En liktorn er en fortykning av huden som stikker som en torn inn i foten og skaper ubehag eller smerter. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva liktorn er, symptomer, årsaker, behandling, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Mange som har gått med trange eller høye sko over en lengre periode, vil på ett eller annet tidspunkt ha stiftet bekjentskap med liktorner. Dette er områder hvor huden er hardnet og stikker som en slags torn eller en kjegle inn i foten eller på tærne, noe som kan være svært ubehagelig og til og med temmelig smertefullt. Kvinner rammes oftere enn det menn gjør, og høyhælte sko har nok sin del av skylden for akkurat det. Liktorner er vanligvis ikke så vanskelige å bli kvitt, men dersom man ikke fjerner årsaken til at de oppstår, kan de bli et stadig tilbakevendende problem.
En liktorn er en fortykkelse av huden på foten. Den fortykkede huden er oftest rund med en hard kjerne i midten, og denne oppleves som en slags torn som stikker ned i underhuden og kan skape ubehag og smerter. For mange kan dette bli virkelig plagsomt, særlig for dem som er mye i aktivitet, siden de kan komme til å kjenne den vonde liktornen for hvert skritt man tar.
Liktorner er vanligst på forfoten eller tærne, og er som oftest vonde hvis du trykker på dem eller de blir utsatt for annet press. Dermed kan det være smertefullt å bli rammet av liktorner, særlig hvis du går med for trange eller dårlig tilpassede sko, noe som ofte også er selve årsaken til at du får liktorner i første omgang. Mennesker som går eller står mye i sko som ikke er optimale for foten, rammes ofte av liktorner.
Av og til kan en liktorn forveksles med en vorte fordi de er nokså like av utseende og ofte forekommer de samme stedene på foten. For å finne ut om det er det ene eller det andre du har, kan du gjøre en liten trykktest. Hvis det er en liktorn, vil det gjøre vondt hvis du trykker midt på den, mens en vorte kan være smertefri, eventuelt litt øm i området rundt.
Hvis du går med sokker eller sko som er trange eller dårlig tilpassede, har du kanskje opplevd at det kan danne det seg en træl på foten eller tærne. Grunnen til dette er at det oppstår et trykk hvor huden gnisser ned mot beinet. Ved et slikt trykk vil huden sette inn et forsvar, og det gjør den ved å lage mer hud, noe som av og til er en god ting fordi det hindrer at huden slites til blods og i stedet skaper hard hud eller træler. Hvis du får træler på hendene etter hardt arbeid, vil den harde huden dermed være til nytte, og med mindre hendene dine er utsatt for et konstant press, vil trælene ikke skape noen problemer, men være til beskyttelse mot senere skader. Verre er det med føttene, siden kroppsvekten gjør at disse i er utsatt for et stort trykk som altså kan bli atskillig verre dersom trange eller for høye sko skaper et ytterligere press. Og siden liktornen ikke kan vokse utover på grunn av trykket fra skoen og kroppsvekten din, vil den vokse innover, og det er dette som kan utvikle seg til å bli smertefullt.
Oftest er det altså skoene som er opphav til problemet, at de enten er for trange eller har for høye hæler. Av og til kan det også være et problem hvis skoene er for store slik at foten ikke holdes på plass, men sklir og skaper friksjon på den måten. Sokker som ikke passer helt eller har sømmer som irriterer, kan også bidra til å skape denne harde huden. De som ikke bruker sokker i det hele tatt, er også utsatt fordi dette fører til mer friksjon mot føttene.
Noen kan også få liktorner på grunn av en feilstilling i knoklene i foten. For de som har såkalt hammertå, der det innerste leddet på en tå er bøyd oppover og det ytterste nedover, kan det være vanskelig å finne sko som passer godt nok, og dermed kan liktorner fort bli en konsekvens.
I enkelte tilfeller kan fjerning av fotvorter være en medvirkende årsak. Da kan det danne seg hard hud der vorten har vært, og dette kan utvikle seg til å bli en liktorn.
Fargemessig kan liktorner variere fra hvit, brun, rød eller grågul.
Hvis du har en begynnende liktorn, kan du gjøre et forsøk på å forhindre at den utvikler seg til å bli større. Hvis du legger en bandasje eller kompress over den slik at friksjonen mot huden reduseres, kan det hende du greier å stoppe problemet før det er kommet skikkelig i gang. Da er det også viktig at du bytter sko og kun bruker fottøy som ikke presser mot det vonde området.
Hvis liktornen er et faktum, kan du prøve å fjerne den. Ta et varmt fotbad for å myke opp huden. Deretter kan du prøve å skrape bort liktornen med en kniv, men vær forsiktig så du ikke skaper sår i huden, da dette kan føre til infeksjon.
Vær påpasselig med å tørke føttene godt når du har vasket dem. For å myke opp huden, kan du bruke fotkrem som hjelper til med å holde huden myk.
