En slankeoperasjon, fedmeoperasjon eller overvektsoperasjon er et samlebegrep for flere operasjoner som har som hensikt å redusere vekten. En slik operasjon er et populært alternativ når overvekt er et et stort helseproblem som ikke lar seg løse på en annen måte eller som en hjelp til en kick-start på en vektreduksjon eller livsstilsomlegging når alt annet er forsøkt uten gode resultater. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva en slankeoperasjon innebærer, hva det koster og om det er dekket av staten, kriterier, ventetid, fordeler og ulemper, andres erfaringer og mye mer.
Overvekt og fedme øker sterkt i den norske befolkningen. Snart er halvparten av oss overvektige, mens mellom 15 og 20 prosent av alle voksne anslås å ha fedme, det vil si en kroppsmasseindeks på over 30. KMI (kroppsmasseindeks) beregnes ut fra en persons vekt og høyde, og er for de fleste et godt mål på mengden kroppsfett. Dette gir også mulighet for å klassifisere i ulike vektkategorier. KMI kalles også BMI (body mass index).KMI er definert som: KMI = vekt(kg) / høyde(m)2
Slankeoperasjon, fedmeoperasjon eller overvektsoperasjon er et samlebegrep for flere operasjoner som har som hensikt å redusere vekten. De to mest brukte metodene heter gastric bypass og gastric sleeve. Alle med BMI over 40 eller BMI over 35, og med fedmerelaterte komplikasjoner har rett til utredning og eventuell behandling.
En slankeoperasjon kan være et alternativ for de som gjentatte ganger har forsøkt å gå ned i vekt ved hjelp av diett og mosjon. Når man lider av fedme frigjøres det nesten ingen metthetshormoner etter et måltid, og man føler seg konstant sulten. Det er denne ubalansen som “nullstilles” etter en slankeoperasjon.
Ved en gastric bypass kobler man av størsteparten av magesekken og deler av tynntarmen. Dette vil blant annet føre til endret næringsopptak. Metoden er godt utprøvd over lengre tid og har gode langtidsresultater å vise til. Gjennomsnittlig reduserer man 80 % av overvekten om du har en BMI (Body Mass Index)på over 25. Ved en gastric sleeve fjerner man 85 % av magesekken, og pasientene reduserer i snitt 70 % av overvekten.
Fedmeoperasjoner utføres kun på mennesker som er alvorlig overvektige og som har fått helseproblemer som følge av overvekten. Skal du få operasjonen dekket av staten må legen som henviser deg anse det som lite sannsynlig at du klarer å gå ned i vekt på annen måte enn ved kirurgi og at du har forsøkt å redusere vekten selv ved å legge om livsstilen,at du har hatt kostveiledning, prøvd diett, trening og så videre.
Følgende kriterier må oppfylles:
Hvis du oppfyller disse kriteriene, vil det være aktuelt at et medisinsk team bestående av indremedisiner, kostholdsekspert og eventuelt en psykolog foretar en nøyere vurdering av deg. Teamets oppgave vil være å forsikre seg om at du ikke har en underliggende psykisk lidelse som for eksempel depresjon, eller andre tilstander som kan gjøre det umulig for deg å foreta de nødvendige endringene i livsstil som inngrepet forutsetter. Den gjennomsnittlige ventetiden på operasjon i Norge er 14 måneder. Det er dobbelt så lenge som i Sverige. Det er flest kvinner som blir operert og i 2016 var kvinneandelen 75 prosent, mot 71 prosent i 2008. Gjennomsnittsalderen er 43 åDet vil alltid være fordeler og ulemper ved en slik operasjon og et inngrep er alltid knyttet til en viss form for risiko. En slankeoperasjon er heller ikke en lettvint løsning med garanterte resultater og de kommer heller ikke uten en egeninnsats.
Noen av fordelene ved en slankeoperasjon er at man går relativt raskt ned i vekt. Hvor mye og hvor raskt vil variere fra person til person. Et gjennomsnittlig vekttap på 1- 2 kilo i uken er realistisk og et gjennomsnittlig vekttap ved gastric bypass og gastric sleeve er rundt 80 prosent av overvekten.
