Fettsuging (også kjent som fettfjerning eller liposkulptur) er en måte å bli kvitt lokale fettansamlinger som ikke så lett lar seg fjerne gjennom kosthold eller trening. De vanligste områdene å fettsuge er mage, hals, hofte, rygg, hake, lår, innsiden av knærne og bryst hos menn. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en fettsuging innebærer, hva det koster, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Fettsuging, eller liposkulptur, er blant de vanligste inngrepene innenfor kosmetisk kirurgi i dag, og går ut på at man kirurgisk fjerner fettceller fra bestemte steder på kroppen. Behandlingen er ment å korrigere kroppskonturer som av forskjellige grunner skaper problemer for den det gjelder. Det kan for eksempel dreie seg om et ønske om en mer harmonisk figur, eller et mer symmetrisk ansikt. I andre tilfeller kan skader og kirurgiske inngrep ha gitt deformert fettvev. Enkelte medisiner, som hormoner, kan også føre til særegen og abnormal fordeling av fettvev på kroppen. Det finnes også sjeldne sykdommer som kan gi fettvevet spesielle former.
En fettsuging fjerner fettceller permanent fra det aktuelle området, noe som gir et varig resultat - forutsatt at personens vekt holder seg stabil i etterkant av behandlingen. Som mennesker er vi født med en bestemt mengde fettceller i kroppen. Når vekten øker, vokser fettcellene. Dette gjelder også fettcellene som blir igjen etter en fettsuging. For noen kan det også være ønskelig å gå litt opp i vekt etter en fettsuging. Det kan være mennesker som har drevet slankekurer for langt, for eksempel for å få tynnere lår - og på veien har de blitt for tynne andre steder, som ansiktet eller overkroppen.
Fettsuging er ingen slankemetode, men et alternativ for å redusere størrelsen på fettansamlinger som har vist seg vanskelige å få bukt med. Ofte har den det gjelder forgjeves forsøkt å få bort fettet med både diett og trening. De vanligste “problemområdene” er hake, bryst, mage, midje, hofter, rumpeballer, overarmer, lår og knær. Hos kvinner det det vanligst å fettsuge hofter, lår og nedre del av magen. Hos menn finner vi oftest fettansamlinger over brystet, under haken og på hoftene.
En fordel med fettsuging er at du er raskt på bena igjen etter operasjonen (mange kan gå på jobb allerede etter et par dager), og at fettet fjernes permanent. Men fettsuging av kosmetiske grunner gir ikke grunnlag for sykemelding, og du bør ta deg fri fra jobben i 2-10 dager i etterkant av operasjonen.
Fettsuging fjerner kun underhudsfett, mens fettet som ligger innenfor musklene blir liggende uberørt. Det egner seg ikke for å kvitte seg med magefedme eller såkalt ølvom hos menn. Fettsuging er ikke et lettvint alternativ til diett og trening, men en mulighet dersom man opplever at visse områder av kroppen “henger etter”, til tross for aktiv livsstil og sunt kosthold.
Prisen på fettsuging svinger ut fra hvilket område på kroppen som skal behandles, og ut fra hvilken behandler / klinikk du velger å gå til. De fleste behandlinger ligger på mellom 20-25 000 kr, men hvis vi tar med hele spekteret av behandlinger og tilbydere, kan en fettsuging i Norge koste mellom 16.000 og 40.000 kr. På tilbydernes hjemmesider finnes det i de fleste tilfeller komplette prislister for de ulike typene behandlinger. Prisene er ofte veiledende, og blir som regel fastsatt ut fra en individuell vurdering av pasientens behov og inngrepets omfang.
Noen områder er dyrere å behandle enn andre. Legger befinner seg for eksempel i det øvre prissjiktet, mens mens dobbelthake, hals og knær vanligvis er rimeligere. Men her svinger prisene mellom tilbyderne, så det anbefales å sammenligne og velge det alternativet som passer best for deg. Flere klinikker tilbyr også 50% avslag i prisen på tilleggsområdet dersom du velger å fettsuge to eller flere områder. Like viktig som prisen er imidlertid at behandleren er dyktig, at du opplever å være i trygge hender, og blir fornøyd med resultatet.
Det er ikke anledning til å få fettsuging av kosmetiske grunner dekket av det offentlige i Norge, men dersom det foreligger en medisinsk tilstand kan det være grunnlag for å få det dekket. Om du lurer på om du kan få det dekket, må du starte med en legekonsultasjon. Legen foretar en vurdering på om det er grunnlag for offentlig støtte til inngrepet, og sender deg eventuelt videre for en konsultasjon hos plastikkirurg, som tar den endelige avgjørelsen på hvorvidt du får det dekket eller ikke.