Salisylsyre myker opp det øverste laget av død hud, noe som kan gjøre det lettere å få fjernet liktornen. Hvis man setter plaster med salisylsyre på en liktorn, vil huden etter et døgn eller to bli hvit. Da kan man fjerne den hvite huden og sette på et nytt plaster, og slik kan behandlingen fortsette helt til liktornen er borte. Dette plasteret fås kjøpt reseptfritt på apoteket slik at du i utgangspunktet kan prøve det selv dersom du har fått liktorner, men for sikkerhets skyld kan det være lurt å snakke med en fotterapeut eller lege før du begynner med akkurat denne egenbehandlingen.
Det finnes også en spesiell type «penn» man kan bruke i liktornbehandlingen. Da skraper man først bort det øverste laget av liktornen før man påfører den væsken som finnes i «pennen». Snakk med fagfolk på apoteket for å finne ut om dette kan være en behandling for deg.
Hvis du har liktorner som plager deg og ikke greier å bli kvitt dem selv, kan det være lurt å få profesjonell behandling av problemet. En fotterapeut eller en lege kan fjerne den lille kjernen av liktornen med en kniv, og deretter kan det brukes et liktornplaster med salisylsyre.
Hvis du stadig får liktorner selv om du gjør det du kan for å unngå det, kan det hende at årsaken ligger i leddene eller skjelettet. Hvis du av en eller annen grunn belaster det ene beinet mer enn det andre, kan dette skape et ekstra trykk som forårsaker liktorner. Feilstilling av tærne kan også være en årsak.
Ved gjentatte plager kan det derfor være lurt å få tatt et røntgenbilde av foten, slik at legen kan finne ut om problemet skyldes noe mer enn for trange sko.
Det beste rådet for å forebygge liktorner, er å bruke sko og sokker med god passform. Bredden, høyden og lengden på skoene skal være tilpasset foten din, derfor er det viktig å prøve sko skikkelig før du kjøper dem. Skoene skal være store nok til at du har god plass til å bevege tærne. Har du ikke det, er de for trange og du bør gå opp en størrelse. Et godt tips er å kjøpe sko om ettermiddagen i stedet for om morgenen, siden føttene gjerne blir mer hovne utover dagen.
Bruk av høyhælte sko skaper et ekstra press på forfoten og tærne, noe som kan øke risikoen, så hvis du er plaget av hard hud og liktorner, kan det være smart å bruke sko med lavere hæler, slik at trykket mot den fremste delen av foten blir mindre.
Liktorner er en svært vanlig plage som mange opplever før eller senere i livet, og liktornene vil stadig komme tilbake dersom du ikke endrer den underliggende årsaken. Derfor er det viktig å finne ut hvorfor akkurat du har fått denne plagen slik at du vet hvordan du kan unngå at problemet oppstår igjen.
Siden liktorner kan oppstå relativt raskt hvis trykket mot huden er noenlunde konstant, kan det være en idé å bytte sko i løpet av dagen, særlig hvis du har et yrke der du står eller går mye.
Hold føttene dine så myke som mulig. Ta fotbad i ny og ne, og bruk deretter en fotfil eller pimpstein for å fjerne hard hud. Du skal imidlertid ikke file til det gjør vondt, så være forsiktig. Vær nøye med å tørke føttene dine grundig etter vask. Du kan også bruke mykgjørende fotkrem som kan bidra til å forebygge utvikling av hard hud og liktorner.
Har du nye sko, kan det vært lurt å bruke gnagsårplaster på de stedene der du ofte får hard hud eller blemmer, i alle fall inntil skoene er «gått inn».
Hvis du har fått liktorner, er det viktig å unngå trykk på akkurat det området av foten. På apoteket kan du få kjøpt små ringer av filt som du kan feste på liktornen for å avlaste trykket. Det finnes også skumputer du kan bruke i skoene for å redusere trykket mot de utsatte områdene på foten.
Hvis du ikke greier å bli kvitt liktornene på egen hånd, kan det være lurt å oppsøke en fotterapeut eller en lege som kan fjerne dem for deg.
Dersom problemet er gjentakende og du stadig får liktorner selv om du bruker gode sko og gjør det du kan av forebyggende tiltak, kan du oppsøke lege for eventuelt å få tatt et røntgenbilde av foten. Da kan legen finne ut om den bakenforliggende årsaken ligger i skjelettet eller leddene.
Hvis du har mistanke om at du kan ha fått en infeksjon, bør du oppsøke lege for å få undersøkt liktornen. De mest typiske symptomene på infeksjon er økende smerter, hevelse, varme og pussdannelse.
Hvis du har diabetes eller dårlig sirkulasjon i beina, bør du alltid oppsøke lege når du får en liktorn, selv om du ikke synes liktornen er spesielt plagsom. Diabetes kan nemlig føre til redusert følesans i føttene, og dermed kan småskader på føttene utvikle seg til mer alvorlige og langvarige skader uten at du selv kjenner at du har spesielt vondt.
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg