Helvetesild er en virusinfeksjon forårsaket av det samme viruset som gir vannkopper. Har du hatt vannkopper før, kan du få helvetesild. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva helvetesild er, symptomer, varighet, smittefare, behandling, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Helvetesild, herpes zoster på medisinsk fagspråk, er et smertefull utslett forårsaket av samme virus som gir vannkopper, det såkalte varicella zoster-viruset. Det er bare de som har gjennomgått en infeksjon med vannkopper som kan få helvetesild. Etter infeksjon med vannkopper, blir viruset liggende i dvale i nerveknuter ved ryggmargen. Vanligvis holder immunforsvaret viruset i sjakk. Dersom immunforsvaret av en eller annen grunn svekkes, for eksempel på grunn av sykdom eller alderdom, kan viruset vandre ut langs nerven som nerveknuten tilhører. Viruset gir med dette infeksjon i hudområdet denne nerven forsyner. Dette resulterer som regel i et belteformet utslett, som har utbredelse på en halvside av kroppen. Hudområdet som en spesifikk nerve forsyner, kalles et dermatom.
Helvetesild er i utgangspunktet ikke smittsomt, men viruset finnes i blemmeutslettet som oppstår ved helvetesild. Hvis du ikke har hatt vannkopper før, kan du bli smittet hvis du kommer i nær kontakt med slike blemmer.
10–30 % opplever helvetesild i løpet av livet, men de fleste får det bare én gang. Sykdommen kan ramme alle, men er sjelden hos unge mennesker. Den blir mye vanligere med økende alder. De fleste som rammes er over 60 år og kvinner rammes oftere enn menn.
De første symptomene man merker ved helvetesild, kan forveksles med en vanlig forkjølelse eller influensainfeksjon. Typiske tegn og symptomer er nedsatt allmenntilstand, hodepine kvalme og lysfølsomhet.
Prikking og smerter i et avgrenset område på huden er de første spesifikke symptomene. Det gjør vondt når man berører og trykker på det aktuelle hudområdet.
Det vanligste stedet å få helvetesild er på overkroppen, men du kan også få utslett på halsen, i ansiktet, på armer og på bein. Smertene er som oftest verst etter en ukes tid, men noen kan ha utslett og smerter i ukesvis. Hvor mye smerter man får varierer fra person til person. En del er plaget med kraftige smerter. Hvis de varer mer enn fire uker etter at den akutte infeksjonen er over, kalles tilstanden postherpetisk nevralgi.
Utslettet kan komme samtidig som smertene, det kan også gå noen dager eller til og med uker før utslettet bryter ut. Vanligvis kommer utslettet tre til seks dager etter at ubehaget startet. Utslettet gir rødme og blemmedannelser. Etterhvert kan blemmene fylles med verk, og det kan også blø inni blemmene. Etter en stund vil det dannes skorper, og når disse faller av kan det oppstå arr og pigmentforandringer i huden.
De fleste blir kvitt helvetesild-utslettet i løpet av to til fire uker og yngre vil som oftest ikke være plaget av smerter etterpå. Noen personer som får postherpetisk nevralgi, har plager i flere måneder. Risikoen for å få denne smertetilstanden er betydelig høyere hos eldre enn hos yngre pasienter. Det er anslått at blant eldre over 70 år, får så mange som 1 av 5 postherpetisk nevralgi.
Diagnosen stilles som oftest ved å kartlegge pasientens symptomer og undersøke utslettet. Når det er tvil om diagnosen, kan legen ta en penselprøve av utslettet og sende til et laboratorium for undersøkelse. Det vanligst brukte diagnostiske testen er såkalt polymerase kjedereaksjon (PKR/PCR), og denne undersøkelsen påviser virusets arvestoff.
Ettersom helvetesild er en virussykdom, kan den ikke behandles med antibiotika, slik som med en bakterieinfeksjon. Behandlingen handler derfor først og fremst om å dempe smerter og stelle sårene som oppstår på best mulig måte.
Hvis angrepet er kraftig kan reseptbelagte virusdempende legemidler hjelpe. I Norge brukes legemidlene aciklovir og valaciklovir for å bremse formeringen av viruset. Aciklovir er det mest brukte.
Virusdempende legemidler er særlig viktig å bruke når utslettet oppstår i ansiktet og i nærheten av øyet. I slike tilfeller brukes ofte også en krem lokalt rundt øyet for å unngå øyeskader. Denne kremen forsterker virkningen av de antivirale legemidlene. Har du fått helvetesild på øyet bør du følges opp av en øyelege.
I de tilfellene hvor det er indikasjon for å behandle pasienten med antivirale midler, er det viktig å komme raskt i gang med behandlingen. Den er nemlig mest effektiv når den settes i gang raskt, helst innen tre dager etter de første symptomene oppsto.
For mange vil vanlige, reseptfrie smertestillende tabletter og kremer være nok. Krem med chiliekstrakt (capsaicin) kan hjelpe.
Hos noen er smertene så uttalte at det kan være nødvendig å bruke morfinlignende smertemedisiner. Slike legemidler har bivirkninger som forstoppelse, sløvhet og kvalme. Det er liten fare for avhengighet ved lave doser og kortvarige kurer, men det er viktig å være oppmerksom på denne risikoen.
Ved sterke smerter kan medisiner mot depresjon, såkalte trisykliske antidepressiva, fungere. Et eksempel er amitriptylin. Bivirkninger av slike legemidler kan blant annet være trøtthet, magesmerter og rastløshet.
Antiepileptiske medisiner kan også fungere mot nervesmerter. De vanligst brukte heter gabapentin og pregabalin. Bivirkningene av det kan være svimmelhet, trøtthet, vektøkning og forstoppelse.
Hvis du ikke har hatt vannkopper vil du ikke få helvetesild. Har du hatt vannkopper er den eneste forebyggende behandlingen en vaksine. For personer over 50 år kan det være en god idé, ettersom risikoen for langvarige smerter etter helvetesild øker med alderen. Vaksinen gir ingen garanti mot helvetesild, men reduserer risikoen for angrep. Dersom du likevel får sykdommen vil vaksinen som regel bidra til at sykdommen blir mildere og risikoen for postherpetisk nevralgi blir mindre.
Det viktigste du kan gjøre selv er å stelle sårene i relasjon til utslettet så godt som mulig. Hold utslettet rent og tørt og beskytt det med en løs bandasje som ikke klistrer seg fast til huden. Bruk løse og ledige klær som ikke presser og klemmer på huden. Kjøl ned utslettet med is eller et kaldt bad. Bruk først og fremst vanlige reseptfrie smertestillende tabletter, for eksempel paracetamol og ibuprofen.
Ved mistanke om helvetesild, kan det være en god idé å oppsøke lege raskt. Spesielt gjelder dette ved utslett i ansikt og/eller øye. Gamle og syke personer bør vurderes raskt, ettersom de kan være kandidater for behandling med antivirale midler.
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg