Silikon (også kjent som SiR2-O og som et brystimplantat) er et populært alternativ når man ønsker å forstørre og forme brystene. Brystforstørring med silikon er en av de aller vanligste inngrepene innen plastisk kirurgi. Med rett behandling kan du få de naturlige, myke og flotte brystene du alltid har ønsket deg. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en silikonbehandling i brystene innebærer, hvordan fjerne silikonimplantater, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Silikon, forkortet SI, er en fellesbetegnelse på en rekke temperaturbestandige og vannavstøtende syntetiske forbindelser. Silikon finnes i enkelte legemidler og medisinsk materiell, samt i flere kosmetikk og husholdningsartikler. I industrien benyttes silikon som smøremiddel, fugemasse og skumdempere. Silikon er et svært anvendelig stoff og regnes som ufarlig for menneskekroppen.
Silikon er kanskje mest omtalt i forbindelse med plastisk kirurgi, som komponent i en brystforstørrelse. Dagens brystimplantater består av et forsterket silikonskall fylt med enten en tyktflytende silikongel eller en fast silikongel. I dag brukes nesten utelukkende implantater med den faste typen silikongel, da de fleste kirurger mener dette er den beste og sikreste typen implantat. Den faste typen silikon gjør at tidligere utfordringer med lekkasje nærmest er eliminert. Det finnes runde og dråpeformede/anatomiske implantater. De runde implantatene er formet som en bolle og egner seg godt for de fleste pasienter. Implantatene er priset noe lavere enn de anatomiske, fordi de har en enklere form. De dråpeformede implantatene likner mer formen på et naturlig bryst, og har mer fylde i nedre del enn i øvre. Begge typer er av like god kvalitet. Type silikongel og form som velges, tilpasses kvinnens ønske og anatomiske forutsetninger
Det finnes flere grunner til å benytte seg av brystimplantater med silikon. Flere opplever manglende utvikling av brystene eller svært små bryst. Andre kan oppleve at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Mange benytter seg også av implantat som følge av sykdom. Dersom man av ulike årsaker har utviklet asymmetriske bryster eller uønsket volum og fasong på brystene, kan silikonimplantater være løsningen. Vi anbefaler uansett å gjøre grundig research og vurdere inngrepet nøye, da det er omfattende. Mange unge vurderer denne typen operasjon på bakgrunn av et stort kroppspress. I disse tilfellene anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege først. Det anbefales ikke å gjennomføre denne type operasjon før man har fylt 18 år.
Brystforstørring med silikon er svært trygt og gir gode og varige resultater. I Norge er silikon førstevalget når det gjelder brystforstørrelse. Der man før så en tendens til at pasienter ønsket store implantater, er det nå vanligere å snakke om en proposjonal brystforstørrelse, altså at implantatens størrelse står i forhold til kvinnens kropp. Det er mulig å tøye grensene noe, men dersom man legger inn for store innlegg, kan man få flere utfordringer senere. De fleste som benytter implantat ønsker seg et naturlig resultat. Med rett behandling opplever svært mange pasienter, ved siden av det fysiske resultatet, fornyet selvtillit og selvfølelse. Det er viktig å føle seg vel i egen kropp - ta kontakt med autorisert klinikk dersom en silikonbehandling er aktuelt for deg.
Prisen på en brystforstørrelse med silikon varierer. Det er i hovedsak hvilken type implantat og kirurgisk metode som benyttes som driver prisene. I Norge er det autoriserte kirurger som gjennomfører dette inngrepet, og en særlig anerkjent behandler kan gjøre utslag på pris. Disse variasjonene er dog relativt små og vi anbefaler alltid å velge en autorisert klinikk og erfaren behandler. Husk at en dyktig behandler er vel så viktig som pris. Å gjennomføre et kirurgisk inngrep kommer alltid med en viss risiko. Risikoen vil være lavere med rett behandler. Vi anbefaler derfor at du sammenligner flere behandlere, før du avgjør hvor du ønsker å gjennomføre din operasjon.
I noen spesielle tilfeller kan man få operasjonen dekket av staten. Dette kan være aktuelt ved sykdom eller dersom du er plaget med betydelig asymmetri eller misdannelser. I slike tilfeller vil man kunne få en henvisning fra sin fastlege til spesialist ved offentlig sykehus. Det er imidlertid svært sjeldent at man får silikon dekket på grunn av små bryster. Ta kontakt med din fastlege dersom dette kan gjelde deg.
De aller fleste som gjennomfører en brystforstørrelse med silikon hos en anerkjent klinikk er svært fornøyde med resultatet. Nettet florerer av positive fortellinger om silikonbehandling. Det rapporteres både om et naturlig og flott utseende, samt bedre selvtillit og selvfølelse. Det forekommer sjeldent større komplikasjoner.
For noen kan det allikevel bli aktuelt å fjerne implantatene. Det kan være forskjellige årsaker til at man ønsker dette. Ofte har man valgt for store implantater eller man opplever uønskede bivirkninger. Noen har tatt avgjørelsen å sette inn silikonimplantat i særlig ung alder og angrer senere. Dersom du ønsker å fjerne implantatene er dette heldigvis en relativt rask prosess, der selve inngrepet går unna på rundt en halvtime. Inngrepet innebærer liten risiko og det er få plager etterpå.
Mange har fordommer mot brystkirurgi fordi de forbinder det med massive og unaturlige silikonpupper. I Norge tilhører skrekkhistorier om silikonimplantater sjeldenhetene. Det finnes allikevel de som lokkes til utlandet på grunn av billige priser. Dette anbefaler vi ikke. Man har i liten grad oversikt over autoriserte behandlere og man har svært få rettigheter dersom noe skulle gå galt. I Norge har man som regel en garanti på selve inngrepet og implantatene kommer ofte med livstidsgaranti. Dette gir deg ekstra trygghet.
Hva angår forventningene til din individuelle behandling, er det viktig at du snakker om dette med din kirurg. Resultatet vil være avhengig av ditt utgangspunkt, type implantat og metode for inngrepet. Din kirurg vil kunne vise deg en dataanimasjon av resultatet samt la deg kjenne på implantatet. Du vil også kunne prøve ulike innlegg i en spesial-bh. Dette vil gi deg et godt bilde av hva du kan forvente. Gjennomfører du operasjonen hos en autorisert og erfaren kirurg er det ingen grunn til at du ikke skal kunne forvente høy kvalitet og et naturlig resultat.
Hovedfordelen med en brystforstørrelse der man benytter silikon, er at det er en svært sikker og trygg behandling som gir gode og varige resultater. Tidligere var det slik at silikonimplantatene skulle byttes ut etter rundt 10 år. Dagens silikonimplantater har blitt svært gode, og de skal kunne holde livet ut. Det anbefales allikevel at man går til kontroll etter 10 år, og selv om de beste implantatene kommer med en livstidsgaranti, mener mange at det oppstår en såkalt materialtretthet etter rundt 20 år. Man anbefaler derfor ofte å bytte implantatene ved denne tid. Dersom man opplever komplikasjoner, kan det være man må bytte implantatene tidligere, avhengig av type komplikasjon. Noen av de større ulempene med silikonimplantater er at det innebærer et omfattende inngrep som har langvarig resultat. Det finnes alltid en risiko ved kirurgiske inngrep, som inkluderer ubehagelige bivirkninger og sjansen for at man angrer seg. Det er allikevel relativt enkelt å fjerne implantatene, dersom man skulle angre.
Det vil være opp til kirurgen å avklare om du er kandidat for en operasjon. Det er flere grupper som kan egne seg for brystforstørrende operasjon med silikon:
Vi anbefaler at du venter med operasjon dersom du er i tvil. Silikon er et fremmedlegeme, og du bør ha en svært god grunn for å plassere dette i kroppen. Mange anbefaler også at man ikke opererer inn silikon før man har fått de barna man har planlagt å få. Dersom du er særlig ung, og enda ikke har fått barn, bør du ha tungtveiende grunner for å la deg operere. Dersom du er ung og føler på press rundt kropp og bryster anbefaler vi at du tar kontakt med fastlegen din for å diskutere dette. Fastlegen har ofte lang erfaring med å rådgive i disse situasjonene.
De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse med silikon. Formen på brystene vil være avhengig av hvordan man så ut før operasjonen. Flere forhold spiller inn, det være seg melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene vil gjerne bli noe rundere etter operasjon. Etter noen måneder pleier man ikke å merke noe særlig til at man har brystimplantat, og de vil oppleves som en naturlig del av kroppen.
Det er viktig å tenke seg godt om før man gjennomfører plastisk kirurgi. Vi anbefaler at du gjør grundige undersøkelser av ulike alternativer og klinikker, før du bestiller konsultasjon hos en plastisk kirurg. Kirurgen vil fort kunne avklare om du er kandidat for en operasjon. Under konsultasjonen skal du få fyldig informasjon om aktuell behandling og mulige bivirkninger, du skal gå gjennom din sykdomshistorie, kartlegge dine ønsker og behov, samt få svar på de spørsmålene du måtte ha. Under konsultasjonen er det viktig at du føler deg trygg og at du ikke føler press. Det er svært vanlig at en brystkonsultasjon ender med at man ikke går videre med behandling. Da konsultasjonen er svært innholdsrik, kan det være en god ide å ta med en venn eller et familiemedlem, for støtte og diskusjon.
Under den første konsultasjonen vil som regel kirurgen ta mål på brystkassen din for å kartlegge utgangspunktet. Du vil få prøve forskjellige størrelser med testimplantater som legges i en bh. Kirurgen vil veilede deg gjennom ulike alternativer for å finne den løsningen og det implantatet som passer best til din kropp. Alle har ulike forutsetninger og resultatet er i høy grad avhengig av utgangspunktet. Hvilken type brystimplantat som vil passe best for deg, finner du og kirurgen ut av sammen under konsultasjonen.
Dersom du ønsker å gå videre med behandlingen er det flere forberedelser du må gjøre før operasjonen. Dette vil du få grundig informasjon om fra klinikken, og som oftest får du med deg et hefte hjem. Er du over 40 år anbefales det å ta en mammografiundersøkelse før operasjonen. En mammografiundersøkelse viser eventuelle forandringer i brystenes celler. Undersøkelsen skal ikke være eldre enn 6 måneder gammel.
Før operasjonen må du hente ut smertestillende medikamenter, som du vil trenge etter operasjonen. Resept på disse får du tilsendt fra klinikken. Før operasjonen skal du faste i 6 timer. Du kan drikke vann, saft, te og kaffe inntil 2 timer før, men du kan ikke tygge tyggegummi, spise pastiller, snuse eller røyke. Det anbefales at du ikke røyker eller snuser 2-3 uker før og etter operasjonen. Du må også unngå alkohol etter klokken 20 kvelden før operasjonen. Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare. Om du bruker blodfortynnende medisiner, er det viktig at du opplyser klinikken om dette. Dersom du må slutte med noen medisiner før operasjonen vil du få beskjed. Er du usikker, er det viktig at du tar kontakt med klinikken.
For å redusere infeksjonsfaren skal du dusje og vaske håret både kvelden før og på morgenen operasjonsdagen. Vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lysken. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Unngå hudkrem, parfyme og sminke på operasjonsdagen. Ta ut eventuelle smykker og piercinger. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk. Ta også med en sports-bh/støtte-bh.
Det er svært viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en brystoperasjon. Det anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Operasjon i tilknytning til slanking anbefales ikke. Dersom du har problemer med inntak av næring er det viktig at du snakker med kirurgen om dette.
Det er også svært viktig at du avtaler med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du skal ikke være alene det første døgnet og det er viktig at dette er avklart på forhånd. Du er svært sårbar etter et kirurgisk inngrep og vi anbefaler derfor å velge en person du stoler på.
På selve operasjonsdagen vil en sykepleier hjelpe deg med de siste forberedelsene før operasjonen. En anestesilege vil informere deg om bedøvelsen, og kirurgen gjør en opptegning av operasjonsområde. Kirurgen vil også svare på eventuelle spørsmål som har dukket opp. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller uttrykke bekymring for operasjonen. Dette er veldig vanlig og kirurgen er godt vant med å roe ned nervøse pasienter.
Under selve operasjonen er du i full narkose og merker ingenting. Fremgangsmåten under operasjonen avhenger av teknikken som velges. Dette skal du ha fått grundig informasjon om på forhånd. Såret blir cirka 3-5 centimeter langt, og sys som oftes sammen av innvendige sting som er selvoppløsende. Arrene tapes og det legges på komprimerende bandasje. Selve operasjonen varer i cirka 1 time. Når operasjonen er avsluttet legges du på oppvåkningsavdelingen. Her observeres du av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og tilfreds. Kirurgen vil komme å se til deg, informere deg om hvordan operasjonen har gått og om det er spesielle ting du må ta hensyn til.
Etter operasjonen er det svært vanlig å oppleve smerter. Man benytter smertestillende for å dempe disse. For å forebygge blodpropp vil en sykepleier forsøke å få deg på bena relativt raskt. En brystforstørrelse utføres dagkirurgisk, som vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen. Ved utskrivelse får du med deg informasjonsskriv og telefonnummer til klinikken og kirurgen som opererte deg. Det er viktig at din pårørende tar vare på - og går gjennom dette.
Etter operasjonen må du beregne noe tid borte fra jobb. Alt fra 1-4 uker kan være normalt, avhengig av yrke. Husk at du mest sannsynlig ikke har rett på sykemelding, da kosmetisk kirurgi ikke dekkes av staten og heller ikke gir rett til sykepenger. Dagen etter operasjonen vil du bli oppringt av klinikken for å høre hvordan du har det. Det er svært vanlig å føle smerter, som ømhet, sviing og hevelse i brystet. Dette vil vanligvis avta etter 1-2 uker. Benytt anbefalt smertestillende for å dempe ubehaget. Ta også alltid kontakt med klinikken dersom du skulle oppleve store smerter eller uro rundt dette.
Bandasjen fjernes 2 dager etter operasjonen. Tapen som sitter over arrene skal ikke fjernes, men skiftes første gang etter rundt to uker. Man anbefaler å benytte teip til arrene har bleknet. Dette tar som oftest rundt 3 måneder. En sports-bh skal benyttes som støttebandasje etter operasjonen. Denne benyttes dag og natt i 4 uker, og deretter ytterligere 4 uker på dagtid. Bh’en skal kun tas av i forbindelse med dusjing/bading. Etter operasjonen venter du med å dusje i 4 dager. Tapen skal sitte på og fønes tørr etter hver dusj. Det er viktig å merke seg at armene ikke skal ikke løftes over skulderhøyde de første 4 ukene. Det kan derfor være lurt å få hjelp med hårvask den første tiden etter operasjonen.
Unngå å kjøre bil før du reagerer helt normalt i enhver situasjon. Du kan sykle eller gå tur når du har lyst til det. Svømming venter du med til sårskorpene er borte - vanligvis etter 4 uker. Vær dog forsiktig med klorvann inntil sårene har grodd ordentlig. Det anbefales videre at man ikke løfter mer enn 2 kilo de første 2 ukene etter operasjon.
For å unngå stygge arr er det viktig å beskytte seg mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Beskytt arrene med plaster, klær og/eller solfaktor.
Du skal føle deg trygg på en brystforstørrelse med silikon. Selv om komplikasjoner er sjeldne, er det allikevel viktig å orientere seg om disse. Din lege vil gi deg utfyllende informasjon.
Etter alle typer operasjoner vil man kunne oppleve blødning i sårhulen. Hos ca. 0,5% av brystopererte pasienter forekommer det en blødning. Blødningen kommer som regel før man forlater klinikken, men kan også oppstå de første to døgnene. Det er ikke farlig, men krever ny operasjon. Dersom blødningen behandles raskt har det ingen betydning for det endelige resultatet.
Etter alle brystoperasjoner kan det oppstå infeksjon. Dette er dog svært sjeldent og forekommer hos cirka 1 av 500 pasienter. Ved infeksjon blir man nødt til å ta ut implantatene og vente i minst 3 måneder før man eventuelt setter inn nye. Infeksjon kan ofte oppstå i forbindelse med en annen infeksjon og medføre dannelse av puss rundt innlegget. Man får som regel feber, samt rød og spent hud. Behandlingen vil, ved siden av å fjerne implantatet, innebære å tømme brystet for puss og gjennomføre en antibiotikabehandling. Man kan forsøke å sette inn nytt implantat etter ventetiden, men det vil være stor risiko for en ny infeksjon.
Dersom du får en akutt hevelse i brystet kan det skyldes blødning på grunn av skade (hematom), blodbåren infeksjon (puss) eller annen dannelse av væske rundt implantatet (serom). En spontan hevelse i et bryst flere år etter operasjon er svært sjelden. I disse tilfellene bør man alltid kontakte kirurg. Man bør også kontakte lege om man opplever hudforandringer eller oppfylninger i brystene.
Dersom man har vært utsatt for et hardt slag eller støt mot brystet, som for eksempel en trafikkulykke, kan det oppstå rifter i implantatet. Etter denne typen støt bør man undersøkes med ultralyd eller MR for å utelukke skade. Det skal dog svært sterke krefter til for å ødelegge et silikoninnlegg. Ta alltid kontakt med lege dersom du er usikker.
Etter operasjon kan det forekomme nedsatt følelse i huden i arrområdet eller over brystvorten. Dette er det ingen grunn til å være bekymret for, da følelsen i de aller fleste tilfeller kommer tilbake i løpet av et års tid. Noen helt sjeldne ganger forekommer det økt følsomhet i brystvorten. Dette kan være svært ubehagelig, men pleier å gi seg etter hvert.
Det er svært vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner i brystene etter inngrepet. Vanligvis skyldes dette at tynne hudnerver skades eller irriteres under operasjonen. Disse plagene kommer ofte en tid etter operasjonen, men forsvinner også raskt igjen. Er du usikker eller føler uro rundt dette - ta kontakt med din klinikk.
Etter en brystoperasjon kan det oppstå små folder i huden over implantatet, kalt riplinger. Den vanligste årsaken til dette er at lommen der innlegget er plassert er for liten eller at det er svært tynn huddekning over. Dette er vanligst hos pasienter som er svært slanke og ofte ser man at det forsvinner ved vektoppgang. Fettransplantasjon kan være en behandling som reduserer dette problemet. Snakk med din kirurg dersom du tror du er i risikosonen for dette.
Ved bruk av anatomiske/ dråpeformede implantater er det fare for at disse kan rotere og fastne i uønsket posisjon. Runde implantater, som ikke fester seg, vil som oftest ikke medføre dette problemet. Dersom et dråpeformet implantat roterer, vil brystet forandre form og det vil som oftest være nødvendig å bytte implantat. Snakk med din kirurg om det finnes alternativer til anatomiske implantater i ditt tilfelle.
Etter en brystforstørrelse med silikon finnes det alltid en risiko for kapsling. Når man opererer et fremmedlegeme inn i kroppen dannes det alltid en tynn hinne av kroppens eget vev rundt legemet, en pseudokapsel. Dette skjer svært rask etter operasjonen og er helt normalt. Silikon gir liten fremmedlegemereaksjon, som vil si at hinnen normalt sett vil være tynn, elastisk og ikke merkbar. Noen får imidlertid en sammentrekning eller kapsling av denne hinnen, som vil klemme på implantatet. Kapslingen innebærer også at brystet endrer fasthet og fasong. Årsaken til kapsling er ikke fullstendig kartlagt, men det kan komme av bakterieforurensing, serom eller blod- og væskeansamling. Det vil alltid være en risiko for å utvikle en kapsling så lenge man har brystimplantat, men de fleste får det i løpet av de første 3 årene. Alvorlig kapseldannelse krever operasjon. Ved gjentagende kapsling synker sjansene for å redde implantatet og alternativet blir å fjerne det. Selv om ikke årsaken til kapsling er avklart, er det bred enighet om at omstendighetene rundt operasjonen kan ha en innvirkning. Desto viktigere er det at du velger en anerkjent klinikk.
Et relativt nytt fenomen i tilknytning til brystimplantater og mulige bivirkninger, er det som kalles Anaplastisk storcellet lymfon (BI-ALCL). Dette innebærer at det oppstår en væskeansamling rundt brystimplantatet, som ledsages av en kapselsammentrekning og en svulst rundt implantatet. Denne svulsten er ondartet, men ikke i samme kategori som brystkreft. Det er bred enighet om at denne tilstanden er svært sjelden og at de fleste kan kureres ved å fjerne implantatet og kapselen rundt. Prognosen er svært god. Det vanligste symptomet er ensidig hevelse i brystet. Skulle dette inntreffe er det viktig at du oppsøker lege. Legen vil gjennomføre en ultralydundersøkelse av brystet og undersøke væsken omkring implantatet. Det er viktig å være klar over at de færreste væskeansamlinger skyldes BI-ALCL. Er du allikevel bekymret for dette, ta kontakt med lege.
Selv om det kan synes som om komplikasjonene og bivirkningene ved brystforstørrelse er mange, er de heldigvis svært sjeldne. Dersom du allikevel opplever ubehag eller andre problemer er det svært viktig at du kontakter din kirurg. Dersom problemene gjør at du ønsker å fjerne innlegget, er dette et lite inngrep. Selve inngrepet er gjort på rundt en halvtime, innebærer liten risiko og gir få plager etterpå. Dersom du fjerner brystimplantater uten å legge inn nye, og uten å gjøre et brystløft, må du dog regne med at brystene vil føles tomme. Dette gjelder særlig i begynnelsen. Vevet i brystene vil med litt tid trekke seg sammen slik at utseendet bedrer seg.
Behandling med silikon er svært sikkert. Det er kun to produsenter i verden som lager silikon, som benyttes som fyllmasse i innleggene. Disse er FDA godkjent. De fleste klinikker har garantier knyttet til inngrepet og implantatene har ofte livstidsgaranti. Snakk med din klinikk om informasjon vedrørende dette.
De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse med silikon. I Norge er det ikke lov til å vise før- og etter bilder av silikon fra kosmetiske inngrep i markedsføring eller på nettsider. Snakk med din lege om hva du kan forvente av din individuelle operasjon.
Brystimplantater kommer i flere forskjellige former og størrelser. Det finnes ulike typer silikonimplantater, der det mest sentrale du må ta stilling til er størrelse, form og profil. Klinikkene opplyser ofte også om hvilke produsenter de benytter og anbefaler. Les alltid denne typen informasjonen med et kritisk blikk og sammenlign med annen tilgjengelig informasjon.
Silikonimplantater kommer i flere forskjellige størrelser. Kirurgene har som oftest svært lang erfaring med det å velge rett størrelse i forhold til ønsker og kropp. Vil du ha et mest mulig naturlig resultat tar man utgangspunkt i de naturlige forutsetningene. Ut fra dette vil kirurgen anbefale hvilken størrelse og form på implantatet som vil se mest naturlig ut til deg.
Størrelsen på brystimplantatene oppgis i cc, noe som tilsvarer milliliter. De mest benyttede implantatene ligger mellom 250-350 cc. Dette vil gi en økning på mellom 1-2 cup-størrelser for en middels slank kvinne. Dette varierer nødvendigvis.
Brystimplantater kommer i flere ulike former og fasonger. Man velger ofte mellom runde og dråpeformede/ anatomiske implantater. De runde implantatene er formet som en bolle. Denne formen egner seg godt for de aller fleste pasienter. De runde implantatene koster noe mindre enn anatomiske implantater fordi de har en enklere form. Begge typer er av like god kvalitet.
De anatomiske/ dråpeformede implantatene er formet som et naturlig bryst, og har mer fylde i nedre del av implantatet enn i øvre. Denne typen brystimplantat ble innledningsvis utviklet for brystrekonstruksjoner grunnet sykdom. Implantatene ble raskt svært populære innen estetisk kirurgi, siden de ofte gir det beste resultatet for kvinner som har svært lite bryst og brystvev.
Både de runde og dråpeformede implantatene kan rotere bak-frem, som vil kunne endre brystets form. Anatomiske implantater vil imidlertid også kunne gi en formendring på brystet hvis de roterer sideveis. For å minske denne risikoen utformes implantatene kun med ru overflate, slik at implantatet skal feste seg bedre i brystets eget vev. Hvilken type implantat som vil egne seg best for deg, avklarer du i samarbeid med din kirurg.
Brystimplantatets profil er et mål på hvor mye implantatet stikker ut fra kroppen. Det finnes proteser med lav, medium eller høy profil. Dette innebærer at kvinner med smal brystkasse kan velge et større implantat da volumet til implantatet ikke er låst til en gitt diameter. Man kan altså skape volumet i høyden på implantatet istedenfor i bredden. På samme vis kan en kvinne med bred brystkasse velge et implantat med lav profil, slik at implantatet dekker hennes naturlige bryster i bredden.
Under konsultasjon med kirurg vil man kunne avklare hvilken størrelse, form og profil som vil egne seg best i hvert enkelt tilfelle. Men vil også kunne prøve forskjellige størrelser med testimplantater. Å velge feil implantat kan få store konsekvenser, og det er legens jobb å sørge for at dette unngås. Det er viktig å huske på at alle kvinner har ulike forutsetninger og at resultatet i aller høyeste grad er avhengig av utgangspunktet. Det er derfor svært viktig å lytte til en erfaren kirurg.
Det er mulig å legge silikonimplantatet både over og under brystmuskelen, der begge metoder har sine fordeler og ulemper. På slanke kvinner med lite brystvev eller underhudsfett, legger man som regel innlegget under brystmuskelen. Det vil si at implantatet dekkes av både kjertel- og muskelvev. Dette gir en varig, myk og naturlig overgang i øvre del av brystet, inn mot kløften. Man unngår også skarp implantatskygge. De fleste kvinner ønsker et så naturlig resultat som mulig, men noen foretrekker også større og rundere form - der skyggen gjerne må vises. Har man tilstrekkelig dekning av brystvev, kan implantatet legges under brystkjertelen - det vil si over muskelen. Denne plasseringen kan gi noe mindre forekomst av kapsling og mindre sjanse for ripling. Ulempen kan være at man ser en ørliten forskyvning, ved stramming av brystmuskelen. Dersom du driver aktiv idrett, der du er avhengig av sterke brystmuskler, kan et innlegg under muskelen gjøre den noe svakere. For alle andre praktiske forhold, også aktiv mosjonsidrett, vil ikke dette føre med seg noen negative konsekvenser. Snakk gjerne med din behandler om hva som er aktuelt for deg, men i de fleste tilfeller trenger du ikke å forholde deg til denne avgjørelsen.
Ved plassering av silikonimplantater i brystene får man som regel arr i folden under brystet. Dette arret vil være rødt den første tiden, for så å lysne. Arret skjules som regel godt av brystfolden. Noen velger allikevel å legge inn silikonimplantatet ved et snitt i armhulen for å unngå synlige arr i brystområdet. Dette kan ha den fordelen av at arret ikke umiddelbart forbindes med brystene, men dersom arret ikke blir pent er det vanskelig å skjule det. Et annet alternativ er å legge inn silikonet via et snitt rundt brystvorten. Dette kan gjøre arret litt mindre synlig, men man vil gjerne unngå å gå gjennom brystkjertelvevet, noe som i dette tilfellet er vanskelig. I nyere tid har denne teknikken også vist seg å øke frekvensen av kapseldannelse. I USA praktiseres det ved noen spesialklinikker også snitt i navlen. Denne metoden egner seg kun til saltvannsproteser. I Norge er den foretrukne metoden for å legge inn et brystimplantat, et snitt i folden under brystet. Da får man den mest presise plasseringen, og som regel et pent arr som kun synes når man er helt naken og strekker armene over hodet. Snakk gjerne med din behandler om du bekymrer deg for arr. Det er flere ting man kan gjøre for å unngå at disse blir sjenerende.
Det finnes også brystimplantater med annet innhold, blant annet saltvann. I Norge og Skandinavia regner man med at cirka 90 prosent av brystimplantatene som brukes er silikonimplantater og cirka 10 prosent er saltvann.
Et implantat med saltvann har et skall av silikon og en kjerne av saltvann. Implantatet kan gi fin fasong til brystene, men har noen åpenbare ulemper sammenlignet med silikon. Saltvannsimplantater oppleves ofte hardere og mer unaturlige, de har også en tendens til å folde seg. Hos en del kvinner kan man kjenne at brystene er fylt med vann, spesielt om kvinnen er slank. Saltvannsproteser kan også lekke litt. Cirka syv prosent av implantatene lekker og må byttes innen 10 år. I Norge benytter man på bakgrunn av dette i svært liten grad disse implantatene.
Et populært alternativ til silikonimplantat kan være å kombinere implantatet med en fettransplantasjon, også kalt hybrid brystforstørrelse. Dette skal gi en mer naturlig form og bevegelse, samt et mykere bryst. Fettet tas fra problemsoner på egen kropp, oftest lår eller buk. Metoden er særlig godt egnet på relativt slanke kvinner, med små bryst, som ønsker et naturlig utseende. Behandlingen tilbys ved flere klinikker. Ta kontakt med din klinikk for nærmere informasjon.
Det er svært viktig at du velger en autorisert behandler for din brystforstørrelse med silikon. Et kirurgisk inngrep er omfattende og vil alltid innebære en viss form for risiko. Er du usikker, anbefaler vi at du venter med behandlingen. Er du ung, ta gjerne kontakt med din fastlege for råd.
Husk å sammenlikne flere behandlere og klinikker før du tar en avgjørelse. Du kan lese mer om silikon og brystforstørrelse her:
Gjør smarte helsevalg