Det blir utført over 1000 fettsuginger hvert år i Norge, og ifølge Helsetilsynets rapport om kosmetisk kirurgi fra 2004 er fettsuging landets tredje vanligste kirurgiske inngrep. Bare brystforstørrelser og øyelokksoperasjoner gjennomføres hyppigere. Til sammenlikning får rundt 200 000 amerikanere gjennomført fettsuging hvert år, noe som gjør fettsuging til det aller vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet i USA. Dette er ifølge statistikkene til American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS).
Poenget med en fettsuging er å forme figuren på områder hvor vektoppgang eller genetiske disposisjoner har ført til en ugunstig deponering av fettceller, og behandlingen egner seg best for normalvektige eller slanke personer. Det er bare en del av fettcellene som fjernes, og det vil fremdeles være en viss mengde fettvev igjen i det opererte området.
Personer som får utført fettsuging synes av og til at kirurgen har fjernet for lite fett. Vanligvis vil det ikke være noe i veien for å gjennomføre flere behandlinger, men det er bedre å fjerne for lite enn for mye. Det resterende fettvevet som blir igjen etter en fettsuging skal være passelig tykt og jevnt. Dette er viktig for å oppnå et kosmetisk vellykket resultat, men også for å unngå plager.
I etterkant av behandlingen vil huden trekke seg sammen. Det endelige resultatet kommer an på hudens elastisitet, mengden fett som skal fjernes, og alderen på personen som mottar behandlingen. De fleste blir fornøyde i etterkant, men det fordrer at man har realistiske forventninger. Det er større sjanse for at du blir fornøyd om du har en realistisk oppfatning av egen kropp.
Normalvektige personer med vanlig elastikk i huden har svært gode forutsetninger for å oppnå et resultat de er fornøyde med. Overvektige blir ikke alltid helt fornøyd, fordi forandringen ikke oppleves som en tilstrekkelig reduksjon av fettmengden. Det vil derfor være en fordel at du har oppnådd din trivselsvekt i forkant av inngrepet.
Personer over 45-50 år som kanskje har gått mye opp og ned i vekt, for eksempel ved graviditet, kan ha slappere og mindre elastisk hud. Ofte kan huden også ha ujevnheter (såkalt appelsinhud). Ujevn hud kan bli litt bedre av fettsuging, men noen opplever også at tilstanden forverres. Ofte ser man også ingen forandring. Om det fjernes for store mengder fett fra personer med ujevn og løs hud, kan resultatet bli flere ujevnheter. I mange tilfeller vil den opererte personen likevel være relativt fornøyd med behandlingen, fordi den slanke figuren veier tyngre enn å ha en hud fri for ujevnheter.
Kvinner som nylig har født barn, anbefales å vente et halvt år etter fødsel før gjennomføring av fettsuging. Dette er for at kroppsvekten skal få tid til å stabilisere seg, og magehuden behøver også tid for å gjenvinne elastikken, slik at den trekker seg sammen etter behandlingen. Det finnes ingen metode for fettsuging som garanterer 100% mot å få ujevnheter i huden i etterkant.
Sterkt overvektige kan ikke få fettsuging, og grensen går ved BMI (body mass index) 30. Dette er fordi faren for komplikasjoner er mye større for denne gruppen. Har du mer enn 30 BMI, vil det først bli satt krav om vektreduksjon.
Det er ikke tillatt å bruke før-og-etter-bilder i markedsføringen av fettsuging, men på klinikkenes hjemmesider (som det lenkes til nederst i denne artikkelen) vil du kunne se illustrasjoner som viser kroppsfasonger før og etter en fettsuging. Her vil du også kunne lese mer om erfaringene til enkeltpersoner som har fått gjennomført fettsuginger ved de ulike klinikkene.
Om du vurderer å ta en fettsuging, kan du bestille en uforpliktende konsultasjon ved de fleste klinikker. Under konsultasjonen skal du kunne få god informasjon om alt du måtte lure på angående inngrepet, som forberedelser, mulige komplikasjoner, og hva slags resultat du kan forvente.
I samråd med plastikkirurgen vil dere komme fram til hvilken eller hvilke fettansamlinger som skal fjernes. I noen tilfeller kan det være behov for å fjerne overflødig hud, dette gjøres ofte med bukplastikk. Dette finner kirurgen ut på forhånd ved å teste hudens elastisitet.
På operasjonsdagen blir områdene som skal fettsuges merket med tusj, og man får bedøvelse. I noen tilfeller brukes det lokalbedøvelse, andre ganger narkose. Dette kommer an på klinikken og teknikken som brukes. Når mottakeren av behandlingen er bedøvet, lager kirurgen en rekke små snitt i huden. Det stikkes så en sugekanyle inn i åpningene.
Ved tradisjonell liposkulptur benyttes det en medisinsk væske som sprøytes inn i området som skal fettsuges. Den inneholder bedøvelse, saltløsning og et middel som gjør at blodårene til pasienten snevrer inn. Dette gjør at fettet gjøres stivt, og området som skal fettsuges hovner opp, noe som gjør det enklere å suge det ut.
Gjennom sterile slanger suges fettet ut og samles i en beholder. Det har form av en gulaktig væske. Små mengder blod og andre kroppsvæsker vil også følge med i sugeprosessen. For å få fjernet fettceller fra forskjellige fettlag vil kirurgen bevege rundt på sugekanylen i løpet av operasjonen. Når denne prosessen er over, syr kirurgen igjen snittene og dekker dem over med gasbind. Behandlingen kan være over i løpet av en time, men kan også ta flere timer, avhengig av teknikkene som brukes og mengden fett som skal fjernes.
Av og til benyttes det innvendig ultralyd for å gjøre det enklere å få ut fettet. Kirurgen fører tynne kanyler utstyrt med ultralyd inn i åpningene, og “knuser” fettcellene med ultralyden. Denne metoden tas gjerne i bruk i tilfeller hvor fettet sitter litt hardere, som i bryster hos menn, eller over ryggen / ryggputene.
Etter operasjonen får den opererte et kompresjonsplagg som settes på det opererte området. For å unngå ujevnheter og hud som henger løst, skal dette sitte på i 2-6 uker.
De fleste som får gjennomført en fettsuging kan være tilbake på jobb i løpet av et par uker, men dette kommer også an på hva slags arbeidet det er snakk om. Tunge aktiviteter og trening bør utsettes til kroppen har kommet seg ordentlig, men å være i lett bevegelse er vanligvis bra. Du kan forebygge blodlevringer i bena ved å gå turer.
Når det gjelder bivirkninger, vil man oppleve opphovninger, blåmerker og øm hud i en kort periode etter operasjonen. Smertestillende medisiner vil kunne fjerne en del av ubehaget. Etter tre dager er opphovningene på sitt største, og de kan vare i opp til 8 uker. Blåmerkene vil forsvinne i løpet av ca 10 dager.
Det endelige resultatet kommer først til syne etter 1-3 måneder. I noen tilfeller kan det også gå lengre tid - opp mot et helt år. En fin ting å gjøre i denne perioden er å massere områdene som har gjennomgått behandling. Dette kan hjelpe til med å glatte ut potensielle ujevnheter. Behandlingen gir arr, men disse er små og vil etter hvert gå bort av seg selv.
Om pasientens hud er lite elastisk vil den henge mer enn før operasjonen. Dette er spesielt vanlig på innsiden av lårene eller magen, og særlig hos kvinner som har mistet vekt, eller hos personer som har gjennomgått en slankeoperasjon. Kirurgen kan skjære bort den overflødige huden under operasjonen, eller gjøre det som en ny operasjon i etterkant.
Første dusj kan tas 4 dager etter fettsuging. Det er vanlig at det lekker litt blod og bedøvelsesvæske fra såret den første uken. Kompresjonsplagget kan vaskes eller skylles når du skal dusje. Papirteipen på selve sårene kan enten tørkes med hårføner, eller lufttørkes. Kompresjonsplagget settes så på igjen. Papirteipen kan fjernes første gang etter 10-12 dager. Etterpå skal den skiftes hver uke, men ikke oftere, da dette kan gi sår hud. Stingene fjernes vanligvis i løpet av 5-10 dager, eller løser seg opp av seg selv.
All kirurgi medfører en viss risiko for komplikasjoner, men det er sjeldent dette skjer i forbindelse med fettsuging. Det har likevel skjedd at behandlede personer har fått arr, infeksjoner, nerveskader, og ujevnheter og nummenhet i det opererte området. Det finnes også eksempler på lungeødem (væske i lungene), væsketap, blødninger, hjertesvikt, blodpropp og skade på de indre organer. Utvendige og innvendige forbrenninger har forekommet i forbindelse med ultralydbehandling.
Risikoen øker i takt med kompleksiteten i operasjonen og den generelle helsetilstanden til den som skal opereres. Personer med hjerte- og karsykdommer, diabetes, nedsatt immunforsvar, overvektige, eller som på andre måter har nedsatt helse, vil ha høyere risiko for komplikasjoner.
