Et panneløft er et populært alternativ når elastikken i huden reduseres og gir rynker og nedsunkne øyenbryn. For mange er dette sjenerende og et aldringstegn som gir nedsatt livskvalitet. Panneløft er i all hovedsak en rent kosmetisk operasjon, men ved påviste helseplager kan operasjonen dekkes av det offentlige. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva både åpent og endoskopisk panneløft innebærer, risiko ved en operasjon, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Panneløft er en operasjon for å korrigere synkende hud i pannen, slik at man får en glattere panne og et ansikt som preges mindre av aldring. Ettersom man aldres er det normalt å oppleve at huden i pannen blir mindre elastisk og «synker sammen». Dette kan for enkelte ha både praktiske og rent skjønnhetsmessige følger, og mange velger derfor å gjennomgå en operasjon for å rette opp huden.
Flere synes at nedsunket hud i pannen og over øynene gir dem et blikk og utseende som ikke reflekterer dem. For eksempel kan rynker og synkende øyenbryn bidra til at man ser sintere og mer dømmende ut enn man faktisk er. For noen kan også den nedsunkne huden rundt øynene føre til et redusert synsfelt. Slike tilfeller er dog ikke av de mest vanlige, men kan dekkes av det offentlige om fagkyndige vurderer en operasjon som en større medisinsk nødvendighet enn kun et kosmetisk inngrep.
Et panneløft utføres ved at en kirurg går inn via snitt i hodebunnen og løsner vevet i pannen fra benet, slik at det kan løftes til å sitte høyere, øyenbrynene løftes og huden over øynene strekkes ut. I tillegg kan man fjerne deler av «sinnamuskelen» mellom øynene, slik at ikke den bidrar til et mindre vennlig uttrykk. Selve operasjonen er som regel uten komplikasjoner og tar opp til to timer å gjennomføre.
Resultatet av en panneløftsoperasjon er et yngre og mer våkent og opplagt utseende og en glattere panne, og det er ventet at resultatet holder seg i syv til ti år.
Panneløftsoperasjoner tilbys hos en rekke private klinikker over hele Norge, og prisene varierer etter hvor man ønsker å gjennomføre operasjonen og hva man ønsker at den skal inneholde. Konsultasjonstimen er første steg og koster som regel noen hundre kroner (500 er vanlig). Mange klinikker tilhører kjeder som Volvat og Aleris, og vil derfor tilby nokså like priser over hele landet for samme operasjon.
Den veiledende prisen for et panneløft starter på 20 000 hos de billigste klinikkene, men den generelle regelen er at en slik operasjon koster mellom 30 000 og 45 000 å gjennomføre per 2020. For noen er det i tillegg til panneløft nødvendig å gjøre en ekstra operasjon på øyelokkene, som vil heve prisen noe. Prisene er som regel ikke låst og vil fastslås etter konsultasjon. I tillegg vil størrelsen på inngrepet kunne ha noe å si for den endelige prisen.
Kosmetiske inngrep er kostbare og vanskelige å reversere om arbeidet er utilfredsstillende, så derfor er det svært viktig at man vurderer kvalitet over pris om man ønsker å gjennomgå en operasjon. Den dyktigste behandleren er ikke nødvendigvis den dyreste, et skuffende resultat er ikke nødvendigvis verdt de sparte pengene og god markedsføring reflekterer ikke nødvendigvis et godt produkt. Man burde derfor være svært nøye og se etter andres erfaringer med den spesifikke klinikken eller kirurgen før man tar et endelig valg.
Et panneløft strammer opp og reduserer rynkene i pannen, slik at øyenbrynene heves og man får et mer våkent blikk. En vanlig beskrivelse er at man ser ti år yngre ut, og at det er først etter operasjonen at man ser hvor mye aldringen hadde gjort med ansiktet. Operasjonen kan også utføres for å endre uttrykket øyenbrynene gir. Enkelte kan føle at de ser triste eller sinte ut når øyenbrynene hviler, og disse kan gjennom en slik operasjon få justert øyenbrynene til å avgi et mer nøytralt uttrykk.
Vanligvis gjøres en panneløftsoperasjon på personer mellom 40 og 60 år for å minimere aldringstegn, men alle som har utviklet rynker i pannen og rundt øynene kan være vel så gode kandidater for en operasjon, også utenfor den generelle aldersgruppen. Ytre aldringstegn baseres på flere faktorer, som gener og kosthold, og er ikke universelle. Mange kommer til en konsultasjon fordi de tror de trenger å fjerne hud fra øyenlokkene, men lærer under konsultasjonen at det de egentlig trenger er at øyenbrynene løftes og huden strekkes ut.
Kosmetiske inngrep som panneløft forbindes gjerne med veldig åpenbart opererte ansikt, som kan medføre en viss usikkerhet rundt om man ønsker å la seg operere, men et kunstig utseende er heller et tegn på en dårlig utført operasjon enn et tegn på hva panneløft kan gjøre med utseendet. Panneløft er en svært vanlig form for behandling, og de fleste som gjennomgår operasjonen er fornøyde med resultatet, gitt at de har hatt god konsultasjon om hva de kan forvente seg. De som gjennomgår behandlingen opplever at resultatene holder seg i opp til ti år. I tillegg utføres særlig endoskopiske panneløft slik at eventuelle arr er minimale.
Før en eventuell operasjon gjennomgår man en uforpliktet konsultasjon i samråd med fagkyndige, hvor inngrepet vurderes. Hvordan konsultasjonen forløper vil nok variere litt fra kontor til kontor, men målet er det samme – å sikre at pasienten får riktig informasjon og veiledes til korrekt type operasjon. Det fines flere typer operasjoner i dette området av ansiktet, og flere som ender opp med panneløft er der opprinnelig for å konsulteres om øyenbrynsløft eller øyelokkplastikk. Under konsultasjonen vil en kyndig, som lege eller kirurg, vurdere rynkene i pannen og dele relevant informasjon om operasjonen, som når den kan finne sted og hva det vil koste. Helse og bruk av medisiner vil også gjennomgås. Pasienten vil også ha mulighet til å spørre om alt den måtte lure på, som forventninger til operasjonen og resultat. Er resultatet av konsultasjonen at man ønsker å foreta et panneløft, kan tidspunkt for operasjon som regel settes opp der og da.
Før operasjonen er det viktig at man gjør seg kjent med og gjennomfører de nødvendige forberedelsene til inngrepet. De ulike klinikkene opererer noe ulikt med hvilke krav som stilles, og er man usikker på noe vil klinikken kunne hjelpe, og men generelle forberedelser er:
Faste: Seks timer før operasjonen er det viktig at man er fastende. Det er dog tillatt å drikke små mengder klar væske, som vann, inntil to timer før inngrepet. For eksempel ved inntak av medisiner.
Hygiene: Før operasjonen dusjer man hjemme og vasker hele kroppen og håret med den desinfiserende såpen Hibiscrub.
Legemidler og kosthold: Man skal ikke innta blodfortynnende medisiner to uker før operasjonen. Dette gjelder også enkelte naturpreparater og også E-vitamin, hvitløkskapsler og tran. Bruk av disse må opphøre senest to uker før operasjonen.
Nikotin: Røyking burde ikke finne sted i de fire ukene, og særlig siste uken, før operasjonen og etter operasjonen (totalt åtte uker). Dette gjelder også andre nikotinprodukter som snus og nikotinplaster.
Den anbefales ellers at man tar med seg solbriller og går med klær som ikke strammer over hodet når man kler av og på seg, som for eksempel en hettegenser med glidelås.
Selve operasjonen foregår under narkose og tar en til to timer. Det finnes flere metoder for å gjennomføre operasjonen på, men i prinsippet handler det om å rejustere muskelvevet i pannen, slik at det sitter høyere og dermed også løfter øyenbryn og strekker huden mellom øyenbryn og øyne.
Rutiner og hensyn etter operasjonen vil variere noe ut fra hvilken klinikk man velger. De fleste klinikkene lar en reise hjem etter at man våkner fra narkose, under påskudd at man følges opp av en nær person resten av dagen, men i noen tilfeller vil man bli liggende og få oppfølging på klinikken til neste dag. Når man våkner fra narkosen vil hodet være bandasjert. Det er viktig at man går med denne så lenge som klinikken anbefaler, vanligvis ett til tre døgn, og i løpet av disse dagene må man ikke dusje. Etter å ha fjernet denne bandasjen er det ved noen klinikker også ønskelig at man bruker en annen, løsere bandasje den påfølgende uken. Etter en ukes tid vil man returnere til klinikken for å gjennomgå kontroll og fjerne stingene i hodebunnen.
Den første tiden etter operasjon er det vanlig å kjenne på moderate smerter, og klinikken vil forsørge en med resept på smertestillende medisiner. Det vil som regel være noe hevelse i pannen like etter operasjonen og de påfølgende dagene, og de første to ukene kan det forekomme blodutredelser rundt øynene og kinnbenene. Mimikken vil også være noe svekket, men vil være tilbake etter kort tid.
Det er helt vanlig at man kjenner seg nummen i det opererte området i starten, men følelsen vil normalisere seg over noen få måneder. Når følelsen kommer tilbake er det vanlig at man kjenner kløe og stikking i hodebunnen, men siden vevet trenger litt tid for å feste seg til benet etter operasjonen burde man være forsiktig med å klø og dra for hardt i huden. De første dagene etter å ha gjennomgått en operasjon er det viktig at man ligger med hodet hevet og det anbefales at man holder et kosthold med lett fordøyelig mat som ikke krever mye tygging. Det anbefales også at man en stund etter operasjonen avstår fra utmattende aktiviteter, som sex, fysisk arbeid, hard trening og løping. Har man en aktiv livsstil og kjenner på abstinensene, er det dog helt trygt med spaserturer av en mer rolig art.
Etter behandlingen kan man som regel gjenoppta vanlig aktivitet etter noen få dager, men man burde sykemelde seg fra arbeid de første to ukene for å la pannen hele seg. Det endelige resultatet av operasjonen vil man ikke kunne merke før etter en lenger tidsperiode (minst seks måneder), og vil variere fra person til person, men man vil fra starten likevel kunne se forbedringer. Derfor er det ingen grunn til panikk om man føler at ansiktet er asymmetrisk eller ser rart ut til å begynne med. Hvilke forventninger en burde ha og hvordan ens egen hud vil påvirke resultatet kan man spør etter under konsultasjonen.
I de aller fleste tilfeller er et panneløft nokså risikofritt. Komplikasjoner ved en panneløftsoperasjon forekommer svært sjelden når kirurgene er gode. Likevel er ingen kosmetiske operasjoner helt fri for risiko. Normale komplikasjoner som hevelser og nedsatt følsomhet i hodebunnen korrigerer seg vanligvis av seg selv. Mer sjeldne komplikasjoner er blødninger eller oppsamling av blod under huden, som må tappes av en kirurg. Infeksjoner kan også oppstå, og det er derfor viktig å følge eventuelle antibiotikakurer til punkt og prikke. Tegn på infeksjon vil som regel vise seg i løpet av kort tid, og antibiotika brukes ofte forebyggende før operasjonen. Som ved all bruk av bedøvelse kan det også oppstå allergiske reaksjoner, men det hører til de absolutt færreste tilfellene. Noen klinikker opererer med å la pasienten ha direkte tilgang til kirurgen det første døgnet etter operasjon i tilfelle komplikasjoner eller uventede situasjoner.
Den norske markedsføringsloven tillater ikke bruk av før og etter-bilder for kosmetiske operasjoner i kommersiell sammenheng, og de ulike klinikkene må derfor oppsøkes om man ønsker å se dette ved vurdering av operasjon. I forkant av dette kan du se resultatene av operasjoner utført av ulike kirurger hos American Society of Plastic Surgeons.
Det finnes flere måter å gjennomføre et panneløft på, men de aller fleste sverger til panneløft gjennom kikkehullsteknologi (endoskopi). Denne metoden gjennomføres via små snitt i hodebunnen, og er derfor også den som gir minst synlige spor av inngrep. Alternativt kan man gjennomføre et åpent panneløft.
Ved åpent panneløft lages det et snitt i huden fra øre til øre. Hvilken løype snittet tar over hodet vil tilpasses hårmengde og hårfeste. Derfra løsnes vevet i pannen fra benet og justeres til ønsket posisjon. Deretter fjernes overflødig hud oppå hodet og snittet sys igjen. Et slikt inngrep gir tydeligere arr, har større risiko for håravfall og kan føre til redusert følelse, og er derfor et inngrep de fleste pasienter velger bort.
Ved endoskopisk panneløft går man heller inn i via tre til fem små snitt i hodebunnen. Gjennom disse små snittene kan det føres inn små kameraer, endoskop, under huden og kirurgen kan operere via en skjerm, slik at kun små snitt er nødvendig for å gjøre arbeidet. Via skjermen kan kirurgen følge med på instrumenter som føres inn og arbeide nøyaktig. Under operasjonen vil kirurgen løsne muskelvev fra benet og rejustere det. Etter behov kan man også fjerne noe vev for å hindre nye rynker. For eksempel kan sinnarynken mellom øynene deles opp og reduseres. Når alt er justert til ønsket posisjon, festes musklene (for eksempel gjennom sting som absorberes under huden over tid) og snittene sys igjen. Gjennom en slik operasjon fjernes ikke noe hud. Endoskopisk panneløft regnes for å være en mye mer teknisk avansert metode enn den åpne varianten, men sporene av å ha gjennomgått en operasjon er også langt mer subtile, og egner seg derfor godt for skallede eller personer med høyt hårfeste. Siden man kun lager små snitt i hodebunnen, er risikoen for håravfall også mye lavere ved en endoskopisk operasjon enn ved den åpne varianten.
Mange møter til konsultasjon uten å helt vite hvilken behandling de behøver for å oppnå det resultatet de ønsker, og blir overbevist om at panneløft er det som passer dem. Alt etter hva man ønsker å oppnå og hvilke deler av ansiktet man ønsker å justere, kan man i tillegg pekes i retning av en annen type operasjon i stedet for eller i kombinasjon med panneløft, som øyelokksplastikk eller ansiktsløft. Dette er operasjoner som egner seg godt når målet er å redusere rynker eller gi et mer opplagt blikk, for eksempel ved å redusere poser under øynene og fjerne løsthengende hud rundt kjevepartiet. En vanlig frykt er at dette kan føre til et kunstig utseende, men som regel er dette et tegn på dårlig utført arbeid heller enn en risikabel behandling.
Ønsker du å lese mer om panneløftsoperasjon, alternative behandlinger, sammenligne priser hos ulike klinikker med mer, kan du gjøre dette hos for eksempel HelseSmart. For en ryddig og enkel gjennomgang av operasjonen og prognoser, finner du det hos amerikanske Medlineplus.
Om du nå er bestemt på å ta det første steget for å gjennomgå en panneløftsoperasjon, vil vi anbefale deg at du setter deg nøye inn i de ulike klinikkene du har tilgjengelig, sammenligner disse og finner den du tror kan gi deg det beste resultatet. Som nevnt innledningsvis er kosmetiske inngrep både svært kostelig og kan være svært vanskelige å reversere om resultatet ikke lever opp til forventningene. Derfor er det avgjørende at du gjør det du kan for å finne ut hvilke erfaringer andre har hatt med de ulike klinikkene og kirurgene, og vurderer det endelige resultatet over pris. Dyrest behandling betyr ikke nødvendigvis best behandling, og det gjør heller ikke best profilering, nettsider eller markedsføring. Vær derfor klar over hva du ønsker å oppnå når du går inn i konsultasjon hos en klinikk, forbered deg gjerne og ikke vær redd for å stille de spørsmålene du trenger svar på for å ta det du føler er riktig valg.
Gjør smarte helsevalg