Fettsuging (også kjent som fettfjerning eller liposkulptur) av mage er et populært alternativ for å fjerne bukfett/magefett som ikke går bort gjennom kosthold eller trening. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fettsuging av mage innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Fettsuging av mage er en behandling som hjelper deg å bli kvitt uønskede fettansamlinger i mageområdet som ikke så lett lar seg fjerne gjennom kosthold og trening. Det er ikke et lettvint alternativ til sunt kosthold eller aktivitet, men et alternativ for normalvektige og slanke personer som vil kvitte seg med gjenstridig bukfett.
Fettsuging, eller liposkulptur eller fettfjerning som det også kalles, er blant de vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepene i Norge. Ofte ligger det til grunn et ønske om en penere kropp og en mer harmonisk figur. Men det kan også dreie seg om tilstander og lidelser som gjør fettsuging til det beste alternativet.
Store fettansamlinger på magen kan oppleves svært problematisk for den det gjelder, og noen unngår sosiale sammenhenger hvor “problemområdet” kommer til syne for andre. Det er ikke alt fett som lar seg slanke bort, og mange som tar fettsuging har tidligere forgjeves forsøkt å få bort fettet på andre måter.
En fordel med fettsuging, eller liposkulptur eller fettfjerning som det også kalles, er at fettet fjernes permanent. Dette gir et varig resultat, så lenge personens vekt holder seg stabil i etterkant av operasjonen. Metodene er veletablerte, og operasjonen kan gjennomføres relativt raskt og smertefritt.
Priser
Prisen på fettsuging av mage varierer mellom klinikker og avdelinger. De fleste tilbydere har prislister på sine hjemmesider, men disse er ofte veiledende. Den endelige prisen er vanligvis noe den enkelte pasient kommer frem til i samråd med klinikken, og kommer an på det enkelte tilfellet.
Et sentralt spørsmål når det gjelder pris, er hvorvidt det er hele magen som skal fettsuges, eller om det kun er snakk om nedre del (under navlen). En gjennomsnittlig pris for nedre del er 20 000 kr, mens hele magen gjerne vil koste rundt 30 000 kr. Fettsuging av mage kombineres dessuten ofte med bukplastikk, noe som også kan ha innvirkning på prisen.
Fettsuging av rent kosmetiske årsaker dekkes ikke av det offentlige. Om du har en bestemt lidelse eller tilstand som gir behandlingen en mer avgjørende betydning, kan det likevel være du kan få den dekket. Om du lurer på om du kan få fettsugingen dekket må du starte med et legebesøk. Legen vil foreta en vurdering på om det er grunnlag for å få behandlingen dekket av det offentlige, og eventuelt kunne henvise deg videre.
Magen er et av de vanligste områdene å få fettsugd, noe som gjør at mange klinikker har mye erfaring med nettopp dette området. De fleste blir fornøyd med resultatet, men dette fordrer at man har realistiske forventninger, og at man har en kropp og en alder som egner seg for behandlingen. Av og til synes pasienten at klinikken har fjernet for lite fett. Da er det viktig å huske på at det gjenværende fettlaget er svært viktig for at huden skal bli jevn og fin i etterkant.
Om pasienten har mye overskuddshud, kan det virke inn på hudens kapasitet til å trekke seg sammen etter fullendt behandling. Yngre personer vil vanligvis ha god elastikk i huden, men personer over 60 kan oppleve et skuffende resultat. Overvektige er også mindre egnet fordi de ofte har svake og buktende magemuskler, og har gjerne større mengder fettvev inne i bukhulen, mens behandlingen har best effekt på isolerte fettdepoter. Om pasienten har en BMI (Body Mass Index) på over 30, vil det bli satt krav til vektreduksjon før behandlingen kan gjennomføres.
Den nedre delen av magen (fra navlen og nedover) er blant de enkleste områdene å behandle. Her vil huden som regel trekke seg pent sammen, også i tilfeller hvor pasienten har et overskudd av hud. Over navlen er hudens evne til sammentrekning noe svakere. Men mange oppnår likevel gode resultater, dette kommer an på kroppen til personen som undergår behandlingen og teknikkene som anvendes av klinikken.
En fordel med liposkulptur er som tidligere nevnt at fettet fjernes permanent. Som mennesker blir vi nemlig født med et bestemt antall fettceller i kroppen. De formerer seg ikke, men vokser og blir større når vi legger på oss. Om pasienten legger på seg i etterkant av operasjonen, vil dermed fettcellene i det opererte området også vokse. At man blir fornøyd med resultatet på lang sikt henger derfor sammen med stabil vekt.
Alvorlige bivirkninger eller komplikasjoner er svært sjeldent, om man da ikke befinner seg i risikogruppen. Faktorer som kan øke sjansen for komplikasjoner er overvekt, høy alder, eller sykdommer og tilstander som gir en generell nedsatt helsetilstand. Klinikken gjør vanligvis gode vurderinger på dette, men det forutsetter også at du gir dem all nødvendig informasjon og opplyser om spesielle forhold ved din helsetilstand.
I tilfeller hvor det er mye løs hud, kombineres ofte behandlingen med bukplastikk. På yngre pasienter er det vanligvis ikke være nødvendig, men for eldre pasienter, eller kvinner som har vært gravide, vil det ofte være den beste løsningen for å oppnå et pent resultat.
Nå følger en kort gjennomgang av vanlige forberedelser og rutiner i forbindelse med fettsuging av magefett. Detaljene kan variere noe avhengig av hvilken klinikk du velger, men det følgende gir deg en generell beskrivelse av hva du kan forvente.
Hos de fleste klinikker kan du bestille en uforpliktende konsultasjon, hvor du i samråd med klinikken blir enig om hvilken behandling som er best for deg, og hva du kan forvente av dem. Normalt er klinikkene gode på å sørge for at pasientene føler seg trygge og ivaretatt gjennom hele prosessen.
Du vil få informasjon om hele behandlingsforløpet, fra forberedelser, selve operasjonen, og til tiden etter operasjonen. Bruk anledningen til å spørre om ting du lurer på. Det er en fordel hvis du på forhånd har reflektert litt over forventninger og eventuelle usikkerhetsmomenter.
Et tips er å skrive ned ting du lurer på i forkant, så du ikke glemmer å spørre om det. Det kan bli mye informasjon, og derfor kan det også være lurt å ta med seg en venn eller familiemedlem for å hjelpe til med å huske hva som ble sagt.
Det er vanlig at du må faste i 6 timer før selve inngrepet. “Tynne” væsker som saft, vann, te eller kaffe (uten melk eller fløte) er som regel greit, men de siste to timene skal du ikke innta noe som helst i hverken fast eller flytende form. Alkohol skal ikke inntas etter klokken 20 på kvelden før operasjonen.
Du skal ikke røyke eller snuse de siste tre ukene før operasjonen, og ikke de to første ukene etter. Snus og røyk har negativ effekt på blodets evne til å transportere oksygen rundt i kroppen, og vil dermed kunne forsinke sårhelingen.
Enkelte medisiner kan forårsake økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med inngrepet. Dersom du anvender blodfortynnende medisiner, må dette opplyses om til klinikken, og du vil kunne få beskjed om å slutte å ta dem før operasjonen. Også p-piller vil i noen tilfeller måtte seponeres.
Dersom du er på diett, slankekur eller liknende, er det en sjanse for ubalanse i stoffskiftet. I ukene før operasjonen bør du derfor spise godt, næringsrikt og variert. Informér klinikken hvis du har spesifikke kostholdsbehov (for eksempel på grunn av allergier).
For å minske faren for infeksjoner, er det viktig med god hygiene i forkant. Du skal dusje og vaske håret både kvelden før operasjonen og på morgenen på operasjonsdagen. Hele kroppen skal vaskes grundig med såpe, og særlig områder som nese, munn, armhuler, navle, underliv og lysker. Såpen må skylles godt av, og bruk et helt rent håndkle. Ta på nye, rene klær, og ikke bruk lotion, parfyme eller sminke. La smykker og piercing ligge hjemme. Neglene skal være rene, korte og uten neglelakk.
Operasjonsteamet består vanligvis av kirurg, anestesilege og eventuelt også sykepleiere. Det brukes enten narkose eller lokalbedøvelse (ofte med søvndyssende effekt). Kirurgen markerer området som skal fettsuges med tusj, og lager en rekke små snitt (5-6 millimeter) i huden. Disse lager arr, men de er vanligvis bittesmå og helt ubetydelige. Det sprøytes så inn en medisinsk væske, og fettet suges ut ved hjelp av kanyler. I noen tilfeller benyttes innvendig ultralyd for å “knuse” fettet, slik at det skal bli lettere å få ut.
