Fettsuging (også kjent som fettfjerning og liposkulptur) er et populært alternativ når man har uønskede fettansamlinger på kroppen som ikke går bort gjennom kosthold eller trening. Et av de vanligste områdene å fettsuge, er låra. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva fettsuging av lår innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Fettsuging er en permanent, kirurgisk fjerning av fettceller fra bestemte steder på kroppen. I Norge er fettsuging det tredje vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet, etter brystforstørrelser og øyelokksoperasjoner. Det forveksles av og til med overvektskirurgi, men har et annet anvendelsesområde. Etter en fettsuging går man ikke merkbart ned i vekt - det er heller ikke poenget. For noen kan det til og med være et poeng å gå opp i vekt i etterkant. Personer som får utført fettsuging har av og til slanket seg for tynne i et forgjeves forsøk på å få bort fett fra et eller flere bestemte steder på kroppen.
Fettansamlingene kan ha arvelige eller hormonelle årsaker som gjør at de ikke går bort, uansett hvor hardt man forsøker. Da kan fettsuging være en relativt enkel og trygg måte å få fjernet fettet på. Behandlingen retter seg mot normalvektige eller slanke personer som sliter med fettansamlinger som er vanskelige å få bort på “naturlig” vis. At vi ser forskjellige ut er en del av det menneskelige mangfold, men for noen kan slike fettansamlinger oppleves som belastende. Det kan være vanskelig å finne klær som passer, og noen unngår sosiale situasjoner og aktiviteter hvor det fettholdige området kommer til syne.
En fordel med å fjerne fettceller kirurgisk, er at de ikke kommer tilbake igjen. I puberteten bestemmer nemlig kroppen seg for hvor mange fettceller den skal ha, og slutter å produsere nye. Det som skjer når vi går opp og ned i vekt, er at fettcellene øker og minsker i størrelse, som “ballonger” som blåser seg opp eller slipper ut luft. Fettsuging gir dermed en varig forminskning av fettmengden, såfremt pasientens vekt holder seg noenlunde stabil. Om pasientens vekt øker i etterkant av operasjonen, vil også de gjenværende fettcellene i det opererte området øke i størrelse - på samme måte som fettcellene i resten av kroppen.
Lårene er et av de vanligste områdene å fettsuge. Generelte er lårene ganske “motstandsdyktige” mot dietter og slankeøvelser, og mange opplever at vektreduksjon ikke har den ønskede effekten på lårene. Noen ønsker for eksempel å kvitte seg med såkalte “ridebukselår”, som er fettansamlinger på utsiden av lårene. Andre ønsker seg såkalt “thigh gap”, altså et mellomrom mellom lårene. Fettansamlinger på innsiden av lårene kan gi fysiske plager i form av gnissing, som forårsaker irritasjon og sårhet i huden. I tillegg til det utseendemessige, kan thigh gap for noen gi en mer smidig og komfortabel hverdag.
Prisen på fettsuging av lår varierer mellom klinikker og behandlere, men generelt kan du regne med å betale et sted mellom 18.000 - 30.000 kr. Innsiden av lårene er som regel en rimeligere operasjon, sammenlignet med forsiden eller utsiden (ridebukselår). Mange klinikker tilbyr dessuten halv pris på tilleggsområder, dersom du ønsker å fettsuge flere områder med én operasjon.
Det er heller ikke uvanlig å kombinere fettsuging av lår med lårplastikk, og dette vil naturlig nok drive prisen opp. Det er også litt forskjell på klinikkene når det gjelder hva som inkluderes i prisen - noen inkluderer for eksempel smertestillende medisiner og kompresjonsplagg som del av behandlingen, mens hos andre må du kjøpe dette utenom.
Erfaringen og kompetansen til kirurgen bør imidlertid veie like tungt som prisen. Dersom det for eksempel skulle oppstå ujevnheter i det opererte området etter operasjonen, tilbyr mange klinikker gratis korrigerende behandlinger. Den korrigerende operasjonen må imidlertid vanligvis vente til det har gått minst seks måneder fra det opprinnelige inngrepet.
Hensikten med fettsuging er (vanligvis) å korrigere for uheldige kroppskonturer, og på den måten oppnå en bedre proporsjonert kropp og en mer harmonisk figur. Poenget er ikke å fjerne mest mulig fett, men å redusere fettmengden ett eller flere bestemte områder. Det hender pasienter synes kirurgen har fjernet for lite fett, men det gjenværende fettlaget er svært viktig for at sluttresultatet skal bli pent og jevnt. Kroppen erstatter det fjernede fettet med bindevev og arrvev, og forutsatt at pasienten har god elastisitet i huden, vil huden trekke seg pent sammen etter operasjonen. Normalvektige, unge og middelaldrende pasienter med god elastikk i huden har svært gode forutsetninger for å få innfridd forventningene (såfremt de er realistiske).
De fleste som får fettsugd låra er kvinner, men behandlingen egner seg også for menn. De best egnede kandidatene er normalvektige eller slanke personer med god fysisk helse, og som er mentalt friske. Du bør ikke være over 20% av din idealvekt, og om det er spesielle forhold som angår din helsesituasjon (for eksempel diabetes, høyt blodtrykk eller astma) er det svært viktig at du opplyser klinikken om dette.
Komplikasjoner i forbindelse med fettsuging er svært sjeldent, men om du har en BMI (Body mass index) på over 30, øker sjansene for dette drastisk. Det vil da bli satt krav om vektreduksjon før du kan få gjennomført behandlingen.
I tilfeller hvor det er snakk om moderate mengder fett, og det primært foreligger et ønske om å oppnå mer fasthet, vil man ha meget gode forutsetninger for å oppnå svært gode resultater. Om det er snakk om større volumer, er det ikke alltid man kan fjerne ridebukselårene helt. Men man kan gjøre store nok endringer til at de fleste opplever det som en betydelig forbedring. Ridebukselår er dessuten et feminint kroppstrekk, og det bør ikke være et mål å oppnå “gutterumpe”.
Innsiden av lårene er et noe mer krevende område å behandle, noe som skyldes at huden er tynnere, har dårligere evne til sammentrekning, og ujevnheter viser seg lettere. Men med korrekt teknikk og erfarne kirurger kan man oppnå gode resultater også her. Cellulitter og ujevnheter vil også kunne forbedres gjennom fettsuging, selv om heller ikke disse alltid kan fjernes helt. Det endelige resultatet kommer tydelig frem først etter 3-6 måneder.
Dersom du tror fettsuging av lår kan være en god løsning for deg, tilbyr mange klinikker uforpliktende konsultasjoner (se forslag til klinikker nederst i artikkelen). Det er viktig at du opplever konsultasjonen som en trygg og informativ situasjon, hvor du får muligheten til å spørre om ting du lurer på. Det kan være lurt å skrive ned ting du lurer på i forkant, og ta gjerne med en venn eller familiemedlem som kan hjelpe deg å huske det som blir sagt. I samråd med din behandler finner dere ut hva slags behandling eller behandlinger som er riktig for deg, og som det er sannsynlig at du vil ha godt utbytte av.
Klinikker har litt forskjellige rutiner rundt en fettsuging, men her følger en generell beskrivelse på et vanlig behandlingsforløp. Siden detaljene kan variere fra klinikk til klinikk, er det er viktig at du forholder deg til instruksjonene du får av din behandler.
I ukene før inngrepet bør du holde deg i god form. Sørg for å få nok søvn, og spis sunt og variert. De to siste ukene før operasjonsdagen skal du ikke bruke blodfortynnende midler, som for eksempel Aspirin, og du skal heller ikke bruke antiflogstika eller tabletter som inneholder acetylsalisylsyre, da dette kan øke risikoen for blødninger. Du skal også unngå røyk og snus, da det gir dårligere blodsirkulasjon og kan gjøre at såret leges saktere. Du må også ta en blodtest i forkant av operasjonen.
De siste to døgnene før operasjonen skal du unngå alkohol, og du må være fastende de siste seks timene før inngrepet. Du skal vaske hele kroppen med bakteriedrepende såpe både kvelden før og på morgenen på operasjonsdagen. Vanligvis skal du også ta forebyggende antibiotika. Etter operasjonen vil du være øm og ha hevelser, og et godt tips er å møte i ledige klær som er lettere å ta på seg, som joggebukse eller treningsdrakt.
Selve operasjonen kan ta 1-5 timer, avhengig av typer behandling og hvorvidt du får flere områder behandlet samtidig. Hvis du kun skal fettsuge ett område brukes det gjerne lokalbedøvelse. Om du skal behandle flere områder, eller få tilleggsbehandlinger, brukes det som regel narkose.
For å få ut fettet bruker kirurgen sugekanyler, som stikkes inn i området som skal fettsuges. For å få dem inn i kroppen, må kirurgen lage lage noen små snitt på 5-6 millimeter. Kanylene beveges rundt i det aktuelle området, og fettet suges ut gjennom sterile slanger og samles i en beholder.
Metodene for fettsuging er ganske veletablerte, og kirurger bruker stort sett de samme teknikkene. På et spesifikt nivå kan det imidlertid være litt variasjon. Noen ganger brukes det for eksempel kanyler med ultralyd, som brukes til å “knuse” fettcellene for å gjøre det enklere å suge dem ut. Ved en tradisjonell “våt” liposkulptur sprøytes det inn en medisinsk væske i området som skal opereres, som gjør at området hovner opp og blir lettere å behandle. De viktigste variasjonene i de etablerte metodene for fettsuging er hva slags bedøvelse som benyttes (lokalbedøvelse eller narkose), mengden væskeløsning som anvendes, og hva slags mekanisk utstyr som benyttes.
Når operasjonen er ferdig, syr kirurgen igjen snittene. De fleste føler seg i brukbar form når de kommer til seg selv etter operasjonen. Noen kan imidlertid føle seg uvel, og oppleve kvalme og/eller lavt blodtrykk.
Normalt drar du hjem samme dag. Du skal ikke kjøre eller ta kollektivtransport alene. Derfor bør du avtale med en pårørende som kan transportere deg til og fra klinikken. Det første døgnet må du også tilbringe sammen med en (voksen) person, i tilfelle du blir dårlig eller trenger hjelp til oppgaver du ikke er i stand til å utføre selv.
Selv om de fleste kommer seg raskt etter operasjonen, må du beregne å være hjemme fra arbeidet i 2-10 dager (avhengig av hva slags jobb du har). I denne perioden er det fint å drive lett bevegelse som å gå små turer, men tyngre trening bør vente til det har gått cirka fire uker. Kirurgi av kosmetiske årsaker gir dessverre ikke grunnlag for sykmelding.
Selv om snittene kirurgen lager er svært små og arrene er så godt som ubetydelige, lager behandlingen store sår inni kroppen. Hevelser og blåmerker er normalt, og mange har også smerter. Disse går som regel over etter et par uker, og kan lindres gjennom smertestillende medikamenter som du enten får på resept på apotek, eller får med deg fra klinikken.
Snittene hvor kirurgen gikk inn med kanyler, vil kunne lekke væske i noen dager etter operasjonen. Du vil måtte gå med kompresjon i et par uker. Det opererte området vil ha en fastere følelse de første månedene. Om du legger merke til små klumper i huden i denne perioden, er det lurt å massere dem.
Opplever du avtagende allmenntilstand, blekhet, slapphet, uvel følelse eller tendenser til besvimelse, ta kontakt med klinikken. Alvorlige komplikasjoner er svært sjeldent, og moderne kirurger er generelt flinke på å vurdere om pasienten er egnet for behandlingen eller ikke. Men ingen kirurgi er 100% risikofritt, og i det følgende vil vi beskrive komplikasjoner som har forekommet i forbindelse med fettsuging.
Blødninger: Under selve operasjonen vil kirurgen nødvendigvis forårsake blødninger, men disse stoppes underveis. Det finnes en risiko for at disse åpner seg igjen etter operasjonen. Denne risikoen er høyest de første tolv timene etter inngrepet. Blødninger kan oppdages ved at blodet i drenet (som legges inn under operasjonen) føles tykt. Dersom drenet tetter seg kan blodet renne ut langs drenet.
Infeksjoner, er ekstremt sjeldent. Om du likevel får det, merker du det i løpet av de første dagene. Lokale symptomer er rødmende og varm hud. Ta kontakt med klinikken om du får feber og/eller frysninger.
Serom, er en tilstand som forårsakes av at det fortsetter å renne væske selv etter at drenet er tatt bort. Væsken kan da bli liggende under huden, og forhindre at huden fester seg til underlaget. Om det er snakk om store væskemengder, vil du kunne kjenne en følelse av at det skvalper på innsiden av huden, og du kan få nye hevelser. Normalt vil det kontrolleres for tilstanden på kontroll. Tilstanden er imidlertid lett å behandle, ved at væsken suges ut ved hjelp av sprøyte.
Nekrose, er en tilstand hvor huden dør som følge av dårlig blodsirkulasjon. Området hvor nekrosen forekommer, vil starte som fiolett og gå over til svart, og du kan oppdage blemmer. Den fiolette fargen må ikke forveksles med vanlige blåmerker, som er normalt. Det er sjeldent at nekrose utløser behov for akutt hjelp, og vil normalt fanges opp på kontroll.
Blodpropp: Det finnes sjeldne eksempler på pasienter som har fått blodpropp. Ved mistanke om blodpropp, trengs det en omfattende utredning og behandling.
Ved en ren fettsuging fjernes kun fett, og ikke løs hud / overskuddshud. Det er et poeng at huden i det opererte området skal krympe og trekke seg sammen i ettertid, og en dyktig kirurg skal kunne forutse i hvilken grad huden din egner seg. Ved hjelp av lårplastikk kan overskuddshud fjernes, og den gjenværende huden strammes ytterligere opp. Lårplastikk er derfor en relativt vanlig tilleggsbehandling å gjennomføre i sammenheng med fettsuging av lår.
For mange vil det dessuten være fordelaktig å fettsuge knærne samtidig med lårene, da dette kan gi penere og jevnere overganger. Mange klinikker tilbyr halv pris på tilleggsområder for pasienter som vil fettsuge flere områder.
Metodene for fettsuging er ganske veletablerte, og klinikker benytter seg stort sett av de samme teknikkene, med små variasjoner. Begrepet “liposkulptur” representerer en videreutvikling av “liposuksjon”, en metode som vokste frem på 70-tallet. I dag regnes liposkulptur som en meget trygg form for kirurgi, som også har svært god dokumentert effekt. Moderne liposkulptur representerer blant annet en markant forbedring i evnen til å redusere mengden ujevnheter etter en operasjon.
De siste årene har det imidlertid vokst frem alternative behandlinger som tilbys av hudsalonger og såkalte “lasersentre”. Én av disse metodene er SMART lipo, som involverer at man “brenner” bort fettet ved hjelp av laserkanyler. Fremgangsmåten minner om fettsuging, fordi man også med SMART lipo må lage snitt for å få satt inn kanylene. Dessuten er det ikke uvanlig at man kombinerer denne metoden med å suge ut fett. Til tross for dette blir ikke denne metoden regnet som kirurgi av helsemyndighetene, og er derfor ikke regulert på samme måte. De som utfører slike operasjoner er ikke nødvendigvis utdannede plastikkirurger, og deres kirurgiske kompetanse i det hele tatt er i mange tilfeller mangelfull.
En annen metode som er på markedet, er den såkalte “Ultrashape”-metoden. Den går ut på å føre et apparat med hudgjennomtrengelig ultralyd på utsiden av området hvor fettmengden skal reduseres. Metoden er derfor mindre invasiv enn fettsuging, men mangler dokumentert effekt.
Hva slags behandling og hvilken behandler du velger er opp til deg, men vær klar over at klinikkens erfaring og kompetanse på kroppsområdet du ønsker å behandle, har stor betydning for om du blir fornøyd med sluttresultatet.
Det finnes i dag et stort mangfold av aktører som tilbyr fettsuging av lår. Det avgjørende er at du finner en behandler som du føler deg trygg og komfortabel med. Nedenfor har vi listet opp en rekke behandlere vi regner som seriøse og trygge aktører. Vi anbefaler at du selv tar deg en runde på hjemmesidene deres, og gjør deg opp din egen mening om hvilken behandler som passer for deg.
Listen er ikke ment som en komplett oversikt over seriøse aktører - det finnes mange andre dyktige behandlere der ute. Det avgjørende er at behandleren ser dine behov og at du føler deg ivaretatt, og at du føler deg sikker på at behandleren innehar den nødvendige erfaringen og kompetansen. Om du kommer over en behandler som virker tvilsom, og har tilbud som virker for gode til å være sanne, er det et godt tips å styre unna.
Om du vil lese mer om fettsuging generelt, finnes det blant annet god informasjon på nettsidene til Norsk Helseinformatikk.
Gjør smarte helsevalg