Lavt stoffskifte skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormoner. Som regel er sykdommen et resultat av at kroppens eget immunforsvar går til angrep på skjoldbruskkjertelen. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva lavt stoffskifte er, symptomer, årsaker, behandling, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Stoffskifte er alle de kjemiske reaksjonene cellene gjør for å omsette næringsstoffer til energi, til å danne nytt organisk materiale og for å kvitte seg med avfallsstoffer. Disse prosessene reguleres av hormonene tyroksin og trijodtyronin. Hormonene produseres i skjoldbruskkjertelen (tyriodea), en liten kjertel som sitter rett under strupehodet. Noen ganger produserer den for lite eller for mye hormoner. Når skjoldbruskkjertelen produserer for lite tyroksin blir stoffskiftet for lavt.
Lavt stoffskifte heter hypotyreose på fagspråket og ble først omtalt av japaneren Hashimoto i 1912. Betennelse i skjoldbruskkjertelen er derfor oppkalt etter ham og kalles Hashimotos thyrioditt.
Både lavt og høyt stoffskifte er mer vanlig hos kvinner. Lavt stoffskifte rammer ca. 2–3 % av befolkningen, og tilstanden er betydelig mer vanlig blant kvinner enn blant menn. Forekomsten øker også med alder.
Lavt stoffskifte kan også være medfødt, men det er sjelden, bare 1 av 4000 blir født med lavt stoffskifte. Det avdekkes med en av de standard blodprøvene som tas av alle barn rett etter fødselen. Blir ikke sykdommen behandlet fører den til alvorlig utviklingshemming.
Det er viktig å forstå at lavt stoffskifte og lav forbrenning ikke er det samme. Noen mennesker har naturlig høy forbrenning, andre har naturlig lav forbrenning, men det betyr ikke at det er noe i veien med stoffskiftet.
Symptomene på lavt stoffskifte kan være lette å overse og de kan utvikle seg sakte over mange år. De er ofte ganske uklare og symptomene kan forveksles både med en rekke andre sykdommer og også med vanlige tegn på aldring.
Ettersom stoffskifte foregår i alle kroppens celler, kan også også symptomene vise seg på svært mange måter.
Store barn og tenåringer har ofte de samme symptomene. I tillegg kan de oppleve at de ikke vokser som de skal, at tenner ikke utvikler seg normalt, at puberteten kommer sent og den mentale utviklingen ikke er normal og som forventet.
I 98 % av alle tilfeller av lavt stoffskifte ligger årsaken i en svikt i skjoldbruskkjertelen på grunn av en betennelsesprosess.
Lavt stoffskifte regnes som en autoimmun sykdom. Det betyr at kroppens eget immunsystem oppfatter skjoldbruskkjertelen som en fiendtlig inntrenger og angriper den slik at den blir betent. Da kan den ikke lenger levere nok av det hormonet som regulerer stoffskiftet og lavt stoffskifte er et faktum.
Hvorfor kroppens immunforsvar går til angrep på skjoldbruskkjertelen er ikke helt klart. Det vi vet er at genetikk spiller en rolle. Hvis du har foreldre eller søsken med lavt stoffskifte, så øker sjansen for at du skal få det. Det samme gjelder om det forekommer andre autoimmune sykdommer i familien, slik som diabetes, leddgikt eller cølliaki. Mennesker med Down syndrom er også mer utsatt enn andre.
Skjoldbruskkjertelen kan også slutte å fungere normalt av andre årsaker:
På verdensbasis er mangel på mineralet jod den viktigste årsaken til hypotyreose. I Norge har vi tradisjonelt fått rikelig med jod gjennom å spise saltvannsfisk. Selv om fiskeforbruket ikke er like høyt som tidligere får vi likevel stort sett nok jod i kosten gjennom saltet. Havsalt har naturlig forekomst av jod. Bordsalt i Norge er som regel tilsatt jod.
Tidlig diagnostisering av lavt stoffskifte er svært viktig fordi lavt stoffskifte øker risikoen for en rekke andre lidelser. Når stoffskiftet er for lavt, endres kroppens måte å bearbeide fett på. Det kan føre til for høyt kolesterol og i sin tur aterosklerose, som betyr avleiringer av kolesterol og kalk i blodårene. Dette kan bane vei for blant annet alvorlige hjertelidelser som angina pectoris (hjertekrampe) og hjerteinfarkt.
Ettersom symptomene er så lite spesifikke, er blodprøve den eneste måten å få en sikker bekreftelse av diagnosen. Forhøyete verdier av TSH, som hypofysen sender til skjoldbruksskjertelen for å regulere produsjonen, er den første indikasjonen på lavt stoffskifte. Man vil også se lavere verdier av stoffskiftehormonet tyroksin. Mange vil også ha for høye verdier av antistoffet anti-TPO, da har man en bekreftelse på at man har med diagnosen autoimmun tyreoiditt å gjøre.
