Norovirus forårsaker sykdom i mage- og tarmsystemet, og er svært smittsomt. Viruset kan gi omgangssyke. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva norovirus er og smitte, symptomer, årsaker, behandling, varighet, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Norovirus den vanligste årsaken til det vi på dagligdags språk kaller omgangssyken. Norovirus er skyld i rundt 85-90 % av alle tilfeller med omgangssyke i Europa og USA. I USA er det rundt 23 millioner tilfeller norovirus per år. På verdensbasis dør omkring 50.000 barn av norovirus hvert år, men nesten alle disse dødsfallene forekommer i utviklingsland.
Norovirus er et svært motstandsdyktig virus, som er resistent mot, blant annet, inaktivering ved frysing og oppvarming til 60 grader, samt rengjøring med både klor, alkohol og vanlige rengjøringsmidler. Dersom man blir smittet av norovirus, er det høy sannsynlighet for at man blir syk.
Norovirus medfører kvalme og oppkast, samt diaré, men man kan også oppleve mer influensaliknende symptomer. Viruset kan ramme alle aldersgrupper, men det er vanligere blant større barn og voksne. Sykdommen kalles også “winter vomiting disease”, fordi den hyppigere sees om vinteren - men den kan komme ellers i året også. “Høysesongen” sies gjerne å være fra november til mars/april, men det er usikkert hvorfor. Én teori er at vi i disse årstidene er mer inne, sammen.
De vanligste symptomene for norovirus er akutt kvalme og oppkast, magesmerter og vandig diaré. Det er ikke uvanlig med 4-8 tømminger over en periode på 24 timer. Ofte føles det som at kvalmen og påfølgende oppkast kommer helt plutselig, ut av “intet”. Man kaster deretter opp relativt ofte, selv om magen til slutt er tom.
I tillegg er det ikke uvanlig med influensaliknende symptomer, som slapphet, hodepine og muskel- og leddverk. Feber er vanlig i ca. halvparten av tilfellene, men det er derimot ikke vanlig med veldig høy feber.
I noen få tilfeller kan norovirus trigge utslett, og spedbarn med diaré kan få bleieutslett. Også voksne med svært kraftig diaré kan oppleve å få utslett rundt anus. Den beste behandlingen for slikt utslett er å holde området så tørt som mulig, og vaske med varmt vann. Dersom det klør kan kalde kompresser brukes for å lette kløen.
Inkubasjonstiden for norovirus er 12-48 timer, og symptomene vedvarer i alt fra 12 til 72 timer. Sykdommen har i de fleste tilfeller er mildt og selvbegrensende forløp, men hos eldre, de med kronisk sykdom eller immunsvekkede individer, kan det være alvorlig. Også hos barn kan norovirus få et mer alvorlig forløp, da barn er mer utsatt for alvorlig dehydrering.
Det er som regel unødvendig å kontakte lege, særlig fordi det er lite å finne ved legeundersøkelse. Dette gjelder likevel ikke i de tilfeller hvor man opplever alvorlig dehydrering og/eller høy feber. Det er mulig for legen å sende inn en avføringsprøve, men ved normalt sykdomsforløp er dette unødvendig.
Norovirus er svært smittsom, og dersom man smittes er det høy sannsynlighet for at man blir syk - noen sier til og med at det nesten er garantert at man blir syk. En av grunnene til dette er at det bare kreves en liten mengde virus for å skape en infeksjon. Viruset kan forekomme sporadisk hos enkeltindivider eller i større grupper som er samlet, for eksempel på cruiseskip, skoler, sykehus, og så videre.
Viruset smitter på flere måter, hovedsakelig delt i tre grupper:
Person-til-person-smitte. Dette er den vanligste måten. Det dannes små luftdråper ved oppkast, som andre personer puster inn, i likhet med det som skjer ved en forkjølelse. Dette kan forklare at mange kan bli smittet på kort tid. Person-til-person-smitte er ikke så vanlig ved mage- og tarminfeksjoner av andre årsaker.
Smitte via mat og vann. For eksempel kan salater, bakevarer, skalldyr, vann og is være forurenset med viruset og derfor overføre infeksjonen. Dette er antatt å være den vanligste årsaken til norovirus, spesielt i utviklingsland.
Smitte via kontakt med forurensede overflater. Dette er typisk overflater som dørhåndtak, vannkraner, og så videre. For eksempel kan en person som er smittet, ta på dørhåndtaket på badet etter å ha kastet opp. Dersom dørhåndtaket ikke vaskes, vil en annen person som tar på det også kunne bli smittet.
De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men man kan også være smittsom en kort periode før symptomene kommer og et par dager etter man føler seg friskere. Det anbefales derfor at man holder seg hjemme til man har vært symptomfri i 48 timer. Inkubasjonstiden for norovirus er 12-48 timer, som vil si at man kan ha vært smittet en liten stund før man selv blir syk. Dette betyr også at man kan smitte andre før man selv merker at man er syk.
Motstandsdyktighet mot norovirus etter en infeksjon varer kun noen få måneder, og gir ingen beskyttelse mot andre varianter av viruset. Det vil si at dersom man smittes av én type norovirus og blir frisk, kan man i praksis smittes og bli syk av en annen variant uken etter. Det er derfor ekstra viktig å iverksette forebyggende tiltak dersom man nettopp har blitt frisk, og sykdommen går i familien, på jobben, i barnehagen og så videre.
Dersom man ofte opplever oppkast eller diaré kan det være lurt å kontakte legen for å undersøke at det faktisk er norovirus det er tale om. Legen kan da sende inn en avføringsprøve, og utelukke andre sykdommer eller årsaker.
Mage- og tarminfeksjon på grunn av norovirus går som regel over av seg selv i løpet av et par dager. De fleste trenger ingen behandling. Det er bare unntaksvis behov for behandling ved alvorlig dehydrering, særlig hos spedbarn eller eldre. Det kan da være aktuelt med sykehusinnleggelse og intravenøs væsketilførsel. Annet enn dette finnes det ingen behandling mot sykdom grunnet norovirus.
Slik sykdom er som regel helt ufarlig for ellers friske mennesker, men kan bli alvorlig for mennesker med kroniske sykdommer og dårlig helse. Det er derfor man ofte er redd for utbrudd/epidemier på sykehjem, sykehus eller lignende institusjoner.
For å unngå dehydrering, anbefales det å drikke mye. Det anbefales likevel å drikke lite, men ofte - gjerne så lite som 5 ml. av gangen. I tillegg til å motvirke dehydrering, kan det å drikke ofte hjelpe mot kvalme.
Man bør ellers holde seg i ro og hvile. Det anbefales at man unngår å drikke kaffe, alkohol og søt drikke, som brus og saft. Søt drikke øker væskemengden i tarmen, som igjen kan forverre en eventuell diaré. Man bør også unngå røyking.
Det finnes legemidler i pulverform for behandling ved dehydrering som kan kjøpes reseptfritt. Slikt pulver inneholder sukker og salter.I tillegg kan små mengder salt kjeks eller potetgull være greie salttilskudd, og også hjelpe mot kvalmen.
En kort periode uten mat går fint, og kroppen tar trolig ingen skade av det. Det er likevel slik at man blir raskere frisk hvis man spiser, selv om man kaster opp. Det anbefales å holde seg til lettfordøyelig mat, som yoghurt, kjeks og supper. Tung og sterk mat bør unngås.
Spedbarn bør ammes så mye og ofte man klarer, men sykdom kan føre til at spedbarnet ikke får i seg nok næring. Som med voksne, anbefales det å gi små porsjoner væske ofte, gjerne med sprøyte, flaske eller skje. Barn er mer utsatt for alvorlig dehydrering og det er derfor ekstra viktig å følge med på at de får i seg nok væske.
Det finnes enkelte medisiner som kan dempe diaré. Ved infeksjons med norovirus er dette ikke anbefalt, da diaré er kroppens måte å bli kvitt viruset på.
Det er ingen forskning som tilsier at en norovirusinfeksjon mens man er gravid kan skade barnet eller den gravides helse på lang sikt. Det er derfor ingen spesiell grunn til å iverksette behandling, annet enn at den gravide bør sørge for å ikke bli dehydrert. Det kan også være lurt å kontakte legen som følger opp graviditeten, så vedkommende er klar over sykdommen.
Selv om norovirus er veldig smittsomt og det er unngå å bli smittet, er det enkelte tiltak man kan igangsette for å forebygge smitte:
Det finnes ingen vaksine mot norovirus.
Rotavirus er en annen tarminfeksjon som er en vanlig årsak til omgangssyke, særlig hos barn under fem år. Viruset er den vanligste årsaken til alvorlig diaré hos små barn, og på verdensbasis fører det til mer enn 450.000 dødsfall i året.
I likhet med norovirus er symptomene diaré og oppkast, men feber er mer vanlig ved rotavirus enn norovirus. Rotavirus smitter via avføring fra personer som er smittet av viruset, vanligvis ved at den som er syk ikke vasker hendene godt nok etter toalettbesøk.
Det er utviklet en vaksine mot rotavirus, som nå er innført som et tilbud til alle barn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gis i form av en drikkevaksine, i to doser. Første dose kan gis i alderen seks til tolv uker, mens andre dose må gis senest 16 uker etter fødsel. Det må gå minst fire uker mellom de to dosene. Vaksinen anses for å være svært effektiv, og gir opp mot 100 % beskyttelse mot alvorlig infeksjon. Vaksinen har ingen bivirkninger man ikke ser ved placebo.
I likhet med rotavirus er adenovirus en svært vanlig årsak til infeksjon, spesielt hos små barn. Forskjellen er at man kan oppleve symptomer fra luftveien, mage- og tarmsystemet eller øyne - det er altså ikke bare snakk om den tradisjonelle omgangssyken. Etter rotavirus er adenovirus trolig den vanligste årsaken til diaré og feber hos små barn.
Symptomene varierer med hvor infeksjonen setter seg, men man kan få feber, sår hals, diaré, brekninger og hoste. Viruset er ikke spesielt vanlig i Norge, og vaksinen som er utviklet tilbys derfor ikke.
Selv om norovirus vanligvis går over av seg selv, kan det være greit å kontakte lege i enkelte tilfeller:
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg