Fettsuging av hake er et populært alternativ for personer som av forskjellige grunner har dobbelthake eller løs hud på haken. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fettsuging av hake innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Fettsuging av hake er et kirurgisk kosmetisk inngrep som kan være en løsning for personer som av forskjellige grunner sliter med dobbelthake. Det er normalt at utseendet på haken endrer seg i løpet av livet, ettersom vi går opp og ned i vekt (og blir eldre). Men tilstanden forekommer også hos slanke personer, og kan for mange oppleves belastende.
Fettansamlinger under haken er først og fremst et overvektsproblem, mens begrepet “dobbelthake” gjerne fungerer som samlebegrep for litt forskjellige tilstander. I mange tilfeller skyldes det overvekt, noe som også henger sammen med individuell genetikk. Noen er født med lite fremtredende underkjeve eller hake, eller opplever at grensen mellom hals og hake er utydelig. Med alderen blir også huden mindre elastisk, noe som kan gjøre at løs hud samler seg opp under haken og på halsen. Soling er også en medvirkende årsak til løs hud.
Når dobbelthaken skyldes overvekt, bør man forsøke å gå ned i vekt før man eventuelt søker annen form for behandling. I tilfeller med løs hud, eller hvor vektreduksjon ikke løser problemet på en tilfredsstillende måte, kan kosmetisk kirurgi være en løsning. Fettsuging - noen ganger i kombinasjon med halsplastikk og/eller ansiktsløft - gir ofte gode resultater.
Fettsuging er et kirurgisk kosmetisk inngrep hvor man går inn og fjerner uønskede fettansamlinger på bestemte steder i kroppen. Vi vil nå gi deg litt informasjon om fettsuging generelt, før vi går mer spesifikt inn på fettsuging av hake.
En fettsuging, eller liposkulptur eller fettfjerning som det også kalles, er en permanent fjerning av fettceller. Hensikten er (vanligvis) å korrigere for uheldige kroppskonturer og oppnå en mer harmonisk figur. Lokale fettansamlinger på ulike kroppsområder kan være sjenerende for den det gjelder, og personer som får gjennomført fettsuging har ofte forsøkt lenge å fjerne fettet gjennom trening eller dietter.
Som mennesker er vi født med en bestemt mengde fettceller, og når fettcellene er kirurgisk fjernet, kommer de ikke tilbake. Dette gir et varig godt resultat, forutsatt at pasientens vekt holder seg stabil i ettertid. Det blir altså ikke flere nye fettceller selv om pasientens vekt skulle øke, men de gjenværende fettcellene vil øke i størrelse - også i det opererte området.
Fettsuging er blant de vanligste formene for kosmetisk kirurgi i Norge - kun brystforstørrelse og øyelokksoperasjoner gjennomføres hyppigere. I USA er fettsuging det aller vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet.
Begrepet “liposkulptur” refererer til en videreutviklet versjon av “liposuksjon”, en metode som vokste frem på 70-tallet. Svært kort fortalt går behandlingen ut på at kirurgen lager en rekke små snitt i huden mens pasienten er bedøvet, stikker kanyler inn i snittene, og suger ut fettet.
Liposkulptur regnes som kirurgi, selv om snittene som lages er svært små. Behandlingen gir imidlertid store innvendige sår, men disse heles etter hvert. Man kan forvente hevelser og blåmerker i 1-2 uker i etterkant av operasjonen.
Metodene for fettsuging er ganske veletablerte, og over hele verden praktiseres stort sett de samme teknikkene. Med en dyktig behandler vil arrene etter en fettsuging være så godt som usynlige.
Når det gjelder dobbelthake, finnes det en del tips, triks og kjerringråd for å bli kvitt tilstanden. Et eksempel er for eksempel å trene halsmuskulaturen ved å løfte haken oppover. Men ingen av disse rådene har bevist effekt.
Hakeområdet er blant de vanligere områdene å fettsuge, sammen med lår, mage, hofte og bryster hos menn. Huden i hake- og halsområdet trekker seg som regel pent sammen hos egnede pasienter, og resulterer i et mer tydelig kjeveparti.
Siden fettsuging bare fjerner fett, men ikke løs hud, kombineres behandlingen ofte med halsplastikk eller ansiktsløft. Ved ansiktsløftning strammes huden og de bløte delene i ansiktet opp, også langs kjevekammen og helt frem til halsen. Har man mye løs hud på halsen, vil det være fordelaktig å kombinere ansiktsløftningen med halsløft med tanke på best mulig resultat. En godt gjennomført ansikts- og halsløft gir et naturlig resultat, uten at man “ser operert ut”.
Prismessig er haken i utgangspunktet blant de rimeligere områdene å fettsuge, og prislappen ligger i snitt på rundt 15 000 - 25 000 kr. Eventuelle tilleggsbehandlinger vil imidlertid ha innvirkning på kostnadene. Andre faktorer som kan spille inn på pris er størrelsen på området som skal behandles, om du skal fettsuge flere områder i samme operasjon, og hvorvidt det er behov for narkose.
Det er også litt forskjell på klinikkene når det gjelder hva de inkluderer i prisen. Noen inkluderer for eksempel nødvendig materiell som kompresjonsplagg og smertestillende, mens i andre tilfeller må du kjøpe dette selv. Den endelige prisen blir som regel fastsatt i løpet av første konsultasjon.
Husk at en dyktig behandler er like viktig som pris. Det er viktig at du velger en behandler som du føler deg komfortabel med, og som har erfaring med den type løsning som passer dine behov best.
Fettsuging blir av og til forvekslet med overvektskirurgi, men er ingen slankemetode. Behandlingen egner seg best for normalvektige personer, og retter seg først og fremst mot fettansamlinger som er genetisk eller hormonelt betinget, og som derfor er vanskelige å fjerne gjennom diett og slanking. Pasientens hud bør ha god elastisitet, slik at den trekker seg pent sammen i etterkant av operasjonen. På grunn av dette er normalvektige unge og middelaldrende de best egnede kandidatene.
Personer med en BMI (Body mass index) på mellom 19 og 25, regnes som normalvektige. Har man en BMI på over 30 vil det bli satt krav til vektreduksjon før man kan få gjennomført fettsuging. Dette skyldes primært at overvektige har en høyere sjanse for å få komplikasjoner i ettertid.
Fordelen med fettsuging er at fettet fjernes permanent (så lenge man ikke går mye opp i vekt), og de fleste som fettsuger haken blir fornøyde med resultatet. Tykk og elastisk hud vil som regel som regel trekke seg fint sammen etter operasjonen, og uten dobbelthake blir kjevelinjen mer markert.
De første ukene vil området være hovent, og de første månedene vil det føles fastere. Om pasienten registrerer “klumper” under huden, er det lurt å massere dem. Det finnes eksempler på at det oppstår ujevnheter i huden i etterkant, men det er sjelden. Om det skulle forekomme, tilbyr mange klinikker gratis ekstrabehandling for å fikse opp i det. Normalt må pasienten da vente minst 6 måneder før ekstrabehandlingen kan gjennomføres.
En ulempe for noen er at siden hakepartiet er et svært synlig område, kan det oppleves sjenerende å bruke kompresjonsplagg den første tiden. Etter denne perioden blir de fleste likevel fornøyde.
Det hender pasienter synes at kirurgen har fjernet for lite fett. Men det gjenværende fettlaget er svært viktig for å oppnå et jevnt og pent resultat. Om kirurgen likevel har fjernet for lite, eller behandlingen ikke gir et resultat som er i tråd med hva man kan forvente, (for eksempel om det oppstår utilsiktede ujevnheter), tilbyr mange klinikker gratis korrigerende operasjon i ettertid.
Hvis du tror fettsuging av hake kan være noe for deg, kan du få uforpliktende konsultasjoner hos mange klinikker. Du vil da kunne få god informasjon om hva behandlingen innebærer, og hvor mye den koster.
Klinikker og behandlere kan ha litt forskjellige rutiner i forbindelse med fettsuging, men her følger en beskrivelse av vanlige forberedelser, operasjonsforløp, tiden etter operasjonen, og mulige bivirkninger og komplikasjoner.
I ukene før fettsugingen er det anbefalt at du gjør det du kan for å holde deg i god form, som å få nok søvn og spise variert og tilstrekkelig. De to siste ukene før inngrepet skal du ikke ta antiflogistika eller tabletter som inneholder acetylsalisylsyre. De to siste døgnene før inngrepet skal du ikke drikke alkohol.
På selve operasjonsdagen er det viktig at du har så lite bakterier på hudoverflaten som mulig, og du skal derfor vaske deg med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub). Ofte skal du også ta forebyggende antibiotika. På grunn av likegladsmedisinene som benyttes skal du faste de siste seks timene før operasjonen.
Selve operasjonen kan ta 1-5 timer, avhengig av behandlingene du skal gjennom, og rutinene ved den enkelte klinikk. Skal du kombinere behandlinger eller behandle flere områder, er dette vanligvis ikke noe problem å ordne i én operasjon.
Vanlig praksis er at legeteamet består av kirurg, anestesilege, og eventuelt sykepleiere. Kirurgen merker områdene som skal opereres med tusj, og pasienten blir bedøvet med lokalbedøvelse eller narkose. Kirurgen lager så noen små snitt (2-5 millimeter) på steder hvor huden har en normal fold. Arrene dette lager er helt ubetydelige.
Ved fettsuging av haken er det vanlig med et lite snitt under haken, og et bak hvert øre. Det stikkes inn kanyler i hvert snitt, og fettet suges ut og samles i en beholder. Ved tradisjonell “våt” liposkulptur sprøytes det inn en medisinsk væske som gjør at området hovner opp og fettet stivner, og blir lettere å få ut. Det finnes også en annen versjon av denne metoden, som går ut på å bruke mindre mengder væske. Når tilstrekkelig mengde fett er sugd ut, syr kirurgen igjen snittene og setter på gasbind og kompresjon.
Kirurgen legger også inn dren i løpet av operasjonen. Dette er for å suge opp væske som siver fra sårflater under huden.
Ved ansiktsløft blir hud og bløtdeler i ansiktet strammet opp, langs kjevekammen og frem til halsen. Ved halsløft blir det laget et ekstra snitt under haken, og på den måten får kirurgen effektivt strammet opp halsmuskulaturen.
De fleste føler seg i brukbar form når operasjonen er ferdig, og du reiser hjem samme dag. Men du kan oppleve kvalme, lavt blodtrykk og uvel følelse den første dagen. På grunn av dette skal du ikke kjøre hjem selv, og ikke ta kollektivtrafikk alene hjem fra klinikken. Avtal med en pårørende som kan hente eller følge deg hjem, og (en voksen) person som kan tilbringe det første døgnet med deg.
Det vil kunne renne væske fra snittene i noen dager etterpå, og kompresjon brukes vanligvis i 4 uker etter operasjonen. Du må regne med å være borte fra jobb i 2-10 dager, avhengig av hva slags jobb du har. Inngrep av kosmetisk kirurgisk art gir dessverre ikke grunnlag for sykemelding.
Du kan gjenoppta vanlige dagligdagse aktiviteter når du føler deg i form til det, men det er anbefalt å vente med trening til det har gått seks uker. Små turer, sykling og dagligdags bevegelse er bra. Besøk i svømmehall og nærkontakt med klor bør vente til det har gått minst 4 uker. Dette for at sårene skal få tid til å gro helt igjen, slik at du unngår hudreaksjoner.
Du bør bruke papirtape til å dekke over snittene de første tre månedene (eller til arrene har oppnådd tilstrekkelig blekhet). Bytt tape én gang i uken. Hvis du får hudreaksjoner (for eksempel kløe og rødming) kan du droppe tapen, eller forsøke å bytte til silke- eller silikontape. For at arrene skal bli penest mulig bør du beskytte dem mot sollys de første 12 månedene, og unngå solarium. Beskytt dem med plaster og klær, eller bruk solfaktor (minst 15).
Stingene fjernes vanligvis etter 7-10 dager, hvis det da ikke benyttes sting som går ut av seg selv. Du skal på kontroll 4-6 måneder etter inngrepet, eller tidligere ved behov. Det endelige resultatet kommer ikke ordentlig frem før det har gått minst 3 måneder. På dette tidspunktet skal hevelsene ha gitt seg, og huden har trukket seg sammen igjen.
Komplikasjoner i forbindelse med fettsuging er svært sjeldent, men kirurgi er aldri 100% risikofritt. Blødninger, som resultat av et større inngrep i bløte deler, kan forekomme i sjeldne tilfeller. I løpet av operasjonen vil kirurgen stoppe mange små blødninger, men hos noen få kan blødningene åpne seg igjen. For de fleste vil denne faren stort sett gjelde de første 12 timene i etterkant av inngrepet. Symptomer på blødning kan være en opplevelse av at blodet i drenet er tjukt, eventuelt ut at det renner på siden av drenet, om drenet tetter seg.
Hvis du får infeksjon, merker du det i løpet av kort tid, vanligvis i løpet av de første dagene. Ta kontakt med klinikken om du opplever symptomer som feber og/eller frysninger. Rødhet og varme i huden er lokale tegn på infeksjon.
Om væsken fremdeles renner etter at drenet er tatt bort, kan den bli liggende under huden og forhindre at huden får festet seg til underlaget. Denne tilstanden kaller man for serom. Er det mye væske, kan det forårsake hevelser og skvalpefølelse. Det sjekkes for serom på kontroll, og tilstanden er lett å behandle ved å tappe ut væsken gjennom en sprøyte.
Nekrose er en tilstand hvor huden dør på grunn av for dårlig blodsirkulasjon. Når huden løsnes fra underlaget og strammes, virker det negativt inn på blodsirkulasjonen. Symptomer er fiolett hud på små områder, som gradvis går over til svart. Den fiolette fargen må ikke forveksles blåmerker, som er normalt etter fettsuging. Nekrose innebærer sjeldent akutt behov for hjelp og vil normalt oppdages ved kontrollen.
Blodpropp forekommer også sjelden, men hvis det forekommer, oppstår det gjerne i bena allerede under eller rett etter inngrepet. Den vil vanligvis vise seg i form av hevelser og smerter i tykkleggen på den ene siden. Ved mistanke om blodpropp trengs det en grundig utredning, eventuelt etterfulgt av behandling.
Generelt må fettsuging kunne karakteriseres som en svært trygg behandlingsform. Metodene er ganske veletablerte, og de samme metodene brukes verden over. Men det finnes også eksempler på hudsalonger og lasersentre som tilbyr behandlinger som ikke kan sies å ha like god dokumentert effekt som tradisjonell liposkulptur, og som heller ikke reguleres på samme måte. Et eksempel på slik behandling er SMART lipo, hvor man brenner vekk fettet ved hjelp av laserkanyler. Ofte kombineres denne behandlingen med fettsuging, noe som i prinsippet gjør det like invasivt som en vanlig fettsuging.
Andre former for alternative behandlingsomfatter omfatter for eksempel “Ultrashape”, som ikke er fettsuging i det hele tatt. Man fører et apparat langs utsiden av huden og bestråler behandlingsområdet med ultralyd, med den hensikt å knuse fettcellene og forme figuren på en ikke-invasiv måte. Men også denne behandlingsformen mangler dokumentert effekt.
Innvendig ultralyd er imidlertid nokså vanlig praksis ved en del etablerte klinikker, og involverer at man bruker sugekanyler med ultralyd, som knuser fettcellene og gjør det enklere å suge dem ut.
Et alternativ til fettsuging når det gjelder hakepartiet, er injeksjonsbehandling. Dette kan fungere godt hvis pasienten har elastisk hud. Injeksjonsbehandling retter seg mot lokaliserte fettansamlinger under haken. Gjennom flere små sprøytestikk injiseres det et spesielt dermatologisk middel som skal “smelte” fettcellene. Behandlingen skader ikke omkringliggende celler, men det er normalt at området blir rødt og preget av hevelser i en kort tidsperiode i etterkant. Behandlingen må som regel gjentas 2-3 ganger for at den skal ha den optimale effekten.
Fettsuging av dobbelthake er en svært presis operasjon, og krever en kompetent og erfaren kirurg. Kompetente kirurger skal være i stand til å gjøre gode vurderinger på hva slags behandling som egner seg for den enkelte pasient, ut fra dennes ønsker og fysiske forutsetninger.
Det er viktig at du føler deg trygg på valget av behandler, og opplever å bli tatt på alvor. Konsultasjonen skal oppleves som en informativ, trygg og konstruktiv situasjon. Det kan bli mye informasjon, og det kan være lurt at du har tenkt igjennom hva du vil spørre om på forhånd. Ta gjerne med deg et familiemedlem eller en venn for å hjelpe deg å huske hva som ble sagt.
Det finnes mange dyktige tilbydere der ute, og det kan være vanskelig å vite hvilken behandler som er riktig for deg. Nedenfor har vi samlet hjemmesidene til et lite utvalg klinikker, Vi oppfordrer deg til å selv ta en runde på nettet og sammenligne - og husk at kompetanse og erfaring er like viktig som pris. Vi gjør oppmerksom på at listen ikke er et forsøk på å lage en komplett liste over seriøse behandlere, men representerer et utvalg aktører som regnes som seriøse. Det viktige er at du velger en behandler som føles riktig for deg, og at du opplever at det er en trygg ramme rundt operasjonen.
Plastikkirurg1: Fettsuging av hake til god pris i Bergen
Cosmo Clinic: Slik fjerner vi dobbelthake
Aleris: Fettsuging hake
Aviva: Fettsuge hake | Aviva
Akademiklinikken: Fettsuging av hake - vi har lang erfaring
Om du vil ha mer informasjon om fettsuging, finnes det informasjon på nettsidene til Norsk helseinformatikk: Fettsuging
Gjør smarte helsevalg