Etter operasjonen syr kirurgen igjen snittene, og setter på padding og kompresjon. Tidsbruken på hele operasjonen varierer, og kommer an på inngrepets omfang. Du får tilsyn til du er tilstrekkelig våken og velbefinnende, og vil ofte kunne skrives ut fra klinikken 2-3 timer etter operasjonen.
Fettsuging av kosmetiske grunner er ikke grunnlag for sykmelding, men det anbefales at du tar deg fri fra jobben 2-10 dager etter operasjonen (avhengig av hva slags jobb du har).
Når du skal hjem fra klinikken etter operasjonen, skal du ikke kjøre selv eller ta offentlig transport alene. Avtal med en pårørende som kan hente deg og tilbringe det første døgnet sammen med deg (en voksen person). Fra klinikken får du vanligvis med et telefonnummer som du kan ringe om du har bekymringer eller spørsmål. Ofte vil kirurgen selv være tilgjengelig på telefon det første døgnet.
De første dagene vil du være øm og bedøvet i operasjonsområdet. Du vil kunne kjenne smerter, men disse kan lindres med smertestillende medisiner som du enten får med deg direkte fra klinikken, eller får kjøpt på resept. Det samme gjelder ekstra kompresjonsplagg, og eventuelt padding og plaster. Det vil lekke væske fra snittene de første dagene. Magen vil være hoven og blålig misfarget de første ukene, men heles og gjenvinner normal farge etter hvert.
Du bør ikke dusje før det har gått fire dager. Behold plastrene på når du dusjer, men sett på nye, tørre plastre etterpå. Du skal ikke kjøre bil hvis du ikke er i stand til å reagere som normalt på alle trafikale situasjoner. Du kan drive “hverdagslig” bevegelse som å gå på tur og sykle når du føler deg bra nok, men trening og tyngre fysisk aktivitet må vente til fire uker etter operasjonen. Du skal heller ikke dra i svømmehall før det har gått fire uker. For å unngå hudreaksjoner bør du i det hele tatt ikke utsette huden for klorvann før sårene er grodd og sårskorpene er borte (normalt etter fire uker).
De første fire ukene skal du også bruke kompresjonsplagg dag og natt, og to uker til på dagtid (eller lengre ved behov). Det anbefales å bruke plaster eller tape over snittene til arrene har blitt bleke (omtrent tre måneder), og skift plastre hver uke. Får du hudreaksjoner som kløe eller rødme kan du enten droppe å bruke plaster, eller gå over til silke- eller silikontape.
For at arrene skal bli så pene som mulig, bør ikke ta solarium det første året etter operasjonen. Du bør også beskytte det opererte området mot sollys ved hjelp av plaster, klær eller solkrem (minst solfaktor 15).
Stingene fjernes hos klinikken etter noen dager. Noen ganger brukes også sting som går bort av seg selv.
Det endelige resultatet blir først tydelig etter rundt tre måneder. Den verste hevelsen vil da ha gitt seg, og huden har trukket seg sammen igjen. Vanligvis er de verste hevelsene borte etter seks til tolv uker, men fettsuging av mage kan gi en noe lengre hevelsesperiode i forhold til andre kroppsområder.
Normalt kalles du inn til kontroll etter fire til seks måneder, eller tidligere ved behov.
I sjeldne tilfeller kan det oppstå ujevnheter i huden på det opererte området. Dette kan ha ulike årsaker. Klinikken kan for eksempel ha fjernet for lite eller for mye fett. Hvis det har blitt fjernet for lite, kan dette vanligvis fikses gjennom en mindre korrigerende operasjon i lokalbedøvelse. Om det er fjernet for mye, er det vanskeligere å reparere. Derfor vil kirurgen vanligvis være svært forsiktig med å fjerne for mye.
Dårlig elastikk i huden kan også forårsake ujevnheter. Det vil da være vanskelig å reparere dette gjennom flere fettsuginger. Mindre ujevnheter i form av kuler vil kunne rette seg opp av seg selv etter noen måneder.
Liposkulptur påvirker også de små nervene som sitter i det aktuelle området. Derfor vil du kunne oppleve nummenhet og nedsatt føleevne i området. Den kommer som regel tilbake igjen etter tre til seks måneder. I sjeldne tilfeller kan pasienter få varig nedsatt føleevne.
I veldig sjeldne tilfeller kan pasienter oppleve blødninger som gjør det nødvendig å foreta en operasjon hvor blodansamlingen tømmes. Pasienten vil da få arr i etterkant.
Infeksjoner i forbindelse med fettsuging kan forekomme, men er også svært sjeldent. Om det likevel skjer, kan det behandles med antibiotika. I ekstremt sjeldne tilfeller må infeksjonen dreneres kirurgisk. Symptomer på infeksjon er varme, hevelse, bankende smerter, rød hud og noen ganger feber.
Blodproppdannelse i de dype venene i bena er en risiko ved alle operasjoner. Det er ekstremt sjeldent i dette skjer i forbindelse med liposkulptur. Blodproppdannelse kan også forebygges ved at pasienten er i lett bevegelse i tiden etter operasjonen.
I tilfeller hvor pasientene har dårlig elastikk i huden eller mye løs overskuddshud, er det vanlig å kombinere fettsuging av mage med bukplastikk for å få strammet opp magehuden.
Hvis den løse huden begrenser seg til under navlen, holder det med liten mageplastikk, som kun strammer huden under navlen. Om det er mye overskuddshud over magen kan det være nødvendig med full mageplastikk, som er mer omfattende og ofte behandler et område som strekker seg opp til de nederste ribbena.
Ved full bukplastikk er det vanlig å være borte fra jobb i tre til fire uker etter operasjonen. Kvinner som har vært gjennom graviditeter, kan ha opplevd at de to delene av magemusklene har blitt strengt eller tøyd fra hverandre. Det kan da være nødvendig å reparere de to muskelbukene i forbindelse med mageplastikken.
Komplikasjoner er noe vanligere når fettsuging kombineres med full bukplastikk, særlig hvis pasienten er overvektig eller bryter røykeforbudet. Væskeansamlinger under eller i såret kan forekomme, men som regel vil dette suges opp av to tynne plastdren som vanligvis legges inn i forbindelse med inngrepet, og som fjernes 6 dager senere. I sjeldne tilfeller kan væskeansamlinger også forekomme etter at drenene er fjernet.
Røykere kan oppleve nekrose (hudavstøtninger). Denne tilstanden er forholdsvis enkel å behandle, men vil kunne gjøre det nødvendig med litt lengre sykmeldinger, og det vil bli behov for flere kontroller som involverer sårskift og revisjoner av såret.
Pasienter som får fjernet store mengder løs hud, vil kunne oppleve at det danner seg såkalte eselører i kantene av arret. Det kan vanligvis fikses relativt enkelt gjennom en ny operasjon, som kan utføres i våken tilstand med lokalbedøvelse.
En bukplastikk påvirker ikke evnen til å bli gravid eller bære fram barn. Men det opererte området vil på ny utsettes for påkjenninger og strekkes, noe som kan gjøre at resultatet fra bukplastikken blir påvirket i negativ retning. Graviditeten kan gjøre at arrene blir bredere, at muskelfascien på ny strekker seg, og man kan oppleve å få et nytt heng fra magen. Det anbefales derfor at man ikke får utført bukplastikk før man er ferdig med graviditetene sine.
Om pasienten har arr etter keisersnitt, kan kirurgen ofte bruke dette som et utgangspunkt for bukplastikken, og det er en god mulighet til få fjernet det. Samtidig kan man korrigere for eventuelle inndragninger.
Fjerning av bukfett tilbys av en rekke private aktører innenfor helse og plastisk kirurgi, og hvis du tror det kan være noe for deg, kan du sjekke ut behandlingstilbudene ved de forskjellige klinikkene. Metodene er ganske veletablerte og det er stort sett de samme teknikkene som praktiseres, men det kan være variasjoner i pris, service, rutiner, beregnet nedetid og annet.
Mange av tilbyderne spesialiserte klinikker hvor kirurgene er spesialutdannede plastikkirurger, men de siste årene har det også dukket opp en del hudsalonger og lasersentre hvor det blant annet tilbys behandling med SMART lipo. Denne metoden er ikke regulert av loven om spesialisthelsetjeneste, og de som gjennomfører den er ikke nødvendigvis utdannede plastikkirurger eller kirurger overhodet. Hvilken behandler du velger er opp til deg, men husk at kompetanse og erfaring bør telle minst like mye som pris, og det er viktig at du føler deg trygg og komfortabel med valget ditt.
Om du vil ha mer informasjon om fettsuging, kan du for eksempel sjekke ut Norsk Helseinformatikk sine hjemmesider
Du får også god informasjon på klinikkenes hjemmesider. Her vil du også kunne lese om pasienters erfaring med den konkrete klinikken. Under følger lenker til klinikker som regnes som seriøse og kompetente aktører innenfor fettsuging og plastisk kirurgi generelt.
Gjør smarte helsevalg