Slankeoperasjon er den behandlingen som gir best effekt over tid og følger du retningslinjene for kostholdets sammensetning og utfører regelmessig mosjon, har du god mulighet for å oppnå varig vekttap. Ved å oppnå en balansert vekt vil du ha mindre risiko for helseproblemer og en slankeoperasjon kan gi stor helsegevinst i form av bedret livskvalitet og forebygging av tilstander som diabetes, søvnapné, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, enkelte former for kreft, slitasje i ledd og fertilitets- og potensproblemer.
Du vil også kunne oppleve en enklere hverdag da vektreduksjonen gjør all hverdagsaktivitet lettere. Alt fra husarbeid, til lek med barna og til fritidsaktiviteter som sykling og skiturer, vil oppleves enklere når du går ned i vekt.
Du vil også få gleden av å kunne handle klær hvor du vil. Mange som er overvektige og har fedme har erfart at det er vanskelig å finne klær som passer, og har kanskje måttet handle i spesialbutikker. For mange er det en stor opplevelse å kjøpe nye klær for første gang etter slankeoperasjonen. Du vil også oppleve å få bedre søvn da en slankeoperasjon minsker risikoen for søvnapné. I tillegg blir det mindre press på kroppen når du sover.
Etter operasjonen følger du kostholdsråd fra ernæringsfysiologer. Siden magesekken er redusert må du spise flere små måltider med sunn, næringsrik mat.
En operasjon er uansett forbundet med en viss risiko og en slankeoperasjon er ikke uten farer.Som med all annen kirurgi, vil det være en viss risiko for komplikasjoner. Risikoen ved slankeoperasjoner er imidlertid lav. Komplikasjoner som kan oppstå på kort sikt er blødning, blodpropp, infeksjon og lekkasje. Det er derfor ekstra viktig at du har gjort grundig forarbeid og valgt en kirurg og/eller et sted som er godkjent og sikkert. Husk at om du skulle velge å operere deg i utlandet kan det oppstå store problemer ved eventuelle komplikasjoner. Pasientskadeerstatning frafaller også ved utenlandsoperasjoner.
De fleste må også ta vitamin- og mineraltilskudd resten av livet. Etter operasjonen er opptaket av vitaminer og mineraler nedsatt, derfor trenger man ekstra tilskudd. Du må også spise mindre. Det kan ta litt tid å bli vant til å spise mat i små mengder, og det oppleves rart å være mett selv om det fortsatt er masse god mat igjen på tallerkenen. Det er også normalt å kunne oppleve stigmatisering knyttet til en slik operasjon. Dessverre er det folk som tenker at det å bli slankeoperert er en lettvint løsning for folk som ikke «gidder» å gå ned i vekt på egenhånd. Du vil også risikere å sitte igjen med en del overflødig hud etter rask og/eller en stor vektreduksjon. Rundt 30 prosent av overvektsopererte får behov for å fjerne overflødig hud. Det kan dekkes av det offentlige etter visse kriterier. En slankeoperasjon er også kostbar om du ikke får det dekket av det offentlig.
3000 nordmenn blir fedmeoperert hvert år, men bare 2000 får operasjonen på statens regning og ventetiden er i mange tilfeller veldig lang. Derfor er det flere som velger å operere seg på en privatklinikk. Her vil prisene variere fra sted til sted men ligger på rundt 98 000 kroner for gastric sleeve og 118 000 kroner for gastric bypass, de to vanligste operasjonsmetodene. Mange har nedbetalingsløsninger.
Hos privatklinikker inkluderer vanligvis prisen to forundersøkelser, operasjon med innleggelse, ett års oppfølging med to telefonkontroller og to kontroller med personlig oppmøte. I tillegg har du tilgang på kirurg, ernæringsfysiolog og sykepleier etter behov det første året.
Vær oppmerksom på at det er mange uærlige aktører, spesielt i utlandet som lokker med billige priser, men som ikke er godkjente eller som opererer eller følger opp etter medisinsk standard. Om du velger operasjon i utlandet, så gjelder ikke norsk pasientskadeerstatning om noe skulle skje.
De fleste som opereres har en eller flere sykdommer eller skader, for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, slitasje i ledd, søvnapné og/eller fertilitetsproblemer. Disse plagene kan reduseres eller kureres fullstendig. En slankeoperasjon kan gi stor helsegevinst i form av bedret livskvalitet og forebygging av potensielt livstruende tilstander. Men det er allikevel veldig viktig å huske at en operasjon er aldri en enkel løsning, og krever høy grad av egeninnsats for å oppnå ønsket resultat. Det er både fordeler og ulemper med en slik operasjon og som du bør tenke nøye over før du gjennomfører en slik slankeoperasjon.
Har du bestemt deg for å blir utredet for en slankeoperasjon bør du snakke med din fastlege først for å høre om du kvalifiserer til å få den dekket av staten. Deretter skal det settes opp en konsultasjon hos en kirurg. Men før dette gjennomføres skal både vekten, midjemål og blodtrykk kontrolleres og måles hos din lege. Deretter settes det opp en konsultasjon. På din konsultasjon møter du en kirurg og ernæringsfysiolog som snakker med deg om hva en slankeoperasjon innebærer. Dersom du og kirurgen kommer frem til at en operasjon passer for deg, kan dere avtale operasjonsdato. Da tas det i tillegg EKG og blodprøver før du reiser hjem.
Hos en privat klinikk vil det være litt annerledes og du trenger ikke å gå via din fastlege. Du kontakter klinikken direkte og setter opp en konsultasjon. Før operasjon møter du kirurg, anestesilege, klinisk ernæringsfysiolog og sykepleier til samtale og undersøkelse. Det blir foretatt en klinisk undersøkelse, medikamentbruk blir registrert og nødvendige blodprøver blir tatt.
Det anbefales at du starter livsstilsendringen allerede før operasjon med fokus på kosthold og økt aktivitet. Ved BMI 40-50 anbefales et vekttap på ca 5%. Ved BMI >50 får du individuell oppfølging og må gå minst 3 uker på en lavkalori diett som inneholder grønnsaker, frukt, knekkebrød med magert pålegg, kjøtt og fisk/sjømat med lite fett. Det anbefales et vekttap på ca 5-10%. En slik vektnedgang i forkant er med på å minimere komplikasjonsrisiko under operasjonen.
Det vil være et kort opphold på klinikken eller sykehuset. Vanligvis er du ikke innlagt mer enn 1,5 døgn. Du møter til operasjon på morgenen, og skrives ut etter lunsj dagen etter. Du overnatter på enerom, og kan ha med deg pårørende som kan overnatte på pasienthotellet i samme bygg. Du vil heller ikke oppleve store sår da operasjonen gjøres som kikkhullskirurgi. Du får kun fem små sår på magen etter operasjonen.
En operasjon er uansett belastende for kroppen og det er mange nye hensyn som må tas for å bevare helsen din, samt sikre en god rekonvalesens. Ikke minst er dette viktig for å få et godt, sunt og langvarig resultat. Det er også greit å være klar over at det er en myte at man ikke kan gå opp i vekt igjen etter en slankeoperasjon og at resultatet og vekttap vil komme ( og er varig) uansett livsstil. Det krever en stor innsats fra deg, regelmessig trening og en endring av kosthold og livsstil for optimale resultater. Tilskudd av vitaminer og mineraler vil være nødvendig for å unngå mangler og underernæring.
Man må blant annet etter en slankeoperasjon introdusere alkohol på nytt da kroppen tåler dette svært dårlig. Ikke minst er alkohol tomme kalorier som kan sabotere din fremgang og din investering i en sunn livsstil.
Følg disse retningslinjene for alkohol etter slankeoperasjon:
Etter operasjonen vil kroppen ta opp alkohol raskere enn før. Alkohol vil samtidig skilles saktere ut i kroppen enn før. Bruk derfor tid til å forstå hva kroppen din tåler, og tilpass riktig mengde mat og drikke til den nye kroppen din.Som en tommelfingerregel bør du Ikke kombinere mat og drikke. Vent i 30 minutter etter et måltid med å konsumere væske for å holde mat lengst mulig i magesekken. Du kan nyte et glass vin til mat i festlige arrangementer, men dette bør skje så sjeldent som mulig. Det er også en økt fare for at alkohol kan gi problemer hvis underliggende psykiske tilstander ikke er løst opp i før operasjonen. Mat er for mange knyttet til følelser og når denne muligheten uteblir er alkohol noe som man lett kan ty til. Dersom du nyter alkohol regelmessig for å håndtere stress og følelser, kontakt legen din.