Men generelt blir fettsuging betraktet som en meget trygg behandlingsmetode. Fornebuklinikken skriver på sine hjemmesider at bilkjøring er statistisk sett flere hundre ganger farligere enn fettsuging.
Fettsuging / liposkulptur og plastisk kirurgi er regulert av loven om spesialisthelsetjeneste, noe som gjør at norske helsemyndigheter stiller strenge krav til tilbyderne av plastikkirurgisk behandling. I Norge utføres all tradisjonell fettsuging og liposkulptur-behandling for hånd av kirurger. Metodene for liposkulptur er ganske veletablerte, og stort sett benyttes de samme teknikkene verden over.
Men de siste årene har det også dukket opp stadig flere eksempler på hudsalonger og lasersentre som markedsfører fettsuging med SMART lipo. Metoden går ut på at en laserkanyle føres inn i området hvor fettet skal fjernes (i våken tilstand, med lokalbedøvelse), og ved hjelp av laseren brennes fettet bort. Til tross for at metoden ofte kombineres med å suge ut fett, regner ikke norske helsemyndigheter metoden som kirurgi. Derfor er den heller ikke regulert på samme måte. Før- og etter-bilder brukes i markedsføringen, og metoden gir større sjanse for permanente arrdannelser, bivirkninger og komplikasjoner. Legene som utfører operasjonene trenger ikke å være utdannede plastikkirurger, og mangler ofte kirurgisk kompetanse overhodet.
Det finnes også klinikker og skjønnhetssalonger som benytter eksterne metoder hvor apparater føres på utsiden av huden, for eksempel Ultrashape-teknologi. Ved Ultrashape stråles det fokusert ultralyd over huden, og man knuser dermed fettcellene uten å gå kirurgisk til verks. Norske helsemyndigheter mener imidlertid at effekt og bivirkninger for denne type behandling ikke er tilfredsstillende dokumentert.
Fettsuging kan gjennomføres som en selvstendig operasjon, men kan også inngå i sammenheng med andre kosmetiske operasjoner, som ansiktsløftning, brystreduksjon eller mageplastikk. I valget av behandler bør du vektlegge klinikkens rutiner og kirurgens erfaring med fettsuging.
Behandlerne som kort omtales nedenfor har høy medisinskfaglig og kirurgisk kompetanse. Vi anbefaler at du sjekker ut de enkelte aktørenes hjemmesider for en mer detaljert oversikt over deres behandlingstilbud.
Blant tilbyderne av fettsuging i Norge finner vi blant andre:
Fornebuklinikken var først ute blant Nord-Europas klinikker til å starte med liposkulptur / fettsuging og figurforming. De har lang erfaring med å behandle de fleste kroppsområder og tilstander. Prismessig befinner de seg i det øvre sjiktet av behandlerne når det gjelder fettsuging, men tilbyr også 50% prisreduksjon på tilleggsområdene om du velger å behandle to eller flere områdene. Klinikken befinner seg sentralt på Fornebu like utenfor Oslo.
Plastikkirurg1 ligger lokalisert på Sandsli i Bergen kommune, og ble ifølge hjemmesiden etablert for å rendyrke både det kirurgiske og ikkekirurgiske kosmetiske tilbudet på Vestlandet. Prisnivået på fettsuging spenner fra 19.000 kr for operasjon av dobbelthake til 35.000 kr for behandling av legger. Også Plastikkirurg1 tilbyr 50% prisreduksjon for tilleggsområder.
Volvat er blant landets ledende helseforetak og tilbyr en rekke helsetjenester, deriblant plastisk kirurgi. Enhetene som utfører fettsuging og annen plastisk kirurgi ligger lokalisert i Oslo, Bergen, Trondheim, Fredrikstad og Tromsø. Prismessig plasserer de seg et sted i midten blant tilbyderne, men prisene varierer også litt mellom Volvats ulike behandlingssentre. Som de øvrige klinikkene tilbyr Volvat 50% prisreduksjon på tilleggsområder.
Aleris beskriver seg selv som Norges ledende private helseforetak. De tilbyr fettsuging / liposkulptur ved avdelinger i Oslo, Drammen, Lillesand, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodø og Tromsø. Prisnivået på behandlinger starter på ca 19.000 kr, med noe sprik mellom de ulike geografiske områdene. I noen tilfeller kan behandlingen tilpasses individuelle løsninger, noe som gjør at prisen også kan variere litt fra bruker til bruker.
Cosmo Clinic på Nydalen i Oslo er en privat klinikk som har spesialisert seg på kosmetisk plastikkirurgi.
Om du vil vite mer om fettsuging, kan du lese mer på Folkehelseinstituttets hjemmesider
Gjør smarte helsevalg