Har du mye løs hud på overarmene eller såkalt grevinneheng? I så fall kan armplastikk være en løsning. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva armplastikk innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, hva du kan forvente og mye mer.
Armplastikk / overarmsplastikk er en kirurgisk prosedyre for å stramme opp overarmene og utbedre det som litt folkelig gjerne kalles grevinneheng eller bingovinger.
Metoden går ut på å fjerne overflødig fettvev og slapp hud, og utbedre uproporsjonale ansamlinger av fett. Dette er vanlige problemer som kommer med alderen og / eller som en følge av en større vektnedgang, enten på grunn av vanlig slanking eller en slankeoperasjon.
De aller fleste som velger overarmsplastikk gjør det av kosmetiske hensyn og for å føle seg mer vel. Mange med grevinneheng kvier seg for situasjoner der man viser armene som når man bader, soler seg eller går med kjole med bare armer og så videre. Løs og slapp hud på overarmene er også gjerne et typisk aldringstegn, og armplastikk kan derfor være en effektiv måte å “bli yngre” på.
Men kosmetiske hensyn er ikke den eneste årsaken til å få utført armplastikk. Stort overskudd av hud på overarmene kan gjøre det vanskelig med tanke på klærnes passform, skape gnisninger, irritasjoner og sår.
For noen medfører det også sjenerende klamhet og luktproblemer når hud gnisser mot hud. Enkelte kan ha problemer med å bruke ryggsekk.
Prisene varierer noe mellom klinikkene. Bruk litt tid på å sammenligne de klinikkene du mener er mest aktuelle for deg. Se på hva som inngår og ikke inngår i prisene de oppgir på nettet. Er for eksempel narkosen inkludert? Må du betale for etterkontroller eller er disse bakt inn i prisen for operasjonen?
Sjekk også hva som er inkludert i garantiordningene.
Den første konsultasjonen koster som oftest mellom 500 og 1500 kr. Selve operasjonen kan koste et sted mellom 37.000 og 50.000 kr.
Det er vanlig at prisene som oppgis på nettet er “fra-priser”. Hva som blir den faktiske prisen, vil du kunne få svar på under konsultasjon etter at kirurgen har undersøkt deg.
Selv om prisen er viktig for de aller fleste, bør det ikke være det viktigste. Gå for en klinikk som har god erfaring og som gir deg trygghet.
Enkelte klinikker gir lavere priser på en del tjenester hvis man er medlem.
Metoden går ut på å fjerne et elipseformet hudområde på overarmens innside. Selve prosedyren vil bli tilpasset den enkeltes behov. Det er for eksempel vanlig at fettsuging utføres som en del av overarmsplastikken, med mindre pasienten er svært mager og har lite underhudsfett.
For pasienter som har mye eller uproporsjonal fordeling av fett, men lite overskudd av hud vil fettsuging alene kunne være et aktuelt alternativ. Det forutsetter huden har god sammentrekningsevne, er tilstrekkelig tykk og ikke har strekkmerker. Har man overskudd av hud (grevinneheng) må dette fjernes kirurgisk.
Overarmsplastikk vil for de fleste medføre at man får et arr som går fra albuen og opp til armhulen. Men siden arrene legges på overarmens innside og derfor vender inn mot kroppen så lenge armene henger ned i “normalstilling”, vil de være lite synlige.
Selv om plasseringen av arrene bidrar til at de fleste vil oppleve dem som lite sjenerende, kan selve arrene ofte bli litt kraftigere enn ved operasjoner på andre områder på kroppen. Dette skyldes at snittet går på tvers av rynkenes naturlige retning. For å redusere dette problemet vil kirurgen være oppmerksom på å ikke stramme huden mer enn nødvendig.
I tiden etter inngrepet vil man ha røde arr. Til å begynne med er de muligens også litt hovne, men dette går raskt over. Også den rødlige fargen vil gradvis bli borte og de fleste vil ha hvite arr før det har gått et år.
Hvordan arrene blir til slutt er avhengig av mange faktorer. Noen har hud som heler seg selv raskt, men for andre kan det ta lengre tid. Dette er blant annet avhengig av genetikken og av alder. Arrenes bredde kan gjerne også variere en god del fra pasient til pasient. Når helingsprosessen er komplett vil arrene for de aller fleste arte seg som lyse linjer.
Et generelt råd er å unngå å eksponere arr for direkte sollys de første månedene siden solstrålene kan føre til pigmentforandringer som gjør arret mer fremtredende.
Armplastikk regnes ikke som en slankeoperasjon selv om man gjerne fjerner fettvev som en del av inngrepet. Generelt blir man anbefalt å ha stabil vekt over tid før man foretar armplastikk - i likhet med andre plastikkirurgiske inngrep.
Har du hatt stor vektnedgang og som en følge av det fått mye løs hud, vil du bli rådet til å vente et halvt års tid før en operasjon. Skulle du gå betydelig ned i vekt etter armplastikken, kommer huden på overarmene til igjen å bli løsere.
Hvis du har ambisjoner om å gå vesentlig ned i vekt, bør du altså gjøre dette i god tid (6 måneder) før du oppsøker en klinikk.
Røyking og annen tobakksbruk er generelt lite forenlig med plastisk kirurgi. Skal du få utført armplastikk, må du regne med at kirurgen vil kreve at du unngår all nikotin (inkludert e-sigaretter og nikotintyggegummi) i en periode før og etter operasjonen. Nøyaktig hvor lenge kan variere, men to uker før og etter operasjonsdatoen vil nok være et minimum.
Grunnen til dette er at nikotin virker hemmende på kroppens blodsirkulasjon. Det er uheldig siden det medfører økt risiko for komplikasjoner som infeksjoner og sår som ikke vil gro ordentlig, med påfølgende stygge arr. Nikotinet øker også faren for nekrose, det vil si vevsskader i operasjonsområdet. Dette forekommer ikke ofte, men får ofte store negative konsekvenser.
De fleste som får foretatt armplastikk vil oppleve en radikal forbedring i tråd med forventningene. Det er likevel viktig at du som pasient har forventninger som står i forhold til ditt utgangspunkt og fysiske forutsetninger. Akkurat hva du kan forvente er noe som vil bli kartlagt i løpet av konsultasjonen (forundersøkelsen).
For de fleste betyr armplastikk at større fettansamlinger fjernes. Det samme gjelder overskuddshud. Du vil få armer og hud som er strammere og jevnere. Har du strekkmerker vil de fortsatt være der, med unntak av strekkmerker som befinner seg på det hudområdet som skjæres bort.
Hvis armene som opereres i utgangspunktet er noe ulike (ingen er helt symmetriske) må man regne med at de også etter operasjonen vil være en viss asymmetri.
Du vil få et ganske langt arr etter inngrepet, men dette vil være lite synlig så lenge armene er inntil kroppen. Arrlinjen er lengre desto mer hud som tas bort.
Hvor raskt og hvor godt arret leges varierer fra person til person. De første månedene vil det være rødlig, men vil ha bleknet betraktelig etter et års tid.
Etter at du har kontaktet en klinikk, vil det neste steget være en konsultasjonstime med plastikkirurg. Dere vil da gå gjennom alle aspekter ved selve prosedyren. Du vil få se bilder av andre pasienter som har fått armplastikk slik at du lettere kan forestille deg hvordan det endelige resultatet vil arte seg. Kirurgen vil også ta bilder av dine armer og legge disse i journalen.
Du vil bli undersøkt og kirurgen vil svare på alle spørsmål du måtte ha. Det kan være lurt å komme til konsultasjonen så godt forberedt som mulig, så får du også mer ut av den. Har du mange spørsmål, så skriv dem ned på forhånd så du husker dem.
Dere vil også gå gjennom helsedeklarasjonen som du har fylt ut på forhånd. Dette er et verktøy for kirurgen til å få oversikt over alle medisinske faktorer som kan ha relevans for operasjonen. For eksempel om det er spesielle hensyn som må tas, medsinbruk, sykdommer eller annet som kan påvirke selve inngrepet eller resultatet.
Hvis det ikke er noen medisinske forhold som tilsier noe annet, vil du bli godkjent for operasjon. Du vil da kunne booke en dato for inngrepet.
Under konsultasjonen vil du få utførlig informasjon om ting du bør gjøre og ikke gjøre i tiden før inngrepet. Hvis du røyker må du sørge for å være røykfri minst to uker før operasjonsdatoen, noen vil kreve en måned eller mer.
Bruker du medisiner vil kirurgen orientere deg om hvilke du kan bruke som normalt og hvilke du eventuelt må ta en pause fra. Man er spesielt oppmerksom på medikamenter som er blodfortynnende, siden disse kan føre til økt fare for blødninger under inngrepet.
Når du skal få utført plastisk kirurgi, selv relativt begrensede prosedyrer som armplastikk, vil kroppen bli utsatt for en ikke ubetydelig påkjenning. Det derfor viktig at du er ved så god helse som mulig generelt og at du er frisk på selve operasjonsdagen. Skulle du ha alvorlig sykdom vil ikke operasjonen kunne bli gjennomført. Det gjelder også hvis du skulle ha influensa eller en kraftig forkjølelse.
Hvis du er usikker på din helsetilstand i forkant av eller på selve operasjonsdagen, må du ta kontakt med klinikken for å få en vurdering.
I løpet av konsultasjonen vil du ha blitt informert om de praktiske tingene du må tenke på i tiden før operasjon og på selve operasjonsdagen.
Klinikkene kan ha litt ulike prosedyrer, men generelt vil du bli bedt om å dusje grundig på morgenen. Ofte skal du også bruke bestemte produkter som dreper bakterier eller lignende. Du skal ikke smøre deg med hud lotion, bruke sminke, neglelakk eller smykker. Du vil også bli bedt om å ta ut alle piercinger - ofte skal du la være å bruke disse et par uker før operasjonen.
Du møter fastende på klinikken. Det vil si at du ikke skal spise i løpet av de seks timene før operasjonstidspunktet. Du kan drikke, men drikker du te eller kaffe skal du ikke bruke melk eller fløte. Smoothies og andre tyktflytende drikker må du også avstå fra.
Prosedyrene for bedøvelse kan variere noe, men foregår ofte ved en kombinasjon av lokalbedøvelse og narkose. Det kan dreier seg om full narkose eller lett narkose. Bedøvelsesmidlene administreres ved at det settes en liten nål en åre i albuefolden eller på håndbaken. Du vil uansett ikke kjenne smerter under inngrepet.
Innsiden av overarmen blir vasket med et steriliserende middel og klargjort for operasjon. Rett før selve inngrepet setter kirurgen gjerne ekstra lokalbedøvelse i området der kuttet skal legges. Kirurgen legger så et snitt som tilsvarer overskuddshuden som skal fjernes, fettsuger området og lukker til slutt huden. Som regel bruker man sting som går i oppløsning av seg selv. Det opererte området blir dekket med tape, bandasjer og / eller en elastisk støttende strømpe.
Selve operasjonen varer ca 2 timer. Du vil også trenge 1 til 2 timer i etterkant på å våkne skikkelig fra narkosen. Du blir utskrevet og kan reise hjem så snart du er sjekket og føler deg i form.
Selv om du føler deg i god form skal du ikke kjøre bil rett etter å ha vært i narkose. Du bør få noen til å hente deg og vil også trenge noen til å være sammen med deg det første døgnet.
Etter to dager har såret grodd såpass at bandasjen kan fjernes. Tapen som sitter innerst skal fortsatt sitte på, men du vil likevel kunne dusje som normalt. Hvis kirurgen har lagt inn dren, må du tilbake til klinikken og få disse tatt ut etter en dag eller to.
Ellers vil du de neste 4 ukene bruke et kompresjonsplagg på overarmene. Dette plagget, enten det er en strømpe eller en bandasje, skal brukes hele døgnet.
Den første tiden etter inngrepet er det vanlig å ha en strammende følelse i overarmene på grunn av hevelsene som oppstår. Bevegeligheten din vil være vesentlig redusert og det er ubehagelig å stramme musklene i overarmene og skuldrene. Det er viktig at man tar hensyn til dette og ikke belaster armene for mye. Etter ca en uke vil hevelsen som oftest ha gått betraktelig ned og du vil etterhvert kunne bevege deg som normalt.
Det er ganske vanlig at også fingre og hender hovner noe opp. Dette kan motvirkes ved å løfte armene over hodet og knytte og lukke nevene med jevne mellomrom. Også når du sitter i ro kan det være lurt å hvile armene i en høy stilling for å motvirke disse hevelsene. Om natten bør du prøve å finne stillinger som lar deg hvile hendene høyt, for eksempel på puter.
Som etter alle operasjoner det viktig at man tar det rolig den første tiden i etterkant. Alle aktiviteter som belaster armene som bæring, brå bevegelser og så videre bør man være forsiktig med. Samtidig er det viktig å ikke bli for bedagelig. Moderat mosjon og aktiviteter som ikke gir smerter er anbefalt. Du bør lytte til kroppen og øke aktivitetsnivået gradvis.
Når du kan regne med å vende tilbake til jobb avhenger av hvor fysisk jobben din er og hvor gode muligheter du har til å legge til rette arbeidsforholdene. Hvis du har ansvar for små barn må du sørge for å ha mulighet for avlastning i et par uker etter operasjonen.
Plastikkirurgi som gjøres av primært kosmetiske årsaker gir ingen rett på sykemelding. Hvis du derimot kan begrunne at armplastikken er nødvendig av medisinske årsaker, vil du kunne ha krav på sykemelding. Hvor lenge vil variere ut i fra individuelle omstendigheter. Har du fått full armplastikk med både fjerning av overflødig hud og fettsuging, vil situasjonen være annerledes enn om du kun har fått utført en fettsuging.
Hva slags type jobb du har og mulighetene for tilrettelegging vil også spille inn.
De kirurgiske prinsippene for armplastikk / overarmsplastikk varierer lite fra klinikk til klinikk. Det finnes heller ingen fullgode alternativer til metoden. Overflødig og løs hud (grevinneheng) lar seg ikke trene bort. Oppstramming ved hjelp av laser, ultralyd og kremer har heller ingen - eller i beste fall en høyst midlertidig - effekt.
Hvis du derimot er en yngre person som har for mye fett på overarmene, men som ellers er normalvektig eller overvektig og har frisk og elastisk hud, kan som oftes fettsuging (liposkulptur) være en bedre løsning enn armplastikk.
Det er ikke vanlig at man opplever problemer etter å ha fått armplastikk, og får du operasjonen utført ved en etablert og anerkjent klinikk, har du all grunn til å føle deg trygg. Men som med alle operative inngrep kan man aldri utelukke hundre prosent at komplikasjoner kan oppstå. Det kan skje ting under selve inngrepet som gjør at man får et utilsiktet utfall eller det kan oppstå ting i ettertid, hvis for eksempel såret ikke gror som forventet, man får en infeksjon eller lignende.
Infeksjoner er imidlertid sjeldent etter armplastikk. Hvis de inntreffer, skjer det gjerne en ukes tid (pluss, minus noen dager) etter inngrepet. Merker man stigende smerter, økende hevelse kombinert med andre sykdomstegn som frysninger, feber, rødhet i huden og økt utskillelse av sårvæske, kan dette være tegn på infeksjon. I så fall vil du bli behandlet med antibiotika.
Det er derimot relativt vanlig at det kan blø og komme noe sårvæske fra sårene etter en operasjon. Hvis blødningen er liten er det ikke dramatisk og har ingen betydning for resultatet, men hvis blodet samler seg under huden er det uheldig. Det samme gjelder hvis det kommer såpass mye væske totalt sett at bandasjene blir gjennomvåte. Er det tilfelle vil man som regel velge å fjerne dem og legge på nye.
Klinikken vil ellers gi deg praktiske råd til hvordan du skal pleie sårene. Enkelte kan oppleve at huden rundt operasjonssåret er rødt, sårt eller utstående. Som regel vil dette helt ufarlig og vil gå over av seg selv med tiden.
Særlig området nært armhulen kan være utsatt. Her leges som regel såret litt saktere enn lenger ned på armen på grunn av svettekjertler og hårsekker. Om tilstanden skulle vedvare utover 6 måneder, kan det være en indikasjon på at det er nødvendig å foreta et korrigerende inngrep med lokalbedøvelse. Men dette er heller ikke vanlig.
Nedsatt følsomhet eller prikkende følelse i fingrene kan iblant forekomme. Man bør da ta kontakt med klinikken for eventuell oppfølging av kirurg.
Når man skal ta en avgjørelse om å få utført plastisk kirurgisk behandling. er det viktig at valget er så informert som mulig. Vurder din egen situasjon og gjør research. Les om andres erfaringer med inngrepet du vurderer, og skaff deg oversikt over de aktuelle kirurgiske klinikkene som tilbyr prosedyren. Når du skal velge en klinikk så tenk at erfaring bør veie minst like mye som pris.
Tenk også på det rent praktiske. Har du lang reisevei til klinikken og er avhengig av å overnatte? Husk at du også skal tilbake til klinikken for kontroll og at du på operasjonsdagen må ha med deg en person som kan kjøre deg hjem.
Har du lang reisevei eller det er vanskelig for deg å komme til klinikken av andre grunner, tilbyr noen klinikker konsultasjon via telefon. Du vil da selv måtte ta bilder og vil få instrukser om hvordan du skal gjøre dette.
Husk ellers på at den første konsultasjonen ikke er forpliktende. Hvis du av en eller annen grunn blir i tvil, er det ingenting i veien for at du tar en “time out” for å tenke deg om, eller oppsøker en annen klinikk for å få annen vurdering av din situasjon. Det er viktig at du føler deg så trygg som mulig, både på selve avgjørelsen om å få armplastikk og på klinikken du velger.
Gjør smarte helsevalg