Herpes, eller herpes simplex, er en virusinfeksjon som forårsaker sår, som oftest i ansiktet eller på kjønnsorganene. Viruset kan smitte gjennom spytt, hud og slimhinner. Det finnes to typer herpesvirus. Herpes simplex type 1 er en vanlig årsak til utbrudd av blemmer på leppene og rundt munnen. Herpes simplex type 2 er den mest vanlige årsaken til genital herpes. Vanlige symptomer på genital herpes er sår og blemmer på de ytre kjønnsorganene. Herpesvirus kan ligge i dvale og reaktiveres etter mange år uten noen symptomer. Det finnes ingen behandling som kurerer herpes, men selve utbruddet kan behandles slik at symptomene lindres og varigheten av utbruddet forkortes. Det er ikke vanlig å teste for genital herpes. I stedet oppfordres man til å oppsøke lege dersom man har symptomer på genital herpes.
I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva herpes er, symptomer, årsaker, behandling, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Herpesvirus er en familie av virus som ligner hverandre i form og struktur, og delvis i sykdomsbildene virusene fremkaller. Når man i dagligtale snakker om herpes refererer man oftest til utbrudd som oppstår ved smitte av viruset herpes simplex. Herpes simplexvirus forårsaker utbrudd av små væskefylte blærer på hud eller slimhinner, som flyter sammen og danner sår i ansiktet eller på kjønnsorganene. Man kan være smittet av herpes uten å oppleve symptomer. Virus kan reaktiveres av stress eller sykdom, og det kan spre seg via hud-til-hud kontakt. Smitte er mulig selv om det ikke finnes synlige tegn til sykdommen.
Det finnes to typer Herpes simplex-infeksjoner:
Infeksjon med herpes simplex virus 1 (HSV-1) er vanligvis forbundet med sår på lepper, i munnen eller i ansiktet. Disse sårene opptrer som små blemmer som etter hvert blir skorpebelagt. HSV-1 angriper nesten alle mennesker, oftest i 6 til 18 måneders alder. Viruset kan smitte gjennom spytt, og barn smittes ofte når de deler mat og drikke med foreldrene eller med andre barn. De fleste vil ikke oppleve noen symptomer ved smitte, mens noen vil få gjentagende utbrudd av sår, ofte kalt forkjølelsessår. Sår oppstår når virus aktiveres og vandrer i nervefibrene ut til huden. Smittede personer kan oppleve en rekke nye utbrudd på det samme sted som forrige gang. Utbrudd kan fremprovoseres av blant annet forkjølelse, solforbrenning, nedkjøling, menstruasjon og stress. Et fåtall smittede er plaget av hyppige utbrudd av sår.
Herpes simplex virus 2 (HSV-2) finnes på kjønnsorganene og er en seksuelt overførbar sykdom. Den viser seg som sår på penis, pungen, kjønnsleppene, i skjeden, på øvre del av lårene, på seteballene eller rundt endetarmsåpningen. Noen opplever ingen eller beskjedne utbrudd, mens andre har gjentatte utbrudd, ofte flere ganger i året. Utbruddene kan være svært plagsomme på grunn smerter, og mange opplever også psykisk belastning ved herpessmitte. Herpes er ikke farlig, og huden blir normal når sårene har grodd.
Varicella zoster-virus, er en annen svært utbredt art av herpesvirus, særlig hos barn. Dette viruset fremkaller også væskefylte blærer i huden, kjent som vannkopper. Etter sykdommen er de fleste immune resten av livet. Hos noen kan det senere oppstå en reaktivering av et latent virus, som forårsaker et nytt utbrudd av blemmer og sår, men nå i form av herpes zoster, også kjent som helvetesild. Slike utbrudd oppstår ofte i den ene tinningen eller i et belte rundt den ene siden av overkroppen. Cytomegalovirus og Epstein–Barr virus er også herpesvirus, og er årsaken til smittsom mononukleose, også kalt kyssesyken.
Herpes simplex-infeksjoner har symptomer med sår og blemmer, og det er spesielt genital herpes, eller mistanker om det, som skaper uro hos den utsatte. Genital herpes karakteriseres av perioder med herpesutbrudd og perioder helt uten symptomer. Hvor ofte man har herpesutbrudd varierer fra person til person. Det første utbruddet er som regel svært kraftig og kan vare fra 2 til 4 uker. I tillegg til de vanlige symptomene, opplever mange også plager som feber, hodepine, nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse den første gangen de har herpes. Senere utbrudd er som regel mildere og har kortere varighet. Opptil 8 av 10 personer med genital herpes vet ikke at de er smittet av viruset.
Et herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår på huden. Dette kan forekomme på penis, rundt skjedeåpningen, i huden rundt kjønnsorganet og rundt endetarmsåpningen. Blemmene sprekker ganske raskt og oftest er det kun sårene man merker. Sårene gjør vanligvis svært vondt, og det er vanlig å kjenne at det svir når man tisser. Etterhvert får sårene skorpe, og når sårene gror vil huden bli normal og uten arr.
Ved genital herpes er det er vanlig å ha ett eller flere av disse symptomene:
Herpesviruset smitter ved kontakt med hud eller slimhinne, og genital herpes smitter som regel ved samleie, oralsex eller analsex. Begge variantene av herpes simplex, både HSV-1 og HSV-2 kan smitte til underlivet. Ved genital herpesinfeksjon er man mest smitteførende i inntil 7-12 dager etter utbrudd. Viruset kan også smitte mellom utbrudd, men da er man betydelig mindre smitteførende. Det vanligste tilfellet av smitteoverføring skjer trolig fra asymptomatisk seksualpartner, altså fra partner som ikke har symptomer på smitte.
Et herpesutbrudd kan tidligst komme fem til sju dager etter at du ble smittet, men det er ikke uvanlig at et utbrudd kommer flere år etter at man ble smittet. Det første utbruddet er oftest det kraftigste. Noen kan få nye utbrudd med sår senere i livet, mens andre aldri får utbrudd igjen. Hos de som får tilbakefall med nye utbrudd, vil utbruddene vanligvis bli kortere og gi mindre plager og symptomer etter hvert som tiden går.
Etter et herpesutbrudd vandrer viruset til nerveceller under huden, og går i hvilefase. Når viruset er i hvilefasen, har man ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og gi nye utbrudd. Det er ikke uvanlig at viruset blir vekket av faktorer som sykdom, stress, menstruasjon eller generell nedsatt allmenntilstand.
Det finnes ingen behandling som kurerer herpes. Det er fordi ingen medisiner virker på herpesvirus i dvalefasen, og dermed vil man alltid ha viruset i kroppen. Herpesutbrudd kan behandles med medikamenter, men behandlingen er bare virksom mot det aktuelle utbruddet. Utbrudd behandles med antivirus-midler. Disse medikamentene virker ved å hindre at herpesviruset formerer seg, fører til at symptomene lindres, varigheten av utbruddet forkortes og smitterisikoen reduseres. Antivirale midler har best effekt dersom de tas så tidlig som mulig ved et utbrudd.
Første gang man har et herpesutbrudd i underlivet er det viktig å starte med medisiner så raskt som mulig. Lege kan skrive ut resept på tabletter som hemmer viruset og som gjør at viruset fortere går i hvilefase. Uten behandling kan man oppleve at det kommer nye sår, og man kan ha sykdomsfølelse i kroppen og nedsatt allmenntilstand, i to til seks uker. Med behandling vil man vanligvis bli helt bra etter fem til sju dager. Vanligvis tar man tabletter i 5-10 dager ved første utbrudd.
Dersom man vet at man er smittet med herpes kan man ofte merke kløe og en prikkende følelse i huden noen dager før blemmene og sårene kommer. I slike tilfeller kan man starte behandling med tabletter før det kommer et nytt utbrudd med blemmer og sår, og dermed få viruset til å gå i hvilefase før utbruddet utvikler seg. Vanligvis tar man tabletter i to til tre dager ved nye utbrudd. Hvis man stadig får tilbakefall er det lurt å få med en resept på tabletter av legen, slik at man har resept eller tabletter liggende. Medisiner mot herpes er reseptbelagte, og fås vanligvis på hvit resept. Dersom man trenger medisiner ofte eller hele tiden kan man søke om å få medisinene på blå resept.
Hvis sårene gir sterke smerter kan man behandle de med bedøvende salve. Bedøvende salve kan man få kjøpt på apoteket uten resept.
Vann med grønnsåpe virker bakteriedrepende og renser sår og hud uten å tørke ut huden. Kvinner kan blande to teskjeer flytende grønnsåpe i en balje med lunkent vann og sitte på huk med underlivet i grønnsåpevannet i 20 minutter. Menn kan ta en halv teskje grønnsåpe i en bolle med vann og sitte med penis i vannet i 20 minutter. Hvis sårene gjør at det er vondt å tisse, kan man tisse mens man sitter i grønnsåpevannet.
Smertestillende legemidler som paracetamol eller ibuprofen kan være tilstrekkelig behandling for de som kun opplever milde symptomer.
Det finnes per dags dato ingen vaksine mot herpes.
Kondom reduserer smittefaren og bør alltid brukes ved samleie og oralsex ved herpesutbrudd. Det er viktig å understreke at kondombruk ikke er en garanti mot smitte, og derfor vil de fleste leger fraråder sex når man har symptomer på begynnende utbrudd, eller ved et utbrudd. Som en tommelfingerregel regnes man som smittsom fra det tidspunktet man begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sårene har grodd. Når utbruddet er over er smittefaren svært liten. Mellom utbrudd bør partnere diskutere om man vil bruke kondom. Dersom man er smittet bør man informere nye partnere om sin herpesinfeksjon, uavhengig om man har utbrudd eller ikke. I følge norsk lov har man ingen plikt til å informere tidligere eller framtidige partnere om at man har herpes, men det anbefales på det sterkeste.
Ved påvisning av genital herpes er det ikke uvanlig å oppleve sterke følelsesmessige reaksjoner. I slike tilfeller kan det hjelpe å vite at genital herpes er svært vanlig og at prognosen er god. De fleste vil få sjeldnere og svakere utbrudd etter hvert. Selv uten behandling vil utbruddene bli færre og forsvinne hos de fleste, akkurat som forkjølelsessår på leppene.
Dersom man har smertefulle sår i underlivet eller endetarmsåpningen bør man bestille time hos legen for å få det sjekket. Det er viktig at man får en legetime samme dag, slik at man kan starte eventuell behandling så raskt som mulig. Legen vil ofte kunne se om det er herpes eller ikke. Hvis legen er i tvil kan man ta en test med en prøvepinne fra såret. Svaret vil komme etter noen dager.
Genital herpes kan smitte fra mor til barn ved fødselen. Det er derfor viktig å gi beskjed til lege dersom man er gravid og kan ha aktivt herpesutbrudd forut for fødselen, tidligere har vært plaget med herpesutbrudd eller har seksualpartner med genital herpesinfeksjon.
Immunsvekkede personer, for eksempel fra kreftbehandling eller HIV, kan få store utbrudd ved herpesinfeksjon. Er man i denne gruppen bør man kontakte lege for veiledning og behandling ved mistanke om smitte.
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg