deg om hvilke tilbud som finnes og sett deg ut en klinikk, tar du kontakt for å bestille en konsultasjon med en plastikkirurg. Kirurgen vil vurdere din konkrete situasjon og dere vil sammen komme frem til hva som er mest hensiktsmessig. Det kan hende at konklusjonen vil bli en annen enn du tror på forhånd.
Det er også viktig at du føler deg komfortabel og trygg på både kirurgen og på avgjørelsen om å foreta en body lift - eller eventuelt en annen operasjon. Hvis du er i tvil, bør du ta deg litt ekstra tid for å tenke. Du kan også oppsøke flere kirurgiske klinikker for å få en second opinion. Selve konsultasjonen er ikke forpliktende.
Hvis din situasjon er at du har vesentlige helsemessige plager som følge av overskuddshud, for eksempel eksem og sopp i hudfoldene, kan du vurdere å først ta opp problemet med din fastlege. Hvis legen vurderer plagene som store nok kan du bli henvist til videre behandling.
Det er imidlertid viktig å være klar over at ventetiden for å få både konsultasjon og operasjon kan være lang, i noen tilfeller 2 til 3 år. Du har heller ingen garanti for at kirurgen som vurderer deg på konsultasjonen vil godkjenne deg for en operasjon.
Gjør smarte helsevalg