Det er også vanlig at det oppleves noen bivirkninger etter operasjonen. Noen opplever magesmerter eller kvalme i forbindelse med måltider. Derfor er det viktig å spise små, regelmessige måltider, og å bruke god tid ved matbordet. Spis næringsrik mat og ta vitamintilskudd for å unngå avmagring og vitaminmangel. Du kan oppleve å miste mer hår enn normalt og at neglene blir mer skjøre. Dette er fordi kroppen prioriterer å tilføre næring til de livsviktige organene når du går ned i vekt. En slankeoperasjon øker også risikoen for brokk og/eller tarmslyng, magesår og galle- og nyrestein sykdom.
Utført på riktig måte kan en fedmeoperasjon gi dramatiske forbedringer i vekt og helse. I løpet av de første ett til to årene vil de fleste tape 50-60 prosent av den overflødige vekten. De som klarer å følge rådene om sunt kosthold og jevnlig mosjonering, klarer å holde overvekten borte i minst ti år.
Personer med alvorlig fedme og som har type 2-diabetes oppnår bedre kontroll med blodsukkeret og hos noen forsvinner sykdommen helt. Høyt blodtrykk går tilbake hos cirka to tredjedeler av de som gjennomgår fedmeoperasjon.
Man må ikke undervurdere de fysiske og sosiale tilpasningene som må gjøres etter operasjonen og det kan til tider oppleves som svært krevende og vanskelig. Magesekken blir kraftig innsnevret. Spiser du for mye og for fort de seks første månedene etter operasjonen, kan det enten medføre brekninger eller sterke smerter under brystbeinet. I stedet for å spise normalt store måltider tre ganger om dagen, må du spise fire til seks små måltider i løpet av dagen. De fleste lærer seg imidlertid raskt hvor mye de kan spise i ett måltid. Over tid vil mengden du kan spise øke noe, men du må leve med å være påpasselig med ditt kosthold resten av livet.
Kirurgi mot overvekt startet tidlig på 50-tallet, og ulike operasjonsmetoder har vært anvendt siden den tid. De to mest brukte metodene heter gastric bypass og gastric sleeve. Ved en gastric bypass kobler man av størsteparten av magesekken og deler av tynntarmen for blant annet å endre næringsopptaket. Inngrepet gjør magesekken mindre og leder maten forbi den øvre delen av tynntarmen og begrenser både opptak og inntak av mat. Metoden er velutprøvd og har svært gode langtidsresultater. Gjennomsnittlig går pasientene ned 80 % av overvekten (BMI over 25). Metoden egner seg ofte best til de aller tyngste pasientene.
Ved gastric sleeve fjernes cirka 85 prosent av magesekken. Den resterende magesekken får form som et rør eller et erme, derav navnet «sleeve». En forminsket magesekk gjør at man blir fort mett og at metthetsfølelsen varer lenge.
Sleeve-bypass er en for form bypass-operasjon, hvor 80 % av magesekken fjernes og resterende 20 % blir formet som et rør eller et erme - tilsvarende som ved en gastric sleeve operasjon. Pasientene går i snitt ned 70 % av sin overvekt. Det kan være aktuelt å gjøre gastric sleeve på pasienter med lavere BMI der man ønsker et mindre drastisk inngrep, eller hos personer som har hatt tilstander eller utført inngrep i buken som gjør at en gastric bypass operasjon er uegnet. Operasjonen er noe enklere å utføre en gastric bypass. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. Faller du innenfor dette er ofte gastric bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat. Alle metodene utføres med kikkhullskirurgi.
om du tror du er en god kandidat for å få dekket en slik operasjon av staten kontakter du din fastlege for å diskutere dine muligheter. Om du ønsker å gjøre dette selv via en privat klinikk er det viktig at du gjør tilstrekkelig med research og finner en seriøs aktør, helst i Norge. Vær oppmerksom på at det er mange uærlige aktører, spesielt i utlandet som lokker med billige priser, men som ikke er godkjente eller som opererer eller følger opp etter medisinsk standard. Om du velger operasjon i utlandet, så gjelder ikke norsk pasientskadeerstatning om noe skulle skje.
Gjør smarte helsevalg