En ørebetennelse er en infeksjon i øret eller nærmere bestemt i mellomørets slimhinner. Dette er mest vanlig hos små barn og kalles gjerne akutt ørebetennelse. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva ørebetennelse er, symptomer, årsaker, smitte, råd, forventet varighet og behandling, når du bør oppsøke lege og mye mer.
Ørebetennelser kommer som regel på grunn av en infeksjon et sted i øret. Det er mest vanlig at barn får akutt mellomørebetennelse, men voksne kan også få en infeksjon og betennelse i øregangen. Øregangsbetennelse kalles gjerne svømmeøre, da det er økt risiko for infeksjon og betennelse her når vann og fuktighet kommer inn i øret. Det kan ved hyppig svømming og bading, derav navnet svømmeøre, men det er også mulig å få denne type betennelse i øret hvis man for eksempel får vann i øret fra dusjing og hårvask, eller stadig blir utsatt for fuktighet i en eller annen form. Det er viktig å beskytte ørene mot dette og påse at du sørger for at de blir tørre så fort som mulig. Et godt og enkelt råd for dette er rett og slett å bruke hårføneren til å tørke de.
Når øregangene blir utsatt for fukt, spesielt over lengre tid, og uten at fukten får anledning til å tørke helt opp, gir dette grobunn for bakterier som igjen skaper betennelse og irritasjon. Dette skjer da i den ytre øregangen og krever behandling for å redusere smerte og for å forebygge muligheter for hørselstap. Dette er spesielt gjeldende for voksne som kan være mer utsatt for å få varig skader og/eller hørselstap om man ikke får kontroll på infeksjonen. Vær spesielt oppmerksom på dette for å unngå komplikasjoner.
Akutt mellomørebetennelse hos barn oppstår vanligvis i forbindelse med forkjølelse og er spesielt vanlig de første leveårene. Forkjølelse kommer som regel av en virusinfeksjon. Ettersom mellomøret har kommunikasjon med de øvre luftveiene gjennom det som kalles for øretrompeten, kan virusinfeksjonen spres til slimhinnene i mellomøret. En slik infeksjon kan også gi grobunn for bakteriell ørebetennelse. Hovne slimhinner og slim gjør at slim kan fanges i hulrom, og dette gir grobunn for bakterier.
Ørebetennelse skaper ofte smerte, hevelse og muligheter for hørselsskader eller hørselstap. Små barn er mest utsatt for akutt ørebetennelse da deres øreganger er av naturlige årsaker, trangere enn hos eldre barn eller voksne. Når da slimhinnen hovner opp vil øregangen lettere tette seg igjen slik at væsken som produseres her ikke dreneres ut.
Øresmertene begynner oftset om natten og blir verre når barnet ligger. Hørselen er ofte nedsatt på det utsatte øret. Det er også vanlig at barnet får feber som et av symptomene. Noen vil oppleve smertelindring ved at trommehinnen sprekker og væsken dermed dreneres ut. Dette er ikke farlig og trommehinnen vil reparere seg selv. Men hos voksne bør man undersøkes av en lege om dette skjer. Slik kan man unngå varige mén og sørge for at komplikasjoner ikke oppstår.
Om barnet ditt blir syk med akutt mellomørebetennelse trenger du ikke å bli redd da en slik infeksjon er en svært vanlig sykdom hos barn. Det er mest vanlig å oppleve en slik betennelse omkring 6-12 måneders alder. 80 % av alle barn vil ha opplevd å ha sykdommen minst én gang før de fyller tre år. Enkelte barn er mer utsatt enn andre, og ørebetennelse forekommer oftere hos barn med foreldre eller søsken som har vært plaget.
Det er også mest vanlig at akutt ørebetennelser oppstår om høsten og vinteren når sjansen er størst for både forkjølelse og bihulebetennelse. Mange kan også få problemer med ørene hvis de har sesongbaserte allergier. En ørebetennelse kan komme som et resultat av den allergiske reaksjonen. Dette er spesielt gjeldende hos eldre barn og voksne.
En ørebetennelse kommer med mange symptomer og en skal være oppmerksom på smerter i øret slik at en kan følge utviklingen og eventuelt få medisinsk behandling for å dempe både ubehag, men kanskje viktigst av alt, for å forebygge eventuelle varige mén som hørselstap eller lignende skader. Vær ekstra varsom med små barn da de kan ha problemer med å kommunisere hvor og hvordan de har vondt. En nedsatt allmenntilstand er svært vanlig.
Vanlige symptomer er smerte og ubehag som kan defineres som enten en skarp eller en bankende smerte. Feber kan oppstå og øyepartiet og hodet kan oppleves som veldig varmt. Andre symptomer er svetting, frysninger, hode og muskelsmerter, tap av matlyst, dehydrering, svakhet og irritabilitet. Hos voksen kan det også være vanlig å oppleve svimmelhet, tap av balanse og en generelt svakhet og ustøhet i kroppen.
Hos barn vil man kunne oppleve at barnet er unormalt sutrete, har søvnproblemer, er urolige, at de drar og trekker seg i øret, og tap av appetitt. Akutt mellomørebetennelse er som tidligere nevnt, en svært vanlig sykdom hos barn, og da det første leveåret. 80 % av alle barn vil ha hatt minst en ørebetennelsen innen de fyller 3 år. Tilstanden opptrer sjeldnere hos større barn og voksne. Enkelte barn er mer utsatt enn andre, og ørebetennelse forekommer oftere hos barn med foreldre eller søsken som har vært plaget. Det ses en økt risiko for ørebetennelser hos personer med nedsatt immunforsvar. Røykere har også økt risiko da røyking fører til nedsatt immunforsvar samt svakere lunger og områder knyttet til økt fare for slike betennelser.
Hos voksne er det mest vanlig med øregangsbetennelse, også kalt svømmeøre, da infeksjonen er grunnet vann eller annen fuktighet som kommer inn i øret. Det kommer som oftest fra bading, derav navnet svømmers øre. Væsken blir liggende i øregangen og gir grobunn for bakterievekst og dermed ørebetennelse.
Hos barn er (akutt) mellomørebetennelse mest vanlig og oppstår oftest i forbindelse med annen virusinfeksjon som en forkjølelse. Øret er koblet til de øvre luftveiene via den såkalte øretrompeten, og denne er kledd med slimhinne. Når barnet er forkjølet vil denne slimhinnen hovne opp og siden denne delen av øret er av naturlig årsaker, trangere hos små barn enn hos eldre barn og voksne, øker risikoen for betennelse. Når slimhinnen hovner opp vil ikke drenasje av væsken som produseres her være like effektiv og dermed vil den hope seg opp. Det er dette som gir grobunn for bakterievekst og dermed ørebetennelse.
Har du nedsatt immunforsvar og/eller en betennelse eller skade i andre deler av øret kan du være mer utsatt for ørebetennelser. Personer med diabetes har også økt risiko for ørebetennelse. Dette samme har personer med kronisk hudsykdommer som eksem eller psoriasis. Silke sykdommer gjør at man kan være mer utsatt for infeksjoner og betennelser i det ytre øret. Det ses i tilegg en økt risiko for ørebetennelser hos personer med generelt nedsatt immunforsvar, svakhet i øre- nese- hals og/eller allergier. Røykere har også økt risiko da røyking fører til nedsatt immunforsvar, samt svakere lunger og områder knyttet til økt fare for slike betennelser.
Varigheten på de fleste ørebetennelser er kort. De fleste går over av seg selv etter en dag eller to både hos barn og hos voksne. Men er man voksen, er det ofte uansett anbefalt at man oppsøker lege tidlig for å unngå varige skader og komplikasjoner.
Hos barn over 1 år kan man gjerne vente med å kontakte lege og gi barnet smertestillende som paracetamol og/eller annen smertestillende og febernedsettende medisin. Det samme er gjeldende for voksne med ørebetennelse. Nesespray kan i noen tilfeller lette på symptomene da det åpner opp bihulene og nesen. Du kan også få kjøp øredråper på ditt apotek for behandle infeksjonen direkte.
Vær obs på at hvis smerten og/eller feberen ikke gir seg etter et par dager. Da kan det være lurt å oppsøke lege for å få en grundig undersøkelse og eventuelt sette i gang med en antibiotikakur. Det kan også være nødvendig å få hjelp til drenering og tørking av øret eller ørene. Noen vil også oppleve smertelindring ved at trommehinnen sprekker og væsken dermed dreneres ut av seg selv. Dette er ikke farlig og trommehinnen vil vanligvis reparere seg selv. Om dette skjer hos voksne bør man undersøkes av en lege for å være på den sikre siden slik at komplikasjoner ikke oppstår.
For barn som har akutt mellomørebetennelse er trykket i øret vanligvis mindre i oppreist stilling. Trykket, og med dette øresmertene, kan dermed reduseres hvis hodeenden i sengen heves. Om feber følger med ørebetennelsen, er det viktig å drikke masse væske da feber kan føre til dehydrering. Mange barn opplever også at varme kan lindre smertene derfor kan det være en ide å kjøpe en varmeflaske fra apoteket som man legger inn til øret og/eller hodeområdet.
Sjansen for å få øregangsbetennelse kan reduseres både hos barn og voksne ved å sørge for at ørene holdes tørre og rene. Har du tilbakevendende ørebetennelse og annen underliggende tilstander er gjort rede for hos en lege, kan det være en god og enkel ide å tørke ørene med en føner etter du har vært i kontakt med vann og fått fuktighet i de. Sørg også for at du ikke får sjampo eller vann direkte i ørene. Vær også oppmerksom på at både store og små ikke spyler eller får vann spylt direkte inn i ørene ved hårvask. Man bør også unngå bruk av Q-tips i ørene da dette kan tette øregangene ved at man skyver ørevoks lenger inn i kanalene. Husk at ørene er selvrensende.
Hos barn over 1 år kan man gjerne vente med å kontakte lege og gi barnet smertestillende som paracetamol og/eller annen smertestillende og febernedsettende medisin. Det samme er gjeldende for voksne. Vær obs på at hvis smerten og/eller feberen ikke gir seg etter et par dager kan det være lurt å oppsøke lege for å få en grundig undersøkelse. Vær oppmerksom på at vedvarende (flere uker) kan føre til permanente skader og/eller hørselstap.
Søk legehjelp dersom:
Det er også anbefalt at man oppsøker lege for å sjekke at mellomøret og hørselen har normalisert seg og at betennelsen er borte etter 6- 8 uker.
Noe mer du lurer på? Klikk deg videre til hovedsiden rett nedenfor for å lære mer om andre sykdommer og behandlinger.
Gjør smarte helsevalg