De fleste tilfeller av lavt stoffskifte varer livet ut og må behandles med tilførsel av hormonet tyroksin i tablettform. Det vanligste unntaket er lavt stoffskifte etter fødsel. Det går som oftest over av seg selv og man trenger behandling bare en kort periode.
Den gode nyheten er at med riktig behandling blir de aller fleste så og si symptomfrie og kan leve et helt normalt liv.
Hvis pasienten ikke har andre sykdommer starter man med en dose som tilsvarer omtrent det en voksen person trenger daglig, 75-150 mikrogram tyroksin, avhengig av kjønn, alder og kroppsvekt. Medisinen tas på fastende mage, før frokost.
Med eldre mennesker og hjertepasienter starter man som regel med små doser, som trappes sakte opp til blodprøvene er normale og symptomene er borte.
I begge tilfeller er det viktig med regelmessige blodprøver for å følge med hvordan kroppen responderer. Det er ikke uvanlig at det kan ta ganske lang tid for kroppen å komme seg etter at behandling er igangsatt, særlig om sykdommen har stått ubehandlet lenge. Fra et halvt til ett år før kroppen fungerer mer normalt er ikke uvanlig, men trøttheten og mange andre symptomer vil gi seg ganske raskt etter at du er kommet under behandling.
Noen ganger er ikke tyroksin nok. Da kan det fungere med tilførsel av det andre hormonet som produseres i skjoldbrukskjertelen, trijodtyronin. Det er litt ulike meninger om denne kombinasjonen blant fagfolk, men erfaringene viser at det kan fungere på noen pasienter.
Dersom årsaken til sykdommen skyldes jodmangel, kan man justere kostholdet eller ta et tilskudd av jod. De beste kildene i kosten kommer fra meieriprodukter, saltvannsfisk og skalldyr.
Hvis sykdommen kun skyldes lavt inntak av jod, kan man enten justere kostholdet sitt eller ta et tilskudd med jod. Meieriprodukter, saltvannsfisk og skalldyr er gode kilder til jod.
Medisinene som brukes mot lavt stoffskifte binder seg lett til jern, kalsium og magnesium samt enkelte medisiner. Det kan føre til redusert opptak i kroppen og dårligere effekt. Når du tar medisiner mot lavt stoffskifte er det derfor viktig at du ikke tar kosttilskudd med disse mineralene to timer før og etter at du tar medisinene. Du bør også unngå matvarer med som inneholde mye av disse mineralene. Den dårlige nyheten her er at mange av de matvarene nordmenn liker til frokost er rike på jern (brunost, leverpostei) og kalsium (melk, ost). Kanskje må du endre litt på hva du spiser til frokost. Du skal også unngå preparater mot sure oppstøt og halsbrann.
Har du derimot tatt medisinene sammen med slike matvarer i alle år og alt fungerer fint, så skal du ikke gjøre noen endringer uten å snakke med legen din. En slik endring kan føre til at får for mye tyroksin. Hvis det skjer over lang tid kan det øke risikoen for beinskjørhet.
Prognose ved behandling:
Prognosen ved hypotyreose er god, og ved god oppfølging og kontoll er leveutsiktene de samme som for friske personer. Hos de fleste er det enkelt å finne rett dose, og pasientene føler seg friske. Hos noen kan imidlertid reguleringen være mer krevende, med behov for gjentatte doseendringer underveis.
Hos de fleste som får hypotyreose, er dette en livslang tilstand, og behandling med stoffskiftehormon må vare livet ut.
Ettersom lavt stoffskifte nesten alltid er arvelig, er det ikke så mye man kan gjøre for å forebygge sykdommen. Det beste du kan gjøre er å skaffe deg oversikt over hvilke automimmune sykdommer som forekommer i nær familie og være oppmerksom på symptomene.
Skjoldbruskkjertelen trenger jod for å fungere. Får den ikke nok, vil den jobbe på høygir for å levere nok hormoner til å regulere stoffskiftet. Da kan den vokse og bli unormalt stor, det kalles struma. Med et vanlig, norsk kosthold med meieriprodukter, mager hvit saltvannsfisk, egg og også jodberiket salt, vil du få i deg nok jod og lavt stoffskifte som følge av jodmangel er derfor sjelden i Norge. Hvis du har et vegansk kosthold eller spiser lite av disse viktigste jodkildene bør du se etter alternative kilder til jod. Tang og tare er rikt på jod og kan være et alternativ. Du kan også ta jod som kosttilskudd, men vær oppmerksom på at for mye jod heller ikke er av det gode.
Får du symptomer på lavt stoffskifte bør du ta en sjekk hos legen din. Typiske symptomer på lavt stoffskifte deles av mange andre sykdommer og lidelser, men uansett hva årsaken er, vil det være fornuftig å få avklart hva det dreier seg om.
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg